Ολυμπιακός: Η πιο μεγάλη «επένδυσή» του είναι αυτή του Μεντιλίμπαρ (vids)

Ο Μεντιλίμπαρ στο ντέρμπι με την ΑΕΚ

bet365

Ο Ισπανός τεχνικός με τα συν και τα πλην του εξελίσσεται - και στον Ολυμπιακό - σε έναν προπονητή με συγκεκριμένη φιλοσοφία, ένα δεδομένο μοτίβο αλλά και που ήδη βγάζει έργο στον σύλλογο.

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ προφανώς και δεν αποτελεί μία τυχαία περίπτωση προπονητή. Ο Βάσκος τεχνικός μπορεί να έχασε μαζί με την ομάδα του το ντέρμπι με την ΑΕΚ όμως εμφάνισε ένα καλό αρχικό αγωνιστικό σχέδιο, κατέβασε μία άκρως ανταγωνιστική ομάδα στην OPAP Arena, στην ήττα με 1-0 από τους γηπεδούχους. Μία ομάδα με συγκεκριμένη φιλοσοφία αλλά και αγωνιστική ταυτότητα.

Ο Βάσκος τεχνικός μπορεί να είναι λίγο πιο... παλιάς σχολής, όμως έχει πάντα ένα ξεκάθαρο πλάνο. Το στίγμα του εξάλλου το έδωσε απαντώντας στο εάν θα έπρεπε να προσεγγίσει πιο συντηρητικά στο τέλος το ντέρμπι με την ΑΕΚ (στις δηλώσεις του στη COSMOTE TV): «Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι λογικό εκ των υστέρων να σκεφτείς έτσι, όμως νομίζω πως αν αποφασίζαμε εκείνη τη στιγμή πως θα πηγαίναμε για την ισοπαλία και βάζαμε περισσότερο κόσμο στην άμυνα τότε θα ρισκάραμε περισσότερο με το να κερδίσει ο αντίπαλος μέτρα και να πλησιάσει την περιοχή σου και με ένα σουτ να σου δημιουργήσει πρόβλημα.

Δεν είμαι τέτοιος προπονητής. Δεν είναι αυτή η φιλοσοφία μου. Δεν είναι η φιλοσοφία μου να παίξω για την ισοπαλία και να γυρίσω την ομάδα μου μέτρα στο γήπεδο για να κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που δουλεύουμε καθημερινά. Όταν παίζω για τη νίκη, τα δίνω όλα για να πάρω τη νίκη».

Επί των ημερών του ο Ολυμπιακός μην ξεχνάμε πώς έγραψε ιστορία με την πρόκριση με τη Μακάμπι. Έκανε δύο ευρωπαϊκές προκρίσεις, μία με τη Φερεντσβάρος και μία με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Επί των ημερών του σε επίπεδο αποτελεσμάτων (που οι Ερυθρόλευκοι έχουν 7 νίκες και 3 ήττες σε 10 αναμετρήσεις) ο Ολυμπιακός πήρε την εμφατική νίκη με 1-4 με τον ΠΑΟΚ αλλά έχασε από την άλλη 2 ντέρμπι, ένα με Παναθηναϊκό (σε έναν αγώνα όπου δεν του βγήκαν η αλήθεια είναι οι επιλογές του Ισπανού) και ένα με την ΑΕΚ. Από την άλλη έφτιαξε την τριάδα με Εσε - Τσικίνιο - Ορτα στον άξονα, συνδυάζοντας ιδανικά τριών πραγματικά χαρισματικών χαφ και γενικά δημιούργησε μία συγκεκριμένη βάση παικτών ως προς τα βασικά του πλάνα αλλά παράλληλα χρησιμοποιώντας σχεδόν όλο το διαθέσιμο ρόστερ του.

Βέβαια εκτός από τις μεγάλες σε έκταση νίκες υπήρξαν και μεγάλες σε έκταση ήττες όπως το 1-4 με τη Μακάμπι. Συνολικά στον Ολυμπιακό έχει ήδη χρησιμοποιήσει 27 παίκτες. Τις περισσότερες συμμετοχές επί Μεντιλίμπαρ έχουν οι Ποντένσε, Εσε, Ελ Καμπί (από 10 ματς) και Ροντινέι, Ορτέγα, Τσικίνιο, Μασούρας και Γιόβετιτς (από 9 ματς).

Σε level σχηματισμών κυρίως ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έχει χρησιμοποιήσει το 4-2-3-1 και το 4-3-3. Ακόμα και όταν έχει 2 φορ στο γήπεδο - όπως έχει ξεκαθαρίσει και ο ίδιος - δεν παίζει το κλασικό 4-4-2. Υπήρξε βέβαια φορά που είχε και ταυτοχρόνως 3 φορ στον αγωνιστικό χώρο.

Με αυτά και με αυτά ο έμπειρος κόουτς δείχνει να είναι η πιο μεγάλη «επένδυση» του Ολυμπιακού το τελευταίο διάστημα. Και ένας προπονητής με τον οποίο θέλει να πορευθεί και στα επόμενα χρόνια, έχοντας ήδη συμφωνήσει για νέο συμβόλαιο.

@Photo credits: eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα