Παναθηναϊκός: Αν είναι προσεκτικός στις επόμενες επιλογές του, μπορεί να εκπλήξει και πάλι ευχάριστα

Παναθηναϊκός: Αν είναι προσεκτικός στις επόμενες επιλογές του, μπορεί να εκπλήξει και πάλι ευχάριστα

Παναθηναϊκός: Αν είναι προσεκτικός στις επόμενες επιλογές του, μπορεί να εκπλήξει και πάλι ευχάριστα

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την εικόνα του Παναθηναϊκού στο πρώτο φιλικό εναντίον της Γουότφορντ, για τα κομμάτια που λείπουν μεσοεπιθετικά και για τη μεγάλη ευκαιρία που του παρουσιάζεται μέχρι τη λήξη της μεταγραφικής σεζόν

Να ξεκινήσουμε από τα... βασικά. Στο πρώτο φιλικό μπορείς να δεις ελάχιστα πράγματα. Δηλαδή, τι σόι συμπέρασμα να βγάλεις για την επόμενη σεζόν με επιθετική τριάδα Σαρδέλη – Παλάσιος – Ιωαννίδη που παρέταξε ο Γιοβάνοβιτς στο πρώτο ημίχρονο ή με Βαγιαννίδη – Αϊτόρ – Καμπετσή με την οποία αγωνίστηκε ο Παναθηναϊκός στο β΄ μέρος εναντίον της Γουότφορντ; Τι να πεις για αμυντική τετράδα αποτελούμενη από Σάρλια – Σιδερά – Κώτσιρα – Γκάνεα, όπως αυτή του β' 45λεπτου; Σ' αυτά τα πρώτα φιλικά, μπορεί κάποιος να αξιολογήσει μόνο ατομικά χαρακτηριστικά των παικτών και κατά πόσο ένα σύνολο μπορεί σταδιακά να προσθέτει καινούρια στοιχεία στο παιχνίδι του αν ακολουθεί μια συνέχεια από την προηγούμενη σεζόν.

Αυτό το θετικό, λοιπόν, η εφετινή «έκδοση» του Παναθηναϊκού, το διαθέτει. Με ίδιο προπονητή και ίδιο ρόστερ κατά 60%, ο Παναθηναϊκός τις βασικές αρχές του κόουτς τις έχει από πέρυσι. «Είμαστε ένα βήμα μπροστά σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, που ακόμα δουλεύαμε σε συγκεκριμένα πράγματα. Εχουν μπει αρκετά πράγματα στο μυαλό μας και βελτιώνουμε άλλα περισσότερο» είπε ο Δημήτρης Κουρμπέλης, «όταν είναι ένας προπονητής βρίσκεται ένα χρόνο στην ομάδα υπάρχουν πράγματα που γίνονται πιο εύκολα. Το ποδόσφαιρο έτσι είναι. Αλλά είναι φανερό ότι θέλουμε ακόμη πολλή δουλειά για να μπορούμε να κάνουμε κάποια πράγματα πολύ πιο καλά, πολύ πιο σωστά» σημείωσε ο Γιοβάνοβιτς.

Ημιτελής και με ερωτηματικά από τη μέση και μπροστά

Το σωστό pressing, το σωστό build up, τις αλλαγές πλευράς, το απαιτητικό transition, αυτά τα έχει ο Παναθηναϊκός. Η ομάδα, όμως, αυτή η καινούρια ομάδα που θα χτιστεί για την προσεχή σεζόν, είναι ημιτελής. Το παζλ ολοκληρώθηκε μόνο στην άμυνα, μετά την απόκτηση του Μάγκνουσον. Ομως τα προβλήματα αυτού του Παναθηναϊκού δεν είναι κυρίως ανασταλτικά. Εχει και τον Κουρμπέλη εφέτος μαζί με τον αξιόπιστο Ρουμπέν, πήρε και τον Γκάνεα (που έδειξε αμυντικές αδυναμίες σήμερα, αλλά τακτικά ήταν σούπερ), πήρε και τον (πολύ θετικό στο ντεμπούτο του) Λοντίγκιν, έχει και δεύτερο χαφ με πολλά τρεξίματα κι' όχι μόνο (Τσέριν), δεν είναι να ανησυχεί κάποιος για τις αμυντικές δομές και την ενίσχυση του Παναθηναϊκού σ΄ αυτό το πεδίο.

Από τη μέση και μπροστά, όμως; Εκεί εγείρονται ερωτηματικά. Οχι μόνο διότι ο Φώτης Ιωαννίδης, ο Αργύρης Καμπετσής (που χρησιμοποιήθηκε σήμερα ως εννιάρι») και ο Καρλίτος δεν έχουν πολύ υψηλότερο ταβάνι απ΄ αυτό που μας έχουν δείξει έως τώρα. Αλλά διότι όλα τα κομμάτια του παζλ που λείπουν είναι τα σημαντικά στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου: λείπει ο βασικός φορ, λείπει ο επιτελικός χαφ, λείπουν και οι δυο εξτρέμ που θα δίνουν ανάσες ή και θα ανταγωνιστούν για μια θέση στην ενδεκάδα με τον Παλάσιος.

Γιατί είναι μεγάλη η ευκαιρία για το σημερινό Παναθηναϊκό

Δυο βασικά «κομμάτια», μαζί ενδεχομένως μ' ένα επιπλέον δημιουργικό «οκτάρι» και δυο ακραίους μεσοεπιθετικούς μπορούν να αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό τα σημερινά δεδομένα του Παναθηναϊκού. Και είναι αλήθεια πως η ευκαιρία που παρουσιάζεται σ' αυτή την ομάδα που άρχισε να σχηματίζεται κομμάτι – κομμάτι από πέρυσι, είναι πάρα πολύ μεγάλη! Διότι αυτός ο Παναθηναϊκός έχει καλή αφετηρία, έχει φουλ θετική αύρα στους φίλους του λόγω του εντυπωσιακού φινάλε στο τελευταίο δίμηνο της περυσινής σεζόν (το οποίο ανέβασε κατακόρυφα και των πήχη των απαιτήσεων...) και ήταν εύστοχος στις πρώτες εφετινές μεταγραφικές επιλογές του!

Ακόμα κι αν δεν είναι «σπρίντερ» στις επόμενες μεταγραφικές κινήσεις του ο Παναθηναϊκός (που δεν θα είναι...), αν αποδειχθεί προσεκτικός στις αποφάσεις του και πάρει τους παίκτες εκείνους οι οποίοι θα είναι πραγματικά καλύτεροι από τους «προκατόχους» τους (Βιγιαφάνιες, Γκατσίνοβιτς, Χατζηγιοβάνη, Βιτάλ και βασικό σέντερ φορ αντί του Ιωαννίδη), μπορεί να εκπλήξει ευχάριστα στην επόμενη σεζόν! Ακόμα κι αν αποκλειστεί από τους ομίλους του Conference League! Διότι – εκτός όλων των άλλων – πέρυσι απέδειξε κατά τη διάρκεια του μετριότατου πρώτου γύρου, ότι και ο Γιοβάνοβιτς και αυτό το σύνολο αντέχει στην πίεση και στις «σφαλιάρες».

Υ.Γ.1: O 21χρονος Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός Ζοάο Πέδρο που «ζάλισε» σε τρεις – τέσσερις περιπτώσεις τους αμυντικούς του Παναθηναϊκού, κόστισε πρόπερσι στη Γουότφορντ 20 εκατ. Ευρώ για να τον αποκτήσει από τη Φλουμινένσε. Ο Ιβοριανός φορ Βακούν Μπαγιό που απέκτησε εφέτος από την Σαρλερουά της κόστισε έξι εκατ. Ευρώ. Ναι, είναι πια ομάδα β΄ κατηγορίας. Στην Αγγλία όμως. Και έχει ως επίτιμο πρόεδρο κοτζάμ Σερ Ελτον Τζον...

Υ.Γ. 2: Καλές εντυπώσεις άφησαν σήμερα και ο Σαρδέλης ως εξτρέμ και ο Σιδεράς (στόπερ φυσικά) και ο Ηλιάδης στη μεσαία γραμμή. Θετικό ντεμπούτο ο Λοντίγκιν, έδειξε την «πάστα» του ο Τσέριν, με καλές και κακές στιγμές ο Γκάνεα. Το «καλό» φιλικό θα είναι της προσεχούς Κυριακής. Εναντίον της Μπάγερ Λεβερκούζεν. Πιθανώς και με Μάγκνουσον για λίγα λεπτά.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...