Παναθηναϊκός: Η τετραετία του Μακέντα στο «τριφύλλι» και η ιδιαίτερη σχέση τους

Παναθηναϊκός: Η τετραετία του Μακέντα στο «τριφύλλι» και η ιδιαίτερη σχέση τους

Παναθηναϊκός: Η τετραετία του Μακέντα στο «τριφύλλι» και η ιδιαίτερη σχέση τους

bet365

Τα πεπραγμένα της τετραετίας του Φεντερίκο Μακέντα στον Παναθηναϊκό, η δημιουργία ενός ιδιαίτερου δεσμού με τον σύλλογο και οι ιδανικές συνθήκες για το αντίο.

Ήτανε Σεπτέμβριος του 2018 όταν ο Φεντερίκο Μακέντα αποχώρησε από την Νοβάρα ύστερα από 2,5 χρόνια για να έρθει στον Παναθηναϊκό και να διεκδικήσει την επιστροφή του σ' ένα υψηλότερο επίπεδο ανταγωνισμού. Ο 27χρονος τότε Ιταλός φορ είδε σαν πρόκληση την μεταγραφή του σε μία ομάδα πρώτης κατηγορίας σ' ένα μέτριο πρωτάθλημα του εξωτερικού, η οποία τότε έψαχνε τον τρόπο να επανέλθει σιγά σιγά στις παλαιότερες δόξες της και τον πρωταθλητισμό.

Η πρώτη του διετία στο «τριφύλλι» και τα διψήφια νούμερα

Μακέντα_Δώνης

Ο Γιώργος Δώνης και ο Νίκος Νταμπίζας ενέκριναν την επιλογή του και ο παίκτης αποκτήθηκε ως ελεύθερος υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο. Ο Παναθηναϊκός έκανε μία μέτρια σεζόν (2018-2019), βάσει και των δυνατοτήτων του ρόστερ του, τερματίζοντας στην 8η θέση του πρωταθλήματος με τον Μακέντα να είναι ο ηγέτης της επίθεσης της ομάδας σκοράροντας 11 τέρματα και μοιράζοντας τέσσερις ασίστ σε 28 παιχνίδια και ξεπερνώντας τα 2.000 αγωνιστικά λεπτά.

Την επόμενη σεζόν (2019-2020) οι «πράσινοι» βελτίωσαν το ρόστερ τους και το επίπεδό τους κι αυτό αποτυπώθηκε και στον βαθμολογικό πίνακα, αφού τερμάτισαν στην 4η θέση της βαθμολογίας στην κανονική διάρκεια, αλλά και στα play-offs. Βέβαια, δεν κατόρθωσε να βγει στην Ευρώπη λόγω της τιμωρίας που υπήρχε, όμως η βελτίωση ήταν σαφής. Ο Φεντερίκο Μακέντα ήταν και πάλι κομβικός σημειώνοντας 15 τέρματα και μοιράζοντας τέσσερις ασίστ σε 37 ματς αγωνιζόμενος για σχεδόν 3.000 λεπτά. Highlights του ήταν η εμφάνισή του στην εντός έδρας νίκη με 4-1 επί του Βόλου την τελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας όπου είχε δύο γκολ και μία ασίστ, αλλά και τα γκολ που πέτυχε στα ντέρμπι της κανονικής διάρκειας με τον ΠΑΟΚ (2-2 εκτός) και της κανονικής διάρκειας (3-2 εντός) αλλά και των play-offs με την ΑΕΚ (1-1 εκτός).

Η ανανέωση του συμβολαίου του και η δύσκολη χρονιά με τον Μπόλονι

Μακέντα_Μπόλονι

Η αποχώρηση του Γιώργου Δώνη που ακολούθησε και ο ερχομός του Πογιάτος περιέπλεξαν λίγο τα πράγματα για τον Μακέντα, ο οποίος είχε ακόμη ένα έτος συμβόλαιο με την ομάδα. Ο Παναθηναϊκός γνώριζε πως είτε έπρεπε να ανανεώσει το συμβόλαιο του παίκτη είτε έπρεπε να τον πουλήσει για να μην τον χάσει ελεύθερο το ερχόμενο καλοκαίρι. Τελικά, η επιλογή που επικράτησε ήταν η ανανέωσή του και μάλιστα μ' ένα συμβόλαιο που ήταν από τα μεγαλύτερα της ομάδας.

Η σύντομη θητεία του Πογιάτος, που διήρκεσε μόλις 83 μέρες και τρεις αγώνες πρωταθλήματος και ο ερχομός του Λάζλο Μπόλονι, ενός προπονητή με αρκετά αμυντικό προσανατολισμό στο τακτικό του πλάνο καταδίκασαν τον Παναθηναϊκό σε μία δύσκολη σεζόν. Λίγο έλειψε βέβαια στο τέλος να στεφθεί από επιτυχία, αφού το «τριφύλλι» τερμάτισε πέμπτο σε κανονική διάρκεια και play-offs, δηλαδή ακριβώς πίσω από τις θέσεις που έδιναν το ευρωπαϊκό εισιτήριο, το οποίο θα μπορούσε πλέον η ομάδα, όντας ελεύθερη από τα δεσμά της τιμωρίας, να χρησιμοποιήσει κανονικά. Ο αμυντικός προσανατολισμός της ομάδας και η έλειψη επιθετικού σχεδιασμού έκαναν δυσκολότερη τη ζωή του Μακέντα, που κατόρθωσε στα 33 παιχνίδια που έπαιξε να σκοράρει μόλις 10 τέρματα και να δώσει μία ασίστ παραμένοντας έτσι σε διψήφια νούμερα. Από τις καλύτερες στιγμές του τα δύο γκολ κόντρα στον ΠΑΟΚ και το ένα κόντρα στην ΑΕΚ που έφεραν ισάριθμες νίκες.

Το πρόβλημα με τον αστράγαλο και η πτώση στην ιεραρχία του Γιοβάνοβιτς

Μακέντα_Γιοβάνοβιτς

Η περασμένη σεζόν ήταν ίσως η πιο πολύπλοκη του Φεντερίκο Μακέντα στον Παναθηναϊκό. Το πρόβλημα που είχε στον αστράγαλο τον ταλαιπώρησε στην προετοιμασία και τον ανάγκασε να χάσει έδαφος σε σχέση με τους υπόλοιπους. Αρχικά αποφάσισε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με μία συντηρητική θεραπεία, ώστε να αποφύγει το χειρουργείο και να μην απωλέσει η ομάδα ένα σημαντικό «όπλο» από την φαρέτρα της. Τελικά, όσο κι αν προσπάθησε, δεν μπόρεσε να γλιτώσει την επέμβαση, αφού το θέμα του δεν διορθώθηκε κι έτσι αναγκάστηκε να περάσει την πόρτα του χειρουργείου τον Φλεβάρη κι έμεινε για δύο μήνες εκτός επιστρέφοντας ξανά στις αρχές Μαΐου στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας. Απολογισμός; Μόλις 4 γκολ και 1 ασίστ σε 18 συμμετοχές και μόλις 804 αγωνιστικά λεπτά.

Αναμφίβολα κορυφαίες του εμφανίσεις ήταν εκείνες με την Λαμία εκτός (1-3, 1 γκολ και 1 ασίστ) και τον Παναιτωλικό εντός (2-0, 2 γκολ), με την πρώτη να είναι ιδιαίτερα κομβική νίκη για την χρονιά της ομάδας.

Το φετινό καλοκαίρι ήταν ιδιαίτερο για τον Ιταλό. Βλέποντας τον Ιωαννίδη να έχει καπαρώσει την πρώτη θέση στην ιεραρχία του Γιοβάνοβιτς και τον ίδιο να υστερεί έστω και για λίγο στην κόντρα του δεύτερου απέναντι στον Καρλίτος, είχε καταλάβει και ο ίδιος πως ο χρόνος του θα είναι αρκετά περιορισμένος. Και μέσα σ' όλα αυτά γνώριζε πως ο Παναθηναϊκός θα αναζητούσε κι ένα μεγάλο όνομα για την θέση του βασικού σέντερ φορ. Η αποχώρηση είτε η δική του είτε του Καρλίτος, είτε και των δύο, φαινόταν μονόδρομος, αφού κανένας τους δεν θα ήταν ικανοποιημένος με την θέση του τρίτου.

Οι ιδανικές συνθήκες που δημιούργησε η Άνκαραγκουτσού για το τέλος μίας ιδιαίτερης σχέσης

Macheda_Kypello

Τελικά αυτός που αποχώρησε, τουλάχιστον πρώτος, ήταν ο Φεντερίκο Μακέντα, αφού η Άνκαραγκουτσού προσέφερε και στους δύο μία ιδανική προοπτική. Επέτρεψε στον Παναθηναϊκό να ξεφορτωθεί ένα βαρύ συμβόλαιο ενός παίκτη που δεν ήταν πρώτος στα πλάνα του προπονητή και στον Μακέντα την ευκαιρία να κάνει ένα τελευταίο καλό συμβόλαιο σ' ένα καλό πρωτάθλημα. Η συμφωνία αυτή βοήθησε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στην σχέση των δύο πλευρών, ώστε αυτή να λήξει με τον καλύτερο τρόπο, έτσι όπως της άρμοζε.

Η στιγμή του αποχωρισμού ωστόσο δεν ήταν εύκολη για κανέναν από τους δύο. Ο Παναθηναϊκός και ο κόσμος του έχασε έναν παίκτη που τίμησε την φανέλα του συλλόγου στα δύσκολα και προσέφερε αρκετά και γι' αυτό υπήρχε ιδιαίτερη αδυναμία από τους φιλάθλους της ομάδας προς το πρόσωπο του Μακέντα. Όμως, και οι συμπαίκτες του έσπευσαν όλοι να τον αποχαιρετήσουν με διάφορα ποστ στα social media δείχνοντας πόσο αγαπητός ήταν ο ίδιος στα αποδυτήρια. Ο ίδιος ο Μακέντα έκανε μία ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram εξηγώνοντας πόσο δύσκολο του ήταν όλο αυτό, αλλά γιατί προτίμησε αντί να γράψει «αντίο» να αποχαιρετήσει με την φράση «εις το επανιδείν». Μην ξεχνάμε πως ο Ιταλός στράικερ, μετά την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που έμεινε επτά χρόνια, στην καριέρα του έχει ως δεύτερο σταθμό με τα περισσότερα έτη, τον Παναθηναϊκό, όπου πέρασε μία τετραετία με 116 συμμετοχές, 40 γκολ, 10 ασίστ, 8.103 αγωνιστικά λεπτά κι ένα Κύπελλο Ελλάδος (2022).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα