Η αποτελεσματική ΑΕΚ και η ποδοσφαιρική αλήθεια!

Η αποτελεσματική ΑΕΚ και η ποδοσφαιρική αλήθεια!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Η αποτελεσματική ΑΕΚ και η ποδοσφαιρική αλήθεια!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης εστιάζει στη βασική αιτία που ήρθε αυτό το εμφατικό 0-5 στο Περιστέρι, το γεγονός ότι στο χορτάρι πάντα προκύπτει η αγωνιστική πραγματικότητα και έχει υστερόγραφα...

Ήταν τεράστιας σημασίας, αξίας και ουσίας η νίκη αυτή της ΑΕΚ στο Περιστέρι με αντίπαλο τον άηττητο Ατρόμητο, αλλά και με τον συγκεκριμένο τρόπο που ήρθε αυτό, δηλαδή με ευρύ σκορ και πρωταγωνιστές αυτούς που έπρεπε. Εκτιμώ ότι αν επιχειρούσε ο Ματίας Αλμέιδα να γράψει το... σενάριο της νίκης στη συγκεκριμένη αναμέτρηση, με τον αντίπαλο που δεν είχε χάσει σε 13 ματς (πρωτάθλημα και Κύπελλο), δεν θα το έκανε τόσο ιδανικά για την ομάδα του, τους ποδοσφαιριστές που ηγήθηκαν της επικράτησης και τον ίδιο... Ειδικά έπειτα από έναν σοκαριστικό αποκλεισμό στη ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι, κοινώς την πρώτη μόλις αποτυχία για την ομάδα επί των ημερών του Πελάδο, για θεσμό που διεκδικούσε ο Δικέφαλος και είχε κατακτήσει την προηγούμενη σεζόν!

Τεράστιας σημασίας το διπλό διότι όπως αναφέρω μόλις παραπάνω αυτό ήρθε μετά το αντίο στο Κύπελλο από τον Άρη και ήταν υποχρέωση η αντίδραση! Αντίστοιχης (τεράστιας) αξίας γιατί στη συγκεκριμένη έδρα δεν κατάφερε να περάσει ένας εκ των δυο βασικών ανταγωνιστών σου που σε προσπερνάει 2 βαθμούς, ο Παναθηναϊκός ο οποίος έχασε σε αυτό το γήπεδο, τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ το 'χει μπροστά του το ματς στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο (και ο Ολυμπιακός που είναι πίσω σου δεν κέρδισε εκεί)... Αλλά και ουσίας όπως αναφέρω στον πρόλογο του κειμένου μου διότι και σε βαθμολογικό επίπεδο πήρε το τρίποντο, έμεινε στο -2 από την πρώτη θέση και ενώ δεδομένα είχε το πιο δύσκολο έργο από τους από πάνω της, με αντίπαλο μια ομάδα που δεν χάνει 13 ματς, στην έδρα της...

Ποια ήταν η βασική αιτία που ήρθε αυτό το εντυπωσιακό 0-5; Μα φυσικά το αυτονόητο: η αποτελεσματικότητα των νταμπλούχων στο τελείωμα των φάσεων που δημιούργησαν... Διότι η ΑΕΚ στο πρώτο 45λεπτο της αναμέτρησης στο Περιστέρι είχε έξι σπουδαίες φάσεις (πολλές περισσότερες επισκέψεις) και μετέτρεψε τις τρεις από αυτές σε γκολ για να τελειώσει το ματσάκι από το πρώτο ημίχρονο. Με την ίδια ένταση συνέχισε η ομάδα, με σούπερ διάθεση, ήρθε και φρεσκάδα από τον πάγκο (με Ελίασον, Πάολο Φερνάντες και Αραούχο) και είχε φτάσει βέβαια να τελειώσει πολύ νωρίτερα με την έκταση του σκορ χάρη στα δυο τέρματα που σημείωσε και στο δεύτερο μισό του αγώνα με τον μεγάλο πρωταγωνιστή Πόνσε και τον εκπληκτικό Γιόνσον που βρήκε και υπέροχο γκολ.

Ωστόσο στη γενική εικόνα δεν άλλαξε κάτι σε εκτός έδρας αναμέτρηση της ΑΕΚ, τη στιγμή που όσοι παρακολουθούν (και δεν βλέπουν απλά) τα ματς της ομάδας του Αλμέιδα, θα είχαν διαπιστώσει αφού είχε φανεί από το πρώτο ημίχρονο στο Φάληρο, από το διάστημα από το 70' έως το 99' με τον Παναθηναϊκό και στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα Κυπέλλου με τον Άρη, ότι οι νταμπλούχοι όλο και βελτιώνουν την εικόνα τους. Όλο και φτάνουν πιο κοντά στα περσινά καλά ταβάνια τους τα οποία είδαμε και ζήσαμε από τις 10 Φλεβάρη και μετά γιατί ξεχνάμε εύκολα, Ελλαδιστάν βέβαια, όμως πρέπει και είναι υποχρέωσή μας εμείς να τα θυμίζουμε, διότι τέτοια εποχή, πέρυσι (22 Ιανουαρίου μάλιστα, ακριβώς σαν σήμερα) έκανε ένα σούπερ διπλό (1-2) στην Νίκαια με τον Ιωνικό στα χασομέρια έχοντας μέτρια έως κακή τότε εικόνα με τον Τσούμπερ (ο οποίος ως τότε άκουγε όσα τώρα ο Πόνσε)!

Και η ποδοσφαιρική αλήθεια είναι πάντα μία

ΑΕΚ

Η ποδοσφαιρική αλήθεια για την ΑΕΚ (και όχι μόνο αλλά εδώ με αυτή ασχολούμαστε) είναι μία όπως κάθε αλήθεια και την γράφουμε καιρό τώρα αλλά κάποιοι σκοπίμως την προσπερνάνε για να γράψουν μια άλλη δική τους (αλήθεια βέβαια και αυτή) η οποία δεν αποτελεί κρίση της αγωνιστικής εικόνας. Αλλά επιθυμίες σε προσωπικό επίπεδο, όπως για παράδειγμα, να πάρουν μπακ και άλλους σε θέσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί ενισχύονται οι αντίπαλοί σου οι οποίοι βέβαια από το καλοκαίρι αναγνώριζαν άπαντες ότι είχαν μεγάλα κενά και ανάγκες επιπλέον ενίσχυσης. Πάμε παρακάτω... Ποδοσφαιρική αλήθεια είναι ότι η αποτελεσματικότητα κάνει τη διαφορά στα ματς των νταμπλούχων και τίποτα άλλο όπως αποδείχτηκε και στο Περιστέρι!

Σε κανένα από τα ματς που γκέλαρε η ομάδα του Αλμέιδα, με εξαίρεση αυτό στο Ηράκλειο της Κρήτης όπου ηττήθηκε με κάτω τα χέρια από τον ΟΦΗ, δεν άξιζε την ισοπαλία που ήρθε και δεν αναφέρω καν τα διαιτητικά λάθη – παράπονα (απόλυτα δικαιολογημένα) στα παιχνίδια αυτά που φυσικά οι αντίπαλοι προσπερνάνε και ξεχνάνε τα δικά τους σπρωξίματα όπως της αγωνιστικής που πέρασε (θα επισημανθούν στα υστερόγραφα φυσικά). Είτε με τον Πανσερραϊκός εντός και εκτός, είτε με την Κηφισιά στην Καισαριανή, είτε με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο, ακόμη και με τον Ολυμπιακό στην Νέα Φιλαδέλφεια, η ομάδα που άξιζε να πάρει τρίποντα βάση της συνολικής εικόνας των αγώνων αυτών και των φάσεων που δημιούργησε, ήταν η ΑΕΚ! Αλλά δεν κατάφερε να βρει το επιπλέον γκολ που χρειαζόταν για να τα καταφέρει.

Ακόμη και με τον Παναθηναϊκό που άξια πήρε το Χ στην άδεια Νέα Φιλαδέλφεια, η ομάδα που έχασε σπουδαία ευκαιρία να πάρει το ματς, διπλή μάλιστα μετά το 2-2, ήταν η ΑΕΚ με τους Μάνταλο και Αραούχο και σωτήρα τον Βαγιαννίδη! Αλλά θα ήταν άδικο να πάρει το τρίποντο κρίνοντας πάντα από τη συνολική εικόνα της αναμέτρησης με τους πράσινους. Στα υπόλοιπα όμως παιχνίδια η Ένωση άξιζε ΜΟΝΟ το τρίποντο και δεν κατάφερε να μετατρέψει έστω το 40% των προσπαθειών της σε γκολ για πάρει τις νίκες. Με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι έκανε αυτό ακριβώς το πράγμα: βρήκε αποτελεσματικότητα σε επίπεδο λίγο πάνω από το 40% αφού δεδομένα στο ποδόσφαιρο δεν θα βρουν δίχτυα σε ότι επιχειρήσουν στην επίθεση και ας μιλάμε για τετ α τετ. Όπως τα δυο του Τσούμπερ σε κάθε ημίχρονο με Ατρόμητο, ή τις φάσεις του Κάλενς, μια προτού σκοράρει και μια στο δεύτερο 45λεπτο όλες από κόρνερ, ή τη στιγμή του Πόνσε αφού είχε κάνει το 1-0 από το ύψος της μικρής περιοχής, ή τη φάση με τον Γιόνσον στο 5ο λεπτό πάλι από στατική μπάλα και φυσικά εκείνες Γκατσίνοβιτς και Άμραμπατ...

Από τις 12 με 14 γενικά καλές στιγμές της η ΑΕΚ κατάφερε να βρει 5 τέρματα και αυτό είναι το νορμάλ, το λογικό, το αναμενόμενο. Δεν το έκανε με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο όπου έχασε άλλες πέντε με έξι στιγμές πλην των δυο τερμάτων που σημείωσε και έφερε Χ, δεν το έκανε και στις Σέρρες όπου εντός έδρας έχασε τουλάχιστον 4 με 5 εύκολα γκολ και εκτός άλλα τρία από όσα σημείωσε (και αντίστοιχα με την Κηφισιά) με αποτέλεσμα να έχει τέσσερις ισοπαλίες που βάση ποδοσφαιρικής εικόνας ήταν άδικες για εκείνη και της έχουν στερήσει τη δυνατότητα να είναι εδώ και καιρό μόνη πρώτη. Προφανώς όμως συμβαίνουν και αυτά στο ποδόσφαιρο, το λατρεύουμε διότι γνωρίζουμε ότι δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος, αλλά πρέπει να καταλαβαίνουμε και τι βλέπουμε... Διότι μπορεί να αξιώνει κάποιος αριστερό μπακ καλύτερο, παράδειγμα, αλλά όχι να το συνδυάζει με το γεγονός μιας γκέλας, είναι λάθος.

ΑΛΜΕΙΔΑ

Υγ: Τα εξηγεί σωστά μα ποιος τα ακούει... Ο λόγος για τον Ματίας Αλμέιδα ο οποίος προσπαθεί ο άνθρωπος να μας επαναφέρει στα βασικά ζητούμενα και δεδομένα στο άθλημα που λέγεται ποδόσφαιρο, στη ταπεινότητα που έχει εξαφανιστεί από την έπαρση και πολλά άλλα... Από κει και πέρα εκτιμώ όμως, αλλά θα το διαπιστώσουμε αυτό σύντομα, πως και Πελάδο πρέπει να μην ασχολείται περισσότερο με τους λίγους και να εστιάσει στους πολλούς. Αυτό οφείλουμε να κάνουμε και εμείς φυσικά αφού για να βρούμε κάτι να προκαλέσουμε θέμα καταπιάνεται ο καθένας με το τι γράφουν 50 και 100 και 200, άντε και 1000 (υπερβολή) στα social media και σε σχόλια σε άρθρα (οι ίδιοι είναι επιβεβαιωμένα) τη στιγμή που στα ίδια Μέσα, site και social media, οι πολλοί κάνουν το αυτονόητο: διαβάζουν, κρίνουν και πάνε παραπέρα με την καθημερινότητά τους. Στα social media έχουμε εκατομμύρια ανθρώπους και είναι εκατοντάδες χιλιάδες εκείνοι που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και δη το ελληνικό, αλλά εμείς επιλέγουμε να ασχολούμαστε με τους λίγους, ούτε καν το 0,5% δεν είναι και εμείς επιμένουμε να εστιάζουμε σε αυτό το νούμερο και όχι στο 99,5%. Αυτό πρέπει να αλλάξει...

Υγ2: Δικαιώθηκε και την Κυριακή αυτή ο Ματίας Αλμέιδα για φάσεις, για διαιτητικές αποφάσεις και για προβολή αμφισβητούμενων φάσεων... Μια Κυριακή όπου ο Βέρμπιτς κάνει φάουλ με πάτημα πάνω από τον αστράγαλο, πίσω από τον αντίπαλο, για μαρς κόκκινη (καλά και με Παναιτωλικό έγινε μαρς πέναλτι του Τζούρισιτς και δεν έγινε το παραμικρό) και φυσικά δεν υπήρχαν οι επαναλήψεις από διαφορετικές λήψεις όπως στο ντέρμπι με την ΑΕΚ για να φανεί κάπου η επαφή του Πινέδα με τον ίδιο πρωταγωνιστή! Το VAR δεν το είδε; Διαβάσατε πουθενά κάτι; Είδατε σε δελτία σοβαρών(;;;) καναλιών να αναφέρουν «νίκη του Παναθηναϊκού με τον Αστέρα να φωνάζει δικαίως για αποβολή στο 0-0;»; Όχι βέβαια... Ή μήπως ακούσατε να λυσσάνε τα Μέσα και όχι μόνο για το πέναλτι που πήρε ο Ολυμπιακός, για ίδιο μαρκάρισμα με αυτό πάνω στον Σιντιμπέ από τον Ρέτσο και σε άλλη περίπτωση από τον Μασούρα. Μην ξεχάσω και το ματς στον Βόλο όπου ακυρώθηκε ΣΩΣΤΑ ως οφσάιντ το γκολ στο 1-1 των γηπεδούχων όπως ακριβώς είχε ακυρωθεί του ΠΑΟΚ το 2018 αλλά ο Λουτσέσκου τούτη τη φορά δεν το θυμήθηκε να μας το πει όπως άλλες 100 που 'χει συμβεί στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο! Αλλά έτσι πώς θα δικαιολογεί ότι το έχασε μόνος του (γιατί ξεχνάει σκόπιμα και το παιχνίδι στην Τρίπολη εκείνη τη σεζόν με τον Αστέρα και πώς τα έκανε η ομάδα του και εκείνος από τον πάγκο μαντάρα). Δεν πειράζει θα περιμένουμε την επόμενη αμφισβητούμενη φάση για την ΑΕΚ και μια κάκιστη λήψη σε χέρι που θα ζητήσει πέναλτι όπως στη φάση με τον Ρόουζ για να τα χώσουμε στην Ένωση ντε!

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...