Παναθηναϊκός: O σούπερ Μαντσίνι, οι ασίστ του Φώτη και η βοήθεια από τον πάγκο

Παναθηναϊκός: O σούπερ Μαντσίνι, οι ασίστ του Φώτη και η βοήθεια από τον πάγκο

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Παναθηναϊκός: O σούπερ Μαντσίνι, οι ασίστ του Φώτη και η βοήθεια από τον πάγκο

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για την εξαιρετική εμφάνιση του Αργεντινού εξτρέμ, τις 3+1 ''πάρε-βάλε'' ασίστ του Έλληνα φορ και τον Παναθηναϊκό που μετά από καιρό πήρε ουσία από τις αλλαγές του.

O Παναθηναϊκός πήρε μίας τεράστιας σημασίας νίκη στο Βικελίδης, ένα αποτέλεσμα που του δίνει ώθηση και καλή ψυχολογία ενόψει της συνέχειας στη μάχη για την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος.

Το βράδυ που η πίστη μπόλιασε και πάλι τα αποδυτήρια του Τριφυλλιού ήρθε μετά το κάκιστο ξεκίνημα στο δεύτερο γύρο και στο σημερινό σημείωμα με την βοήθεια του Wyscout θα δούμε κάποια επιμέρους στοιχεία του παιχνιδιού των ''πρασίνων'' κόντρα στον Άρη.

M-ancini-VP

Σε αρκετά από τα φετινά παιχνίδια που στράβωσαν για τον Παναθηναϊκό πάνω στο χορτάρι υπήρξε έλλειμα προσωπικότητας. Δεν είχαν οι ''πράσινοι'' έναν, δύο, τρεις παίκτες να βγουν μπροστά και να τραβήξουν το κάρο από την λάσπη. Αυτό τον ρόλο έπαιξε στη Θεσσαλονίκη ο Ντάνιελ Μαντσίνι, όταν στο πρώτο ημίωρο η ομάδα πελαγοδρομούσε και δεν είχε καλή λειτουργία ούτε ανασταλτικά αλλά ούτε και δημιουργικά.

φφφ

Οι ντρίμπλες του Μαντσίνι στο παιχνίδι με τον Άρη

Ο Αργεντινός εξτρέμ εκτός από το κρίσιμο γκολ που πέτυχε για να ισοφαρίσει σε 1-1, έχοντας κάνει την κίνηση που απαιτεί η θέση του κλείνοντας προς τα μέσα και πατώντας στη περιοχή για να πάρει την πάσα από τον Ιωαννίδη, ολοκλήρωσε το παιχνίδι έχοντας:

  • Πέντε επιτυχημένες ντρίπλες, τις περισσότερες από κάθε άλλο παίκτη στο παιχνίδι.
  • Δέκα κερδισμένες αμυντικές μονομαχίες, τις περισσότερο από κάθε άλλο συμπαίκτη του, δείγμα της προσήλωσής του στο τακτικό κομμάτι και στα θέλω του προπονητή.
  • Μία σέντρα ίση με 0.20xA, στην φάση όπου στέλνει την μπάλα συστημένη στο κεφάλι του Ιωαννίδη στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου.
  • Ακόμη ένα σουτ στο στόχο στο 13', σε μία φάση που δημιούργησε μόνος του.

Με μοναδικό ψεγάδι τα 17 ''πουλήματα'' της κατοχής, ο Μαντσίνι δείχνει να γίνεται πιο γρήγορα από το αναμενόμενο ένα ''γρανάζι'' στη μηχανή του Γιοβάνοβιτς, το οποίο λειτουργεί αρμονικά με τα υπόλοιπα.

Ο δημιουργός Ιωαννίδης

Από κει και πέρα, αξίζει να αναφερθούμε στον Φώτη Ιωαννίδη. Πρώτα βέβαια να υπογραμμίσουμε πως καμία σοβαρή ομάδα στον πλανήτη δεν ασχολείται με τις ασίστ για να κρίνει τη δημιουργία ενός ποδοσφαιριστή με αξιοπιστία, καθώς αποτελεί ένα στοιχείο το οποίο περιγράφει τη κατάληξη μίας φάσης που εμπλέκονται δύο παίκτες.

Ο πασέρ και ο εκτελεστής. Στην Ελλάδα βρισκόμαστε πίσω σε αυτό το κομμάτι... περίπου είκοσι χρόνια, καθώς υπάρχουν metrics που μπορούν με πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια να μας δώσουν τον βαθμό της ουσίας των μεταβιβάσεων ενός παίκτη. Xassists, Keypasses, κτλ. Ασίστ από ασίστ, λοιπόν, διαφέρει. Ασίστ θα μετρηθεί η πάσα πριν από ένα σουτ των τριάντα μέτρων που θα καταλήξει στο πλεκτό, ασίστ είναι και η ''πάρε-βάλε'' μεταβίβαση του Έλληνα φορ στον Μαντσίνι που σε κενή εστία γράφει το 1-1. Προφανώς μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα.

φφφ

Αν, λοιπόν, αναλύσουμε τις 3 ασίστ του Ιωαννίδη θα διαπιστώσουμε πως είναι από εκείνες που πραγματικά αξίζουν 100% να τις αποκαλούμε έτσι. Δίνει στον Τσέριν, στον Κλεϊνχέισλερ και στον Μαντσίνι εκτελέσεις σε κενό τέρμα, όλες σε πολύ καλή θέση και όλες αφού πρώτα έχει περάσει τον αντίπαλο του έχει και αναγκάσει τον αντίπαλο πορτιέρε να φύγει από την εστία του.

φφφ

Στις ασίστ του πρωταθλήματος με Λαμία και Άρη, ο διεθνής στράικερ με αλλαγή κατεύθυνσης προσπερνά τους αντίπαλους στόπερ και έχει το καθαρό μυαλό, έχει ''διαβάσει'' τις συνθήκες του διαθέσιμου χώρου και τις κίνησης του συμπαίκτη του. Αν σε αυτές τις ασίστ προσθέσουμε και το κερδισμένο πέναλτι στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, φτάνουμε στις 4.

Ο Ιωαννίδης μπορεί να μην είναι ο killer σέντερ φορ που έχει ανάγκη μια ομάδα πρωταθλητισμού όπως είναι ο Παναθηναϊκός αλλά μέχρι τώρα στη σεζόν έχει πετύχει κρίσιμα γκολ και έχει μοιράσει τελικές πάσες που ήταν... μισό γκολ, έπειτα από δικές του ατομικές ενέργειες. Με μία λέξη για τη φετινή έκδοση της ομάδας: Υπερπολύτιμος.

φφφ

Επιτέλους πήρε ουσία από τις αλλαγές

Μετά από αρκετό καιρό, ο Παναθηναϊκός πήρε πράγματα από τον πάγκο. Για αρχή είχε έναν πάγκο γεμάτο λύσεις και πέρασε στην ιστορία έχοντας προκαλέσει τεράστια ζημιά, η κατάσταση που έρχονταν από τον πάγκο μπακ και κεντρικοί μέσοι για να γυρίσουν ένα αποτέλεσμα.

Στο ''διπλό'' που έκανε στον Άρη, το Τριφύλλι είδε τον Μπένιαμιν Βέρμπιτς να εκτελέσει ιδανικά το κόρνερ για το κεφάλι του Σάρλια. Δεν έβαλε γκολ, δεν έκανε ασίστ αλλά εδώ μιλάμε για λεπτομέρειες. Εξαιρετική η επαφή του Σλοβένου. Μία άλλη αλλαγή, ο Σεμπαστιάν Παλάσιος έκρινε το παιχνίδι. Με αυτή την... περίεργη επαφή; Ναι με αυτή την επαφή. Ήταν εκεί που έπρεπε, όπως έπρεπε, 2-1 και τρεις βαθμοί στο σακούλι.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.