Ο καθρέφτης είναι για την (ψυχ)ανάλυση κι ο φετινός ΠΑΟΚ θα… μας τρελάνει

Ο καθρέφτης είναι για την (ψυχ)ανάλυση κι ο φετινός ΠΑΟΚ θα… μας τρελάνει

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης νομίζει ότι τα έχει δει όλα, όμως κάθε φορά ο ΠΑΟΚ του επιφυλάσσει και μια έκπληξη σαν την αποψινή που προέκυψε στα τρία λεπτά των καθυστερήσεων του αγώνα με τον Αστέρα στην Τρίπολη.

Καλή η ανάλυση (αν και, ως γνωστόν, «η πολλή ανάλυση φέρνει τη διάλυση», όπως έχουν πει οι παλιότεροι), αλλά μπροστά στην αδρή πραγματικότητα των αριθμών, των τελικών, των ευκαιριών και των δοκαριών, η «περί ανέμων και υδάτων» θεωρία παραλύει: Ο ΠΑΟΚ, εάν δεν έχει γίνει ευρέως αντιληπτό έκλεισε 22 αγώνες στο πρωτάθλημα έχοντας απωλέσει όχι έναν, όχι δύο, όχι τρεις, αλλά περισσότερους από έξι βαθμούς. Δικούς του (θεωρητικά) βαθμούς, αλλά… Όπως πολύ σωστά σχολιάζουν και υποστηρίζουν «φίλοι και εχθροί» του «αν τα ματς έληγαν στο 90’ τώρα θα ήταν στην πρώτη θέση και όχι στην τέταρτη»!

Εάν επιμένετε να μην έχετε αντιληφθεί τι ακριβώς έγινε απόψε στην Τρίπολη, απλά να υπενθυμίσουμε ότι ο ΠΑΟΚ δέχθηκε γκολ στο 91ο και 94ο λεπτό! Στα... χασομέρια! Ανάλογο «επίτευγμα», σύμφωνα με την έγκυρη κι άκρως αξιόπιστη «Ασπρόμαυρη Βίβλο», δεν έχει ξανασυμβεί σε 3.170 αγώνες σε Πρωταθλήματα, Κύπελλα και Ευρώπη!

Για να πω τη μαύρη αλήθεια, πίστευα ότι, αυτό που είχα ζήσει πριν 25 χρόνια στον Κορυδαλλό, βλέποντας το 1-3 με το οποίο είχε προηγηθεί ο ΠΑΟΚ της Προοδευτικής να γίνεται 3-3, ή το αντίστοιχο ματς με την Παναχαϊκή στην Πάτρα (πάλι 3-3), δεν θα το ξαναζούσα. Αμ δε...

Ο καθρέφτης είναι για την (ψυχ)ανάλυση. Κι η Τρίπολη τόπος μαρτυρίου, όπως έγραψα πολύ πριν από το ματς. Εγώ, για να 'μαι ειλικρινής, σε ολόκληρη τη φετινή Super League δεν ξέρω καμία άλλη ομάδα, όπως ο ΠΑΟΚ, να να 'ναι... τόσο όμορφη στο μάτι, αλλά και τόσο αφελής και φοβισμένη. Ξέρω, μόνον, ότι «Δικέφαλος του Βορρά» έχει (σε 22 ματς) 44 πόντους, ενώ θα μπορούσε άνετα να είχε 50 και βάλε. Αλλά με τα «αν» δεν γίνεται δουλειά…

Η ΠΑΟΚ προηγήθηκε 1-0 στο έκτο μόλις λεπτό, έχασε δύο ευκαιρίες με Νάρεϊ και Ινγκασον μέσα σε ένα λεπτό, σταδιακά έριξε το τέμπο, προς το τέλος του α' μέρους ο Νάρεϊ σημάδεψε το δοκάρι, το β' ημίχρονο κύλησε στο ρελαντί, οι «ασπρόμαυροι» ένιωθαν 100% ασφαλείς, ώσπου ο Σίτο έβαλε το πρώτο γκολ του Αστέρα με κοντινή προβολή, κι ύστερα, για το τελευταίο τρίλεπτο, τους έκανε να βολοδέρνουν πάνω στο χορτάρι πανικόβλητοι, στη σκέψη ότι με ακόμη ένα γκολ έρχεται, στα καλά καθούμενα, η εντελώς απρόοπτη περιπέτεια και η ολική ανατροπή.

Αστέρας Τρίπολης - ΠΑΟΚ - 2023

Μήπως ήταν η πρώτη φορά; Όχι! Τα πόδια των ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ έτρεμαν, δεν πατούσαν στο χορτάρι, για την ακρίβεια παραπατούσαν όπως πχ. αυτά του Μπίσεσβαρ, όλο το ματς ήταν μια στιγμή. Με το χρονόμετρο να «χαϊδεύει» βασανιστικά το τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Ζίβκο Ζίβκοβιτς αποφασίζει να μη διώξει την μπάλα με βολέ από την περιοχή του, αλλά να παίξει με Νάσμπεργκ. Ε, αυτό ήταν…

Η ακροτελεύτια εικόνα λοιπόν ότι ο ΠΑΟΚ θα έφευγε «με το κεφάλι ψηλά» (εκτός έδρας νίκη επί του Αστέρα, εκεί όπου δεν το είχαν κάνει ούτε η ΑΕΚ, ούτε ο Ολυμπιακός, αλλά ούτε κι ο Παναθηναϊκός), έκανε τους «ασπρόμαυρους» να τρέμουν και μόνο στην ιδέα της απώλειας της νίκης.

Δεν χρειάζεται να 'ναι κακή η ομάδα, μπορεί να το πάθει και η καλή, όπως ήταν για 90 λεπτά η ομάδα του Λουτσέσκου, αν προσέρχεται με κακό προσανατολισμό και, συνεπώς, άστοχη σκέψη στο νου, όπως ακριβώς συνέβη σε ματς-καρμπόν στο Ηράκλειο με τον ΟΦΗ, στη Λειβαδιά με τον Λεβαδειακό, ακόμη και στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο, όπου δεν άξιζε να φύγει χωρίς τους τρεις βαθμούς. Τα πιο πολλά τέτοια, σχεδόν σουρεαλιστικά, αποτελέσματα κάπως έτσι προκύπτουν.

Αστέρας Τρίπολης - ΠΑΟΚ - Λουτσέσκου

Στον ΠΑΟΚ, απόψε στο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης», δεν υπήρξε ούτε λάθος στον προσανατολισμό ούτε λάθος στη στρατηγική. Υπήρξαν απουσίες. Σημαντικές όπως του Κοτάρσκι. Υπήρξε, όμως και η ολόκληρη η εικόνα στο ενενηντάλεπτο, που ήταν εξαιρετική και μετατράπηκε σ’ ένα αξιολύπητο λάθος... απ' το πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων μέχρι που ήρθε ο Ατιένθα να μετατρέψει το 0-2 σε 2-2. Όπως ακριβώς είχε κάνει στον α' γύρο ο Ολιβέιρα.

Για την οικονομία του αποψινού ματς, η αντικατάσταση του Κωνσταντέλια με τον Μπίσεσβαρ εκεί γύρω στο 70’, όχι μόνο δεν έπιασε τόπο, αλλά στις καθυστερήσεις ο Σουριναμέζος σε μια στιγμή αδυναμίας να φτάσει καν στην μπάλα, επιβεβαίωσε ότι κακώς έχει πάρει τόσο πολύ χρόνο. Βασικά, «δεν μπορεί το παλικάρι», όπως θα έλεγε και ο Αγγελος Αναστασιάδης, κυρίως όμως η αποχώρηση του Αουγκούστο από γήπεδο, έστω και στο 88’, έφτανε και περίσσευε για να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ στην κατάρρευση.

Για την οικονομία της «επόμενης ημέρας», ενδεχομένως θα άξιζε τον κόπο λίγη παραπανίσια υπομονή και επιμονή για αυτή την ομάδα που βρίσκεται σε φάση δημιουργίας και έχει μπροστά της πολλά ακόμα να μάθει.

Η (ποδοσφαιρική) ζωή είναι γεμάτη μαθήματα γι’ αυτή τη «βερσιόν» που ετοιμάζει ο Λουτσέσκου, που μέχρι σήμερα, όπως έγραψα και στο match report, δεν μπορούσε να ξεπεράσει το σοκ της ήττας από τον Αστέρα τον Μάρτιο του 2018 με γκολ (του Ιγκλέσιας) στο 97ο λεπτό, τώρα θα έχει να θυμάται το κάζο της ισοφάρισης στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων!

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.