Ολυμπιακός: Οδηγός για το αποψινό ντέρμπι, οι 8 τελευταίες νίκες των «ερυθρολεύκων» με τον ΠΑΟ στο Καραϊσκάκη!

Ολυμπιακός: Οδηγός για το αποψινό ντέρμπι, οι 8 τελευταίες νίκες των «ερυθρολεύκων» με τον ΠΑΟ στο Καραϊσκάκη!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος αναλύει μέσα από το blog του στο gazzetta τις 8 τελευταίες νίκες του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού στο Καραϊσκάκη, ως οδηγό για το αποψινό ντέρμπι.

Κατ΄ αρχάς μία εξήγηση, διότι υπάρχει μία γενική αίσθηση ότι και ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός καίγονται για τη νίκη και ότι με μία ισοπαλία στο αποψινό μεταξύ τους παιχνίδι θα καταστραφούν. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι.

Συμφωνώ ότι δεν θα είναι ευχάριστο, ούτε για τους «κόκκινους», ούτε για τους «πράσινους», να μείνουν από την 1η αγωνιστική των play off πίσω από ΠΑΟΚ κι ΑΕΚ πέντε και τέσσερις βαθμούς οι μεν και έξι και πέντε βαθμούς οι δε-γιατί έχω κι εγώ την εκτίμηση ότι οι Δικέφαλοι θα ξεκινήσουν με νίκη απέναντι στον άδειο από τα πανηγύρια για την πρόκριση του στον τελικό του Κυπέλλου μετά από χρόνια και στην αποδυναμωμένη Λαμία, που θα παίξει χωρίς τους δύο καλύτερους παίκτες της στην επίθεση (τον μόλις πωληθέντα πρώτο σκόρερ Καρλίτος με 10 γκολ) και στην άμυνα (τον κυριάκο Παπαδόπουλο, που περιέργως πήρε κίτρινη στο 94ο λεπτό του τελευταίου αγώνα). Και με τον άλλο καλό της παίκτη, τον Τσιλούλη, να ανήκει ήδη στην ΑΕΚ.

Σε περίπτωση λοιπόν ισοπαλίας στο ντέρμπι των αιώνιων στο Καραϊσκάκη, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός θα έχουν μπει στα play off με χάντικαπ. Το ποδόσφαιρο, όμως, πάντα δίνει και επόμενη ευκαιρία. Μόλις την επόμενη αγωνιστική, τη 2η, ο Ολυμπιακός θα παίξει με την ΑΕΚ στη Φιλαδέλφεια κι ο Παναθηναϊκός με τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο. Άρα, θα έχουν τη δυνατότητα εάν κερδίσουν να μειώσουν σημαντικά, σχεδόν σε απόσταση αναπνοής, την απόσταση τους από τους δύο πρώτους…

Βεβαίως υπάρχει και η άλλη ανάγνωση, που σαφώς αξιολογείται: εάν δεν κερδίσουν και τότε, πόσο δε μάλλον άμα χάσουν, θα έχει μεγαλώσει το εις βάρος τους χάντικαπ έναντι των ΠΑΟΚ κι ΑΕΚ…Θα έλεγα ότι μεγαλύτερη είναι η ανάγκη τρίποντου σήμερα για τον Ολυμπιακό, υπό την έννοια ότι είναι τώρα γηπεδούχος και την 2η αγωνιστική φιλοξενούμενος, ενώ για τον Παναθηναϊκό ισχύει το αντίστροφο…Όπως θα έλεγα και ότι εάν υπάρξει ηττημένος όχι μόνο θα κινδυνεύσει να μείνει πολύ πίσω, αλλά και θα έχει να αντιμετωπίσει και την εσωτερική γκρίνια και μουρμούρα για τρεις ολόκληρες εβδομάδες, μέχρι να ξαναρχίσουν τα play off.

Ο Ολυμπιακός θεωρητικά έχει σήμερα το αβαντάζ της έδρας και το ντεζαβαντάζ της κακής ψυχολογίας από τη βαριά ήττα της Πέμπτης στην Ευρώπη. Από την άλλη, σκέφτομαι ότι εάν κέρδιζε, έστω 1-0 τη Μακάμπι, τώρα θα υπήρχε κλασικά ένας υπερβολικός ενθουσιασμός με τις οκτώ σερί νίκες, θα δημιουργούνταν η αίσθηση ότι ο Ολυμπιακός ξανάγινε ομαδάρα και ότι θα πάει να πάρει το Κόνφερενς Λιγκ κλπ, κλπ. Ενώ τώρα, θα έχουν σφίξει περισσότερο οι πισινοί.

elkaabi_intime

Αν με ρωτάτε, εγώ θα προτιμούσα να είχε έρθει μία νίκη επί των Ισραηλινών έστω μισό μηδέν, και «τα υπόλοιπα θα τα βρίσκαμε», αλλά τέλος πάντων σημασία έχει τι ισχύει στην πραγματικότητα και τι γίνεται τώρα. Με τον Ολυμπιακό να χρειάζεται όντως πολύ το τρίποντο. Πώς μπορεί να το πάρει; Μα όπως συνήθως κερδίζονται τα ντέρμπι: πρέπει να μπει πολύ δυνατά κι αποτελεσματικά στο παιχνίδι, αλλά και να το τελειώσει εξίσου καλά.

Πολύ μεγάλη σημασία νομίζω θα έχει η αφοσίωση στο αμυντικό κομμάτι. Δεν ξέρω πώς μπορεί επιτέλους σε ένα ντέρμπι στο φετινό πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός να κρατήσει το μηδέν στην άμυνα, κάτι που δεν το έχει καταφέρει σε κανένα από τα έξι της κανονικής διάρκειας της σεζόν, έχοντας μάλιστα κατά μέσο όρο παθητικό δύο γκολ ανά ντέρμπι (!!!), αλλά η ποδοσφαιρική λογική μας λέει ότι έτσι θα αυξήσει τις πιθανότητες του για να πάρει τρίποντο. Άλλωστε, τα πιο σημαντικά του αποτελέσματα ο Ολυμπιακός πώς τα έχει πάρει φέτος; Κρατώντας πίσω το μηδέν (με Γκενκ 1-0, Φέρεντσβαρος 1-0 κι 1-0) η, έστω δεχόμενος μάξιμουμ ένα γκολ (ΠΑΟΚ 4-1, ΑΕΚ 1-1, Γκενκ 1-1)..

Μπορούμε δε να ενισχύσουμε αυτή την πεποίθηση, μέσα από την ανάλυση στις νίκες του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού εδώ και αρκετά χρόνια. Πρόκειται συγκεκριμένα για οκτώ τρίποντα, εκ των οποίων τα έξι έχουν έρθει με τον ίδιο τρόπο: κρατώντας πίσω το μηδέν! Για την ακρίβεια τέσσερις νίκες με 1-0 (τελευταία τον περασμένο Μάιο, με την οποία ο Ολυμπιακός στέρησε τον τίτλο από τον ΠΑΟ) και δύο νίκες με 3-0. Επιμέρους ανάλυση: στα τρία παιχνίδια ο Ολυμπιακός ήταν στο ημίχρονο μπροστά στο σκορ (1-0, 2-0 και 3-0 κερδίζοντας τελικά 1-0, 3-0 και 3-0) και στα άλλα τρία ήταν στο ημίχρονο στο 0-0.

Αυτά για τις έξι νίκες-οι άλλες δύο; ήταν νίκες με το ίδιο σκορ, 3-1. Και ήρθαν με τον ίδιο τρόπο! Ο ΠΑΟ άνοιξε το σκορ, ο Ολυμπιακός ισοφάρισε πριν το ημίχρονο και στο β΄ ημίχρονο έκανε δύο γκολ και κέρδισε!

Δύο εξτρά παρατηρήσεις που μπορούν να γίνουν στις οκτώ τελευταίες νίκες του Ολυμπιακού επί του ΠΑΟ. Πρώτη, οι τέσσερις νίκες ήταν με το μικρότερο δυνατό σκορ (1-0) κι οι άλλες τέσσερις με τριάρες (δύο με 3-0 και δύο με 3-1)! Δεύτερη, σε κανένα από τα οκτώ παιχνίδια ο Ολυμπιακός δεν έχανε στο ημίχρονο. Στα τρία προηγούνταν και στα πέντε το ματς ήταν ισόπαλο.

Κι ακόμη γενικότερα, λαμβάνοντας υπόψιν τα ντέρμπι των αιωνίων στο Καραϊσκάκη εδώ και μία 20ετία, όταν ο Ολυμπιακός πάει προηγούμενος στο σκορ στο ημίχρονο, τα κερδίζει. Κι όταν πάει ισόπαλος στο ημίχρονο, συνήθως τα παίρνει η, στη χειρότερη δεν τα χάνει. Αντιθέτως, όταν πάει στο ημίχρονο ο ΠΑΟ μπροστά στο σκορ, είναι αυτός νικητής.

hasan_olympiacos_intime.

Ένα πλεονέκτημα απόψε του ΠΑΟ είναι ότι αυτός είχε στη διάθεση του όλη την εβδομάδα να προετοιμαστεί γι΄ αυτό το παιχνίδι, ενώ ο Ολυμπιακός έπαιξε την Πέμπτη το βράδυ, άρα οι βασικοί του παίκτες θα κουβαλάνε την σωματική και πνευματική κόπωση από το 90λεπτο με τους Ισραηλινούς. Από την άλλη, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ολυμπιακός έχει κάνει θαύματα, όχι απλά από αποτελέσματα αλλά κι από εντυπωσιακές εμφανίσεις, εν μέσω ευρωπαϊκών αγώνων του, από Πέμπτη σε Πέμπτη, κερδίζοντας ενδιάμεσα, την Κυριακή, ντέρμπι.

Μόλις τις προάλλες κέρδισε 4-1 τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα ενδιάμεσα των δύο νικηφόρων παιχνιδιών του με τη Φέρεντσβαρος Το είχε ξανακάνει με τον ΠΑΟΚ το 2020, επίσης κερδίζοντας τον στην Τούμπα (1-0) ενδιάμεσα των αγώνων του με την Άρσεναλ (0-1, 2-1). Όπως το είχε κάνει και το 2019, κερδίζοντας 4-1 την ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη, ενδιάμεσα των αγώνων του με την Ντινάμο Κιέβου (2-2, 0-1). Με τον Παναθηναϊκό έχει παίξει μία φορά ακόμη ενδιάμεσα ευρωπαίκών αγώνων του, το 2015, με την Ντνίπρο (0-2, 2-2) και είχε χάσει 1-2, αλλά στη Λεωφόρο κι ενώ προηγούνταν έξι βαθμούς του ΠΑΟ στη βαθμολογία.

Τελευταίο, με αφορμή τα γενέθλια σήμερα του Ολυμπιακού: ιστορικά έχει παίξει 10 Μάρτη, την τελευταία 20ετία, το 2013 και το 2019 κερδίζοντας ως γηπεδούχος και τις δύο φορές την ΑΕΚ και τον Άρη με 3-0 και 4-1.

Άσχετο:

Αν είναι έτσι όπως μου τα λένε, έχουμε έναν σαφή παραλογισμό εκ μέρους της ΚΕΔ της ΕΠΟ. Δηλαδή, είχε στη διάθεση της δύο διαιτητές, έναν από τη γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, τον Σλέγκερ κι έναν από την σλοβενική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, τον Ομπρένοβιτς και τους όρισε στα δύο ντέρμπι της πρεμιέρας των play off, βάζοντας τον Σλέγκερ στο Καραϊσκάκη και τον Ομπρένοβιτς στην Τούμπα;

Συγνώμη, αλλά ο Ομπρένοβιτς είναι διαιτητής που μόλις τη φετινή σεζόν έπαιξε δύο ματς φάσης ομίλων Τσάμπιονς Λιγκ και άλλα δύο Γιουρόπα Λιγκ, ομίλων και νοκ άουτ Φλεβάρη-και τον περασμένο Απρίλιο προημιτελικά Κόνφερενς Λιγκ. Ο δε Σλέγκερ έχει παίξει φέτος μόνο ματς Κόνφερενς Λιγκ και δη δύο προκριματικά καλοκαιριού κι ένα φάσης ομίλων. Η ποδοσφαιρική λογική λέει ότι στο ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟ πρέπει να παίξει ο διαιτητής με τη μεγαλύτερη εμπειρία στα μεγάλα παιχνίδια, τα ευρωπαϊκά. Και στο ΠΑΟΚ-Άρης, και μάλιστα σε άδειο από κόσμο γήπεδο, να παίξει ο διαιτητής με τη μικρότερη εμπειρία.

σλαγκερ

Προσέξτε, δεν υποστηρίζω ότι ο Γερμανός είναι κακός διαιτητής. Υποστηρίζω, όμως, τι λέει η κοινή λογική. Εκτός κι αν ορίστηκε ο Σλέγκερ στο Καραϊσκάκη επειδή είχε σφυρίξει και το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 2-4…Όπως Γερμανός, ο Γιαμπλόνσκι, είχε σφυρίξει και στο πιο πρόσφατο ντέρμπι, το ΠΑΟ-Ολυμπιακός 2-0…Παρεμπιπτόντως, και στο Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 2-4 ήταν ο ίδιος VAR με τον σημερινό, ο Πασκάλ Μίλερ, που ήταν VAR την Πέμπτη και στο Ντινάμο Ζάγκρεμπ-ΠΑΟΚ 2-0.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Ποιοι παίκτες που μπορεί να παίξουν απόψε, έχουν σκοράρει σε ντέρμπι αιωνίων; Από τον Ολυμπιακό μόνο οι τρεις παλιοί, ο Ελ Αραμπί (πέντε γκολ), ο Μασούρας (δύο σε ένα ματς) κι ο Φορτούνης (δύο γκολ). Από τον ΠΑΟ ο Σπόραρ έχει σημειώσει ένα γκολ και οι Παλάσιος, Μπερνάρ, Ιωαννίδης, Γερεμέγεφ από ένα. Ο Ελ Κααμπί έχει παίξει σε δύο ντέρμπι με τον ΠΑΟ, αλλά…κουτσά: στο διακοπέν 1-1 στο 49ο λεπτό και στο ΠΑΟ-Ολυμπιακός 2-0 για ένα ημίχρονο, το β΄, έχοντας μόλις επιστρέψει από το Κόπα Άφρικα.

Ενδιαφέρον θα έχει η τελική επιλογή του Μεντιλίμπαρ για τη θέση του δεξιού στόπερ. Με τον Ρέτσο τιμωρημένο, φαίνεται ο Βάσκος να έχει ως πρώτη επιλογή τον Άμπι για δίπλα στον Κάρμο, παρότι κι οι δύο είναι κλασικοί αριστεροπόδαροι, ο δε νεαρός Άγγλος έχει στα πόδια του μόλις ένα 90λεπτο με τα «ερυθρόλευκα», αλλά είναι πιο ταχύς απ΄ όλους τους στόπερ. Άλλη επιλογή είναι ο Μπιανκόν κι ο Ντόη, με το πλεονέκτημα ότι έχουν παίξει σε αρκετά ντέρμπι, ο δε Ντόη έχει παίξει επανειλημμένως κόντρα στον Ιωαννίδη, αγωνιζόμενος ειδικά φέτος και στα τέσσερα παιχνίδια του Ολυμπιακού εναντίον του ΠΑΟ!

Κι αν κριθούν όλα από ένα παίκτη που θα έρθει από τον πάγκο; Ο Τερίμ θα έχει τους Σπόραρ, Μαντσίνι, Γερεμέγεφ, Ντζούρισιτς, Λημνιό, Βιλένα. Κι ο Μεντιλίμπαρ θα έχει έναν εκ των Μασούρα, Φορτούνη, Ποντένσε, Όρτα (όποιον μείνει στον πάγκο) και τους Ελ Αραμπί, Ναβάρο, Γιόβετιτς ως όπλα να ρίξει στη διάρκεια του αγώνα. Ατυχώς δεν θα έχει τον Ζέλσον Μαρτίνς, που με άδεια του Ολυμπιακού πάει στη Βαρκελώνη σε ένα ειδικό γιατρό για να δει τον τραυματισμό του, ώστε με την εναπέναρξη των play off να είναι 100% έτοιμος.

paschalakis_intime

Και κάτι για τον Πασχαλάκη: ο έμπειρος γκολκίπερ έχει μία ωραία παράδοση υποδεχόμενος τον Παναθηναϊκό, αφού έχει μόνο νίκες και ισοπαλίες, δηλαδή είναι αήττητος. Με τον ΠΑΣ είχε μία ισοπαλία 1-1, με τον ΠΑΟΚ έξι νίκες και δύο ισοπαλίες και με τον Ολυμπιακό τρεις ισοπαλίες (με τη μία, πάντως, να καταλήγει στα πέναλτι και την πρόκριση του ΠΑΟ και την άλλη να καταλήγει σε νίκη 3-0 του ΠΑΟ στα χαρτιά ενώ το ματς ήταν 1-1 έως το 49ο λεπτό)! Το δε ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι σε αυτά τα 12 παιχνίδια του, με τις έξι νίκες και έξι ισοπαλίες, έχει κρατήσει το μηδέν στα οκτώ, δεχόμενος από ένα γκολ στα άλλα τέσσερα.

Και για το τέλος ένα Emoji

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.