Το σύνδρομο της υπομονής…

Το σύνδρομο της υπομονής…

Σταύρος Σουντουλίδης Σταύρος Σουντουλίδης
Το σύνδρομο της υπομονής…

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης «διαβάζει» τα όσα έγραψε ο Γιώργης Σαββίδης, όχι τόσο για το μέλλον του Αμπέλ Φερέιρα, όσο για το ποδόσφαιρο και τη φιλοσοφία του ΠΑΟΚ γύρω από το άθλημα. Έχει και δύο υστερόγραφα για Μάτος και Λίγκα.

Δεν είναι η πρώτη φορά όπου επίσημα χείλη στηρίζουν τον Αμπέλ Φερέιρα. Το έκανε σήμερα ο Γιώργης Σαββίδης, προφανώς, αντιλαμβανόμενος το κλίμα που υπάρχει πέριξ της ομάδας, μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό, όπου η εμφάνιση των νταμπλούχων προκάλεσε τη νέα σπίθα για συζητήσεις, αναλύσεις έχοντας πάντα σε πρώτο πλάνο τον προπονητή.

Ο Γιώργης Σαββίδης σύστησε στον κόσμο του ΠΑΟΚ να κάνει υπομονή. Λέξη άγνωστη για τους Έλληνες. Να θυμίσουμε ότι σε ανάλογες στιγμές κρίσης, από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα, η οικογένεια Σαββίδη έχει στηρίξει τον Φερέιρα, για τον οποίο ας μην ξεχνάμε ότι δαπάνησε πάνω από 2 εκατ. ευρώ προκειμένου να τον πάρει από την Μπράγκα και να τον κάνει τον πιο ακριβοπληρωμένο προπονητή του ελληνικού πρωταθλήματος.

Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία, προφανώς, από πλευράς της ιδιοκτησίας του συλλόγου, που σε μια δύσκολη στιγμή (με την ξαφνική αποχώρηση του Ραζβάν Λουτσέσκου) «επένδυσε» πολλά στο πρόσωπο του 41χρονου από το Πόρτο.

Κάθε νέο εγχείρημα απαιτεί χρόνο και υπομονή. Για έναν προπονητή που πέρασε για πρώτη φορά τα σύνορα της πατρίδας του για να εργαστεί στο εξωτερικό, μακριά από την οικογένειά του, προφανώς, η προσαρμοστικότητα δεν είναι το μεγάλο του προσόν.

Η φιλοσοφία του Αμπέλ παραμένει η ίδια και η απαράλλαχτη είτε έξω βρέξει είτε χιονίσει είτε βγάλει ήλιο. Γι’ αυτό και κρίνεται. Αλλά ως εκεί. Όμως, το «ταμείο» πρέπει να γίνει στο τέλος της χρονιάς, τότε που θα πρέπει οι δύο πλευρές να καθίσουν κάτω και να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον τους.

Είπε και κάτι άλλο πολύ σημαντικό ο Γιώργης Σαββίδης. Σημαντικότερο ακόμα και από τα όσα διατύπωσε αναφορικά με τον Φερέιρα. «Υπομονή. Είναι ποδόσφαιρο, κάποιες φορές χάνεις, κάποιες άλλες κερδίζεις. Ο κόσμος στην Ελλάδα πρέπει να μάθει και να χάνει. Πρώτα απ’ όλα στηρίζω τον προπονητή», υποστήριξε.

«Ο κόσμος στην Ελλάδα πρέπει να μάθει και να χάνει», έγραψε ο γιος του Ιβάν Σαββίδη φανερώνοντας τον τρόπο σκέψης των «ασπρόμαυρων» απέναντι στο ποδόσφαιρο, τρόπο σκέψης που διαφέρει… έτη φωτός απ’ αυτόν που υπάρχει στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού. Ο ΠΑΟΚ (δεν) έπαιξε στο ντέρμπι, έχασε και όλα τελείωσαν εκεί! Ούτε φωνές για το VAR, ούτε κραυγές για τους ξένους διαιτητές, ούτε πλάνα απ’ το… φεγγάρι από το PAOK TV. Ακολούθησε δε, η ανακοίνωση-μνημείο υποκρισίας της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ, να επιβεβαιώσει περίτρανα τη διαφορετική οπτική μεταξύ των δύο.

Στον ΠΑΟΚ δεν έψαξαν για δικαιολογίες. Ούτε επιχείρησαν να «κοιμίσουν» τον κόσμο τους. Όσοι βρέθηκαν στην Τούμπα, όσοι παρακολούθησαν το ντέρμπι από τους τηλεοπτικούς δέκτες, αντιλήφθηκαν ότι τίποτα δεν συνέβη απ’ όσα υποστήριξαν στην ανακοίνωσή τους οι Πειραιώτες, που προφανώς κάτι έπρεπε να πουν στον κόσμο τους.

ΥΓ: Η απουσία του Λέο Μάτος στα δύο παιχνίδια του κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό και στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό ήταν η αφορμή για να γραφτούν και να ειπωθούν πράγματα που δεν ταιριάζουν στη φιλοσοφία του ΠΑΟΚ. Το τρέχον συμβόλαιο του Βραζιλιάνου ολοκληρώνεται τον Ιούνιο, ωστόσο υπάρχει ένας αστερίσκος που αφορά την αυτόματη αναπροσαρμογή του, βάσει συμμετοχών, για ακόμα ένα χρόνο.

Αυτό που προκύπτει είναι πως και οι δύο πλευρές δεν θέλουν να ενεργοποιήσουν τον συγκεκριμένο όρο γι’ αυτό και έχουν συζητήσει από την αρχή για την ανανέωση της συνεργασίας τους. Ο Βραζιλιάνος αμείβεται με περίπου 800.000 ευρώ ετησίως, στο οικονομικό κομμάτι μπορεί εύκολα να βρεθεί η χρυσή τομή, ενδεχομένως η κουβέντα να εστιάζεται στη διάρκεια του νέου συμβολαίου.

Ο Μάτος είναι μια ξεχωριστή περίπτωση ποδοσφαιριστή σ’ ότι αφορά τη διαχείρισή του. Το γνωρίζουν στην ομάδα από την πρώτη μέρα που πάτησε το πόδι του (ήταν Μάιος του 2016) στην Τούμπα. Σε ένα μήνα, θα κλείσει τα 34 του χρόνια, γεννημένος στις 2 Απριλίου του 1986, κουβαλάει στην πλάτη του 156 συμμετοχές, με 26 γκολ και 17 ασίστ, ένα πρωτάθλημα και τρία κύπελλα! Στα οποία είχε καθοριστική συμβολή, ας μη το ξεχνάμε…

ΥΓ1: Ασφαλώς και είναι «νίκη» του ΠΑΟΚ η σημερινή ψηφοφορία στη Λίγκα. Σ’ άλλες παλιές καλές εποχές, σε μέρες που έχουν περάσει ανεπιστρεπτί για το ελληνικό ποδόσφαιρο, το… σκορ θα ήταν συντριπτικά εις βάρος του. Για μια υπόθεση στην οποία από την πρώτη στιγμή οι «ασπρόμαυροι» έχουν πει ότι έχουν κάθε δικαίωμα προσφυγής στα πολιτικά δικαστήρια κατά της ΕΕΑ, η οποία δεν είναι πειθαρχικό όργανο του ποδοσφαίρου αλλά μια ανεξάρτητη επιτροπή και δεν εμπίπτει στο άρθρο 35 του ΚΑΠ.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.