Παναθηναϊκός: Ο Γκάνεα, η ιδανική στρατηγική για Χουάνκαρ, ο Βιγιαφάνιες και ο Μπλάνκο

Παναθηναϊκός: Ο Γκάνεα, η ιδανική στρατηγική για Χουάνκαρ, ο Βιγιαφάνιες και ο Μπλάνκο

Παναθηναϊκός: Ο Γκάνεα, η ιδανική στρατηγική για Χουάνκαρ, ο Βιγιαφάνιες και ο Μπλάνκο

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για την μεταγραφή του Κρίστιαν Γκάνεα στον Παναθηναϊκό, την παραμονή του Χουάνκαρ, τον Λούκας Βιγιαφάνιες και την πραγματικότητα στην περίπτωση του Ντομίνγκο Μπλάνκο.

Ότι δεν έκανε ο Παναθηναϊκός στις δύο τελευταίες μεταγραφικές περιόδους, το έπραξε με το... καλημέρα αυτού του καλοκαριού. Το κουτάκι στη θέση του αριστερού μπακ πίσω από τον Χουάνκαρ δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να έχει ως κάτοχο τον Ηλία Χατζηθεοδωρίδη που σε καθαρά ποδοσφαιρικό επίπεδο δεν γινόταν να καλύψει τα «θέλω» ενός συνόλου που θα μπει στη νέα σεζόν για να κάνει πρωταθλητισμό. Η ποδοσφαιρική λογική απαιτούσε εδώ και καιρό μία αξιόπιστη εναλλακτική λύση πίσω από τον Χουάνκαρ και αυτή βρέθηκε στο πρόσωπο του Κρίστιαν Γκάνεα, όπως διαβάσατε τα ξημερώματα της Κυριακής.

Μετά τον Γιούρι Λοντίγκιν, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς πήγε ξανά σε μια επιλογή «τον ξέρουμε και μας ξέρει» με έναν ποδοσφαιριστή που μπορεί να υποστηρίξει αυτό που έχει ανάγκη η ομάδα. Ο Παναθηναϊκός διαθέτει τον καλύτερο αριστερό μπακ του πρωταθλήματος, οπότε έπρεπε να προσθέσει ένα «εργαλείο» που κατά την διάρκεια της χρονιάς θα είναι σε θέση να καλύψει τον Ίβηρα άσο, ανεβάζοντας παράλληλα και τον εσωτερικό ανταγωνισμό.

Κάθε επιλογή ποδοσφαιριστή σε μία μεταγραφική περίοδο θα πρέπει να κρίνεται και από την λογική που υπάρχει πίσω από αυτή. Ο Γκάνεα, λοιπόν, μετά από δύο καλές σεζόν στον Άρη, θα φορέσει την πράσινη φανέλα για να δημιουργήσει ένα αξιόλογο δίδυμο επιλογών στην πτέρυγα μαζί με τον Χουάνκαρ. Όπως και το κάνουμε αποτελεί ποιοτική αναβάθμιση για το έμψυχο δυναμικό του συλλόγου, η προσθήκη του Ρουμάνου αμυντικού. Όχι μόνο επειδή είναι ένας έμπειρος ποδοσφαιριστής που ο τρόπος που παίζει την θέση είναι ταιριαστός με το σχέδιο του προπονητή αλλά επειδή μέχρι και... χθες ο Παναθηναϊκός είχε ουσιαστικά μόνο τον Χουάνκαρ. Περισσότερα και σε καθαρά ποδοσφαιρικό επίπεδο θα πούμε αύριο με την βοήθεια του Wyscout.

Άριστη διαχείριση της κρίσης στην υπόθεση Χουάνκαρ

Από κει και πέρα, ήταν ποδοσφαρικά δίκαιο κι έγινε πράξη. Ο Χουάνκαρ υπέγραψε μέχρι το 2024, είδε τις πάγιες απολαβές του να αυξάνονται σημαντικά και ο Παναθηναϊκός διατήρησε στο έμψυχο δυναμικό του, τον καλύτερο αριστερό μπακ που είχε τα τελευταία χρόνια, μετά την αποχώρηση του συμπατριώτη του, Νάνο. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς θα έχει την προπονητική ευτυχία να διατηρήσει ατόφια την αμυντική πεντάδα που τον οδήγησε στην Ευρώπη και του έδωσε και το Κύπελλο, με τους Μπρινιόλι, Κώτσιρα, Χουάνκαρ, Βέλεθ και Σένκεφελντ να δίνουν στο σύνολο την σιγουριά και την εμπιστοσύνη που χρειάζεται στα μετόπισθεν ενόψει της διεκδίκησης του πρώτου μεγάλου στόχου της σεζόν. Την είσοδο στους ομίλους του Conference League.

Πάντως και για να είμαστε δίκαιοι από την μία ήταν αυτονόητη η παραμονή του Χουάνκαρ για μία ομάδα που ήθελε και θέλει να διατηρήσει τον βασικό της κορμό ως κύριο συστατικό για να πρωταγωνιστήσει φέτος σε επίπεδα πρωταθλητισμού και από την άλλη ο σύλλογος είχε να κάνει με έναν από τους δύσκολους, ιδιότροπους και απρόβλεπτους μάνατζερ του ισπανικού ποδοσφαίρου.

Ο Ρενέ Ράμος, αδερφός του θρυλικού σούπερ σταρ της Παρί, Σέρχιο, επιβεβαίωσε την φήμή του και παραλίγο να τινάξει στον αέρα ένα deal που έμοιαζε εδώ και καιρό δεδομένο, καθώς τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής δεν σκέφτονταν τίποτα άλλο πέρα από την μεταξύ τους συμφωνία με συνθήκες ιδανικές και για τις δύο πλευρές.

γγγγ

Ο Χουάν είναι ένα παιδί-μάλαμα για τα δεδομένα του αθλήματος και επί της ουσίας ήθελε τόσο να συνεχίσει να φορά την φανέλα με το τριφύλλι που από ένα σημείο και μετά το πήρε πάνω του, καθώς οι απαιτήσεις του ατζέντη του ήταν εκτός πραγματικότητας. Οι άνθρωποι που διαχειρίστηκαν την υπόθεση για λογαριασμό του συλλόγου, αντιλήφθηκαν έγκαιρα αυτό το κενό και δεν επέτρεψαν στην κατάσταση να ξεφύγει.

Ο Χουάνκαρ ήθελε να μείνει και το απέδειξε με κάθε τρόπο, το κλαμπ ήθελε να τον κρατήσει και επίσης το απέδειξε με κάθε τρόπο. Η στρατηγική που ακολούθησαν οι «πράσινοι» ήταν ιδανική και εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκαν. Άλλος δρόμος δεν υπήρχε, ακόμη θα αντάλλαζαν e-mails με τον Ράμος που ζητούσε 650.000 ευρώ πάγιες απολαβές τον Ιανουάριο. Ο Ισπανός από την περασμένη Δευτέρα που το Gazzetta έγραψε για λεπτομέρειες που απομένουν ώστε να υπάρξει οριστική συμφωνία, είχε δώσει τον λόγο του. Τον τήρησε μέχρι τελευταίας λέξης και όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Αυτό το happy end δείχνει και τον δρόμο ενόψει της πολύ δύσκολης και απαιτητικής συνέχειας που έχει ο Παναθηναϊκός στην διαχείριση του ρόστερ του. Όταν μία ομάδα πετυχαίνει τους στόχους της, επιστρέφει στους τίτλους μετά από οκτώ χρόνια και θέλει να διατηρήσει τους πρωταγωνιστές της επιτυχίας, νομοτελειακά θα μεγαλώσει το μπάτζετ της και θα προχωρήσει σε αύξηση αποδοχών.

Η ιστορία του ποδοσφαίρου έχει αποδείξει πως πολύ απλά δεν γίνεται αλλιώς. Σε αντίθετη περίπτωση τους ευχαριστείς, τους αφήνεις ελεύθερους και επιστρέφεις πάλι σε παίκτες που είχαν ως αρχικά συμβόλαια 300 και 400.000 ευρώ. Γίνεται; Το ερώτημα είναι ρητορικό. Το ιδανικό σενάριο για το κλαμπ θα ήταν να έχει φτάσει σε συμφωνία μέχρι το φθινόπωρο τόσο με τον Φραν Βέλεθ όσο και με τον Αϊτόρ, ο οποίος έχει σημαντική μεταπωλητική αξία και αν κάνει μία χρονιά αντίστοιχη με την περσινή, θα φέρει εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της ομάδας.

Θα πάρει το πάνω χέρι για Μπλάνκο μόνο αν υποχωρήσουν οι ατζέντηδες

Πάμε τώρα και στις μεταγραφές που πρέπει να έρθουν(κάποιες από αυτές άμεσα) στη μεσαία γραμμή.

Μία από τις λίγες περιπτώσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και έχουν βάση είναι εκείνη του Ντομίνγκο Μπλάνκο. Ο Αργεντινός μέσος που μένει ελεύθερος από την Ιντεπεντιέντε. Στην Ole μπορεί να πήγαν το θέμα... δέκα βήματα παρακάτω και να έδειξαν σιγουριά για την μεταγραφή του παίκτη στο «τριφύλλι» αλλά για την ώρα δεν υπάρχει κάποια τέτοια εξέλιξη. Μπορεί να γίνει αύριο, μπορεί να γίνει σε δύο ώρες, μπορεί να μην γίνει και ποτέ.

Το δεδομένο είναι πως τούτη την στιγμή υπάρχει απόσταση οικονομική. Ναι ο Μπλάνκο έχει ψηθεί από τον Παλάσιος, ναι θα ήθελε να έρθει στην Ελλάδα για τον Παναθηναϊκό αλλά όσο οι εκπροσώποί του αξιώνουν 1.5 εκατομμύρια ευρώ πριμ υπογραφής, η δουλειά δεν πρόκειται να γίνει.

Αν κάνουν μερικά σημαντικά βήματα προς τα πίσω, τότε ναι, ίσως οι «πράσινοι» να έχουν το πάνω χέρι για την απόκτηση του 27χρονου μέσου που διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που αναζητά ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς για το ένα του οκτάρι.

Αν ο Λούκας γίνει Μαουρίσιο...

Για φινάλε, δύο λόγια για τον Λούκας Βιγιαφάνιες. Η υπόθεσή του παραμένει σε απόλυτη φάση αναμονής. Ο «Βίγια» περιμένει τον Παναθηναϊκό και ο Παναθηναϊκός ιδανικά θα ήθελε να τον κρατήσει με ένα συμβόλαιο πιο κοντά στην πραγματική του αξία και όχι στις 700.000 ευρώ που λάμβανε την προηγούμενη διετία. Ο Αργεντινός μέσος για λόγους συνοχής, χημείας αλλά και αγωνιστικής παρουσίας θα ήταν ευχής έργον να παραμείνει στο Κορωπί με ένα συμβόλαιο «τύπου» Μαουρίσιο.

φφφ

Δηλαδή κοντά στις 500.000. Μόνο που το συμβόλαιο αυτού του «τύπου» δεν έχει να κάνει μόνο με τα χρήματα αλλά και με την συμπεριφορά που είχε ο Βραζιλιάνος άσος. Αν ο Βιγιαφάνιες μπορεί να διαχειριστεί μία πραγματικότητα που δεν θα τον έχει βασικό σε κάθε παιχνίδι και θα αποτελέσει τον ορισμό του team player, το σενάριο είναι τέλειο. Αν από την άλλη, όμως, δεν είναι σε θέση να κατανοήσει πως οι συνθήκες στον σύλλογο αλλάζουν και η ενδεκάδα δεν γίνεται να... ξεκινά από την φανέλα με το 19, τότε η απόφαση του Παναθηναϊκού είναι μονόδρομος, καθώς ένας δυσαρεστημένος παίκτης πληγώνει δύο μεριές. Τον εαυτό του και πολύ περισσότερο την ομάδα...

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.