Παναθηναϊκός: 'Ολα όσα έκανε στο ντεμπούτο του ο Τερίμ, από την ασφυκτική πίεση στην διαχείριση

Παναθηναϊκός: 'Ολα όσα έκανε στο ντεμπούτο του ο Τερίμ, από την ασφυκτική πίεση στην διαχείριση

'Ολα όσα έκανε στο ντεμπούτο του ο Τερίμ: Από την ασφυκτική πίεση στην διαχείριση

bet365

Το κοουτσάρισμα του Φατίχ Τερίμ στο πρώτο του παιχνίδι στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Οι οδηγίες, οι αντιδράσεις και όλα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Ο Φατίχ Τερίμ οδήγησε τον Παναθηναϊκό στην νίκη επί του ΠΑΣ Γιάννινα με 2-0 στο ντεμπούτο του στον πάγκο των «πρασίνων» στην Stoiximan Superleague και το Gazzetta έκανε μία καταγραφή της δράσης του κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Οι οδηγίες και τα όσα ζητούσε ο 70χρονος Τούρκος τεχνικός στο ξεκίνημα του ματς και μέχρι το 2-0, το πως αυτές άλλαξαν μετά το προβάδισμα που πήρε το «τριφύλλι» και η απορία του για το Goal line technology στο σουτ του Βαγιαννίδη.

Πρέσινγκ ψηλά, μυαλό και απειλή από τον άξονα

terim_intime1

Από το πρώτο λεπτό της αναμέτρησης ο Φατίχ Τερίμ κρατούσε τους παίκτες του να μένουν ψηλά στο γήπεδο, έτσι ώστε να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στον αντίπαλο και να μπορούν να εφαρμόζουν την πίεσή τους στο δικό του πρώτο τρίτο, όπου ένα λάθος στο οποίο θα οδηγούσαν τον αντίπαλό τους θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σ' ένα ελεύθερο που είχε ο ΠΑΣ στο ξεκίνημα του αγώνα, η αμυντική γραμμή του Παναθηναϊκού είχε φτάσει στην σέντρα.

Παρ' όλα αυτά κάποιες φορές που η ομάδα κέρδιζε την μπάλα στην πίεση και οι συνθήκες δεν ήταν ιδανικές για να επιτεθεί άμεσα και να εκμεταλλευτεί το κλέψιμο που έκανε, ο Τερίμ ζητούσε από τους ποδοσφαιριστές του να μην τρέξουν και να παίξουν με υπομονή. Χαρακτηριστική είναι μία τέτοια περίπτωση με τον Αϊτόρ περίπου στο 20ο λεπτό του αγώνα, ο οποίος πήγε να τρέξει στην αντεπίθεση, όταν πήρε την μπάλα το «τριφύλλι», αλλά ο Τούρκος τεχνικός του φώναζε «κάλμα κάλμα».

Από κει και πέρα ο 70χρονος προπονητή του Παναθηναϊκού ζητούσε από τα εξτρέμ του να κλείνουν προς τα μέσα για να δημιουργηθούν υπεραριθμίες στον χώρο του άξονα και να προσπαθούν με συνεργασίες που γινόντουσαν εκεί να «τρυπήσουν» την αντίπαλη άμυνα. Ταυτόχρονα ο Μπερνάρντ ανέβαινε πιο ψηλά και πήγαινε δίπλα στον Ιωαννίδη, με τον Αϊτόρ να... γεμίζει τον χώρο που θα κινούνταν κανονικά.

Ήθελε οι παίκτες του να παίζουν όσο γρηγορότερα γίνεται, ώστε με την ταχύτητα κυκλοφορία της μπάλας να μπορούν να φέρουν σε ανισορροπία την αντίπαλη άμυνα ενώ στο ξεκίνημα του αγώνα τους έβαζε... γκάζια και για τις επιστροφές, που δεν ήταν ικανοποιητικές στις πρώτες επιθέσεις των Ηπειρωτών. Για τον ίδιο λόγο απένειμε τα εύσημα στον Μαντσίνι σε μία φάση στο δεύτερο μέρος, που μετά από επίθεση των «πρασίνων» έχει κάνει μία τρομερή κούρσα κι έχει καλύψει την μπάλα για να βγει άουτ στην περιοχή του Παναθηναϊκού δίνοντας βοήθεια έτσι στον Μλαντέβοβιτς.

Οι ποδοσφαιριστές του «τριφυλλιού» ζητούσαν κι εκείνοι την συμβουλή του προπονητή τους, όταν τους το επέτρεπαν οι συνθήκες, δείχνοντας πως κι εκείνοι κατέβαλαν την δική τους προσπάθεια για να προσαρμοστούν στο νέο στυλ παιχνιδιού της ομάδας, αλλά και τις ιδέες που εκείνος έφερε. Ένα πολύ καλό παράδειγμα αυτού αποτελεί ο Μπρινιόλι, ο οποίος στο πρώτο μέρος συνομίλησε με τον προπονητή του, προτου εκτελέσει ένα φάουλ.

Μάλιστα, ο Φατίχ Τερίμ είχε αναθέσει στον πρώτο βοηθό του Νετσάτι Ατές να καταγράφει όλα τα λάθη που έκαναν οι παίκτες του προκειμένου μετά να έχουν μία αναλυτική εικόνα και να μπορούν να τα συζητήσουν.

Δεν του άρεσε όταν οι παίκτες του ΠΑΣ έκαναν μικροκαθυστερήσεις, όταν κέρδιζαν κάποιο πλάγιο ή φάουλ και δυσανασχετούσε μ' αυτό. Στις διαιτητικές αποφάσεις, που θεωρούσε πως είχε γίνει λάθος, ζητούσε την γνώμη των συνεργατών του.

Μετά το πρώτο γκολ που έβαλαν οι «πράσινοι» με την υπέροχη συνεργασία του Ιωαννίδη με τον Μπερνάρντ, εκείνος κάλεσε τον Μλαντένοβιτς και του έδωσε οδηγίες, γιατί οι περισσότερες προσπάθειες του ΠΑΣ μέχρι τότε γινόντουσαν από την πλευρά του.

Λίγο αργότερα, στο δοκάρι του Βαγιαννίδη, ο Φατίχ Τερίμ απευθύνθηκε στους συνεργάτες του και ρώτησε αν υπάρχει Goal line technology στην Ελλάδα για να ξέρει αν θα υπάρξει επιβεβαίωση ή όχι για το αν η μπάλα πέρασε την τελική γραμμή του τέρματος.

Διαχείριση της κούρασης, καλές τοποθετήσεις και έλεγχος της κατοχής

terim_intime2.

Απ' όταν ο Βιλένα έκανε το 2-0 στο 48ο λεπτό με το υπέροχο σουτ που εξαπέλυσε, σκοράροντας το πρώτο του τέρμα με την φανέλα του «τριφυλλιού» και μετά την τριπλή αλλαγή που έγινε στο 62ο λεπτό, ο Παναθηναϊκός έριξε στροφές.

Όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος στην συνέντευξη Τύπου, οι «πράσινοι» άρχισαν να βγάζουν κούραση μετά τη μία ώρα αγώνα εξαιτίας του υψηλού ρυθμού που είχαν αγωνιστεί μέχρι τότε.

Έχοντας, λοιπόν, αντιληφθεί το γεγονός αυτό, ο Τερίμ σταμάτησε να ζητάει από τους ποδοσφαιριστές του να ανεβαίνουν τόσο ψηλά για να πιέσουν και τους εφιστούσε την προσοχή στο να έχουν καλές τοποθετήσεις για να υπάρχει σωστή ανάπτυξη, όταν είχε η ομάδα την μπάλα. Ήθελε οι ποδοσφαιριστές του να κάνουν διαχείριση των δυνάμεών τους. Όπως εξήγησε μετά το παιχνίδι πρέπει η ομάδα του να μάθει να ξεκουράζεται έχοντας την μπάλα στα πόδια της για να μην κινδυνεύει παράλληλα.

vilhena_intime

Οι μαζεμένες αυτές αλλαγές, που έγιναν στο 62ο λεπτό, προκάλεσαν μία μικρή σύγχυση, αφού ο Τούρκος τεχνικός ήθελε ο Βιλένα να πάει να αγωνιστεί σε θέση δεξιού εξτρέμ για να συγκλίνει προς τα μέσα, όμως εκείνος αρχικά δεν το αντιλήφθηκε, μη έχοντας συνηθίσει να αγωνίζεται στην θέση αυτή. Οι συνεργάτες όμως του Τούρκου προπονητή παρενέβησαν και του εξήγησαν την αλλαγή της θέσης του. Αυτό είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει γενικά να είναι προετοιμασμένοι όλοι οι παίκτες του Παναθηναϊκού, αφού ένα από τα μότο του Φατίχ Τερίμ, το οποίο ανέφερε τόσο στην παρουσίασή του όσο και χθες είναι πως «ο καλός παίκτης παίζει παντού».

Τέλος για όσους το παρατήρησαν ο 70χρονος τεχνικός έσπευσε και αγκάλιασε τους Αϊτόρ και Μπερνάρντ μετά την αλλαγή τους δίνοντάς τους συγχαρητήρια. Μην ξεχνάμε πως όλοι λένε πως ο Τερίμ είναι πολύ καλός στο ανεβάζει ψυχολογικά τους παίκτες και όλα αυτά μπορεί να φαίνονται ασήμαντα, όμως είναι μικρά πράγματα τα οποία κάνει για να οδηγηθεί στο αποτέλεσμα που θέλει.

aitor_bernard_intime

Αυτή ήταν μία συνολικά καταγραφή των όσων έκανε στο πρώτο του παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό ο Φατί Τερίμ, όπου σίγουρα η εικόνα των πρώτων 60 λεπτών ικανοποίησε και τώρα ο επόμενος στόχος είναι, πέρα από το να συνεχίσουν να έρχονται τα «τρίποντα», να υπάρχει μεγαλύτερη διάρκεια στην ένταση που μπορούν να βγάλουν οι παίκτες με το νέο τρόπο που αγωνίζονται, ο οποίος απαιτεί πολλαπλάσια ενέργεια.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα