Η ακατανόητη εσωστρέφεια του ΠΑΟΚ...

Η ακατανόητη εσωστρέφεια του ΠΑΟΚ...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Η ακατανόητη εσωστρέφεια του ΠΑΟΚ...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος αναρωτιέται για την άκρατη αμφισβήτηση του ΠΑΟΚ από τον περίγυρο της ομάδας και προσπαθεί να καταγράψει τι έκανε λάθος και τι σωστά το club το περασμένο καλοκαίρι.

Σήμερα, την 13η Οκτωβρίου του 2020, μπορεί κανείς να σταθεί στο τι έχει κάνει φέτος το καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ και με μία ψύχραιμη ματιά, γνωρίζοντας πλέον το επίπεδο του club και τους στόχους του, να κάνει μία αξιολόγηση. Και η αξιολόγηση αυτή, δεν μπορεί παρά να έχει θετικό πρόσημο.

Ειλικρινά δυσκολεύομαι να καταλάβω, με τι επιχειρήματα μπορεί κάποιος, σήμερα την 12η Οκτωβρίου του 2020 να καταλήξει σε κάτι διαφορετικό, από μία θετική αξιολόγηση.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Τι σημαίνει επίπεδο club και στόχοι που προανέφερα; Σημαίνει πρωταθλητισμό. Δεν καταλαβαίνω τι έχει αλλάξει, τι έχει προκύψει και πλέον είναι προς συζήτηση το αν ο ΠΑΟΚ κάνει πρωταθλητισμό ή όχι. Το αν θα πάρει το πρωτάθλημα, το αν θα το διεκδικήσει μέχρι τέλους, το αν θα βγει δεύτερος, το αν θα τερματίσει τρίτος, κανείς δεν μπορεί να το προδικάσει φαντάζομαι, αλλά τον στόχο του συλλόγου, επίσης φαντάζομαι, τον ξέρουν όλοι και επίσης δεν έχω ακούσει και κανέναν να διαφοροποιείται, από αυτή τη γραμμή (διοίκηση, προπονητικό τιμ, παίκτες).

Τι έκανε το καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ...

Πάμε τώρα και στον σχεδιασμό της ομάδας. Ήταν γνωστό και ο ΠΑΟΚ το επικοινώνησε από την πρώτη ημέρα, ότι φέτος θα προχωρήσει σε εξορθολογισμό του κόστους και άρα μείωση του μπάτζετ, διότι το FFP το επέβαλε. Αυτό ακριβώς έκανε ο ΠΑΟΚ, μείωσε το κόστος του, αλλά με εξορθολογισμό. Τι σημαίνει εξορθολογισμός του κόστους; Οτι δημιούργησε μία ομάδα που κοστίζει λιγότερο, αλλά οι προσδοκίες είναι ότι θα είναι ισοδύναμη ή και καλύτερη από την περσινή. Και δεν είναι προσδοκίες ανέφικτες, δεν είναι όνειρο θερινής νυκτός, είναι μία πραγματικότητα.

Ας δούμε τι έκανε ο ΠΑΟΚ. Δεν άφησε την ομάδα χωρίς φορ, όταν παραχώρησε τον Ακπομ, δεν επέτρεψε στον Πέλκα να φύγει, χωρίς να πάρει αντικαταστάτη, δεν φοβήθηκε να προσθέσει ένα ακριβό συμβόλαιο στο ρόστερ για μία θέση στην οποία είχε ανάγκη (Αντρίγια Ζίφκοβιτς), δεν έπαψε να λέει όχι σε προτάσεις για πώληση παικτών που τους θεωρούσε απαραίτητους (Γιαννούλης) και δεν πούλησε κάποιον παίκτη χωρίς να τον αντικαταστήσει. Αυτό ακριβώς είναι σχέδιο μείωσης του κόστους, μείωσης του μπάτζετ, αλλά με στόχο τον εξορθολογισμό και όχι την αποδυνάμωση της ομάδας.

Το αν θα είναι καλύτερη, ισάξια ή χειρότερη, η τωρινή έκδοση του ΠΑΟΚ, δεν θα κριθεί από την μείωση του κόστους, αλλά από τις επιλογές που έγιναν. Αν ο Τσόλακ είναι ένας καλός σέντερ φορ, όπως λέει το βιογραφικό του και τα πολλά χρήματα που έδωσε για τα δεδομένα του ο ΠΑΟΚ για να τον αποκτήσει, τότε ο ΠΑΟΚ θα λύσει μεγάλο μέρος του επιθετικού προβλήματός του. Αν όχι, τότε δεν θα φταίει το σχέδιο, αλλά αυτός που διάλεξε τον Τσόλακ και πήρε την απόφαση ο ΠΑΟΚ να πληρώσει πάνω από 3 εκατ ευρώ για να τον αποκτήσει. Ο ΠΑΟΚ δεν πούλησε τον Ακπομ και πήρε όποιον βρήκε μπροστά του. Πήρε έναν εξίσου ακριβό και αντίστοιχων, αν όχι καλύτερων προδιαγραφών φορ.

Αν ο Ζίφκοβιτς δεν προσφέρει, όσα “φωνάζουν” ότι πρέπει να προσφέρει το υψηλότατο συμβόλαιό του για τα ελληνικά δεδομένα, δεν θα φταίει ο εξορθολογισμός, αλλά αυτός που διάλεξε τον Ζίφκοβιτς. Αν ο Τόμας Μουργκ δεν καλύψει το κενό του Δημήτρη Πέλκα, ενώ στοίχησε όσο χρήματα (ίσως και λίγο παραπάνω) από αυτά που μπήκαν στα ταμεία από την πώληση του Έλληνα διεθνή μέσου, δεν φταίει το σχέδιο και ο εξορθολογισμός, αλλά αυτός που έφερε τον Μουργκ.

Εξορθολογισμός κόστους σημαίνει αυτό...

Ο ΠΑΟΚ πούλησε τον Ακπομ, τον Πέλκα, τον Λημνιό και τον νεαρό Μπότη και εισέπραξε περίπου 8 εκατ ευρώ και αγόρασε τον Τσόλακ, τον Μουργκ, τον Νίλσεν Περέιρα και τον Νινούα ξοδεύοντας πάνω από 7 εκατ ευρώ. Στην πραγματικότητα δεν το λες καν εξορθολογισμό...

Στα συμβόλαια υπήρξε μία σημαντική μείωση, η οποία όμως σε μεγάλο βαθμό προήλθε από δύο παίκτες που δεν έπαιζαν (Βέρνμπλουμ, Στοχ) και από άλλους δύο για τους οποίους ο ΠΑΟΚ με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αποφάσισε ότι δεν αξίζει να τους δίνει πάνω από 1 εκατ ευρώ το χρόνο, αναφέρομαι φυσικά στον Βιερινια και τον Μαουρίσιο. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις κινήθηκε πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα. Ο ΠΑΟΚ μείωσε περίπου 5- 6 εκατ ευρώ το ετήσιο κόστος των συμβολαίων του, πράγμα απολύτως λογικό με βάση τις επιταγές του FFP και το έκανε με στόχο την μη αποδυνάμωση της ομάδας.

Τα λάθη με Μαουρίσιο και κυρίως Βιεϊρίνια...

Πάμε τώρα και στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε τις δύο υποθέσεις που προκάλεσαν μεγάλο θόρυβο. Ο Βιεϊρίνια και ο Μαουρίσιο. Ας δούμε πρώτα την εύκολη υπόθεση του Βραζιλιάνου μέσου. Το γεγονός ότι το συμβόλαιο που βρήκε στον Παναθηναϊκό είναι 400 χιλιάδων ευρώ, δικαιώνει όσους στον ΠΑΟΚ είπαν ότι δεν αξίζει να δώσουν 1 εκατ ευρώ, το οποίο έδιναν μέχρι την περσινή σεζόν. Το γεγονός ότι επέστρεψαν με μία πρόταση τώρα στο τέλος ήταν λάθος.

Ο Μαουρίσιο ήξερε πλέον ότι ο ΠΑΟΚ δεν τον θέλει για βασικό και ότι απλώς θα κάλυπτε μία θέση στο ρόστερ. Ο Παναθηναϊκός τον ήθελε για να τον κάνει τον ηγέτη του στα χαφ. Ο καθένας θα διάλεγε Παναθηναϊκό, όταν πάνω κάτω τα χρήματα που του προσφέρθηκαν ήταν ίδια. Ο ΠΑΟΚ έχασε τις εντυπώσεις χωρίς λόγο...

Και έρχομαι στην περίπτωση Βιεϊρίνια. Ο ΠΑΟΚ έκανε σοβαρότατο λάθος στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία σε αυτό. Και δεν αναφέρομαι στο αγωνιστικό κομμάτι και στον σχεδιασμό. Δεν είναι όλα τα ζητήματα, αγωνιστικής φύσεως. Ο Βιεϊρίνια είναι και παραμένει ένα απολύτως ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία, όχι την σύγχρονη, στην ιστορία του ΠΑΟΚ γενικότερα.

Διαζύγιο επιτρέπεται να πάρεις μαζί του, απαγορεύεται να μην είναι βελούδινο. Δεν υπάρχει, ναι μεν αλλά... Είμαι απόλυτος σε αυτό και δεν βάζω στη ζυγαριά τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τα πράγματα ο Πορτογάλος. Δεν είναι θέμα του Πορτογάλου να είναι βελούδινο το διαζύγιο, είναι θέμα του ΠΑΟΚ και της δικής του ιστορίας. Δεν με νοιάζει ο τρόπος, δεν με νοιάζει η θυσία που θα έπρεπε να κάνει το club, το διαζύγιο με τον Βιεϊρίνια, αν ο ΠΑΟΚ πάρει τέτοιο, θα πρέπει να είναι βελούδινο. Τελεία και παύλα...

Ολα τα υπόλοιπα που κυκλοφορούν, ούτε ξέρω αν έχουν βάση, ούτε κρίνουν το φετινό μεταγραφικό καλοκαίρι του ΠΑΟΚ και τον αγωνιστικό σχεδιασμό του και εξηγώ. Το αν ο Σαββίδης σκέφτεται να κάνει πίσω σε κάποιες από τις επιχειρήσεις του στην Ελλάδα, αν ο Σαββίδης εξετάζει να μειώσει το λειτουργικό κόστος των επενδύσεων του στην Ελλάδα, το αν ο Σαββίδης εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει κάποιες από τις επιχειρήσεις που έχει στην Ελλάδα, είναι μία φημολογία, η οποία είτε έχει βάση, είτε όχι, δεν προκύπτει από πουθενά ότι συνδέεται με το καλοκαίρι του ΠΑΟΚ.

Ο σχεδιασμός του ΠΑΟΚ ήταν εκεί, το club λειτούργησε απολύτως επαγγελματικά, έφτιαξε μία απολύτως (σε προδιαγραφές) ανταγωνιστική ομάδα και το αν θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους της, οφείλεται στο αν οι επιλογές που έγιναν ήταν οι κατάλληλες και όχι στην μείωση του κόστους. Στην πραγματικότητα ο ΠΑΟΚ τον εξορθολογισμό τον πέτυχε πολύ περισσότερο με την αύξηση των εσόδων του (το μεγαλύτερο τηλεοπτικό συμβόλαιο που είχε ποτέ και τα τουλάχιστον 10 εκατ ευρώ από την παρουσία του στους ομίλους του Europa League) και πολύ λιγότερο με την μείωση του κόστους.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.