Ο ΠΑΟΚ δεν μπόρεσε, ο Ολυμπιακός δεν δοκίμασε…

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Ο ΠΑΟΚ δεν μπόρεσε, ο Ολυμπιακός δεν δοκίμασε…

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τον Ολυμπιακό που στο τέλος δεν προσπάθησε να νικήσει στην Τούμπα και τον ΠΑΟΚ που δεν μπόρεσε να νικήσει…

Αν κάτι διακρίνει τον Μίτσελ αυτός είναι ο ρεαλισμός του. Το είχα γράψει από την πρώτη ημέρα που επέστρεψε στον Ολυμπιακό και επιμένω. Ο Μίτσελ με τα όποια λάθη του, τις όποιες αδυναμίες που δεδομένα έχει ως προπονητής, έχει και ορισμένα καλά, με μεγαλύτερο όλων τον ρεαλισμό του. «Γιατί δεν προσπάθησε καν να νικήσει στο τέλος του ματς στην Τούμπα;» ήταν η απορία πολλών. Μα γιατί ξέρει την ομάδα του και καταλάβαινε ότι ως εκεί φτάνουν τα πόδια της και δεν δοκιμάσει να τα βγάλει έξω από το πάπλωμα για να δει τι θα συμβεί. Ο Μίτσελ πήγε με την λογική ότι «αφού δεν μπορώ να νικήσω, ας μην χάσω το ντέρμπι». Κι’ αν θέλετε την άποψή μου καλά έκανε.

Ο Μίτσελ δεν έχει μία καλή ομάδα στα χέρια του και το ξέρει. Προσπαθεί και την βελτιώνει, γι’ αυτό άλλωστε και είναι αήττητος ένα ολόκληρο γύρο ο Ολυμπιακός, αλλά καλή ομάδα δεν είναι ακόμη. Μέχρι ο προπονητής της να αισθανθεί αυτή τη σιγουριά, μέχρι να την κάνει καλή ομάδα ή να πιστέψει ότι είναι τέτοια, προσπαθεί με νύχια και με δόντια να την κρατήσει μέσα και στους δύο τίτλους, την ώρα που στο πρωτάθλημα όταν την ανέλαβε έμοιαζε να έχει ήδη βγει εκτός διεκδίκησης.

Ο Ολυμπιακός χτίζει χαρακτήρα, αλλά είναι δύσκολο να πάρει το πρωτάθλημα

Το πραγματικό πρόβλημα για τον Ολυμπιακό στην Τούμπα δεν είναι τι έκανε στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού όταν το… έσβησε το ματς και με σχετική ασφάλεια στο φινάλε πήρε τον βαθμό, αλλά τι έκανε στο πρώτο τέταρτο του ματς και πως είχε προετοιμαστεί ψυχολογικά για να παίξει αυτό το ντέρμπι. Διότι η εικόνα στο πρώτο τέταρτο ήταν ότι ο ΠΑΟΚ θα περάσει πάνω από τον Ολυμπιακό. Αυτό είναι που πρέπει να προβληματίσει τον Μίτσελ και τους παίκτες του σε σχέση με τα πολλά είναι αλήθεια ντέρμπι που ακολουθούν.

Κακά τα ψέματα, ο Ολυμπιακός είναι δύσκολο να πάρει αυτό το πρωτάθλημα με όσα έγιναν το καλοκαίρι. Ακόμη και τώρα, σήμερα ο Ολυμπιακός αλλάζει πολύ. Τον Γενάρη απέκτησε τέσσερις ακραίους για να αλλάξει όλα τα άκρα της ενδεκάδας του. Πήρε δύο μπακ (Ροντινέι, Ραμόν) και δύο εξτρέμ (Κανός, Μπούτουτσι) και τους πήρε για βασικούς, μην γελιέστε… Πώς λοιπόν να είναι έτοιμος και απολύτως ανταγωνιστικός, ώστε να καλύψει και χαμένο έδαφος μάλιστα όταν αλλάζει (ξανά) τόσο πολύ. Το σημαντικό όμως πέρα από το βελτιώνεται είναι και να χτίζει χαρακτήρα και ο Μίτσελ είναι πολύ έμπειρος για να ξέρει ότι ο χαρακτήρας χτίζεται όταν μένεις αήττητος.

Ο ΠΑΟΚ πλήρωσε το πρόβλημα στο γκολ

Ο ΠΑΟΚ από την άλλη εξάντλησε όλα τα περιθώρια αλλά δεν νίκησε. Δείγμα ότι μάλλον ούτε και αυτός είναι έτοιμος για να πάρει φέτος το πρωτάθλημα. Για άλλους λόγους από αυτούς του Ολυμπιακού. Ο Λουτσέσκου κατηγόρησε τους παίκτες του για αυτό που μικροί λέγαμε «ατομιστία». Στην πραγματικότητα ο ΠΑΟΚ είναι δύσκολος στο γκολ φέτος σε πολλά ματς. Δεν την έχει την ευχέρεια στο σκοράρισμα. Ετσι έχασε βαθμούς σε αρκετά ματς.

Στην Κρήτη, αλλά και στην Τούμπα με τον ΟΦΗ, στο Περιστέρι, στη Λειβαδιά. Αλλοτε ο αντίπαλος τερματοφύλακας ήταν ο πρωταγωνιστής (Πασχαλάκης, Μανδάς), άλλοτε οι παίκτες του ΠΑΟΚ ήταν επιπόλαιοι στα τελειώματα. Όπως και να έχει όμως, το πρόβλημα είναι στην ατομική ποιότητα στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Εκεί ο ΠΑΟΚ υστερεί και το ξέρει. Γι’ αυτό αναζητεί φορ, γι’ αυτό πήρε τον Τάισον που είναι εξτρέμ που έχει καλά τελειώματα και γκολ και στο ντέρμπι ήταν δυστυχώς για τον ΠΑΟΚ εκτός αποστολής λόγω προβλήματος.

Στο τελευταίο κομμάτι του γηπέδου η δουλειά του προπονητή είναι μικρή και με περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης. Στο τελείωμα μετρά η ποιότητα των ποδοσφαιριστών και ο ΠΑΟΚ σε αυτήν έχει πρόβλημα… Παρεμπιπτόντως ο Σλοβάκος διαιτητής ήταν άψογος.

Υ.Γ. Για τα κωμικοτραγικά γεγονότα στο Περιστέρι δεν πρέπει να γράψεις πολλά. Οσοι πιστεύουν ότι όσο περισσότερο ουρλιάξουν στα αυτιά μας θα πειστούμε για την αλήθεια τους, από όλες τις πλευρές, είναι γελασμένοι. Οσο πιο δυνατά ουρλιάζουν, επιβεβαιώνουν ότι το κάνουν γιατί μέσα τους ξέρουν ότι έχουν άδικο. Για μία ακόμη φορά, από τα ούρα του Τσίγκοφ το θυμάμαι να συμβαίνει αυτό, ένα πρωτάθλημα που το διεκδικούν μέχρι τέλους περισσότεροι από ένας δεν μπορεί να τελειώσει καλά στην Ελλάδα. Ότι η ευθύνη ανήκει 100% στον Ατρόμητο είναι δεδομένο, ότι η λύση δεν είναι να σκάβεις για να φτάσει το τέρμα στις κανονικές διαστάσεις είναι επίσης δεδομένο. Τα επικοινωνιακά τρικ της ιστορίας, περί μεζούρας και «όλοι μας και μόνοι σας», είναι επίσης δεδομένο ότι είναι μόνο για λαϊκή κατανάλωση και δεν έχουν την παραμικρή ουσία. Ότι η ΑΕΚ θα πάρει ένα ματς στα χαρτιά είναι και αυτό δεδομένο. Καλά κάνει νομικά, τυπικά και ουσιαστικά. Ηθικά όμως είναι επίσης δεδομένο ότι αυτό δεν είναι διαφορετικό…

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.