Αν το ποδόσφαιρο, έστελνε επιστολή στον Γιάννη Αλαφούζο!

Αν το ποδόσφαιρο, έστελνε επιστολή στον Γιάννη Αλαφούζο!

Αν το ποδόσφαιρο, έστελνε επιστολή στον Γιάννη Αλαφούζο!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για ακόμη ένα πλάνο που έγινε... αεροπλάνο στον Παναθηναϊκό και τη μοίρα του συλλόγου που θα είναι η ίδια, όσο κάνει κουμάντο ο Γιάννης Αλαφούζος.

Virtual Sports* στο επίκεντρο του καζίνο. |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Η απόφαση του Αλαφούζου να τελειώσει τον Δώνη ήταν αναμενόμενη. Δεν χρειάζεται να είχε κανείς φοβερές και τρομερές πληροφορίες για να καταλάβει το που πηγαίνει το πράγμα. Φαινόταν. Από τον Φεβρουάριο και το τελεσίγραφο για τον ρόλο κομπαρσού στον σχεδιασμό της ομάδας μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης, ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ έδειξε με κάθε τρόπο πως δεν θέλει να συνεχίσει με τον Έλληνα προπονητή. Δικαίωμά του. Μόνο που δεν υπήρχαν ποδοσφαιρικοί λόγοι για αυτή την απόφαση, είναι ακόμη μία απόφαση χωρίς καμία λογική, αυτό το καλοκαίρι το Τριφύλλι δεν έπρεπε να αλλάξει προπονητή, πόσω μάλλον έναν προπονητή που σε γενικές γραμμές έκανε καλή δουλειά στον πιο ειδικών συνθηκών Παναθηναϊκό που έχει υπάρξει.

Έγινε κι αυτό στον Παναθηναϊκό του Γιάννη Αλαφούζου. Ο προπονητής της ομάδας να ενημερώνεται για την απόφαση διαζυγίου του μεγαλομετόχου από επιστολή... ραβασάκι που παραδόθηκε μέσα στην νύχτα στην πόρτα του σπιτιού του! Βέβαια, αν σκεφτούμε πως όλοι οι άμεσοι ποδοσφαιρικοί συνεργάτες του απολύθηκαν μέσω τρίτων, είναι κι αυτό μία πρόοδος. Να μην είμαστε άδικοι. Να πιστώνουμε τα θετικά. Αν μη τι άλλο, είναι μία καινοτομία, μία από τις πολλές που σίγουρα θα διδάσκονται την επόμενη εικοσαετία στις σπουδές για ποδοσφαιρικό management!

Ενδιαφέρουσα άποψη επικοινωνίας η επιστολή, όμως, τι θα έγραφε το ίδιο το ποδόσφαιρο στον Γιάννη Αλαφούζο αν... μπορούσε να μιλήσει μετά από οκτώ χρόνια ηγεσίας του Έλληνα εφοπλιστή και καναλάρχη στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός; Συνοπτικά θα μπορούσε να του λέει τα εξής:

"Αγαπητέ Γιάννη,

Σε βλέπω εδώ και καιρό να ταλαιπωρείσαι μαζί μου. Να έχεις βάλει λεφτά, πολλά λεφτά και προκοπή να μην βλέπεις. Να κάνεις λάθη, να τα επαλαμβάνεις και να μην μαθαίνεις από αυτά. Περίμενα πως μετά από τόσα χρόνια θα έχεις καταλάβει τι πρέπει να κάνεις. Μάταια. Τώρα που σε βλέπω και πάλι τόσο ενεργό με το ποδοσφαιρικό τμήμα, τώρα που νιώθεις ότι με γνωρίζεις, να σου θυμίσω κάποια πράγματα:

Σε οκτώ χρόνια:

* Έχεις αλλάξει εννιά τεχνικούς διευθυντές. Ούτε έναν, ούτε δύο, εννιά!

* Η ομάδα σου έχει κάνει 101 μεταγραφές! Ούτε στο football manager, τέτοιο ράβε-ξήλωνε!

* Δεν έχεις αφήσει ποτέ ένα πλάνο να ολοκληρωθεί και όταν κάποιος εκτός project ή καινούριος στον σύλλογο, σου... πειράζει ποδοσφαιρικά το μυαλό, τα γκρεμίζεις όλα και προσπαθείς να τα φτιάξεις από την αρχή. Δεν γίνεται, έτσι, όμως! Πότε θα το καταλάβεις;

* Το 2013 έφερες για προπονητή τον Φάμπρι, έναν τύπο που έκανε... ηλιοθεραπεία στην Παιανία, επειδή απλά στον πρότεινε ένας άνθρωπος που έκανε τον τεχνικό διευθυντή από απόσταση. Ήταν αρχή, όμως, όλοι κάνουν λάθη στην αρχή.

*Το 2014 έκανες κάτι πάρα πολύ σωστό. Το πιο σωστό όλων. Το δίδυμο Νταμπίζα-Αναστασίου. Έγινες μάγκας. Πήρες Κύπελλο. Μετά από 1.5 χρόνο άλλαξες τις εσωτερικές ισορροπίες, σε... έψησε ο προπονητής και με την απόλυση του Νταμπίζα διέλυσες μόνος σου αυτό που έχτιζες!

*Το 2016 έδωσες τα κλειδιά ξανά σε έναν προπονητή, στον Αντρέα Στραματσόνι, ο Παναθηναϊκός έκανε 20 και βάλε μεταγραφές, πήγες το μπάτζετ στον... Θεό και ξαφνικά, όπως ο ίδιος ο Ιταλός έχει δηλώσει, σταμάτησαν οι πληρωμές, με αποτέλεσμα να διαλυθεί και αυτή η ομάδα.

*Έφερες τεχνικό διευθυντή τον Ζιλμπέρτο Σίλβα και κατάφερες να τον... κάψεις μέσα σε ένα εξάμηνο.

*Το καλοκαίρι του 2017 πούλησες τον Μπεργκ, πούλησες και τον Ζέκα. Είχες μία ομάδα μετά από χρόνια που με δύο-τρεις προσθήκες και τον Ουζουνίδη στον πάγκο ήταν έτοιμη να κάνει πρωταθλητισμό! Την διέλυσες αυτή την ομάδα! Για να φτιαχτεί κάτι από την αρχή. Πάλι από την αρχή. Και δύο μήνες μετά σταμάτησες να πληρώνεις και έφτασες τον σύλλογο μια ανάσα από τον υποβιβασμό, τον οδήγησες σε μια ιστορική μαύρη κηλίδα με την χαριστική παραμονή στην κατηγορία!

*Έδωσες τα κλειδιά της ΠΑΕ δύο φορές σε έναν τύπο που δεν είχε την παραμικρή σχέση με το ποδόσφαιρο. Και ενώ την πρώτη φορά πήγε να βάλει... μπουρλότο, μετά από λίγα χρόνια τον ξαναπήρες πίσω για να ολοκληρώσει το έργο του!

*Μετά από τόσα χρόνια, ο Παναθηναϊκός δεν έχει τμήμα scouting!

*Το καλοκαίρι του 2018 αναγνωρίζεις το λάθος σου και φέρνεις πίσω τον Νταμπίζα. Δεν σου κρύβω, είπα ᾽᾽μπράβο᾽᾽. Προπονητής ο Δώνης. Για τριετές πλάνο! Ξαναείπα ᾽᾽μπράβο᾽᾽. Με είχες εντυπωσιάσει, δεν στο κρύβω. Και μάντεψε! Διώχνεις τον Νταμπίζα και πάλι στους 18 μήνες και μετά από λίγο καιρό διώχνεις και τον προπονητή! Γιατί; Μόνο εσύ το ξέρεις.

Συγγνώμη που θα στο πω, αλλά με μπάτζετ στα 3 εκατομμύρια ευρώ "καθαρά", τι περιμένεις να γίνει; Να κάνεις πρωταθλητισμό; Και μάλιστα χωρίς κόσμο στο γήπεδο, καθώς έχουν βαρεθεί να βλέπουν την ομάδα τους σε ρόλο κομπάρσου; Ανθρώπους προσλαμβάνεις, όχι μάγους. Δεν φταίνε οι άνθρωποι για το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός σου έχει ταβάνι και μάλιστα πάρα πολύ χαμηλό. Τον Μόντσι να προσλάβεις τεχνικό διευθυντή αύριο το πρωί και προπονητή τον Ποτσετίνο, με άδειο πορτοφόλι καμία συνέπεια στο πλάνο, δεν μπορείς να πας πουθενά.

Δεν μπορώ να γνωρίζω τι έχεις στο μυαλό σου, με την έλευση του Ρόκα. Σε ένα πράγμα, όμως, ποντάρω. Θα τον... καθαρίσεις και αυτόν, όταν κάποιος άλλος θα σε πείσει πως αυτό το πλάνο, για το οποίο τώρα είσαι σίγουρος, δεν είναι το κατάλληλο".

Αυτή θα μπορούσε να είναι η επιστολή. Και πόσα ακόμα, θα μπορούσε να λέει το ίδιο το ποδόσφαιρο. Για να μην το κουράζουμε περισσότερο. Δεν χρειάζεται κιόλας. Τρεις μήνες πίσω σε τούτη την γωνιά καταγράφαμε το συμπέρασμα που μέχρι και σήμερα είναι το ίδιο. Πάντα το ίδιο θα είναι, μέχρι να γυρίσει διοικητική σελίδα ο Παναθηναϊκός:

Για κάποιους ο Αλαφούζος ως μεγαλομέτοχος μπορεί να κάνει ότι γουστάρει. Να κάνει τον τεχνικό διευθυντή, τον σκάουτερ, τον προπονητή, να βάλει σορτσάκι και φανέλα και να μπει να παίξει. Στην λογική του ᾽ἀυτός πληρώνει, αυτός αποφασίζει᾽᾽. Θα ήμουν μαζί τους και μαζί του αν μιλούσαμε για μια από τις ναυτιλιακές του. Να μπει για παράδειγμα σε ένα βαπόρι και να κάνει τον καπετάνιο, τον αρχιμηχανικό της εταιρίας, τον ηλεκτρολόγο. Θα ήμουν μαζί τους και μαζί του αν το έκανε για παράδειγμα στο ΣΚΑΪ. Να βγει ένα βράδυ να παρουσιάσει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων ή να παρουσιάσει το Survivor. Να φτιάξει πρωτοσέλιδο στην Καθημερινή. No problem.

Από την στιγμή, όμως, που ο Παναθηναϊκός έχει πληρώσει και συνεχίζει να πληρώνει πάρα πολύ ακριβά την επιλογή του να μετατραπεί σε ποδοσφαιρικό πειραματόζωο, από την στιγμή που μιλάμε για ένα τεράστιο μέγεθος που το υποστηρίζουν κοντά 2 εκατομμύρια άνθρωποι, συγγνώμη αλλά η λογική του "πληρώνει και κάνει ό,τι γουστάρει" δεν μπορεί να υπάρξει. Βολεύει μόνο τους χειροκροτήτες του και αυτούς που μέσα από την ανύπαρκτη κριτική προς το πρόσωπό του, προσπαθούν να φτιάξουν το ανύπαρκτο μέχρι και σήμερα προφίλ τους.

Ο Αλαφούζος δεν μαθαίνει από τα λάθη του, δεν θέλει να μάθει, τα πλάνα στον Παναθηναϊκό θα γίνονται... αεροπλάνα όταν κάποιος θα αλλάζει τα μυαλά του μεγαλομετόχου, ο σύλλογος θα συνεχίσει να είναι πειραματόζωο και αυτό θα αλλάξει μόνο όταν φύγει ο Αλαφούζος...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.