«Τοπ διαιτητής ο Κλάτενμπεργκ, αλλά δεν έκανε αλλαγές στη Σαουδική Αραβία»

«Τοπ διαιτητής ο Κλάτενμπεργκ, αλλά δεν έκανε αλλαγές στη Σαουδική Αραβία»

bet365

Ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Σαουδικής Αραβίας, Γιασέρ Αλμισεχάλ, αλλά και ο πρώην αρχιδιαιτητής, Μαράι Αλαουάζι μιλούν στο gazzetta.gr για τα πεπραγμένα του Μαρκ Κλάτεντμπεργκ λίγο πριν αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντα του στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

O Μαρκ Κλάτενμπεργκ πραγματοποίησε μια ονειρεμένη καριέρα ως ρέφερι παγκόσμιας εμβέλειας έχοντας σφυρίξει μεταξύ άλλων στους τελικούς των Ολυμπιακών Αγώνων 2012, του Champions League 2016, αλλά και του Euro 2016. Κατα γενική ομολογία θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους διαιτητές της τελευταίας 20ετίας και ως εκ τούτου η είδηση της ανάληψης της θέσης του αρχιδιαιτητή στο ελληνική ποδόσφαιρο αντιμετωπίστηκε με χαμόγελα.

Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός επέλεξαν ομόφωνα τον αντικαταστάτη του Βίτορ Μέλο Περέιρα στην κεφαλή της ελληνικής διαιτησίας, με τον 45χρονο να επικρατεί του έτερου υποψηφίου, Πέτερ Φιόρντφελντ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ανάλογο πόστο είχε αναλάβει ο Άγγλος ρέφερι και στη Σαουδική Αραβία κατέχοντας όμως διπλό ρόλο, αφού εξακολουθούσε να σφυρίζει.

Ο προκάτοχος του Μαράι Αλαουάζι, ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Σαουδικής Αραβίας, Γιασέρ Αλμισεχάλ αλλά και δημοσιογράφος από την αραβική χώρα μίλησαν στo gazzetta.gr για τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ και την θητεία του ως αρχιδιαιτητής.

Ο Μαράι Αλαουάζι αναγορεύεται ως η κορυφαία «σφυρίχτρα» στη Σαουδική Αραβία και ήταν εκείνος που παρέδωσε τα ηνία του επικεφαλής της Επιτροπής Διαιτησίας της Σαουδικής Αραβίας, στον Μάρκ Κλάτενμπεργκ. Το νυν μέλος της επιτροπής Διαιτησίας της Ασιατικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας μίλησε στο gazzetta.gr για τον νέο αρχιδιαιτητή του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο Αλαουάζι εκθείασε τον τον Κλάτενμπεργκ ως διαιτητή, ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον ρόλο που είχε επιφορτιστεί στο ποδόσφαιρο της Σαουδικής Αραβίας τονίζοντας πως δεν έκανε αυτά που θα περίμενε.

«Θα σας μιλήσω αρχικά για τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ ως διαιτητή. Πιστεύω πως όλοι αναγνωρίζουν πως ο Μαρκ κατά την διάρκεια της καριέρας του ήταν ο καλύτερος διαιτητής στον κόσμο. Σφύριξε σε μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις της UEFA, όπως τον τελικό του Champions League, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας το 2014, αλλά και αρκετές φορές σε Μουντιάλ.

Ήταν επίσης υποψήφιος να σφυρίξει στο Μουντιάλ του 2018. Η απόδοση ήταν εκπληκτική και ξεπέρασε τους πάντες σε όλο τον κόσμο. Οι ικανότητες του, η προσωπικότητα του, τα ηγετικά χαρακτηριστικά του, η αντοχή του και ο τρόπος που επικοινωνούσε το κατέστησαν ως τον κορυφαίο ρέφερι. Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως στην εποχή του ο Μαρκ ήταν ο καλύτερος».

Σε ότι αφορά τον ρόλο του, ως πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της Σαουδικής Αραβίας η άποψη μου είναι η εξής:

Πριν από μερικά χρόνια, αφότου ο Μαρκ αποσύρθηκε από την διαιτησία, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε την πρόσληψη του ως πρόεδρο της επιτροπής διαιτησίας. Στην αρχή ήταν αξιωματούχος στο τοπικό τμήμα διαιτησίας, αλλά μετά την παραίτηση μου από την προεδρία της επιτροπής διαιτησίας με διαδέχθηκε εκείνος ως πρόεδρος.

Ανέμενα μια μεγάλη κίνηση προς το καλύτερο, αλλά ειλικρινα δεν είδα καμία διαφορά, παρόλο που το συμβόλαιο που είχε υπογράψει του επέτρεπε να έχει διπλό ρόλο, δηλαδή να σφυρίζει, αλλά και να διοικεί την επιτροπή. Δεν ξέρω γιατί ο Μαρκ δεν κατάφερε να κάνει κάποια αξιοσημείωτη αλλαγή στην επιτροπή. Μπορεί να υπήρχαν κάποιες καταστάσεις που επηρέαζαν την δουλειά του.

Για παράδειγμα δεν διέθετε εμπειρία για να διοικήσει γιατί μετά την αποχώρηση του από την Αγγλία δεν είχε εργαστεί σε ανάλογο πόστο. Ίσως επειδή είχε να κάνει την ίδια στιγμή δύο δουλειές, δεν μπόρεσε να φέρει αλλαγές. Θα ήθελα να του ευχηθώ τα καλύτερα και ελπίζω να έχει επιτυχία στη νέα του δουλειά».

To gazzetta.gr επικοινώνησε και με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και μέλος της πειθαρχικής επιτροπής της FIFA, Γιασέρ Αλμισεχάλ.

«Ο Μαρκ σε ότι αφορά την συνεργασία του με την ομοσπονδία της Σαουδικής Αραβίας ήταν επαγγελματίας. Δυστυχώς τον συνάντησα λίγες φορές σε προσωπικό επίπεδο γιατί λόγω της θέσης του έδινε αναφορά μόνο στον τότε πρόεδρο της ομοσπονδίας. Έτσι δεν είμαι σε θέση να αξιολογήσω επαρκώς την δουλειά του.

Θα ήθελα ωστόσο να ευχηθώ τα καλύτερα στον ίδιο, αλλά και στους Έλληνες φίλους του ποδοσφαίρου», τόνισε χαρακτηριστικά ο «ισχυρός άνδρας» του ποδοσφαίρου της Σαουδικής Αραβίας.

Δημοσιογράφος από το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας κατέθεσε στo gazzetta.gr την δική του άποψη για τα πεπραγμένα του Κλάτενμπεργκ στο διάστημα που είχε αναλάβει το πόστο του αρχιδιαιτητή εστιάζοντας στο γεγονός πως λόγω του κύρους του έφερε κορυφαία ονόματα για να σφυρίξουν στα ματς πρωταθλήματος, αλλά την ίδια στιγμή δεν σημειώθηκε κάποια βελτίωση σε ότι αφορά τους γηγενείς ρέφερι.

«O Μαρκ Κλάτενμπεργκ συνεργάστηκε για σχεδόν έναν χρόνο (Μάρτιος 2018-Φεβρουάριος 2019) με την ομοσπονδία της Σαουδικής Αραβίας, ως αρχιδιαιτητής, ενώ σφύριξε και ο ίδιος αρκετά ματς το προηγούμενο διάστημα. Ήταν ασφαλώς μεγάλη υπόθεση στη Σαουδική Αραβία να αναλάβει αυτό το πόστο.

Πάντα υπάρχουν παράπονα από τους διαιτητές και δεν θυμάμαι ποτέ να υπάρχουν θετικά σχόλια για αρχιδιαιτητές και συμβούλους διαιτησίας. Ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτό. Ναι μεν, έφερε κορυφαίους διαιτητές για στο πρωτάθλημα, για παράδειγμα σημαντικά ονόματα του χώρου από τη Νότιο Αμερική και την Ευρώπη κάτι που συνεχίστηκε και φέτος πριν την διακοπή λόγω κορονοϊού ενώ σφύριξε και ο ίδιος σε σχεδόν 30 παιχνίδια.

Κάλεσε για παράδειγμα τον Αργεντινό Νέστορ Πιτάνα, τον Τούρκο Τζουνέιτ Τσακίρ, αλλά και άλλους σπουδαίους διαιτητές για τα ντέρμπι του πρωταθλήματος. Αυτή είναι η καλή πλευρά. Στον αντίποδα δεν θεωρώ πως ο Μαρκ έκανε τρομερή δουλειά προκειμένου να βοηθήσει για να βελτιωθούν οι ντόπιοι διαιτητές.

Αντίθετα, οι διαιτητές από τη Σαουδική Αραβία σφύριζαν μόνο στις μικρότερες κατηγορίες και δεν παρατηρήθηκε κάποια εξέλιξη σε αυτό τον τομέα. Πάντα η διαιτησία στη Σαουδική Αραβία, όπως και στην Ελλάδα φαντάζομαι είναι κάτι αμφιλεγόμενο. Δεν θα βρεις ποτέ κανέναν στη Σαουδική Αραβία να είναι ικανοποιημένος από τους διαιτητές. Το ίδιο ισχύει με τον Μαρκ. Υπήρχαν πολλοί σύλλογοι και παράγοντες που δεν ήταν ευχαριστημένοι από την δουλειά του, ειδικά σε ότι αφορά το VAR, όπου αποτελούσε μονίμως θέμα συζήτησης.

Αναμφισβήτητα προτού αποσυρθεί ήταν ένας από τους κορυφαίους διαιτητές στην Ευρώπη και πραγματικά πολύ καλός χαρακτήρας, αλλά όπως τόνισα δεν είδα κάποια βελτίωση σε ότι αφορά το κομμάτι της διαιτησίας στη Σαουδική Αραβία».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα