Ολυμπιακός: Mε παίκτες από Β' Γαλλίας, Πανιώνιο κι Εργοτέλη ο Μαρτίνς

Ολυμπιακός: Mε παίκτες από Β' Γαλλίας, Πανιώνιο κι Εργοτέλη ο Μαρτίνς

Αντώνης Σαούλης
Ολυμπιακός: Mε παίκτες από Β' Γαλλίας, Πανιώνιο κι Εργοτέλη ο Μαρτίνς

bet365

Το gazzetta.gr αναλύει πως δημιουργήθηκε ο Ολυμπιακός και πως ο Μαρτίνς εξέλιξε τόσους παίκτες που η χρηματιστηριακή τους αξία εκτοξεύτηκε...

Ναι, ο Ολυμπιακός τρέχει ένα αήττητο σερί. Ναι, οι «ερυθρόλευκοι» κατέκτησαν το 45ο πρωτάθλημα και μπορούν να κάνουν και νταμπλ. Ναι, η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς είναι ζωντανή και στην Ευρώπη. Προφανώς οι περισσότεροι μένουν στην φετινή εικόνα. Μία εικόνα που έχει εκτοξεύσει «χρηματιστηριακά» τους περισσότερους παίκτες του Ολυμπιακού. Τα 15 εκατομμύρια φαίνονται λίγα για τον Τσιμίκα. Τα 10 εκατομμύρια «ψίχουλα» για τον Καμαρά και πάει λέγοντας.

Εχει όμως το ενδιαφέρον να θυμηθούμε πως δημιουργήθηκε το φετινό ρόστερ του Ολυμπιακού. Πόσα χρήματα σπατάλησε η διοίκηση. Τι έκανε το σκάουτινγκ. Πόσο βοήθησε η ακαδημία. Και φυσικά πόσο εξέλιξε όλο το σύνολο ο Πέδρο Μαρτίνς με τη δουλειά που έχει κάνει 2 χρόνια τώρα.

Οπως λένε και στο ΝΒΑ και κυρίως στους 76ers, trust the process. Εμπιστεύσου την διαδικασία. Την εξέλιξη. Την πρόοδο. Οταν είχαν δημιουργήσει μια ομάδα με νέους παίκτες όπως οι Εμπίντ και Σίμονς αλλά και trades που έκαναν την Φιλαδέλφεια μια ελκυστική περίπτωση για το μέλλον και προσπαθεί ακόμα να εξελιχθεί...

Πάμε να δούμε τις περισσότερες περιπτώσεις ξεχωριστά...

Το σκάουτινγκ

Μαντί Καμαρά (από Αζαξιό σε ηλικία 21 ετών)

Ο Ολυμπιακός τον «έκλεψε» από Μονακό και Ρόμα πριν καν «κλείσει» ο Πέδρο Μαρτίνς στους «ερυθρόλευκους». Πάλι το σκάουτινγκ (Φρανσουά Μοντέστο βεβαίως βεβαίως) τον είδε, τον τσέκαρε για μια ολόκληρη σεζόν (μιας και από την Αζαξιό έναν χρόνο πριν ο Ολυμπιακός είχε πάρει και τον Σισέ). Οι «ερυθρόλευκοι» τον έφεραν στην Αθήνα τον Μάρτιο για να υπογράψει και φυσικά τον αγόρασε (δεν έχει διευκρινιστεί το ποσό που πήρε η Αζαξιό). Μιλάμε για παίκτη από την Β' Γαλλίας. Εκτοτε στον Ολυμπιακό έχει:

  • 2018/19: 36 ματς με 6 γκολ και 2 ασίστ
  • 2019/20: 44 ματς με 6 γκολ και 3 ασίστ

Φημολογείται ότι ο Ολυμπιακός ζητάει 20+ εκατομμύρια ευρώ για να τον πουλήσει.

Ουσεϊνού Μπα (από Γκαζελέκ Αζαξιό σε ηλικία 23 ετών)

Αλλη μία ανακάλυψη του σκάουτινγκ. Πάλι ο Φρανσουά Μοντέστο βρίσκεται πίσω από την μεταγραφή. Μέχρι και... μυστικό ταξίδι έκανε στην Γαλλία τον Δεκέμβριο του '18 για τον κλείσει. Και το έκανε. Ο ίδιος ο σύλλογος (δεν είναι η ίδια Αζαξιό με αυτή των Σισέ, Καμαρά) ανακοίνωσε την μεταγραφή του 1η Ιανουαρίου, χωρίς να διευκρινιστεί κι εδώ το κόστος της μεταγραφής. Βεβαίως στο ρόστερ του καλοκαιριού ο Μπα φάνταζε ως ο 5ος στόπερ. Θυμίζουμε πως στο πρώτο ματς στην Τσεχία κόντρα στην Πλζεν όταν τραυματίστηκε ο Αβραάμ (Μεριά και Σισέ δεν έπαιζαν λόγω Κόπα Αφρικα) και μπήκε ο Μπα οι φίλοι του Ολυμπιακού έκαναν τον σταυρό τους. Σχεδόν έναν χρόνο μετά τρίβουν τα μάτια τους. Φέτος έχει:

  • 2019/20: 23 ματς εκ των οποίων τα 21 μετά τον Δεκέμβριο!

Φημολογείται ότι ο Ολυμπιακός θα εξετάσει προτάσεις μόνο πάνω 15 εκατομμύρια ευρώ.

Παπέ Αμπού Σισέ (από Αζαξιό σε ηλικία 21 ετών)

Η γαλλική αγορά του είχε πάει καλά του Ολυμπιακού όταν ανακάλυψε τον Αρτούρ Μασουακού από την Βαλανσιέν. Και ένας παίκτης που του είχε κοστίσει περίπου 500.000 ευρώ, πουλήθηκε στην Γουέστ Χαμ για 7 εκατομμύρια ευρώ. Ο Σισέ λοιπόν συνέχισε το παιδομάζωμα από την Γαλλία. Ο Μαρτίνς τον βρήκε στον Ολυμπιακό έναν χρόνο μετά και τον εμπιστεύτηκε. Και πιθανότητα να τον εμπιστευόταν και φέτος, αλλά είχε σοβαρό πρόβλημα υγείας ο Σενεγαλέζος που τον άφησε off στο πρώτο μισό της σεζόν. Στον Ολυμπιακό έχει:

  • 2017/18: 21 ματς και 4 γκολ
  • 2018/19: 29 ματς και 2 γκολ (με Μαρτίνς)
  • 2019/20: 16 ματς και 3 γκολ

Ομάρ Ελαμπντελαουί (από Μπραουνσβάιγκ σε ηλικία 23 ετών ως ελεύθερος)

Εδώ δεν είναι μια περίπτωση που συνδυάζεται και με την παρουσία του Μαρτίνς και την εξέλιξη του ως ποδοσφαιριστής (αν και τον έχει βοηθήσει εξίσου). Εχει ενδιαφέρον όμως για να δούμε το σκάουτινγκ του Ολυμπιακού. Το καλοκαίρι του 2014 οι «ερυθρόλευκοι» γνώριζαν μέχρι και την ρήτρα που τον άφηνε ελεύθερο από τον γερμανικό σύλλογο σε περίπτωση που υποβιβαζόταν. Οσο για την εξέλιξη-πρόοδο του Ομάρ. Ναι μεν, μιλάμε πλέον για έναν 28χρονο ποδοσφαιριστή αλλά σας θυμίζουμε ότι μετά τον σοβαρό τραυματισμό του ήταν για να... φεύγει (πήγε και δανεικός στην Χαλ). Τι έχει κάνει με Μαρτίνς ο Ομάρ;

  • 2018/19: 31 ματς με 5 γκολ και 7 ασίστ
  • 2019/20: 43 ματς με 1 γκολ και 1 ασίστ

Ο Ομάρ μένει ελεύθερος όταν τελειώσει η σεζόν αλλά οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών είναι ανοιχτές.

Λαζαρ Ραντζέλοβιτς (από Ραντνίσκι σε ηλικία 20 ετών)

Εκτός από την Γαλλία, ο Ολυμπιακός έχει πολλά κονέ και στην Σερβία στο κομμάτι του σκάουτινγκ. Ο Λαζαρ Ραντζέλοβιτς είναι μια τέτοια περίπτωση. Οι «ερυθρόλευκοι» τον αγόρασαν από τη Ραντνίσκι τον Αυγουστο του 2018, τον άφησαν για έναν χρόνο δανεικό και φέτος το καλοκαίρι ο Μαρτίνς τον ανέλαβε στον Ολυμπιακό. Δεν έχει εκτοξευτεί όπως οι υπόλοιποι που αναφέραμε αλλά μιλάμε για ένα παιδί που φέτος έχει:

  • 2019/20: 25 ματς με 3 γκολ και 2 ασίστ

Από Εργοτέλη και Πανιώνιο

Ανδρέας Μπουχαλάκης (από Εργοτέλη σε ηλικία 21 ετών)

Για όσους δε το θυμούνται να σας πούμε ότι ο Ολυμπιακός έχει αγοράσει τον Ανδρέα Μπουχαλάκη από το καλοκαίρι του 2013. Εμεινε δανεικός στους Κρητικούς για έναν χρόνο πριν παίξει στους «ερυθρόλευκους» που δεν στέριωσε μιας και δοκιμάστηκε και στη Νότιγχαμ. Ομως ο Πέδρο Μαρτίνς τον πήρε στην προετοιμασία εκείνο το καλοκαίρι και έκτοτε η εξέλιξη του είναι εμφανέστατη. Ιδού τι έχει κάνει:

  • 2018/19: 30 ματς 2 γκολ και 1 ασίστ
  • 2019/20: 44 ματς 1 γκολ και 3 ασίστ

Γιώργος Μασούρας (από Πανιώνιο σε ηλικία 25 ετών)

Ο Ανδρέας Σάμαρης του 2019. Σε παρόμοια ηλικία μετακόμισαν αμφότεροι από τη Νέα Σμύρνη στου Ρέντη. Διαφορετικές θέσεις όμως και οι δύο «έπιασαν». Δεν είναι από τις περιπτώσεις που λες για... ταλέντο αλλά για έτοιμους ποδοσφαιριστές. Και ο Γιώργος Μασούρας κέρδισε άμεσα μια θέση στο ρόστερ και στην 11αδα του Πέδρο Μαρτίνς. Παρά το γεγονός ότι αποκτήθηκε τον Γενάρη του 2019 ο Μασούρας έχει με τον Ολυμπιακό:

  • 2019: 16 ματς με 4 γκολ και 1 ασίστ
  • 2019/20: 46 ματς 9 γκολ και 5 ασίστ

Από την ακαδημία

Κώστας Τσιμίκας (από Πανσερραϊκό σε ηλικία 18 ετών)

Στην 11αδα που φέτος σαρώνει υπάρχει και παιδί από τις ακαδημίες του συλλόγου. Ο Τσιμίκας πραγματοποιεί δύο πυραυλοκίνητες σεζόν. Ο Μάρκο Σίλβα πρώτα και ο Πάουλο Μπέντο στη συνέχεια του έδωσαν ευκαιρίες αλλά ένα ματς στην Λάρισα (ήττα με 1-0 στο τελευταίο λεπτό) ήταν αρκετό για να δοθεί δανεικός ο Τσιμίκας μέχρι να γίνει πιο έτοιμος ποδοσφαιριστής και να επιστρέψει στον Ολυμπιακό. Με τον Μαρτίνς λοιπόν εκτοξεύτηκε:

  • 2018/19: 28 ματς και 3 ασίστ
  • 2019/20: 42 ματς και 8 ασίστ

Ο Ολυμπιακός δεν συζητάει πώληση του Τσιμίκα με λιγότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ.

Οι αγορές και η εξέλιξή τους

Ζοσέ Σα (από την Πόρτο που ηταν κυρίως δεύτερος)

Ναι υπάρχουν τα λαβράκια, υπάρχουν οι... ντόπιοι, υπάρχουν τα παιδιά της ακαδημίας όμως υπάρχουν κι αυτοί που δόθηκαν κάποια εκατομμύρια για να αποκτηθούν. Ο Ζοσέ Σα για παράδειγμα στην Πόρτο σε δύο σεζόν είχε 27 ματς. Ο Ολυμπιακός τον απέκτησε ως δανεικό, τον αγόρασε στην συνέχεια πληρώνοντας την ρήτρα και τώρα μαθαίνει πως η Ατλέτικο Μαδρίτης είναι μέσα στις ομάδες που ενδιαφέρονται για την απόκτησή του. Φυσικά κλήθηκε και στην Εθνική Πορτογαλίας.

Ρούμπεν Σεμέντο (από την Ρίο Αβε...)

Ναι, ο Ολυμπιακός πλήρωσε την Βιγιαρεάλ (σχεδόν 4.5 εκατομμύρια) για να τον αγοράσει, αλλά ο Ρούμπεν Σεμέντο έβγαζε το ψωμάκι του την περσινή σεζόν σε Ουέσκα και Ρίο Αβε ως δανεικός. Μέσα σε ένα χρόνο ο Σεμέντο όχι μόνο έχει κληθεί στην Εθνική Πορτογαλίας αλλά είναι και ο πολυτιμότερος της άμυνας στον φετινό Ολυμπιακό μιας και είναι το μοναδικό στόπερ που έχει 40+ συμμετοχές! Και φυσικά έχει 5 γκολ στον λογαριασμό του.

Πρόσθεσε ποιότητα με εμπειρία

Ματιέ Βαλμπουενά και Γιουσέφ Ελ Αραμπί

Φυσικά μεγάλη συμβολή έχουν οι δύο φετινοί του MVP. Ο Ματιέ Βαλμπουενά και ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Στα 35 προς 36 ο πρώτος, στα 33 ο δεύτερος. Και μέσα σε μία σεζόν στον Ολυμπιακό του Πέδρο Μαρτίνς ο Βαλμπουενά πάει να τελειώσει την σεζόν ως ο πρώτος σε ασίστ ΣΕ ΟΛΗΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ (είναι στις 24 και κυνηγάει τον Μίλερ) και ο Ελ Αραμπί να γίνει ο κορυφαίος ξένος σκόρερ στην ιστορία του Ολυμπιακού (είναι στα 27 γκολ) μέσα σε μια σεζόν (κυνηγάει μόνο τον Ντέταρι πλέον και του μένουν 3 γκολ).

Εχασε και τον καλύτερο του εξτρέμ

Ντάνιελ Ποντένσε (από Σπόρτινγκ)

Και μη ξεχνάμε και την εξέλιξη του Ντάνιελ Ποντένσε που ο Μαρτίνς τον έχασε τον Γενάρη μιας και η Γουλβς τα «έσκασε» για να τον αγοράσει. Εναν ρολίστα της Σπόρτινγκ Λισαβώνας ο Μαρτίνς τον μετέτρεψε σε παίκτη των 20 εκατομμυρίων (19,6 τον αγόρασε η Γουλβς) μέσα σε 1.5 χρόνο. Φυσικά ο Εμρε Μορ που αποκτήθηκε τον Ιανουάριο δεν τον αντικατέστησε ποτέ...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα