Ολυμπιακός: Η σημαντική επιτυχία του με τον Έσε και τον Ορτέγκα

Ολυμπιακός: Η σημαντική επιτυχία του με τον Έσε και τον Ορτέγκα

Ολυμπιακός: Η σημαντική επιτυχία του με τον Έσε και τον Ορτέγκα

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο Gazzetta πέντε πράγματα για τους δύο Αργεντίνους άσους του Ολυμπιακού κάτω από μία διαφορετική παράμετρο.

Σε μία δύσκολη σεζόν, όπως τη φετινή, ο Ολυμπιακός έχει μπορέσει, ανάμεσα σε άλλα, να πετύχει κάτι πολύ σημαντικό: να εντάξει ομαλά και να αφομοιώσει στην ομάδα του δύο παιδιά από την Αργεντινή, τον Έσε και τον Ορτέγκα.

Όχι, δεν έγιναν οι δύο Αργεντίνοι…ακρογωνιαίοι λίθοι του Ολυμπιακού-αλλά καμία λογική δεν θα υπαγόρευε κάτι τέτοιο, για δύο παιδιά που πρώτη φορά στην καριέρα τους έρχονταν στην Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι και δη μέσα στον Αύγουστο, χωρίς δηλαδή να έχουν κάνει προετοιμασία με τους «ερυθρόλευκους» κι έχοντας ήδη στα πόδια τους μέσα στο 2023 ο μεν αμυντικός χαφ 37 παιχνίδια με την Ουρακάν, ο δε αριστερός μπακ 27 παιχνίδια με τη Βέλεζ.

Κατ΄ αρχάς, ας θυμηθούμε το παρελθόν, με μία…καραβιά από νεαρούς παίκτες από τη Νότια Αμερική, που είχε επίσης ακριβοπληρώσει ο Ολυμπιακός εδώ και μία ολόκληρη 20ετία. Από την Αργεντινή (Λοβέρα, Σολδάνο, Αρτσούμπι, Νούνιες, Μπελούτσι), την Βραζιλία (Βιάνα, Ντιόγκο, Λεονάρντο, Ντρασένα), το Μεξικό (Πουλίδο), την Παραγουάη (Μπενίτες), την Ουρουγουάη (Άλβες), ακόμη και το Εκουαδόρ (Μπόρχα)!

Τι έκαναν όλοι αυτοί στον Ολυμπιακό; Πολύ απλά, κανένας δεν στέριωσε. Είτε επιθετικοί, είτε αμυντικοί. Ακόμη κι αυτοί που πληρώθηκαν με εκατομμύρια εκατομμυρίων-ο Ντιόγο έπαιξε ενάμιση χρόνο και χάθηκε, ο Μπελούτσι άλλο ενάμιση χρόνο και πουλήθηκε…

Τουλάχιστον στις περιπτώσεις των δύο Αργεντίνων, τους οποίους επίσης χρυσοπλήρωσε ο Ολυμπιακός το περασμένο καλοκαίρι, βλέπουμε κάτι ενδιαφέρον. Αφενός μεν τόσο ο Έσε, όσο και ο Ορτέγκα αμέσως προσαρμόστηκαν κι έγιναν βασικοί, αφετέρου δε λόγω της ηλικίας τους (22 και 25 αντίστοιχα) δίνουν μία αίσθηση ότι έχουν και παρόν και μέλλον. Με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους.

Εσε

Σίγουρα βοήθησε και ο περίγυρος του Ολυμπιακού, που το καλοκαίρι ήταν…ισπανόφωνος, με τον Κορδόν και τον Μαρτίνεθ. Όπως βοηθάει και τώρα, με τον Κοβάσεβιτς και τον Μεντιλίμπαρ. Μιλάνε την ίδια γλώσσα με τους παίκτες, μπορούν να συνεννοηθούν καλύτερα. Κι όλα παίζουν το ρόλο τους στον εγκλιματισμό ενός παίκτη.

Ο Έσε πράγματι μπήκε πιο νωρίς στο κλίμα. Κι έγινε αμέσως στέλεχος της ενδεκάδας, είτε με τον Μαντί Καμαρά δίπλα του, είτε με τον Τσικίνιο κ.α. Με πολλά τρεξίματα, με πολλές βοήθειες ανασταλτικά, αλλά και με μεγάλη διάθεση να προσφέρει και δημιουργικά-επιθετικά, έστω κι αν δεν μοιάζει να το έχει τόσο πολύ, στις πάσες και στα σουτ-εξ ου κι έχει συμμετέχει στη δημιουργία μόλις δύο γκολ. Αν και κάποιες φορές μας εκπλήσσει ευχάριστα με ορισμένες μπαλιές που περνάει μπροστά και μας κάνει να αναρωτηθούμε μήπως είναι θέμα ψυχολογίας η, κόπωσης που φαίνεται μέτριος σε αυτό το κομμάτι; Η κάθετη, πάντως, που έβγαλε στον Μασούρα για το έκτο γκολ στον αγώνα με τη Μακάμπι ήταν εξαιρετική!

Ο Ορτέγκα είχε ακόμη μεγαλύτερα σκαμπανεβάσματα στην απόδοση του. Σε βαθμό ακόμη και να προβληματίσει κάποιες φορές. Μην κρυβόμαστε-ουκ ολίγα από τα γκολ τα οποία έχει δεχθεί η ομάδα προέρχονται από δικά του λάθη. Τον τελευταίο καιρό, όμως, τον βλέπουμε να ανεβαίνει. Σταδιακά, αλλά σταθερά. Να είναι πιο συγκεντρωμένος στο παιχνίδι στο αμυντικό κομμάτι και να γίνεται πιο παραγωγικός επιθετικά. Τα συνολικά πέντε γκολ τα οποία έχει δημιουργήσει από την αρχή της σεζόν σίγουρα δεν είναι πολλά. Βλέπουμε, ωστόσο, εσχάτως να δίνει παραπάνω πράγματα ο αριστερός μπακ. Καλύτερες σέντρες, καλύτερα γυρίσματα. Δεν έχει τον αέρα του Ρόντινεϊ, που φεύγει από δεξιά και νομίζεις ότι είναι εξτρέμ κι όχι μπακ, όμως ανεβάζει την απόδοση του ο Ορτέγκα.

Ορτέγκα

Η ποδοσφαιρική λογική λέει ότι καλύτερα μπορεί να πάνε στο μέλλον με τον Ολυμπιακό, χειρότερα όχι. Αρκεί να στηριχθούν και να υποστηριχθούν. Και βεβαίως να έχει η ομάδα και καλύτερους παίκτες πίσω τους, κι όχι τον 36χρονο Ιμπόρα και τον Ρίτσαρντς, που έχει να παίξει ποδόσφαιρο δύο χρόνια. Οι Αργεντίνοι χρειάζονται να παίρνουν κι αυτοί τις ανάσες τους.

Άσχετο: Θα μπορούσε κάτω από αρκετές, έως πολλές προϋποθέσεις, ο φετινός πρωταθλητής στην Ελλάδα, εάν αυτός ήταν ο Ολυμπιακός η, ο ΠΑΟΚ, να έπαιζε του χρόνου απευθείας, χωρίς προκριματικά, στο Τσάμπιονς Λιγκ. Λόγω καλού ranking. Ρεαλιστικά, όμως, το σενάριο συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες. Η Σαχτάρ από την Ουκρανία είναι αυτή που στην πραγματικότητα μπορεί σοβαρά να ελπίζει σε μία τέτοια εξέλιξη.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Τεράστια υπόθεση να έχεις παίκτες με τη σωστή νοοτροπία. Για παράδειγμα, ακόμη κι όταν χάνουν τη θέση τους από την ενδεκάδα, να μπαίνουν αλλαγή 20 λεπτά και να σκίζονται για την ομάδα και για να βάλει γκολ ο συμπαίκτης τους.

Μασούρας

Αναφέρομαι συγκεκριμένα στον Μασούρα, που μπήκε αλλαγή στη ρεβάνς με τη Μακάμπι και στο τέλος του α΄ ημιχρόνου της παράτασης προτίμησε να σιγουρέψει το έκτο γκολ, με το οποίο κλείδωσε ο Ολυμπιακός την πρόκριση, πασάροντας στον Ελ Αραμπί, που σκόραρε προ κενής εστίας. Να υπενθυμίσω ότι στην Τούμπα, στο 4-1 με τον ΠΑΟΚ, ο Μασούρας είχε μπει αλλαγή στο 75’ με το σκορ 2-1. Και είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή τόσο στο 3-1 όσο και στο 4-1, στα δύο γκολ του Ελ Κααμπί.

Τέτοιους παίκτες θέλει ο Ολυμπιακός. Να βάζουν την ομάδα πάνω από τον εαυτό τους.

Και για το τέλος ένα Emoji

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.