H τακτική αχίλλειος πτέρνα του Παναθηναϊκού! (pics)

H τακτική αχίλλειος πτέρνα του Παναθηναϊκού! (pics)

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
H τακτική αχίλλειος πτέρνα του Παναθηναϊκού! (pics)

bet365

O Nίκος Αθανασίου εστιάζει στην ανασταλτική προσέγγιση του Ντάνι Πογιάτος που αν δεν βελτιωθεί ή αν δεν αλλάξει θα δημιουργεί συστηματικά προβλήματα στην άμυνα του «τριφυλλιού».

bwin: Κορυφαίες οnline αποδόσεις στην Premier League. |21+

Μετά από δώδεκα χρόνια, ο Παναθηναϊκός έχασε σε πρεμιέρα πρωταθλήματος, ωστόσο, πέρα από το αρνητικό αποτέλεσμα στην Τρίπολη, η εικόνα της ομάδας του Ντάνι Πογιάτος ήταν εκείνη που προκάλεσε μεγαλύτερο προβληματισμό ενόψει της συνέχειας. Για την αδυναμία δημιουργίας φάσεων έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές μέσα στο καλοκαίρι, το κάναμε και χθες μετά το παιχνίδι, καθώς οι «πράσινοι» έφτιαξαν όλη κι όλη μία διπλή ευκαιρία σε κανονική ροή παιχνιδιού, με την κεφαλιά του Σαβιέρ και το σουτ του Καρλίτος.

Πέρα από την παραγωγή φάσεων, όπου το «τριφύλλι» έχει να περιμένει πράγματα από την είσοδο του Βιγιαφάνιες στον προβληματικό δημιουργικά άξονα, την προσαρμογή του Αϊτόρ και την χρησιμοποίηση του ταχύτατου Χουάνκαρ, έχει διαπιστωθεί σημαντική δυσλειτουργία στο αμυντικό τρανζίσιον και στην συμπεριφορά της ομάδας όταν ο αντίπαλος σπάει το άμεσο πρέσινγκ ή το πρεσάρισμα ψηλά στο γήπεδο.

Πάμε να δούμε τι έγινε χθες στην Τρίπολη…

3VS2 σε οργανωμένη άμυνα!

Μόλις στο τρίτο λεπτό ο Αστέρας Τρίπολης φτάνει μια ανάσα από το γκολ, καθώς δημιουργεί κλασσική ευκαιρία με τον Αλί Μπαμπά. Ο Διούδης και ο Βέλεθ σώνουν την «πράσινη» εστία, σε μία φάση όπου οι Αρκάδες πατούν στο επιθετικό τρίτο με παίκτη παραπάνω, τρεις εναντίον δύο! Αν δει κανείς το τέλος της φάσης θα νομίζει πως ο Αστέρας είτε έκλεψε ψηλά την μπάλα είτε βγήκε τέλεια στο επιθετικό τρανζίσιον!

Όχι! Μιλάμε για οργανωμένη επίθεση απέναντι σε οργανωμένη(;) άμυνα. Η επίθεση της Τρίπολης ξεκινά από την δική της περιοχή. Ο Παναθηναϊκός πιέζει ψηλά με επτά παίκτες και αδυνατεί να κλέψει την μπάλα. Μόλις οι γηπεδούχοι «σπάνε» το πρέσινγκ και στο δεύτερο τρίτο, εκεί η εικόνα περισσότερο θυμίζει... αεροδιάδρομο και οι γηπεδούχοι βγαίνουν με παίκτη παραπάνω σε μια άμυνα με τεράστια ανισορροπία!

Το πρέσινγκ ψηλά και η άμεση ανάκτηση κατοχής της μπάλας, ως ιδέα του Πογιάτος είναι εξαιρετική και ταιριάζει στον Παναθηναϊκό. Το θέμα είναι κατά πόσο υλοποιείται σωστά αυτή η προσέγγιση ή το κατά πόσο μπορεί αν υλοποιηθεί στον απόλυτο βαθμό με τους παίκτες που διαθέτει στη μεσαία γραμμή η ομάδα. Για να παίξεις έτσι θα πρέπει οι κεντρικοί σου μέσοι να είναι aggressive, να έχουν φυσικές δυνάμεις υψηλού επιπέδου και άριστη τακτική παιδεία. Και συνολικά ως ομάδα θα πρέπει ο δείκτης της φυσικής κατάστασης να είναι πάνω από τον μέσο όρο για να μπορείς να πρεσάρεις σαν… τρελός στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα.

Θα υπάρξουν φάσεις όπου ο αντίπαλος θα σπάσει το πρέσινγκ. Λογικό είναι. Το θέμα είναι τι συμβαίνει από εκεί και πέρα; Οι επιστροφές είναι πάρα πολύ αργές, ο άξονας του Παναθηναϊκού υστερεί σε ταχύτητα και η ομάδα φαίνεται πως μέχρι στιγμής δεν έχει αφομοιώσει σωστά τα «θέλω» του 42χρονου κόουτς.

Η τελευταία γραμμή στην σέντρα και το αμυντικό τρανζίσιον

Όταν ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε φάση επίθεσης, το κάνει με 7 ή 8 παίκτες . Συνήθως μένουν πίσω οι δύο στόπερ και το «6άρι» που σε κάποιες περιπτώσεις ανεβαίνει ψηλά κι αυτό. Όταν έχεις τόσους παίκτες στα 2/3 του γηπέδου, απαγορεύεται δέκα φορές παραπάνω να «πουλάς» την μπάλα στην μεσαία γραμμή. Και όταν την χάνεις εκεί που δεν πρέπει, για να μην αντιμετωπίζεις σοβαρά προβλήματα, θα πρέπει να λειτουργεί ικανοποιητικά το αμυντικό τρανζίσιον. Δηλαδή η συμπεριφορά της ομάδας όταν αλλάζει φάση το παιχνίδι. Από φάση επίθεσης σε φάση άμυνας, η ομάδα του Πογιάτος αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα (από τα φιλικά) και αυτό αποδεικνύεται από την φάση του γκολ του Ριέρα.

Οι «πράσινοι» χάνουν την μπάλα, έχουν 8 παίκτες πάνω από την σέντρα και με δύο πάσες, ο Ισπανός εξτρέμ βγαίνει στο… ξέφωτο! Ισχύει ό,τι είπαμε και στην φάση του 3’. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να λειτουργεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όταν ο αντίπαλος σπάει το άμεσο πρέσινγκ, να έχει πιο γρήγορες επιστροφές.

Στην φάση του Αστέρα, υπάρχει και κάτι ακόμη άξιο αναφοράς. Η τελευταία γραμμή άμυνας του Παναθηναϊκού είναι στην μεσαία γραμμή. Στο 73’, με το σκορ στο 0-0 και με στόπερ που δεν φημίζονται και για την ταχύτητά τους!

Είναι ξεκάθαρο πως ο Ντάνι Πογιάτος παίρνει πολλά τακτικά ρίσκα, όσον αφορά την ανασταλτική συμπεριφορά της ομάδας του πάνω στο χορτάρι, και σε αυτό το κομμάτι έχει πάρα πολύ δρόμο μέχρι να το φτάσει σε καλά επίπεδα, έχοντας πάντα την επιλογή να κάνει ένα βήμα πίσω, να περιορίσει κάπως τους χώρους που αφήνει όταν πρεσάρει για να έχει μεγαλύτερη ασφάλεια στα μετόπισθεν.

Ενδεικτικό των ρίσκων που παίρνει ο Ισπανός είναι μία φάση κόρνερ για τον Παναθηναϊκό κοντά στο πρώτο ημίωρο του αγώνα. Όλοι οι παίκτες είναι σε μεσαίο και στο επιθετικό τρίτο και ο Διούδης σχεδόν στην σέντρα!

Μεγάλο ρίσκο αλλά ο προπονητής πρέπει να κρίνεται στο φινάλε της σεζόν

Και κάτι, αρκετά σημαντικό για να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Μετά από καιρό είπα να διαβάσω σχόλια κάτω από ένα σημείωμα. Οι περισσότεροι πιάσατε το νόημα, κάποιοι άλλοι, ελάχιστοι, όχι. Το «δεν πάει πουθενά» του τίτλου περιγράφει την πρεμιέρα του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα, αναφέρεται στην εικόνα της ομάδας στην Τρίπολη και τα προβλήματα που αν δεν διορθωθούν άμεσα θα φέρουν πολύ γρήγορα τους «πράσινους» μακριά από τις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Δεν λέει πως η ομάδα δεν θα πάει πουθενά φέτος ή πως είναι για πέταμα ή δεν ξέρω και εγώ τι άλλο. Η σεζόν μόλις ξεκίνησε…

Όσο κι αν θεωρούσα και θεωρώ, πως η επιλογή του Ντάνι Πογιάτος ήταν ένα τεράστιο και αχρείαστο ρίσκο από τον Γιάννη Αλαφούζο και τον Τσάβι Ρόκα, κάθε προπονητής θα πρέπει να κρίνεται από διοίκηση, οπαδούς και Τύπο στο φινάλε της σεζόν. Σωστή η κριτική παιχνίδι με το παιχνίδι στον Ισπανό αλλά το ταμείο για να έχει νόημα και ουσία, θα πρέπει να γίνεται στο τέλος.

Όσο και αν οι απαιτήσεις έχουν αλλάξει, όσο και αν χρόνος δεν υπάρχει όταν υπάρχουν στόχοι πρωταθλητισμού(τους οποίους έθεσε το ίδιο το κλαμπ), μιλάμε για μια εντελώς νέα ομάδα, με πολλούς ενδεκαδάτους που ακόμα δεν έχουν προσαρμοστεί απόλυτα ή δεν έχουν παίξει, όπως ο Βιγιαφάνιες, ο Αϊτόρ, ο Χουάνκαρ στην πιο περίεργη σεζόν του παγκοσμίου ποδοσφαίρου λόγω της πανδημίας.

Το ίδιο ισχύει και για τις μεταγραφές που έγιναν αυτό το καλοκαίρι...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.