Παναθηναϊκός: Mode... πρωταθλητισμού on

Παναθηναϊκός: Mode... πρωταθλητισμού on

Σωτήρης Μυκονίου
Παναθηναϊκός: Mode... πρωταθλητισμού on

bet365

Η νέα ποδοσφαιρική σεζόν της Super League ξεκινάει και το Gazzetta σας παρουσίαζει την δεύτερη βερσιόν του Παναθηναϊκού του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, που επιθυμεί να επιστρέψει στον πρωταθλητισμό.

Οι «πράσινοι» έρχονται με φόρα από την περσινή επιτυχημένη, υπέρ του δέοντος, χρονιά. Η έξοδος στην Ευρώπη σε συνδυασμό με την κατάκτηση ενός τίτλου μετά από οκτώ χρόνια ήταν το «ταβάνι» της ομάδας της περασμένης σεζόν και είναι μεγάλη επιτυχία που στην πρώτη του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, το κλαμπ το έφτασε. Ο πρόωρος αποκλεισμός από την Ευρώπη και την Σλάβια Πράγας δεν έριξε το ηθικό της ομάδας και του κόσμου της, που βλέπει τον Σέρβο κόουτς να δουλεύει μεθοδικά και να ενισχύει το «τριφύλλι» με ποιοτικές επιλογές (Βέρμπιτς, Σπόραρ, Μάγκνουσον), οι οποίες μπορούν να το φτάσουν εκεί που επιθυμεί.

Αυτό που έλειψε πέρυσι από την ομάδα ήταν το βάθος στο ρόστερ και κάποιες πιο ποιοτικές λύσεις. Ζητήματα που φαίνεται να έχουν καλύψει ο Σέρβος προπονητής και οι άνθρωποι της ομάδας, τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αναγκών, συνεχίζοντας μέχρι να ολοκληρώσουν το μεταγραφικό τους πλάνο. Και σαν κερασάκι στην τούρτα έρχεται και ο Μπερνάρντ. Μία μεταγραφή άλλων εποχών, που σηματοδοτεί την επιστροφή του Παναθηναϊκού στον πρωταθλητισμό. Προσοχή πρωταθλητισμός δεν σημαίνει αποκλειστικά κατάκτηση του τίτλου, αλλά διεκδίκηση. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό, γιατί έχει λείψει από την ομάδα να νιώθει πως... είναι εκεί, εκεί που κανονικά ανήκει, και καραδοκεί για την ευκαιρία της.

ΤΑ ΣΟΥΡΤΑ-ΦΕΡΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

ΗΡΘΑΝ: Λοντίγκιν (τερματοφύλακας), Γκάνεα (αριστερός μπακ), Τσέριν (κεντρικός μέσος), Μάγκνουσον (κεντρικός αμυντικός), Σπόραρ (επιθετικός), Βέρμπιτς (αριστερός εξτρέμ)

ΕΦΥΓΑΝ: Βέλεθ (κεντρικός αμυντικός), Μακέντα (επιθετικός), Χατζηγιοβάνης (δεξιός εξτρέμ), Μπεκ (δεξιός εξτρέμ), Βιγιαφάνες (επιθετικός μέσος), Χατζηθεοδωρίδης (αριστερός μπακ), Μαουρίσιο (αμυντικός μέσος), Αγιούμπ (επιθετικός μέσος), Καρλίτος (επιθετικός), Βιτάλ (αριστερός εξτρέμ, ολοκλήρωση δανεισμού), Λούντκβιστ (κεντρικός μέσος, ολοκλήρωση δανεισμού), Γκατσίνοβιτς (επιθετικός μέσος, ολοκλήρωση δανεισμού)

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Ivan Jovanovic

Τι να πούμε περισσότερο για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Η πιο επιτυχημένη επιλογή της περιόδου Αλαφούζου στον Παναθηναϊκό. Ο άνθρωπος που πέρυσι αναμόρφωσε την ομάδα και την οδήγησε ξανά στην κατάκτηση ενός τροπαίου (Κύπελλο Ελλάδος) μετά από οκτώ χρόνια, φέτος θέλει να την πάει ένα βήμα παρακάτω, ένα βήμα πιο κοντά εκεί που ανήκει. Έχει τα εχέγγυα, αφού η ομάδα του δίνει τα χρήματα για να φέρει καλύτερους παίκτες, κι εκείνος ψάχνεται για να κάνει όσο το δυνατόν πιο σωστές επιλογές. Αυτό επέφερε και επιφέρει μία καθυστέρηση στην υπολοποίηση του μεταγραφικού σχεδιασμού, που στοίχισε και στους αγώνες με την Σλάβια, όμως ο στόχος του Σέρβου προπονητή, δεν ήταν το μεταγραφικό πλάνο να έχει ολοκληρωθεί πριν τα προκριματικά. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ξέρει πως μία βιαστική επιλογή, που θα αποδειχθεί αποτυχημένη, θα την κουβαλάει ολόκληρη τη χρονιά, οπότε προτιμάει να καθυστερήσει και να είναι σίγουρος πως θα βρει αυτό που θέλει περιορίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τις πιθανότητες της αστοχίας του... υλικού.

Έτσι έκανε και πέρυσι και στο τέλος ήταν εκείνος που δικαιώθηκε. Έτσι θα κάνει και φέτος. Ο Γιάννης Αλαφούζος του έχει δώσει τα... κλειδιά και τον εμπιστεύεται, γιατί βλέπει έναν άνθρωπο που σέβεται τα χρήματα που επενδύει και που βελτιώνει συνεχώς την ομάδα. Οπότε δώστε χώρο και χρόνο στον Ιβάν και καθίστε μετά κι απολαύστε.


ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ

Sebastian Palacios

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής της περσινής χρονιάς Σεμπαστιάν Παλάσιος. Ένας παίκτης που λοιδορήθηκε όταν πρωτοήλθε, αλλά στην συνέχεια εξελίχθηκε στον μεγάλο πρωταγωνιστή της ομάδας. Ακούραστος, δυναμικός και με έφεση στο γκολ. Είναι χαρακτηριστικό πως τελείωσε τη χρονιά με 13 τέρματα (!!), παρ' ότι είναι εξτρέμ. Εξυπηρετεί τέλεια το πλάνο του προπονητή του, δεν τραυματίζεται και είναι αρκετά ομαδικός, καλύπτοντας έτσι την αδυναμία του στο ένας εναντίον ενός σε κλειστούς χώρους.

Η αλήθεια είναι πως όσο προχωρά η σεζόν μπορεί να χρειαστεί να αλλάξω αυτή την επιλογή κι αυτό θα είναι φυσιολογικό. Υποτίθεται πως πρέπει φέτος να αναδειχθούν νέοι πρωταγωνιστές, όπως για παράδειγμα οι Σπόραρ και Βέρμπιτς, που αποκτήθηκαν φέτος, αφού πρόκειται για παίκτες που ήρθαν για να βοηθήσουν την ομάδα να αλλάξει επίπεδο και διαθέτουν θεωρητικά μεγαλύτερη ποιότητα. Φυσικά το να ξεπεράσουν τον Αργεντινό εξτρέμ σε αποτελεσματικότητα και προσφορά στο παιχνίδι της ομάδας δεν θα είναι εύκολο, αλλά δεν θα είναι εύκολο ούτε για τον ίδιο να ξαναπιάσει τέτοια στάνταρ απόδοσης, γιατί μιλάμε για μία οντως εξαιρετική χρονιά. Όμως, μέχρι να αποτυπωθεί η θεωρία αυτή στο χορτάρι, ο Παλάσιος θα κουβαλάει δίκαια αυτό τον τίτλο με βάση τα πεπραγμένα του με την φανέλα με το τριφύλλι στο στήθος.

ΘΑ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥΣΑΝ ΑΝ:

Τερματίσουν στην πρώτη δυάδα του πρωταθλήματος που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League. Ο Παναθηναϊκός είναι σαν ομάδα καταδικασμένος να θέλει πάντα στο πρωτάθλημα, όμως δεν μπόρει από πέρυσι που στόχος σου ήταν η πεντάδα, να θες την αμέσως επόμενη χρονιά να πάρεις τον τίτλο; Δεν είναι η λογική εξέλιξη των πραγμάτων αυτή. Μπορεί να συμβεί, εδώ η Λέστερ κατέκτησε την Premier League, όμως δεν είναι ο κανόνας. Δεν μπορείς να πηγαίνεις τον πήχη από τα 4,80 στα 4,90. Θέλει ενδιάμεσο στάδιο, γιατί αλλιώς ενέχει ρίσκο να φας τα μούτρα σου. Επομένως μία θέση στην πρώτη δυάδα, που θα συνδυαστεί με καλό ποδόσφαιρο και έξοδο στο Champions League μετά από χρόνια θα ήταν μία αρκετά θετική κατάληξη της σεζόν. Εξάλλου δεν είναι μόνο η εμπειρία και οι μνήμες που θα ξυπνησούν αν η ομάδα παίξει στα προκριματικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, αλλά και το γεγονός πως θα έχει δύο ευκαιρίες για να παραμείνει στην Ευρώπη αν αποκλειστεί, γιατί μην ξεχνάμε πως με την κακή βαθμολογία που έχει τώρα ο δρόμος της θα είναι δύσβατος.

ΘΑ ΣΤΕΝΟΧΩΡΗΘΟΥΝ ΑΝ:

Δεν υπάρξει πρόοδος, τόσο ποδοσφαιρικά όσο και αναφορικά με τους στόχους της ομάδας. Η διαδικασία χτισίματος του Παναθηναϊκού είναι σε εξέλιξη και το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να στενοχωρήσει την ομάδα σε μία τέτοια περίπτωση είναι να μην υπάρχει πρόοδος, έστω και όχι στον ίδιο βαθμό με πέρυσι, γιατί μην ξεχνάμε πως εκεί η διαδικασία ξεκίνησε από το μηδέν, οπότε ήταν πιο εύκολο να φανεί η διαφορά. Το κομμάτι που αφορά τη στοχοθεσία της ομάδας προφανώς επικεντρώνεται στο πρωτάθλημα. Πέρυσι η ομάδα στόχευε την Ευρώπη και τα κατάφερε, οπότε φέτος με το upgrade που έχει γίνει, πρέπει να πάει για το κάτι παραπάνω κι αυτό είναι η δεύτερη θέση που αυτή τη χρονιά θα δίνει εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League. Οποιοδήποτε κι από τα δύο αυτά να λείψει θα στενοχωρίσει, αφού ο Γιοβάνοβις έμαθε να τον Παναθηναϊκό να πετυχαίνει όντας ταυτόχρονα θελτικός στο μάτι.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ GAZZETTA:

Ο Παναθηναϊκός έχει ανέβει επίπεδο στον μεταγραφικό του σχεδιασμό την φετινή σεζόν. Τα περισσότερα χρήματα που έχουν επενδυθεί έχουν φέρει και καλύτερους παίκτες, οι οποίοι θα πάνε ένα επίπεδο παραπάνω το παιχνίδι της ομάδας. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως θα πρέπει να δούμε έναν Παναθηναϊκό καλύτερο από πέρυσι από την στιγμή που βελτιώθηκε η πρώτη ύλη που έχει στα χέρια του ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Σ' αυτό σίγουρα θα συμβάλει και η πολύ θετική ατμόσφαιρα που υπάρχει τόσο στις τάξεις της ομάδας όσο και του κόσμου, που απορρόφησε χωρίς καθόλου κραδασμούς τον φετινό ευρωπαϊκό αποκλεισμό.

Η κακή κατάσταση του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού δίνει... πάτημα στους «πράσινους» να διεκδικήσουν το κάτι παραπάνω. Ταυτόχρονα η ΑΕΚ κάνει μία νέα αρχή, σοβαρή μεν, αλλά το ξεκίνημα είναι ξεκίνημα ενώ ο Άρης, παρά τις ηχηρές μεταγραφές του, δεν τρομάζει. Η κατάσταση των αντιπάλων του σε συνδυασμό με το αγωνιστικό upgrade που δείχνει να πετυχαίνει ο ίδιος συνηγορούν πως η ομάδα μπορεί να πετύχει το κάτι παραπάνω φέτος. Ποιο είναι αυτό; Για μένα μία θέση στην πρώτη δυάδα και η διεκδίκηση του πρωταθλήματος ως ένα βαθμό. Αν η ομάδα είναι καλή και μείνει μέσα την κούρσα του τίτλου, θα έχει την δυνατότητα να αρπάξει και μία ευκαιρία που μπορεί να της παρουσιαστεί για το κάτι παραπάνω. Αλλά το βασικό είναι να βελτιώσει το ποδόσφαιρο που παίζει και να κερδίσει την έξοδο στα προκριματικά του Champions League, το οποίο γίνεται και μέσω της δεύτερης θέσης φέτος, αφού αυτό θα ισοσκελίσει ως έναν βαθμό την κακή βαθμολογία της ομάδας στην UEFA, επειδή θα έχει περιθώριο δύο αποκλεισμών.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα