Άρης: Οι κινήσεις του Μάντζιου που άλλαξαν την ομάδα (pics & vids)

Άρης: Οι κινήσεις του Μάντζιου που άλλαξαν την ομάδα (pics & vids)

Θοδωρής Βασίλης
Άρης: Οι κινήσεις του Μάντζιου που άλλαξαν την ομάδα (pics & vids)

bet365

Ο Άρης δεν θυμίζει σε τίποτα την προβληματική ομάδα των πρώτων αγώνων με τον Άκη Μάντζιο να έχει βάλει το χεράκι του στην αλλαγή των «κίτρινων» προς το καλύτερο.

Παναθηναϊκός - ΤΣΣΚΑ Μ.: Δεκάδες ειδικά για πόντους, ριμπάουντ, ασίστ, εύστοχα τρίποντα. Συναρπαστική εμπειρία στοιχήματος! |21+

Πόσες φορές έχουμε ακούσει την φράση κλισέ πως η έλευση του νέου προπονητή συντέλεσε στην αλλαγή της εικόνας της ομάδας προς το καλύτερο. Και όμως η έκφραση αυτή βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή της στον φετινό Άρη.

Οι «κίτρινοι» βρίσκονται στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, εντυπωσιάζουν με την παρουσία τους και δείχνουν σπουδαίο χαρακτήρα παρά το γεγονός ότι ο κορονοϊός χτύπησε και άνοιξε την πόρτα της ομάδας. Ο Άκης Μάντζιος ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Άρη την τρίτη αγωνιστική πριν το ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα στο «Κλεάνθης Βικελίδης» και μέχρι στιγμής μετράει τρεις νίκες και μια ισοπαλία σε τέσσερα ματς με τους Θεσσαλονικείς να απολαμβάνουν την μοναξιά της κορυφής, έχοντας κι ένα ματς λιγότερο, αυτό με την ΑΕΛ.

Μπορεί ο Άρης όταν ανέλαβε ο έμπειρος τεχνικός να είχε δύο νίκες στα δύο πρώτα ματς της Super League Interwetten, αλλά η εικόνα της ομάδας τόσο με την Λαμία όσο και με το Βόλο αλλά κυρίως με την Κόλος Κοβαλίβκα στην Ευρώπη ήταν κάκιστη.

Ο Άκης Μάντζιος κλήθηκε να διορθώσει μια δύσκολη κατάσταση, η οποία όπως είναι λογικό χρειάζεται χρόνος και η οποία διορθώνεται καθημερινά μέσα από την σκληρή δουλειά. Με απλές ποδοσφαιρικές κινήσεις ο έμπειρος τεχνικός πέρασε την φιλοσοφία του στην ομάδα και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε στον αγωνιστικό χώρο. Πράγματα αυτονόητα για ορισμένους, τα οποία όμως έλειπαν από τον φετινό Άρη.

Καμία φάση σε σετ παιχνίδι

Ένα από τα βασικά προβλήματα που είχε η ομάδα ήταν η σωστή αμυντική λειτουργία. Αν παρατηρήσει κανείς τα τρία πρώτα ματς της σεζόν και το συγκρίνει με το τελευταίο νικηφόρο με τον Αστέρα Τρίπολης θα δει τεράστιες διαφορές. Αρχικά αυτό που έκανε ο Μάντζιος ήταν να συμμαζέψει την ομάδα μέσα στον αγωνιστικό χώρο στο τακτικό κομμάτι και να δουλέψει πάνω στην αμυντική λειτουργία. Έτσι, φαινόμενα όπως στην πρεμιέρα με την Λαμία όπου ο Ρόμαριτς ανενόχλητος πατούσε περιοχή εξαλείφθηκαν. Έτσι, ομάδα όπως ο Αστέρας ο οποίος συνηθίζει σε κάθε ματς να έχει σχεδόν διπλάσιο αριθμό τελικών προσπαθειών (9,3 μ.ο) την Κυριακή στο «Βικελίδης» είχε μόλις δύο, αλλά το πιο σημαντικό καμία δεν ήταν σε σετ παιχνίδι. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η ομάδα δεν δέχτηκε γκολ έχοντας την δεύτερη καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος με μόλις 3 γκολ παθητικό με τα δύο μάλιστα να έχουν έρθει στο ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Φυσική κατάσταση

Ένα από τα βασικά προβλήματα που είχε η ομάδα ήταν η φυσική κατάσταση και το γεγονός ότι σε μεγάλα χρονικά διαστήματα των αγώνων είχε νεκρά διαστήματα. Είναι χαρακτηριστική η εικόνα τόσο με τον ΠΑΣ Γιάννινα, όπου ο Άρης μετά την ισοφάριση σε 2-2 και με το μομέντουμ υπέρ του έχει ένα νεκρό διάστημα 15-20 λεπτών απόρροια ότι δεν μπορούσε ακόμα να βγάλει ένταση και διάρκεια σε ρυθμό αγώνα. Το ίδιο πρόβλημα υπήρξε και στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό αλλά και με τον Απόλλωνα σε λιγότερο βαθμό. Αυτό διορθώνεται με καθημερινή δουλειά και συνεχόμενα παιχνίδια ώστε η ομάδα να αποκτήσει αγωνιστικό ρυθμό και το ματς με τους Αρκάδες έδειξε ότι οι «κίτρινοι» μπορούν να ανταποκριθούν σε υψηλή ένταση στον αγωνιστικό χώρο σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως λόγω του κορονοϊού και με βασικούς παίκτες στην καραντίνα δεν μπορούσε να κάνει ούτε οικογενειακό διπλό.

Ευκαιρία σε όλους

Ένα πράγμα που έχει αποδείξει ο τεχνικός του Άρη είναι ότι είναι δίκαιος. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε ο Μάντζιος ξεκαθάρισε πως υπολογίζει σε όλους τους παίκτες, ακόμα και αυτούς που είχαν τεθεί στο περιθώριο όπως ο Σούντγκρεν. Και η δικαίωση ήρθε άμεσα. Ο Σουηδός μπακ αισθάνθηκε ξανά σημαντικός, ξανά μέλος της ομάδας, και λόγω και των απουσιών μπήκε γρήγορα στις αγωνιστικές υποχρεώσεις και την Κυριακή ήταν από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας.

Σωστή διαχείριση του ρόστερ

Ένα από τα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει η τεχνική ηγεσία ήταν το γεγονός πως ο Άρης ήταν μια εντελώς καινούργια ομάδα η οποία θα χρειαζόταν χρόνο για να δέσει και να βρει συνοχή. Αν προσθέσει κανείς ότι πολλές και σημαντικές μεταγραφές έγιναν τις τελευταίες ημέρες των μεταγραφών (Ματέο Γκαρσία, Μπεναλουάν, Κάτσε, Σίλβα, Σιαμπάνης), ενώ και τα πολλά κρούσματα Covid-19 (οκτώ κρούσματα μόνο σε παίκτες) δυσκόλεψαν αφάνταστα ακόμα και το να διεξαχθούν οι προπονήσεις. Βασικοί παίκτες ήταν εκτός όπως ο Μπερτόγλιο αλλά και οι δύο τερματοφύλακες Μπουσέ και Κουέστα. Παρόλα είδαμε στο τελευταίο ματς οι παίκτες που μπήκαν στις θέσεις τους όχι απλά να ανταποκρίνονται αλλά να δείχνουν ότι μπορούν να αποτελέσουν στήριγμα στην φετινή προσπάθεια. Και το γεγονός ότι παίκτες όπως ο Σιαμπάνης (δύο πολύ καλές επεμβάσεις παρότι ανενεργός καιρό) και ο Μάνος (είχε πέντε τελικές, ήταν μέσα στις φάσεις και μόνο το γκολ του έλειψε) και ο Σίλβα έδειξαν πως αν υπάρχει σωστή διαχείριση του έμψυχου δυναμικού τότε όλοι είναι κερδισμένοι. Και οι ποδοσφαιριστές που καταλαβαίνουν πως αν δουλέψουν θα πάρουν την ευκαιρία τους, αλλά και ο προπονητής που γνωρίζει πως μπορεί να υπολογίζει όχι σε 11 παίκτες αλλά σε όλο το ρόστερ.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι τέλεια στον Άρη, αφού υπάρχουν ακόμα θέματα που θα πρέπει να δουλευτούν, όπως οι στατικές φάσεις (μόνο έτσι απείλησε ο Αστέρας Τρίπολης), αλλά και το πως θα ανταποκριθεί τώρα που όλα τα φώτα έχουν πέσει πάνω του – και δικαίως – για την μέχρι στιγμής πορεία του. Και το ματς με την ΑΕΚ είναι το καλύτερο τεστ για όλους στον οργανισμό Άρης.

Διαβάστε επίσης:

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα