Παναθηναϊκός: Τα «όπλα» στη μεταγραφική περίοδο και τα πέντε «δύσκολα» συμβόλαια του 2023

Παναθηναϊκός: Τα «όπλα» στη μεταγραφική περίοδο και τα πέντε «δύσκολα» συμβόλαια του 2023

Παναθηναϊκός: Τα «όπλα» στη μεταγραφική περίοδο και τα πέντε «δύσκολα» συμβόλαια του 2023

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τα πλεονεκτήματα του Παναθηναϊκού στην τρέχουσα μεταγραφική περίοδο και για τα πέντε συμβόλαια στελεχών της ομάδας που λήγουν το επόμενο καλοκαίρι.

Ηταν ο καλύτερος προπονητής της σεζόν ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ή όχι; Για κάποιους μπορεί να είναι ο Ηρακλής Μεταξάς, που έβαλε τον ΠΑΣ Γιάννινα με πολύ μικρό μπάτζετ στα play offs και τον παρουσίασε σε αρκετά ματς «ισοϋψή» όλων των μεγάλων. Μερικοί μπορεί να ψήφιζαν υπέρ του Πέδρο Μαρτίνς που πήρε χαλαρά το τρίτο σερί πρωτάθλημα ή τον Ραζβάν Λουτσέσκου επειδή ο ΠΑΟΚ κατάφερε να κρατήσει τρία καρπούζια στη μασχάλη, μέχρι που μπήκε η άνοιξη και έφερε το… καταχείμωνο στον Δικέφαλο του Βορρά. Ορισμένοι θα μπορούσαν να πάνε σε extreme επιλογή όπως ο Χερμάν Μπούργος με τον οποίο ο Αρης τερμάτισε τρίτος ή τον Γιάννη Αναστασίου για την αλλαγή εικόνας του Παναιτωλικού.

Για πολλούς ο κορυφαίος ήταν ο Γιοβάνοβιτς επειδή συνδύασε την επίτευξη πολλών στόχων: πολύ καλύτερο ποδόσφαιρο συγκριτικά με την περυσινή σεζόν, ταυτότητα, φυσιογνωμία ομάδας, Κύπελλο, έξοδος στην Ευρώπη, ατομική βελτίωση αρκετών παικτών. Ταυτόχρονα ο Σέρβος προπονητής αποδεικνύεται και ένα ισχυρό όπλο του Παναθηναϊκού στο μεταγραφικό πεδίο! Όχι μόνο (επί παραδείγματι) διότι ο Γκατσίνοβιτς δύσκολα θα συζητούσε το ενδεχόμενο παραμονής του στο Τριφύλλι αν δεν καθόταν στον πάγκο ο 60χρονος κόουτς.

Αλλά και γιατί παίκτες όπως ο Χουάνκαρ προτιμούν (με την κατάλληλη αμοιβή που δεν φτάνει στα όρια της υπερβολής) να μην ρισκάρουν με αλλαγή περιβάλλοντος και άλλοι όπως ο Λοντίγκιν και ο Γκάνεα «ψηφίζουν» Παναθηναϊκό παρότι είχαν κρούσεις και προτάσεις από άλλους συλλόγους. Ασφαλώς δεν μιλάμε για τον… Κουρτουά και τον Ρόμπερτσον, αλλά για παίκτες επιπέδου SuperLeague 1. Όμως από την άλλη πλευρά ας μην παραγνωρίζουμε και υποτιμούμε το γεγονός ότι ο κάθε «Μπλάνκο» θα έχει το πράσινο φως του κάθε «Παλάσιος» για να πειστεί να έρθει σε μια ομάδα με την οποία γνωρίζει πως ούτε πολλές πιθανότητες διεκδίκησης πρωταθλήματος θα έχει για εφέτος, ούτε για εξωφρενική πορεία στο Conference League, αν ασφαλώς ο Παναθηναϊκός κάνει την υπέρβαση και κατορθώσει σε πρώτη φάση να φτάσει στους ομίλους της διοργάνωσης.

O Γιούρι Λοντίγκιν στην πρώτη του φωτογράφηση ως παίκτης του Παναθηναϊκού

Το δεύτερο πλεονέκτημα που έχει ο πιεσμένος χρονικά Παναθηναϊκός στην τρέχουσα μεταγραφική περίοδο είναι πως δεν ψάχνει για… 5-6 «βασικούς». Ότι μετά και την παραμονή του Χουάνκαρ έχει την ξεκάθαρη δυσκολία στη μεσαία γραμμή του όπου ψάχνει τουλάχιστον δύο παίκτες και την ανάγκη απόκτησης του πολυαναμενόμενου γκολτζή φορ. Η ομοιογένεια δεν είναι η πανάκεια που θα λύσει ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα, αλλά τουλάχιστον για τα προκριματικά του Conference League είναι ένα πολύτιμο κεκτημένο για τους Πράσινους, οι οποίοι έχουν ξεχάσει το μέγεθος του βάρους τριών διοργανώσεων και την πίεση των θερινών προκριματικών.

Τρίτο πλεονέκτημα του Τριφυλλιού συγκριτικά με τις προηγούμενες σεζόν, το μπάτζετ του. «Τρέλες» δεν θα κάνει. Δεν θα φτάσει στα 20 - 25 εκατ. ευρώ. Όμως το περiθώριο για δυο αγορές ή και για τρία συμβόλαια άνω των 500.000 ευρώ, το έχει! Με τηλεοπτικό συμβόλαιο ύψους 7 εκατ. ευρώ, με περισσότερα έσοδα από εισιτήρια διαρκείας και χορηγίες (Stoiximan αρχικά), με το χρέος πλέον κοντά στο μηδέν και με δύο… great expectations: την πρόκριση στους ομίλους που θα του αποφέρει 6-7 εκατ. ευρώ και την «απαλλαγή» από συμβόλαια παικτών όπως ο Αγιούμπ, ο Διούδης, ο Μακέντα (ή) και ο Καρλίτος, ο Σάρλια (ή) και ο Πούγγουρας, ο Χατζηθεοδωρίδης. Aκόμα κι αν δεν πωληθεί κανένας, κάθε «αποφόρτιση» θα συνιστά κι ένα μικρό ή μεγαλύτερο (αν μιλάμε για «600άρια» συμβόλαια) οικονομικό boost στη ροή της μεταγραφικής σεζόν.

Τα «δύσκολα» συμβόλαια με το βλέμμα στο μέλλον

Παράλληλα με τις υποθέσεις που καλείται να διαχειριστεί για την προσεχή αγωνιστική περίοδο ο Παναθηναϊκός πρέπει να πάρει και ορισμένες σημαντικές αποφάσεις για το απώτερο μέλλον. Όχι το… πολύ απώτερο, είναι η αλήθεια. Κι αυτό, διότι από τα συμβόλαια που έχει συνάψει προκύπτει η εξής συγκυρία: λήγουν ταυτόχρονα το 2023 τα συμβόλαια των δύο βασικών του στόπερ και των δυο αμυντικών μέσων του. Το επόμενο καλοκαίρι λήγει και το συμβόλαιο του Αϊτόρ με τον οποίο ήδη έχει γίνει η πρώτη προσέγγιση για ανανέωσή του και ο Παναθηναϊκός περιμένει την τοποθέτηση του 26χρονου Ισπανού: θα θελήσει να ρισκάρει ή να εξασφαλίσει από τώρα νέο τριετές μέχρι το 2025; Εχει την πολυτέλεια της επιλογής ο πιο «μεταμορφωμένος» συγκριτικά με την περυσινή σεζόν παίκτης του Παναθηναϊκού. Την επόμενη σεζόν λήγουν και τα συμβόλαια των Σάρλια, Χατζηθεοδωρίδη, Καρλίτος, Μακέντα, Πούγγουρα, Διούδη, όμως γι’ αυτές τις υποθέσεις οι αποφάσεις έχουν ληφθεί. Χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι όλοι αυτοί οι παίκτες θα αποχωρήσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο…

Βέλεθ και Σένκεφελντ πανγυρίζουν στη Λεωφόρο

Όμως για τους τέσσερις βασικούς χρειάζεται… debate. O Σένκεφελντ και ο Βέλεθ θα είναι το καλοκαίρι του 2023 στα 32 τους. Ο Ισπανός στόπερ είναι μαζί με τον Χουάνκαρ οι καλύτεροι σε μέσο όρο απόδοσης τα δύο τελευταία χρόνια και η παρουσία του Ολλανδού ήταν καταλυτική εφέτος μετά την επιστροφή του από την εκκίνηση του β’ γύρου. Αλλά αν μια ομάδα χρειάζεται αναβάθμιση παντού, χρειάζεται και στο κέντρο της άμυνάς της. Δύσκολη η απόφαση του Γιοβάνοβιτς. Κι ακόμα πιο δύσκολη για τον Ρουμπέν και τον Κουρμπέλη! Ο Ισπανός θα είναι στα 34 το επόμενο καλοκαίρι. Δεν είναι πια στο σύγχρονο ποδόσφαιρο «απαγορευτική» αυτή η ηλικία για παίκτες σαν τον Ρουμπέν, δηλαδή συνεπέστατους επαγγελματίες που προσέχουν πολύ το σώμα τους, της διατροφή τους, την εξωγηπεδική ζωή και την προπόνησή τους.

Όμως από την άλλη πλευρά η θέση του απαιτεί εκτός από ποδοσφαιρική οξύνοια, εμπειρία, σκληράδα και αντοχές, τρεξίματα, pressing. Αν ανανεωθεί το συμβόλαιό του πρόωρα, αυτό θα συμβεί για έναν επιπλόεν χρόνο, μέχρι το 2024. Δεν ισχύει το ίδιο και για τον Κουρμπέλη, του οποίου η περίπτωση είναι ιδιάζουσα. Μπορεί να αγωνιστεί σε δύο θέσεις (χαφ και στόπερ), επανήλθε ομαλά και δριμύτερος, επανακλήθηκε και πήρε συμμετοχές με την Εθνική Ελλάδας, μπορεί να διεκδικήσει και τη θέση του βασικού εφέτος από τον Ρουμπέν στο 4-3-3 του Ιβάν. Είναι ο αρχαιότερος, είναι ο κάπτεν, θα ήθελε να κρεμάσει τα παπούτσια του στον Παναθηναϊκό. Δεν μιλάμε για έναν «περαστικό» ξένο ή για έναν σούπερ ταλαντούχο Ελληνα που αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό ως «σκαλοπάτι» και «διαβατήριο» για κάτι καλύτερο στο εξωτερικό, με περισσότερα χρήματα και διαφορετικές παραστάσεις καριέρας.

Επίσης πολύ δύσκολη περίπτωση, μα αν ο «Κούρμπε» αποδείξει εφέτος ότι έχει επανέλθει στα παλιά καλά του στάνταρντς 100% έχουμε την εντύπωση ότι θα του γίνει πρόταση και εν συνεχεία όλα θα εξαρτώνται από τον ίδιο. Ισως μάλιστα για τη δική του περίπτωση να μην χρειαστεί να φτάσουμε στο επόμενο καλοκαίρι. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και με τους δυο στόπερ και τον Ρουμπέν. Να συζητηθούν τα θέματά τους στους επόμενους δύο μήνες. Να ξέρει και ο παίκτης τις προθέσεις του club, αλλά και ο σύλλογος να έχει μια αίσθηση για τις απαιτήσεις του κάθε ποδοσφαιριστή. Ειδικά αν είναι ικανοποιημένος από την έως τώρα προσφορά του και δεν θέλει να «τζογάρει», όπως το έκανε με τον Χουάνκαρ εφέτος.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...