Αϊτόρ: From zero to hero

Αϊτόρ: From zero to hero

Σωτήρης Μυκονίου
Αϊτόρ: From zero to hero

bet365

Οι αμφιβολίες του Αϊτόρ που έδιωξε ο Γιοβάνοβιτς και η αγωνιστική του μετάλλαξη από ένας απλός παίκτης του ροτέισον σε μία από τις πιο κομβικές μονάδες του Παναθηναϊκού.

Η νέα χθεσινή «ραψωδία» του Αϊτόρ κατέδειξε για άλλη μια φορά την σημαντικότητα που έχει πλέον ο Ισπανός εξτρέμ στα σχέδια του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, αλλά και το πόσο βαρόμετρο αποτελεί για την απόδοση του Παναθηναϊκού.

Όμως τα πράγματα δεν ήταν έτσι από την αρχή της συνύπαρξής του με τον Σέρβο τεχνικό. Χρειάστηκε να γίνει μία ολόκληρη διαδικασία μέσα από την οποία ο ξενερώμενος από την σεζόν του Μπόλονι Αϊτόρ μπόρεσε να μετατραπεί στον επιδραστικό ποδοσφαιριστή που βλέπουμε σήμερα.

Το ξενέρωμα της σεζόν του Μπόλονι και οι σκέψεις φυγής

aitor

Η πρώτη σεζόν (2020-2021) του Αϊτόρ στον Παναθηναϊκό δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή. Βλέπετε οι συνθήκες και οι καταστάσεις δεν ευνοούσαν, αφού πρόκειται για την σεζόν όπου το «τριφύλλι» ξεκίνησε με τον Πογιάτος για τρία ματς και στην συνέχεια έφερε τον Λάζλο Μπόλονι. Μία χρονιά που δεν χαρακτηρίζεται ούτε για τις επιτυχίες της ομάδας, αλλά ούτε και για την καλή εικόνα της στο γήπεδο.

Το τέλος της βρήκε τον Αϊτόρ να έχει πραγματοποιήσει μεν 24 συμμετοχές έχοντας τρία γκολ και δύο ασίστ, αλλά να έχει αγωνιστεί μόλις 1.177 λεπτά, δηλαδή τα μισά απ' ότι πέρυσι. Η μικρή συμμετοχή του την προηγούμενη σεζόν εξαιτίας των προβλημάτων επικοινωνίας του με τον Μπόλονι, ο τρόπος παιχνιδιού εκείνης της ομάδας, αλλά και η συνύπαρξη μ' ένα νέο προπονητή, τον τέταρτο μέσα σ' ένα χρόνο (Πογιάτος, Συλαϊδόπουλος, Μπόλονι, Γιοβάνοβιτς) ήταν παράγοντες που ήταν λογικό να προβληματίσουν τον Αϊτόρ, ο οποίος άρχισε τότε να πραγματοποιεί δεύτερες σκέψεις αναφορικά με το μέλλον του στο «τριφύλλι».

Κρούσεις από ομάδες του εξωτερικού υπήρξαν, όμως καμία δεν ικανοποιούσε εξίσου τον Παναθηναϊκό και τον παίκτη κι έτσι ουδεμία εξ' αυτών προχώρησε. Κάπως έτσι ο Αϊτόρ πήρε την απόφαση να παραμείνει στην ομάδα.

Η εμπιστοσύνη του Ιβάν και το ποδόσφαιρό του άλλαξαν τον Αϊτόρ

aitor2

Ο Σέρβος προπονητής διέβλεψε από νωρίς το ταλέντο του Ισπανού και ήθελε με κάποιο τρόπο να το μπολιάσει μέσα στην φιλοσοφία του, γιατί ήξερε πως μπορεί να του δώσει πολλά πράγματα. Προς έκπληξη πολλών ξεκίνησε μάλιστα τον Αϊτόρ βασικό στα δύο πρώτα ματς της περσινής σεζόν. Εκεί, δεν του έδωσε κάτι και τόσο ο ερχομός του Παλάσιος όσο και ο φορμαρισμένος Βιτάλ, τον έβαλαν στην άκρη μέχρι και το ματς της 11ης αγωνιστικής με τον Παναιτωλικό.

Εκεί, ο Αϊτόρ ξεκίνησε και πάλι βασικός στο πρωτάθλημα μετά από οκτώ ματς κι έδωσε μάλιστα και την ασίστ στον Μακέντα για το πρώτο γκολ της ομάδας. Από εκείνο το σημείο κι έπειτα ο 26χρονος Ισπανός εξτρέμ δεν άφησε ποτέ την θέση του στην ενδεκάδα του Παναθηναϊκού.

Σιγά σιγά με τα συνεχόμενα ματς ξεκίνησε να βρίσκει τα πατήματά του κάνοντας ένα εντυπωσιακό φινάλε στην κανονική διάρκεια έχοντας δύο γκολ και τρεις ασίστ στα τελευταία πέντε ματς. Στα Play-offs αποτέλεσε τον σημαντικότερο παίκτη της ομάδας μαζί με τους Παλάσιος και Πέρεθ. Είχε τρία γκολ και δύο ασίστ στα εννιά παιχνίδια που αγωνίστηκε.

Η σεζόν της μεταμόρφωσής του κορυφώθηκε με το γκολ που έκρινε τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Ο Αϊτόρ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι χάρισε το Κύπελλο στον Παναθηναϊκό, που νίκησε με 1-0 τον ΠΑΟΚ και η αλλαγή του σκηνικού είχε πια ολοκληρωθεί.

Αυτό είχε αρχίσει διαφαίνεται και κατά τη διάρκεια της σεζόν, αφού σε δηλώσεις του είχε αναφέρει αρκετές φορές πόσο πολύ του αρέσει το στυλ ποδοσφαίρου του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και το πόσο ταιριάζει στον ίδιο αγωνιστικά. Το γκολ στον τελικό του Κυπέλλου ήταν απλώς το... κερασάκι στην τούρτα.

Το 8/9 του Αϊτόρ που έφερε τον Παναθηναϊκό στο 5/5 στο πρωτάθλημα

aitor4

Την φετινή σεζόν ο Αϊτόρ ξεκίνησε από πολύ διαφορετική θέση ήδη από την προετοιμασία. Είχε πια καθιερωθεί ως ένας από τους αγωνιστικούς ηγέτες της ομάδας, αλλά κι ως ένα από τα αγαπημένα παιδιά της εξέδρας. Το ταλέντο του έτσι κι αλλιώς περίσσειο, τώρα είχε και την ανάλογη ψυχολογία.

Η παραμονή του Ιβάν Γιοβάνοβιτς του προσέφερε την σιγουριά που χρειαζόταν πως θα συνεχίστει τόσο η εξαιρετική δουλειά που γίνεται όσο και το εξαιρετικό περιβάλλον που είχε διαμορφωθεί. Οι ποιοτικές προσθήκες που έγιναν φέτος στο ρόστερ δεν τον άγχωσαν, αφού, όπως είχε δηλώσει και στο Gazzetta, η ποιοτική αναβάθμιση του ρόστερ, φέρνει μεγαλύτερο ανταγωνισμό και ανεβάζει το επίπεδο της ομάδας.

Ο Αϊτόρ φρόντισε από την πρώτη στιγμή να δείξει στους... καινούργιους πως δεν θα είναι εύκολο να του πάρει κανείς την θέση. Στα δύο πρώτα παιχνίδια με την Σλάβια έμεινε μακριά από την συμμετοχή σε κάποιο γκολ και με το που ξεκίνησε το πρωτάθλημα... εξερράγη.

Ο Ισπανός «ενεπλάκη» στα 5 από τα 6 τέρματα του Παναθηναϊκού στα τέσσερα πρώτα ματς και με την χθεσινή του εποποιία έφτασε στο 8/9, ένα νούμερο που αποτυπώνει εξαιρετικά τον καθοριστικό ρόλο που έχει μέχρι στιγμής για την ομάδα φέτος.

Μιλάμε άλλωστε για τον πρώτο παίκτη του πρωταθλήματος σε συμμετοχή σε γκολ με 7, δηλαδή τα 5 γκολ που έχει σημειώσει και τις δύο ασίστ που έχει μοιράσει(η συμμετοχή του στο 8ο γκολ που γράφουμε παραπάνω αφορά την πάσα στον Γκάνεα που κέρδισε το πέναλτι για το δεύτερο γκολ κόντρα στην ΑΕΚ).

Και δεν είναι μόνο αυτό. Αυτή τη στιγμή είναι ο πιο απειλητικός ποδοσφαιριστής του πρωταθλήματος έχοντας 3,08 xG (προσμετρούνται και τα δύο πέναλτι που έχει εκτελέσει, οπότε το νούμερο ανεβαίνει αρκετά) ενώ είναι και ο τρίτος καλύτερος δημιουργός έχοντας 1,45 xA, πίσω μόνος από τους Κλωναρίδη και Νάρεϊ. Στον συνδυασμό των δύο είναι στην κορυφή με 4,54 έχοντας σημαντική διαφορά από τον δεύτερο Ελ Αραμπί του Ολυμπιακού, που έχει 3,33.

Ουσιαστικά αυτή στιγμή έχει πετύχει 1,92 γκολ παραπάνω από το φυσιολογικό, κι έχει 0,55 περισσότερες ασίστ περισσότερες, άρα συνεισφέρει 2,47 γκολ παραπάνω απ' ότι θα αναμενόταν από έναν μέσο παίκτη βάσει των ευκαιριών που πρωταγωνίστησε, αλλά κι εκείνων που δημιούργησε.

Ακόμη, αποτελεί τον πρώτο παίκτη του πρωταθλήματος στις κάθετες πάσες με 10, πράγμα που καταδεικνύει πόσο καλά υπηρετεί το κάθετο ποδόσφαιρο που θέλει να παίζει ο Γιοβάνοβιτς.

Μάλιστα την φετινή χρονιά ο Αϊτόρ ανταποκρίνεται το ίδιο καλά σε παραπάνω από έναν ρόλο κι αυτό τον κάνει ιδιαίτερα χρήσιμο. Πέραν τις θέσεις των δύο εξτρέμ, ο Ισπανός έχει χρησιμοποιηθεί και στο «10», όταν ο Γιοβάνοβιτς επέλεξε να παίξει με 4-2-3-1 και τα αποτελέσματα ήταν άκρως ενθαρρυντικά.

Το συμβόλαιο που ολοκληρώνεται το επόμενο καλοκαίρι και οι πρώτες συζητήσεις

aitor

Με την μεταγραφική περίοδο να έχει ολοκληρωθεί, τώρα είναι η ώρα που οι ιθύνοντες της ομάδας θα πρέπει να ξεκινήσουν να δουλεύουν για τις ανανεώσεις των συμβολαίων των παικτών, που λήγουν το καλοκαίρι του 2023. Στην υποομάδα αυτή βρίσκεται και ο Αϊτόρ, ο οποίος αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του Παναθηναϊκού.

Οι διαδικασίες θα πρέπει να κινηθούν γρηγόρα, αφού από την 1η Γενάρη ο 26χρονος Ισπανός θα έχει δικαίωμα να υπογράψει σε όποια ομάδα θέλει, χωρίς οι «πράσινοι» να έχουν λόγο σ' αυτό. Σίγουρα αυτή τη στιγμή είναι απόλυτα ικανοποιημένος στο «τριφύλλι» και το πακέτο της διεκδίκησης του πρωταθλήματος, αλλά και μία πιθανής εξόδου στο Champions League, έστω και στα προκριματικά, τον καλύπτει.

Όμως, με τις εμφανίσεις που κάνει, συγκεντρώνει πάνω του πολλά βλέματα και δεν θα ήταν φρόνιμο για τον Παναθηναϊκό να ρισκάρει να φτάσει μέχρι τον Γενάρη, χωρίς να έχει υπογράψει νέο συμβόλαιο, αφού έτσι θα υπάρξει ο κίνδυνος να βρεθεί μία ομάδα που θα μπορέσει να τον δελεάσει είτε μόνο στο οικονομικό κομμάτι είτε στο συνολικό πακέτο (καλύτερο πρωτάθλημα, καλύτερες απολαβές κλπ.).

Το σίγουρο είναι πως ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς επιθυμεί την παραμονή του, αφού τον θεωρεί ακρογωνιαίο λίθο του πρότζεκτ του και γι' αυτό η διοίκηση του Παναθηναϊκού θα κάνει το παν για να ανανεώσει την μεταξύ τους συνεργασία για περισσότερα χρόνια.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα