Άρης: Αμυντική επιτυχία δεν είναι μόνο η ανέπαφη εστία (pics)

Άρης: Αμυντική επιτυχία δεν είναι μόνο η ανέπαφη εστία (pics)

Άρης: Αμυντική επιτυχία δεν είναι μόνο η ανέπαφη εστία (pics)

bet365

Διατηρώντας το μηδέν στην άμυνα, ο Άρης έβαλε τα θεμέλια για τη διατήρησή του στην κορυφή της βαθμολογίας, ωστόσο η επιτυχία των «κίτρινων» δεν βρίσκεται μόνο στην ανέπαφη εστία…
Καθημερινά Novi Specials στοιχήματα & σούπερ ενισχυμένες αποδόσεις! (21+)

Όταν ο Άρης προχώρησε στην πρόσληψη του Άκη Μάντζιου στην τεχνική ηγεσία (κυρίως στα social media) διατυπώθηκαν εντάσεις. Αυτές αντλήθηκαν από τον πρότερο (προπονητικό) βίο του 51χρονου τεχνικού, βασίστηκαν στην αμυντικογενή φιλοσοφία του και εκτιμήθηκε ότι δεν διαθέτει το προφίλ για να διαχειριστεί ομάδα της ποιότητας που διαθέτει ο Άρης. Η αλήθεια είναι ότι ο νυν προπονητής του Άρη ανέκαθεν είχε την άποψη ότι η σωστή αμυντική λειτουργία αποτελεί τη βάση επιτυχίας κάθε ομάδας γιατί αυτό απέδειξε η ιστορία. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων,. καμία ομάδα δεν προόδευσε έχοντας αμυντικά κενά και στηριζόμενη – αποκλειστικά – στην δραστηριότητα της μεσοεπιθετικής γραμμής.

Από την άλλη πλευρά, ουδέποτε είχε τη δυνατότητα να δουλέψει σε ομάδα με τόσο ποιοτικούς παίκτες. Οι περισσότερες εξ’ αυτών είχαν ως στόχο την παραμονή, εκεί πάντα λειτουργεί το ένστικτο της επιβίωσης και βάσει των χαρακτηριστικών των παικτών που διέθετε, ήταν λογικό να λειτουργήσει αντιστοίχως. Γι’ αυτόν τον λόγο, ευθύς εξαρχής παραδέχθηκε ότι ο Άρης στοιχειοθετούσε μια καινούργια και ίσως πρωτόγνωρη κατάσταση για τον ίδιο.

Πέραν τούτου, όταν ανέλαβε τον Άρη, το βασικό πρόβλημα της ομάδας είχε να κάνει με τη λειτουργία της στη μεσοαμυντική γραμμή. Μάλιστα, ο απολογισμός των τριών γκολ σε δύο αγώνες (από Κόλος Κοβαλίβκα και Λαμία) μάλλον ήταν παραπλανητικός διότι οι αντίπαλοί του δημιούργησαν προϋποθέσεις για γκολ εκμεταλλευόμενοι τα τεράστια κενά που είχαν οι «κίτρινοι» στο γήπεδο.

Υπό αυτές τις συνθήκες, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην άμυνα. Είχε στοιχεία στα χέρια του από τα παιχνίδια που είχαν προηγηθεί, ακόμη περισσότερα προέκυψαν στην πρεμιέρα του στον πάγκο της ομάδας και πιο συγκεκριμένα στον εντός έδρας αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα όπου ο Άρης δέχθηκε δύο τέρματα.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ «ΜΗΔΕΝ» ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ

Αυτό που φαίνεται στους τελευταίους τρεις αγώνες του Άρη είναι το «μηδέν» στην άμυνα. Τελευταία φορά που οι «κίτρινοι» κράτησαν ανέπαφη την εστία τους σε τρία διαδοχικά παιχνίδια ήταν την περίοδο 2018-19 καθώς είχαν κερδίσει κατά σειρά τους Ξάνθη (0-1), ΠΑΣ Γιάννινα (1-0) και Αστέρα Τρίπολης (0-3). Ωστόσο, η ανέπαφη εστία είναι προϊόν μιας άλλης δουλειάς και πιο συγκεκριμένα του ότι η ομάδα του Μάντζιου περιόρισε τη δημιουργικότητα των αντιπάλων της. Για την ακρίβεια…

*Πριν από τον αγώνα με τον Άρη, ο Αστέρας Τρίπολης είχε 52 τελικές προσπάθειες σε σύνολο δέκα αγώνων. Κόντρα στον Άρη περιορίστηκε στις τέσσερις και μάλιστα δεν κατάφερε να έχει σουτ εντός περιοχής. Στην πραγματικότητα, οι Αρκάδες είχαν μόλις δύο τελικές, με τις κεφαλιές των Πασαλίδη, Μπαράλες.

Απόλλων Σμύρνης είναι η μία από τις τρεις ομάδες που ο Άρης περιόρισε στο μηδέν. Στον αγώνα που είχε γίνεις τους «Ζωσιμάδες» η ομάδα της Αθήνας περιορίστηκε στις τρεις τελικές προσπάθειες ενώ στους αγώνες που ακολούθησαν είχε 32. Στο ίδιο παιχνίδι βέβαια η ομάδα του Μάντζιου είχε ένα εφιαλτικό τελευταίο 15πτο όπου ουσιαστικά λειτούργησε βρισκόμενη στο δωμάτιο του πανικού

*Με εξαίρεση την πρεμιέρα με τον Αστέρα Τρίπολης, ο Παναθηναϊκός σκόραρε σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια πλην ασφαλώς αυτού με τον Άρη στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι οι «πράσινοι» είχαν εννιά τελικές προσπάθειες (σ. σ. οι επτά εξ’ αυτών στο δεύτερο ημίχρονο) και 26 στους τελευταίους δύο αγώνες.

ΟΙ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΙ

Η σωστή αμυντική λειτουργία μιας ομάδας δεν αποτελεί ευθύνη μόνο των παικτών που απαρτίζουν την αμυντική γραμμή. Σπουδαίο ρόλο παίζει η πρώτη γραμμή κρούσης, δηλαδή αυτοί που παίζουν στη μεσοεπιθετική γραμμή γιατί με την πίεσή τους κατευθύνουν την αντίπαλη ομάδα. Προς αυτήν την κατεύθυνση, Ματέο Γκαρσία και Ντάνιελ Μαντσίνι έκαναν πολύ καλή δουλειά, γι’ αυτόν τον λόγο ο Άκης Μάντζιος αναφέρθηκε προσωπικά στον πρώτο. Πιο βελτιωμένοι απ’ όλους είναι οι Εμάνουελ Σάκιτς, Ντάνιελ Σούντγκρεν. Στους πρώτους αγώνες, ο Αυστριακός αντιμετώπισε δυσκολίες αγωνιζόμενος κυρίως στη δεξιά πλευρά της άμυνας. Στα δύο τελευταία παιχνίδια χρησιμοποιήθηκε στην αριστερή πτέρυγα και ήταν πιο αποτελεσματικός. Αμυντικά, ο Σούντγκρεν δεν έχει καμία σχέση με τον περσινό ποδοσφαιριστή ο οποίος σε μόνιμη βάση ήταν εκτεθειμένος. Ο ίδιος άλλαξε αγωνιστική συμπεριφορά, προφανώς έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι πήρε περισσότερες βοήθειες είτε από τον Ματέο Γκαρσία ο οποίος έπαιξε κυρίως στη δεξιά πλευρά της επίθεσης.

Διαβάστε επίσης:

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα