ΠΑΟΚ-Φερέιρα: Μια παραμονή, πολλές εκκρεμότητες, λίγος χρόνος…

ΠΑΟΚ-Φερέιρα: Μια παραμονή, πολλές εκκρεμότητες, λίγος χρόνος…

ΠΑΟΚ-Φερέιρα: Μια παραμονή, πολλές εκκρεμότητες, λίγος χρόνος…

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης άκουσε τον Αμπέλ Φερέιρα να μιλάει για το μέλλον του στον πάγκο του ΠΑΟΚ γράφει για τη συνέχιση της συνεργασίας και έχει ένα υστερόγραφο για τον Αντρέ Βιεϊρίνια.

Ο Αμπέλ Φερέιρα φαίνεται να… έσωσε στο τέλος την παρτίδα. Το «come back» του Πορτογάλου δεν το λες εντυπωσιακό, ίσα ίσα το αντίθετο, το λες απλά ικανό για να αλλάξει την ατζέντα της συζήτησης αναφορικά με το μέλλον του.

Εμφανώς ανακουφισμένος από το φινάλε της πρώτης του χρονιάς στον «ασπρόμαυρο» πάγκο, αναφέρθηκε αρκετά στην επόμενη μέρα του ΠΑΟΚ, που σε λιγότερο από δύο εβδομάδες θα είναι και πάλι στο γήπεδο, με τον ίδιο να είναι κανονικά στη θέση του.

Ο 41χρονος προπονητής γνωρίζει πολύ καλά πως βρέθηκε, όχι με το ένα, αλλά με το ενάμιση πόδι στην πόρτα της εξόδου! Σχεδόν την είχε περάσει για να ακριβολογούμε.

Με τον ερχομό του στην Ελλάδα, ο Όλαφ Ρέμπε, θέλησε να του δώσει κάποια credit, να αντιληφθεί τις όποιες δυσκολίες αντιμετώπισε απ’ το ξεκίνημα της σεζόν. Ο 42χρονος Γερμανός δεν ήταν στη Θεσσαλονίκη για να αντιληφθεί το κλίμα, άκουσε και διάβασε προσεκτικά όλα όσα του είπε ο Πορτογάλος. Η συνεργασία των δύο ανδρών χαρακτηρίζεται ιδανική από τη μέρα που ο Ρέμπε πάτησε το πόδι του στην Τούμπα.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα για το τώρα και το μέλλον. Μίλησα με τον νέο αθλητικό διευθυντή, η ομάδα γνωρίζει τις ελλείψεις και που χρειάζεται ενίσχυση. Καταλήξαμε και υπάρχει μια συμφωνία.. Ήρθα για να κατακτήσω τίτλους, ξέρω την αξία μου και τη δυναμική του συλλόγου», είπε το βράδυ της Κυριακής ο Φερέιρα που πιστώνεται τη χρησιμοποίηση (αναγκαστική ή μη δεν έχει καμία σημασία) των νεαρών ποδοσφαιριστών σ’ ολόκληρη τη διαδικασία των πλέι οφ.

Στο θέμα των στόχων απέτυχε παταγωδώς, ακόμα και το εισιτήριο για προκριματικά του Champions League, δεν ικανοποίησε κανέναν, φάνηκε από την απόφαση του Ιβάν Σαββίδη να επιβληθεί πρόστιμο σ’ όλη την ομάδα για την αποτυχημένη χρονιά. Ο ΠΑΟΚ ούτε απέναντι στον Άρη των 12-13 παικτών δεν βλεπόταν κι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα.

Παρά την εμπιστοσύνη του νέου αθλητικού διευθυντή, η εικόνα της ομάδας στο χορτάρι παρέμενε προβληματική, το ίδιο και η σχέση του Φερέιρα με τον ΠΑΟΚ. Ειδικά μετά την εντός έδρας «λευκή ισοπαλία» (0-0) με τον Παναθηναϊκό και πριν επιστραφούν από το CAS οι επτά βαθμοί, όλοι στοιχημάτιζαν τα… σπίτια τους, ότι ο Πορτογάλος θα αποχωρήσει στο τέλος της χρονιάς.

Όμως, πάνω στο… φώτο φίνις και εκεί που ήταν στο χείλος του γκρεμού, με μισή ομάδα ο Φερέιρα κατόρθωσε και «γύρισε» την κατάσταση. Τα καλά και περίεργα της «στρογγυλής θεάς».

Μέχρι και το τριήμερο των 4 πόντων απέναντι σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ του Φερέιρα ήταν μια ομάδα όπου ο προπονητής της δεν είχε κατορθώσει να πείσει τους παίκτες του να πιστέψουν στο πλάνο του!

Γιατί, όσο κι αν επιμένει ο Πορτογάλος τεχνικός να υποστηρίζει δημοσίως πως η ομάδα από την αρχή της σεζόν έπαιζε με το 3-4-3, ξέρει ότι κατά βάθος ότι αυτό που λέει δεν ισχύει. Το δούλεψε πολύ πέρσι το καλοκαίρι στην Ολλανδία, τότε που όλοι είδαν για πρώτη φορά τον Γιαννούλη ως φουλ-μπακ να παίρνει πάνω του όλη την αριστερή πλευρά, αλλά στην πορεία το συγκεκριμένο σύστημα είτε το μπλόκαραν οι αντίπαλοι προπονητές, είτε από ανάγκη, σταμάτησε να το εφαρμόζει πιστά.Επέστρεψε στο αγαπημένο του σχηματισμό όταν υποχρεώθηκε να το κάνει, λόγω των πολλών απουσιών, κυρίως όμως όταν άρχισε να εμπιστεύεται όλο το υλικό του. Παρότι του έλειπε ο Χοσέ Κρέσπο, εφάρμοσε το σύστημα με τους τρεις κεντρικούς αμυντικούς (όχι βαπτίζοντας τον Μάτος τρίτο στόπερ) χάρη στο ταλέντο και τις ικανότητες του Γιάννη Μιχαηλίδη.

Οι μικροί που μέσα σ’ ένα μήνα μεγάλωσαν, είναι όντως το μοναδικό κέρδος του ΠΑΟΚ απ’ τη βασανιστική διαδικασία των playoffs μέσα στο κατακαλόκαιρο, αλλά οφείλει ο προπονητής να εμπιστευτεί περισσότερο το υλικό του. Τον υποχρεώνει να το κάνει ο Μιχαηλίδης, ο Μιχάι, ακόμη και ο Τζόλης που τον γνώρισε καλύτερα εν μέσω καραντίνας και του άνοιξε την πόρτα για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

O «Δικέφαλος» δεν είχε τα χρονικά περιθώρια να αμφιταλαντευτεί πάνω στο θέμα του προπονητή. Σε 37 ημέρες από σήμερα παίζει ένα ματς των 5 εκατομμυρίων ευρώ στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League (αν περάσει θα έχει εξασφαλίσει το μίνιμουμ, δηλαδή, την παρουσία στους ομίλους του Europa League). Το έκανε αναγκαστικά πέρσι όταν έφυγε ο Λουτσέσκου και σε δύο μέρες βρήκε τον Φερέιρα, ο οποίος ήρθε στο άγνωστο και σε 34 ημέρες έπαιζε το πρώτο επίσημο παιχνίδι με τον Άγιαξ.

Πέρα από τις οποίες δικαιολογίες, ο Φερέιρα οφείλει να αλλάξει κι αυτός τρόπο σκέψης και προσέγγισης της καθημερινότητας. Θα έχει ακούσει τη μουρμούρα για την ένταση στις προπονήσεις κι άλλα μικρά πραγματάκια.

Προσπαθεί σε συνεργασία με τον Όλαφ Ρέμπε να τα λύσουν, να αλλάξουν πράγματα και κυρίως να ενισχυθεί η ομάδα εκεί όπου ο προπονητής της έχει εντοπίσει ελλείψεις και κενά.

«Η απόφαση και της διοίκησης είναι να μείνω για να κατακτήσουμε τίτλους και πρέπει να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Δεν χρειαζόμαστε πολλούς νέους ποδοσφαιριστές, αλλά λίγους με ποιότητα. Αλλιώς ας πάμε στον πόλεμο με αυτούς που έχουμε», είπε σήμερα δείχνοντας την στόχευση και την κατεύθυνση.

Πάντως, ο κόσμος δεν δείχνει να έχει υπομονή, υπάρχουν αρκετοί που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει μέλλον με τον Πορτογάλο τεχνικό στον πάγκο της ομάδας. Η πίστη, το καλό κλίμα, έχουν πάει περίπατο. Απόδειξη; Τα όσα διαδραματίστηκαν για άλλη μια βραδιά έξω από τα αποδυτήρια της Τούμπας. Εκεί, όπου τα όσα ακούστηκαν δεν περιποιούν τιμή για τους ποδοσφαιριστές, που είδαν μια αντιπροσωπεία οπαδών να ανεβαίνει και να τους τα ψέλνει πάνω στο λεωφορείο της ομάδας.

Το σίγουρο είναι πως άπαντες θα αξιολογηθούν ενόψει της νέας χρονιάς. Το είχε προαναγγείλει ο Γιώργης Σαββίδης και το επιβεβαίωσε στις δηλώσεις του ο Φερνάντο Βαρέλα. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο Αφρικανός στόπερ είπε ότι όλοι είναι στον αέρα! «Τώρα η μπάλα είναι στα πόδια της οικογένειας Σαββίδη», υποστήριξε και όπως τόνισε δεν θα έχει πρόβλημα ακόμα κι αν του πουν ότι δε θα συνεχίσει.

ΥΓ: Ουδείς γνωρίζει αυτή την στιγμή ποια θα είναι η κατάληξη του θέματος Βιεϊρίνια. Για τον εμβληματικό αρχηγό του ΠΑΟΚ η αναμέτρηση με τον Άρη, όπου αγωνίστηκε από το 78ο λεπτό μέχρι την στιγμή της δικαιολογημένης αποβολής του, μπορεί να ήταν και το τελευταίο με την «ασπρόμαυρη» φανέλα.

Το συμβόλαιο του ολοκληρώθηκε και προς το παρόν δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις περί ανανέωσης του. Πάντως, η κόκκινη κάρτα που δέχθηκε στο τέλος, δείχνει εκνευρισμό, δεν αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις, όπως και να το κάνουμε.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.