Wyscout analysis: Ο Παναθηναϊκός τα... έσπασε κόντρα στο Βόλο!

Wyscout analysis: Ο Παναθηναϊκός τα... έσπασε κόντρα στο Βόλο!

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Wyscout analysis: Ο Παναθηναϊκός τα... έσπασε κόντρα στο Βόλο!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου με την βοήθεια του Wyscout γράφει για την απόδοση του Τριφυλλιού στο 2-0 επί της θεσσαλικής ομάδας και συμπληρώνει δύο πράγματα για τον Ζβόνιμιρ Σάρλια και τον κόσμο του Παναθηναϊκού.

Ο Παναθηναϊκός με ολοκληρωτική εμφάνιση νίκησε τον Βόλο, πήρε το τρίτο συνεχόμενο τρίποντό του, επιβεβαίωσε πως έχει ξεπεράσει τη κρίση του Ιανουαρίου και βρίσκεται και πάλι σε ανοδική πορεία σε ότι αφορά το κομμάτι της απόδοσής του. Θα πρέπει κάποια στιγμή στην ελληνική ποδοσφαιρική κοινωνία να κατανοήσουμε πως είναι άλλο πράγμα η απόδοση ενός συνόλου και άλλο το αποτέλεσμα σε ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι, καθώς πολλές φορές το ένα αναιρεί το άλλο. Αυτή είναι η φύση του αθλήματος και οφείλουμε να την σεβόμαστε.

Το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έκανε πράγματα πάνω στο χορτάρι που δεν είχε ξανακάνει σε τόσο μεγάλο βαθμό μέχρι τώρα στη σεζόν και με την βοήθεια του Wyscout θα... φωτίσουμε κάποιες από αυτές τις ξεχωριστές επιδόσεις.

Ο πιο παραγωγικός Παναθηναϊκός στη σεζόν

Οι ''πράσινοι'' ολοκλήρωσαν το παιχνίδι με 31 τελικές. Αριθμός που μας δείχνει την ποσότητα των ενεργειών των ποδοσφαιριστών του Γιοβάνοβιτς προς την αντίπαλη εστία αλλά δεν έχει να μας πει κάτι για την ποιότητα. Για αυτό, λοιπόν, μια ματιά στα xGoals έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που παρατηρείς και με ''γυμνό'' μάτι την ώρα του παιχνιδιού. Αυτός ο Παναθηναϊκός ήταν ο πιο παραγωγικός της σεζόν, ολοκληρώνοντας το παιχνίδι με 3.9xGoals!

φφφ

Το γεγονός πως σκόραρε σχεδόν δύο γκολ λιγότερα από αυτά που θα ''έπρεπε'', σίγουρα είναι ένα θέμα προς συζήτηση αλλά στη κατάσταση που βρισκόταν το προηγούμενο διάστημα, φυσικά αποτελεί ένα βήμα μπροστά η συγκεκριμένη επίδοση, η οποία άφησε στη δεύτερη θέση εκείνη στους Ζωσιμάδες που έφτασε μέχρι τα 2.54xGoals. Μάλιστα, το Τριφύλλι στο παιχνίδι με τον Βόλο είχε 10 τελικές πάνω από τον μέσο όρο του 0.10 και αν ήταν πιο αποτελεσματικό στη τελική επαφή, θα είχε καταφέρει να σκοράρει περισσότερα τέρματα.

Οι περισσότερες επανακτήσεις ψηλά στο δεύτερο γύρο

Ήταν ξεκάθαρο και από την εικόνα πάνω στο χορτάρι αλλά και από τους αριθμούς πως ο Παναθηναϊκός στο δεύτερο γύρο δεν ήταν το ίδιο αποτελεσματικός και πιεστικός όταν ο αντίπαλος είχε τη μπάλα στα δικά του πόδια. Οι πιέσεις των ''πρασίνων'' ήταν μακριά από αυτό που μας είχαν συνηθίσει αλλά στο χθεσινό παιχνίδι οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς επέστρεψαν στα γνώριμά τους επίπεδα.

Ο Παναθηναϊκός έκανε ρεκόρ στο δεύτερο γύρο σε ότι αφορά τις επανακτήσεις στο αμυντικό τρίτο του αντιπάλου, φτάνοντας τις 30! Για να καταλάβει κανείς πιο εύκολα τη διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια: Με τον Άρη είχε 5, με την Λαμία 13, με την Τρίπολη 7, με τον ΠΑΟΚ 8, με τον ΠΑΣ Γιάννινα 18, με την ΑΕΚ 5 και με τον Λεβαδειακό 7.

φφφ

Υπάρχουν πολλές συνθήκες μέσα στα παιχνίδια του δευτέρου γύρου που ο Παναθηναϊκός έπαιρνε πολύ λιγότερα ρίσκα στο pressing όταν το σκορ ήταν στο 0-0, ήταν πιο ''μαζεμένος'' πάνω στο χορτάρι και όταν βρίσκονταν πίσω στο σκορ, αυτομάτως άλλαζε, έβγαζε περισσότερη ένταση, πιο καλό συντονισμό, είχε άλλες στοχεύσεις και έπαιρνε πράγματα από αυτή την διαφοροποίηση.

Ο Σάρλια είναι ο ιδανικός αναπληρωματικός στόπερ

Από τον τραυματισμό του Χόρντουρ Μάγκνουσον στην Opap Arena και έπειτα, ο Ζβόνιμιρ Σάρλια πήρε θέση δίπλα στον Μπαρτ Σένκεφελντ και σε αυτό το 3/3 στο πρωτάθλημα ήταν καλός. Μπορεί να μην είναι ο στόπερ που θα σου κάνει τη διαφορά, μπορεί να μην είναι ένας κεντρικός αμυντικός τοπ επιπέδου με μεγάλο του μείον το παιχνίδι με την μπάλα στα πόδια και την αδυναμία να διαβάζει το πότε πρέπει να μαρκάρει τον χώρο και πότε τον αντίπαλο σε καταστάσεις που απαιτούν γρήγορο διάβασμα της συνθήκης αλλά είναι μία πολύ τίμια λύση, ένας ιδανικός αναπληρωματικός στόπερ.

Η απόδοσή του όσες φορές κλήθηκε να βοηθήσει φέτος ήταν και είναι πάνω από τον μέσο όρο, έχει αποκτήσει καλή συνεργασία με τον Μπαρτ Σένκεφελντ και δεν πρέπει να ξεχνάμε και ας πέρασε στα ψηλά πως στο ''Βικελίδης'' στη τελευταία φάση του αγώνα διώχνει σωτήρια σχεδόν πάνω στη γραμμή. Προφανώς το καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί αναβάθμιση στο κέντρο της άμυνας με έναν εν δυνάμει βασικό στόπερ αλλά ο Κροάτης δεν παύει να αποτελεί μία πολύτιμη ρεζέρβα.

Ο κόσμος μεταφέρει τη πίστη του στην ομάδα

Πέρα από τα κλισέ του ''υπέροχου κόσμου'' και του ''δωδέκατου παίκτη'', υπάρχουν στιγμές στη Λεωφόρο που το κοινό μεταφέρει μια μοναδική πίστη και αύρα προς την ομάδα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Κόντρα στον Βόλο υπήρχαν 2-3 ''ξεσπάσματα'' από όλο το γήπεδο που σου δείχνουν εκτός από τη δίψα και τη τρέλα, το πόσο πιστεύει ο κόσμος που έρχεται στη Λεωφόρο το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Και αυτό μόνο θετικά πράγματα έχει να δώσει στον οργανισμό ενόψει της συνέχειας, με το κοινό του ''Απόστολος Νικολαϊδης'' να έχει άριστη συμπεριφορά. Στα εύκολα και τα δύσκολα, καθώς δεν πρέπει να λησμονούμε τις ευεργετικές προς την ομάδα αντιδράσεις τους μετά το 3-0 από τον ΠΑΟΚ ή τον αποκλεισμό από το Κύπελλο.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.