Ολυμπιακός: Η αλήθεια για το γκολ που δέχθηκε στο 91’ είναι μία

Ολυμπιακός: Η αλήθεια για το γκολ που δέχθηκε στο 91’ είναι μία

Ολυμπιακός

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος εξηγεί στο blog του στο Gazzetta τι πραγματικά έγινε στο γκολ που έκρινε το ντέρμπι και καταγράφει τα σοβαρά λάθη που έγιναν.

Έτσι όπως εξελίχθηκε το ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ προχθές το βράδυ στη Φιλαδέλφεια, η καθοριστική φάση του ήταν το γκολ του Ελίασον στο 91ο λεπτό. Ας δούμε λοιπόν τι στην πραγματικότητα έγινε στη συγκεκριμένη φάση.

Πρώτον, ο Ναβάρο σπάει την μπάλα στον Γιόβετιτς, αλλά αυτός χάνει τον έλεγχο της από την πίεση του Βίντα. Ο κυνηγός του Ολυμπιακού δεν έπρεπε στις καθυστερήσεις του αγώνα να επιτρέψει στον εαυτό του να υποστεί τέτοια ήττα στην προσωπική μονομαχία.

Δεύτερον, ο Βίντα δίνει την μπάλα στον Μάνταλο, που έχει δίπλα του άλλους δύο συμπαίκτες του, τον Λιούμπισιτς και τον Βίντα που έχει πάρει μέτρα. Και οι τρεις βρίσκονται στο ημικύκλιο της σέντρας προς την πλευρά της ΑΕΚ. Απέναντι τους ο Έσε. Ουσιαστικά στη θέση του βρίσκεται κι ο Τσικίνιο, έτοιμος να παρέμβει. Ακριβώς εδώ έρχεται ο Κάρμο να πάρει ένα πολύ μεγάλο ρίσκο, δυσανάλογο της κρισιμότητας και της χρονικής συγκυρίας, αφού έχει εγκαταλείψει τη θέση του και έχει βρεθεί κι ο ίδιος στο ημικύκλιο της σέντρας προς την περιοχή της ΑΕΚ. Η κίνηση του, όμως, πέρα από παράτολμη δεν είναι κι αποτελεσματική, αφού πάει αργά πάνω στον Μάνταλο και του αφήνει τη δυνατότητα να βγάλει την πάσα όπως την θέλει. Ο Κάρμο έπρεπε να αφήσει τον Έσε να πάει πάνω στον Μάνταλο και τον Τσικίνιο να ακολουθήσει.

Eliason

Τρίτον, την στιγμή της πάσας του Μάνταλου, ο Ορτέγκα έχει επιλέξει τη χειρότερη άμυνα: και κοντά στον Ελίασον δεν βρίσκεται και δεν έχει τραβηχτεί για να τον βγάλει οφσάιντ, σε αντίθεση με τον Ρέτσο που είναι πολύ πιο ψηλά.

Τέταρτον, με τον Ελίασον να έχει ξεφύγει του Ορτέγκα, ο Ρέτσος κάνει την επιστροφή έγκαιρα και γίνεται ο τελευταίος αμυνόμενος. Και παίρνει και αυτός τη χειρότερη απόφαση. Αντί να κάνει ένα φάουλ πάνω στον επιθετικό της ΑΕΚ έξω από την περιοχή, τον αφήνει, και…εύκολα κιόλας, να μπει στην περιοχή του Ολυμπιακού και να πλασάρει. Το φάουλ μάλιστα θα ήταν αρκετά μακριά από την εστία του Τζολάκη, γύρω στα 25 με 27 μέτρα, άρα δύσκολα θα δημιουργούσε σοβαρή απειλή μία απευθείας εκτέλεση.

Πέμπτον, ο Τζολάκης επέλεξε από την αρχή της φάσης να βγει στο πέναλτι και να περιμένει εκεί. Όπως εξελίχθηκε η φάση, μπορούμε να εικάσουμε ότι ίσως ήταν καλύτερα να μείνει στη μικρή περιοχή του. Διότι ο Ορτέγκα είχε κερδίσει στο μεταξύ τα χαμένα μέτρα και τον είχε σχεδόν φτάσει τον Ελίασον όταν αυτός έμπαινε στην περιοχή. Άρα, ο Ορτέγκα θα μπορούσε να τον μαρκάρει και να τον δυσκολέψει στο σουτ, με τον γκολκίπερ του Ολυμπιακού να είχε ίσως καλύτερη δυνατότητα αντίδρασης.

Κάρμο

Νομίζω ότι αυτή είναι η όλη αλήθεια για το γκολ που έκρινε το οδυνηρό για τον Ολυμπιακό παιχνίδι. Το μεγαλύτερο λάθος το έκανε ξεκάθαρα ο (κορυφαίος και σε αυτό το ματς αμυντικός της ομάδας) Κάρμο. Δεν είχε καμία δουλειά να παίξει τόσο ψηλά άμυνα στο 91ο λεπτό. Αν ήταν τη θέση του, στο κέντρο της άμυνας, ο Μάνταλος δεν θα είχε ευχέρεια να κάνει καμία πάσα για φάση.

Ερώτηση: άδικα τρώει όλη την κριτική ο Ρέτσος; Απάντηση: Όχι! Πρώτον, διότι αυτός ήταν ο τελευταίος που έπρεπε να σώσει τη φάση. Και δεύτερον, εάν ήταν μία μεμονωμένη φάση αυτή, θα ήταν άδικη η κριτική. Αλλά εδώ μιλάμε για σειρά φάσεων με λάθος αποφάσεις του διεθνή αμυντικού σε πολλά παιχνίδια. Έχει κάνει τη φετινή σεζόν τέσσερα πέναλτι (!) κι έχει αποβληθεί δύο φορές από το α΄ ημίχρονο! Υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα στις αποφάσεις που παίρνει τις κρίσιμες στιγμές κι αυτό δυστυχώς για την ομάδα και τον ίδιο δεν το διορθώνει.

Αλήθεια, βεβαίως, είναι και το άλλο: ο Ρέτσος στη συντριπτική πλειοψηφία των παιχνιδιών του Ολυμπιακού πάει καλά. Ακόμη και στα παιχνίδια που κάνει μεγάλα λάθη-όπως ήταν καλός και προχθές, με αντίπαλο τον πιο επικίνδυνο παίκτη της ΑΕΚ, τον Λιβάι. Γι΄αυτό, άλλωστε, κι οι τρεις προπονητές που έχουν περάσει φέτος από τον πάγκο της ομάδας, τον έχουν βασικό. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο, που του δείχνουν εμπιστοσύνη. Και προχθές ήταν καλός, πάλι.

Ρέτσος

Η άλλη εκδοχή είναι ότι απλά δεν υπάρχει καλύτερος. Εκτιμάνε δηλαδή οι προπονητές ότι ο Ρέτσος παρά τα σοβαρά λάθη που κάνει είναι καλύτερος και άρα πολυτιμότερος για την ομάδα από τους Μπιανκόν, Ντόη, Βέζο, Άμπι.

Άσχετο:

Ο σχολιαστής διαιτησίας Κουτσιαύτης ήταν ξεκάθαρος στην τοποθέτηση του στο Action. Σωστά ο Σλοβένος διαιτητής δεν έδωσε φάουλ και κόκκινη στο Ρέτσο για τη διεκδίκηση με τον Λιβάι…Σωστά δεν έδωσε πέναλτι στη φάση του Κάρμο με τον Λιβάι…Σωστά δεν έδωσε πέναλτι στη φάση του Ορτέγκα με τον Άμραμπατ…Λάθος που χάρισε κίτρινες κάρτες στους Άμραμπατ, Σιμάνσκι, Ρόντινεϊ…Να σημειωθεί ότι και ο Βαρούχας είχε την ίδια άποψη μιλώντας στην Αθλητική Κυριακή για τις υποτιθέμενες κρίσιμες φάσεις του αγώνα.

Γνώμη μου είναι ότι ο Γιουγκ ζημίωσε τον Ολυμπιακό στον πειθαρχικό έλεγχο για τρεις λόγους.

Πρώτος και πιο σημαντικός, ότι επέτρεψε στον βασικό κόφτη της ΑΕΚ, τον Σιμάνσκι να παίζει χωρίς κίτρινη κάρτα

μέχρι το 58’ (στο 70’ βγήκε) που του την έδωσε. Υπερβολικά αργά, αφού έπρεπε να το είχε κάνει από το 17’ και το 32, όταν σταμάτησε αντεπιθέσεις του Φορτούνη με εσκεμμένα φάουλ. Εάν ο Γιούγκ έβγαζε στην πρώτη η, έστω στη δεύτερη περίπτωση την κάρτα, ο Σιμάνσκι θα μαζεύονταν και πολύ απλά δεν θα σταματούσε και την τρίτη αντεπίθεση του Φορτούνη στο 58’…

Δεύτερος λόγος ότι άφησε τον Άμραμπατ να παίζει επί 70 λεπτά με τα χέρια και τους αγκώνες, χωρίς να του βγάλει μία κίτρινη κάρτα παρότι έδωσε τουλάχιστον τέσσερις-πέντε αφορμές. Δεν θα υπήρχε χειρότερο για τον Άμραμπατ να παίζει με κάρτα από το α΄ ημίχρονο, όπως έπρεπε. Διότι, το παιχνίδι του είναι ακριβώς συνυφασμένο με αυτό το πράγμα, να χρησιμοποιεί χέρια και αγκώνες. Το δε χειρότερο είναι ότι συνήθως ο Γιούγκ δεν έδινε καν φάουλ!

Φορτούνης

Τρίτος λόγος η απόφαση του Γιουγκ να δώσει ανύπαρκτο φάουλ στο 30’ εις βάρος του Μασούρα, σε στιγμή που ο Ολυμπιακός έβγαινε σε κόντρα επίθεση. Αν θυμάστε, στη συγκεκριμένη στιγμή σηκώθηκε όλος ο πάγκος του Ολυμπιακού και διαμαρτυρήθηκε, με πρώτο το Μεντιλίμπαρ που σπανιότατα κάνει τέτοιες κινήσεις.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Ίσως οι δύο πιο σημαντικές στιγμές της ΑΕΚ για γκολ ήταν τα δύο σουτ του Γκατσίνοβιτς, στο 26’ και στο 47’. Σουτ από καλές θέσεις, αλλά όχι αυτό που λέμε καθαρές ευκαιρίες για γκολ. Έγινε, όμως, επικίνδυνος για ένα λόγο-ο Ρόντινεϊ τον άφησε εντελώς μόνο του και στις δύο φάσεις. Παίκτης του ήταν και τον μάρκαρε με τα μάτια και στις δύο φάσεις. Ατυχώς, αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά ότι ο Βραζιλιάνος είναι ασυνεπής στο μαρκάρισμα, απλά τώρα δεν κόστισε στον Ολυμπιακό, γιατί ο Γκατσίνοβιτς ήταν άστοχος.

Ήταν μάλιστα ασυνεπής ο Ρόντινεϊ στο μαρκάρισμα του παίκτη του σε παιχνίδι στο οποίο ο ίδιος επικεντρώθηκε στο αμυντικό κομμάτι. Και για να μην τον αδικούμε, είχε αρκετές θετικές επεμβάσεις, ειδικά δε τρεις ήταν σε κρίσιμες στιγμές στην περιοχή του Τζολάκη. Και γενικά πάλεψε, ήταν μαχητής. Όμως, η γενικότερη εικόνα δεν ήταν καλή, ειδικά όταν μιλάμε για παίκτη-κλειδί του Ολυμπιακού. Διότι, είχε μεν αρκετές καλές άμυνες, από την άλλη όμως δεν βοήθησε καθόλου εποιθετικά, έχασε δύο φορές τον Γκατσίνοβιτς κι άλλες δύο φορές έχασε την μπάλα έξω από την περιοχή του Τζολάκη και στάθηκε πολύ τυχερός που δεν έβγαλε φάσεις η ΑΕΚ-η πρώτη ήταν στο 15’, εκεί που διαμαρτυρήθηκε η ΑΕΚ για πέναλτι στη φάση με τον Ρέτσο και το Λιβάι.

Ροντινέι

Πρέπει να προσμετρήσουμε ότι παίζει με πρόβλημα τραυματισμού ο Ρόντινεϊ, αλλά η κριτική γίνεται με αυτά που βλέπουμε από τον κάθε παίκτη στο γήπεδο. Κι από αυτά που βλέπουμε, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να έρθει το καλοκαίρι ο Κοστίνια από τη Ρίο Άβε, έτσι ώστε ο Ολυμπιακός να έχει δύο καλούς δεξιούς μπακ κι όχι έναν 32,5 ετών. Καλό θα κάνει ο ανταγωνισμός και στον ίδιο τον Ρόντινεϊ, αφού τώρα παίζει μόνος του για τη θέση και παίρνει τη φανέλα σπίτι.

Και για το τέλος ένα 👍

Ο Ολυμπιακός κέρδισε το ματς, αλλά η ΑΕΚ τους βαθμούς. Συγχαρητήρια στον μεντιλιμπαρ για τον ομάδα που έφτιαξε. Η ομάδα βρήκε κορμό που πρέπει να διατηρήσει και χρειάζεται κάποιες μόνο ενέσεις ποιότητας στα άκρα και στη θέση του φορ. Πάμε για φενερ🔴⚪️ #Olympiacos

— agnostos f (@agnostos_f) March 31, 2024
@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.