Ο Παναθηναϊκός “ηρέμησε” σε πολύ καθοριστική στιγμή του πρωταθλήματος

Ο Παναθηναϊκός “ηρέμησε” σε πολύ καθοριστική στιγμή του πρωταθλήματος

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ο Παναθηναϊκός “ηρέμησε” σε πολύ καθοριστική στιγμή του πρωταθλήματος

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος δίνει την εξήγηση για την καλύτερη, σε ποσότητα και ποιότητα, απόδοση του Παναθηναϊκού παραμονές του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Το γεγονός ότι έκανε τις περισσότερες (31) τελικές προσπάθειες και έφτασε στην υψηλότερη τιμή (3.9) του δείκτη που μετρά την ποιότητα των ευκαιριών που δημιούργησε (xGoals) τεκμηριώνει από μόνο του το σχόλιο ότι απέναντι στον Βόλο, το περασμένο Σάββατο, ο Παναθηναϊκός παρουσίασε το πιο χορταστικό, με όρους επιθετικούς, παιχνίδι του στην Superleague ’23. Οι θεατές του παιχνιδιού και ειδικά όσοι βρέθηκαν στις κερκίδες της Λεωφόρου δεν την χρειάζονται την στατιστική απεικόνιση για να βεβαιωθούν για αυτό που είδαν και χειροκρότησαν, διότι ειδικά στα πρώτα περίπου 25’ αγωνιστικά λεπτά ο Παναθηναϊκός τους χόρτασε επιθέσεις και ευκαιρίες. Η απόδοσή του σε αυτό το διάστημα του παιχνιδιού ήταν, με μέτρο το πλήθος και την ποιότητα των ευκαιριών, περίπου τριπλάσια από τη συνηθισμένη του στα πρώτα 30’ λεπτά ενός παιχνιδιού.

Προφανώς είναι ποδόσφαιρο και κανείς πρέπει να κοιτάζει τι κάνει ο αντίπαλος. Και ο αντίπαλος του Σαββάτου δεν είχε μπει καλά προετοιμασμένος ψυχικά και πνευματικά, ενώ χρειάστηκε πολλή δουλειά από τον Κώστα Μπράτσο και για να αλλάξουν οι τοποθετήσεις των ποδοσφαιριστών και να γίνει πιο αποτελεσματικός ο Βόλος στην φάση άμυνας. Το γεγονός όμως παραμένει: απέναντι σε μια καλή ομάδα με καλή ψυχολογία, ο Παναθηναϊκός κράτησε τη μπάλα κατά 70% στα πόδια του, με ακρίβεια στις μεταβιβάσεις που έφτασε στο 90%, και επικράτησε στις αμυντικές μονομαχίες, με αποτελεσματικότητα της τάξης του 83%, που είναι η μεγαλύτερή του στο 2023. Πώς συνέβη αυτό, με τους ίδιους ποδοσφαιριστές και τους ίδιους τρόπους ανάπτυξης;

Αν κανείς έδινε σημασία στα δημόσια λόγια των ποδοσφαιριστών μετά από τη νίκη επί του Άρη, αυτό που συνέβη το περασμένο Σάββατο θα το είχε υποθέσει. Σαν να επαναλάμβαναν το ίδιο ηχητικό απόσπασμα, οι ποδοσφαιριστές μιλούσαν για την ανάγκη τους “να ηρεμήσουν με την μπάλα” και να βελτιώσουν έτσι τις επαφές τους με την μπάλα, αλλά και να λαμβάνουν πιο ψύχραιμες και γι’ αυτό καλύτερες αποφάσεις με την μπάλα ώστε να αξιοποιούν τις ομαδικές τακτικές ενέργειες. Κυρίως αυτό είναι που του συνέβη του Παναθηναϊκού. Σε μια πολύ επίκαιρη στιγμή για το πρωτάθλημα και την κατάληξη της προσπάθειάς του να κατακτήσει τον τίτλο ο Παναθηναϊκός κατάφερε να ηρεμήσει, χάρη στην εκτός έδρας νίκη επί του Άρη.

Χάρη σε αυτή την ηρεμία και την τόνωση της αυτοπεποίθησής τους, μια σειρά από ποδοσφαιριστές ήταν καλύτεροι συγκριτικά με τα προηγούμενα παιχνίδια. Ο Κουρμπέλης, ο Παλάσιος, ο Χουάνκαρ, ο Ρούμπεν έκαναν καλύτερες επιλογές. Κι ενώ ο Παναθηναϊκός είχε, πάνω κάτω, την ίδια τοποθέτηση στην φάση επίθεσης και στην φάση άμυνας, και ακολουθούσε τα ίδια πρότυπα επιθετικής ανάπτυξης, τούτη τη φορά τα έκανε όλα πολύ καλύτερα.

Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει μια εξήγηση για όλα. Κανείς λοιπόν πρέπει να κοιτάξει αφενός και τον αντίπαλο και την δική του λειτουργία, και αφετέρου και τις όποιες τακτικές τροποποιήσεις και την επίδρασή τους στο παιχνίδι. Για παράδειγμα, ο τρόπος που λειτουργεί ο Μαντσίνι ως αριστερός επιθετικός αξιοποιεί πολύ καλύτερα την προώθηση του Χουάνκαρ, δίνοντας στον Ισπανό την ευκαιρία να κάνει - σε αυτό το παιχνίδι - το μεγαλύτερο πλήθος επιθετικών ενεργειών και τις περισσότερες πάσες στην αντίπαλη μεγάλη περιοχή που έχει κάνει στο 2023. Όμως στην μεγάλη εικόνα, η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στον Παναθηναϊκό του Σαββάτου και αυτόν των προηγούμενων αγώνων, ήταν, στα 50’ λεπτά παιχνιδιού 11 εναντίον 11, ήταν η ηρεμία και η αυτοπεποίθηση των ποδοσφαιριστών του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Έδειχναν να βάζουν όλη τους την ενέργεια και να παίζουν σε υψηλή ένταση και με μεγάλη αποφασιστικότητα στα πρώτα 30’ λεπτά, και όλο αυτό συνέβη επειδή τούτη τη φορά ο Παναθηναϊκός ήταν πιο έτοιμος, συναισθηματικά, για να υλοποιήσει το πλάνο παιχνιδιού που είχε ετοιμάσει ο προπονητής του.

Δεν χρειάζεται μεγάλη τεκμηρίωση το σχόλιο ότι για τον Παναθηναϊκό το σενάριο αυτού του παιχνιδιού ήταν το καλύτερο που θα μπορούσε να γράψει ο προπονητής του παραμονές του εκτός έδρας ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Διότι το 2-0 στο 70’ και ο παίκτης παραπάνω από το 50’ επέτρεψε στον Παναθηναϊκό να αναπνεύσει πολύ νωρίς στο παιχνίδι και να το ολοκληρώσει κάνοντας οικονομία στις δυνάμεις του. Μένει να δούμε στα επόμενα παιχνίδια αν αυτό που έδειξε το περασμένο Σάββατο ήταν μια καλή εξαίρεση ή αν πρόκειται για τον νέο κανόνα στην απόδοση του Παναθηναϊκού.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.