Θέλει ή δεν θέλει, μπορεί ή δεν μπορεί ο Σαββίδης να κατασκευάσει τη Νέα Τούμπα;

Θέλει ή δεν θέλει, μπορεί ή δεν μπορεί ο Σαββίδης να κατασκευάσει τη Νέα Τούμπα;

Θέλει ή δεν θέλει, μπορεί ή δεν μπορεί ο Σαββίδης να κατασκευάσει τη Νέα Τούμπα;

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ θυμίζοντας όλα όσα αφορούν τον Ιβάν Σαββίδη. Τις αρνητικές εκτιμήσεις τρίτων, αλλά και τις δηλώσεις του προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για το μεγάλο έργο.

Ήταν, είναι και θα είναι το πιο μεγάλο θέμα για τον ΠΑΟΚ. Όχι για τον ποδοσφαιρικό. Ο ΠΑΟΚ ως Σύλλογος περίμενε και θα περιμένει με τρομερή ανυπομονησία την κατασκευή του νέου γηπέδου.

Η δημοσιοποίηση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Δ' 396/08/06/2022) του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο: «Έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) στην περιοχή Τούμπα της Θεσσαλονίκης και καθορισμός χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης, περιβαλλοντική έγκριση του ΕΠΣ και έγκριση Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής (ΡΣΕ) αυτού» ήταν μία από τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ετών. Όλη η προσπάθεια των ανθρώπων του ΠΑΟΚ που ο Ιβάν Σαββίδης εμπιστεύθηκε εδώ και έξι χρόνια για να «τρέξουν» το μεγάλο έργο όπως έγραψα και στο περασμένο blog Μόνο ο ΠΑΟΚ αξίζει συγχαρητήρια για το επίτευγμα της Νέας Τούμπας!

Θέλω όμως να σταθώ στον ίδιο τον Ιβάν Σαββίδη, γιατί όπως γίνεται κατανοητό ο άνθρωπος αυτός που ήρθε στον ΠΑΟΚ το 2012 καταφέρνει χρόνο με το χρόνο να κάνει πράξη ΚΑΘΕ υπόσχεση που έδωσε στον κόσμο του Δικεφάλου. Φθάνει τώρα σε ένα τέτοιο σημείο όπου μπαίνει στην τελική ευθεία για να υλοποιήσει και το πιο μεγάλο του έργο στον ΠΑΟΚ, μετά από εκείνο που υποσχέθηκε το 2016, στη βραδιά των 90ων γενεθλίων του Συλλόγου: «Σας δίνω το λόγο μου. Τον λόγο του Πόντιου: θα σας χαρίσω τη χαρά, θα φέρω τη χαρά στην Τούμπα. Πιστέψτε το αυτό!» Εκείνη ήταν η πιο μεγάλη του υπόσχεση γιατί τα περιελάμβανε ΟΛΑ. Και όμως! Τα κατάφερε σε μία από τις πιο δύσκολες υποσχέσεις που μπορεί να δώσει άνθρωπος προς άνθρωπο και ένας ηγέτης προς έναν πολύ μεγάλο κίνημα ανθρώπων. Αν κάποιος που δεν είναι ΠΑΟΚτσής διαβάζει αυτές τις γραμμές, ίσως να νομίσει ότι πρόκειται για τις γνωστές υπερβολές που συχνά-πυκνά γράφονται για προέδρους ομάδων. Δεν είναι έτσι. Κι επειδή νιώθω ότι πολλοί που είναι απέξω δεν έχουν αντιληφθεί τι σημαίνει… Σαββίδης για τους ΠΑΟΚτσήδες, απλά σημειώνω ότι με την ανθρώπινη συμπεριφορά του και μόνο, με τον χαρακτήρα του και τη συνέπεια που δείχνει προσπαθώντας να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του προς αυτό τον λαό, έχει εδώ και πολλά χρόνια καταφέρει κάτι άλλο που είχε βάλει ως στόχο και το ανέφερε το 2014 σε μία μεγάλη συγκέντρωση ΠΑΟΚτσήδων: «Θέλω να γίνω αρχηγός της οικογένειας του ΠΑΟΚ. Αυτό ακριβώς θέλω να σας ζητήσω». Τότε, είχε μόλις δύο χρόνια στον ΠΑΟΚ και ανυπομονούσε να πείσει για τις προθέσεις του. Τώρα, που έχει κερδίσει τους πάντες και απολαμβάνει απεριόριστο σεβασμό και πολύ μεγάλη αγάπη από τους ΠΑΟΚτσήδες, φθάνει σε ένα σημείο, εν έτη 2022 να ακούει και να διαβάζει τι;

Πως προκαλείται ο Σαββίδης

Είναι εκπληκτικό αυτό που συμβαίνει από χθες-προχθές! Ή μάλλον όχι. Λάθος… Η αμφισβήτηση προς τον Σαββίδη και αν θέλει ή αν μπορεί να κατασκευάσει το νέο γήπεδο, ξεκίνησε από πέρσι τον Σεπτέμβριο. Βρήκα τις δηλώσεις του βουλευτή Σιμόπουλου. Στις 2/9 είπε: «Ο κ. Σαββίδης αναβάλλει τις επενδύσεις του. Για τον ΟΛΘ είναι γνωστό. Το έργο της προβλήτας προχωράει; Με το Μακεδονία Παλλάς τι γίνεται; Για τον ΠΑΟΚ θέλω να το δω. Μόλις υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα να δω ότι μπαίνουν λεφτά για την κατασκευή της Νέας Τούμπας». Την επομένη και αφού η ΠΑΕ ΠΑΟΚ του απάντησε, είπε σε… άλλους τόνους: «Ρωτώ, υπάρχουν φήμες ότι λόγω της διεθνούς οικονομικής κατάστασης ο επενδυτής κάποιες επενδύσεις μπορεί για ένα χρονικό διάστημα να τις αναβάλει».

Στις 11/9 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε την ίδια ρητορική και με φανερά επιθετική διάθεση είπε στα εγκαίνια της έκθεσης: «Το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ αναμένει από τον επενδυτή να ξεκινήσει, αφού η πολιτεία λύνει όλα τα θέματα της χωροταξίας και της χρήσης γης». Πέρα από τη λάθος ενημέρωση που είχε από τους συνεργάτες του που μπερδεύτηκαν εκείνη την ημέρα από τον φάκελο που κατέθεσε ο ΠΑΟΚ στο Συμβούλιο της Επικρατείας και πέρα από τη διόρθωση που έκανε την επομένη στη Συνέντευξη Τύπου, η επιθετική του διάθεση απέναντι στον… «επενδυτή» που δεν κατονόμαζε, ήταν ολοφάνερη.

Σαββίδης

Και να, εννιά ολόκληρους μήνες μετά, έχουμε –επιτέλους- γεγονός, το Προεδρικό Διάταγμα πήρε ΦΕΚ και από χθες-προχθές διαπιστώνουμε ακούγοντας και διαβάζοντας ανθρώπους που είναι μακριά από τον ΠΑΟΚ και έχουν μία ξεκάθαρα αρνητική πρόθεση απέναντι στον Σαββίδη, να ακολουθούν εκείνη την ίδια ρητορική: «Η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της, ο Σαββίδης τώρα τι θα κάνει; Θα κατασκευάσει το γήπεδο»; Η ίδια και απαράλλαχτη ατάκα εδώ και 48 ώρες από πάρα πολλές πλευρές. Στην Αθήνα και σε συγκεκριμένα Μέσα που τα τελευταία δύο χρόνια έγραψαν (ή ευχήθηκαν;) ότι φεύγει ο Σαββίδης από την Ελλάδα πάνω από 158 φορές, αλλά και από ανθρώπους που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη και λένε το ίδιο και το ίδιο: «Ο Σαββίδης μπορεί να κάνει το γήπεδο»;

Παρεμπιπτόντως, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε χθεσινές του δηλώσεις στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης, σημείωσε: «Και είμαστε απολύτως σίγουροι ότι τώρα πια και η διοίκηση θα ανταποκριθεί και όπως έχει δεσμευτεί απέναντι στον κόσμο, θα αποκτήσει ο ΠΑΟΚ το γήπεδο που πραγματικά του αξίζει».

Αμφιβάλλουν λοιπόν… Είναι φανερό ότι ο Σαββίδης αμφισβητείται. Κατά κάποιο τρόπο τον προκαλούν σε προσωπικό επίπεδο! Το ίδιο έγινε και πέρσι το Φθινόπωρο όταν βιάστηκαν να θεωρήσουν ότι η Κυβέρνηση έκανε όσα μπορούσε να ξεκίνησαν να του… πετάνε το μπαλάκι. Το ίδιο ξεκίνησε να γίνεται και τώρα, σε φάση βεβαίως που ξέρουν καλά κι αυτοί και όλοι οι άλλοι, ότι ο Σαββίδης ζει και δραστηριοποιείται κατά ένα ποσοστό σε χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο. Ίσως έτσι να θεωρούν ότι έχουν –επιτέλους- και μία ελπίδα να δικαιωθούν, να τον εκθέσουν μετά από τόσες και τόσες προσπάθειες.

Τι είπε και τι έκανε ο Σαββίδης

Αλήθεια, υπάρχουν ΠΑΟΚτσήδες που συμμερίζονται τις παραπάνω θέσεις, απόψεις και προβλέψεις; Όλοι όσοι ξέρουν τι υποσχέθηκε και τι τελικά πέτυχε ο Σαββίδης στον ΠΑΟΚ, όλοι όσοι ξέρουν πόσο πολύ σέβεται τις δεσμεύσεις που παίρνει απέναντι στους ΠΑΟΚτσήδες, αμφιβάλλουν για τώρα που βρίσκεται μπροστά στο πιο μεγάλο έργο του στον ΠΑΟΚ και στη Θεσσαλονίκη; Οι άλλοι, όσοι ακολουθούν εκείνους που μέρα παρά μέρα γράφουν (ή εύχονται) ότι ο Σαββίδης φεύγει από την Ελλάδα, τον αμφισβητούν. Οι ΠΑΟΚτσήδες τι πιστεύουν; Για να θυμίσουμε μερικά από όσα έχει πει ο Ιβάν Σαββίδης για το νέο γήπεδο στην Τούμπα μήπως και βοηθήσουμε…

- Το 2016 στη Νέα Υόρκη και στον σύνδεσμο του ΠΑΟΚ είχε πει: «Όταν ήρθα στην ομάδα, έκανα τον γύρο της Τούμπας και είπα ότι εμείς θα φύγουμε από εδώ. Αλλά μετά έπιασα τον εαυτό μου να σκέφτεται ότι αυτό μπορεί να είναι το μεγαλύτερο λάθος του ΠΑΟΚ! Μπορούμε να χτίσουμε ένα νέο γήπεδο. Αλλά μπορούμε να έχουμε νέα Τούμπα; Εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της ομάδας, εκεί που το σώμα μου αισθάνεται την ενέργεια;»

- Το 2018 σε ένα Business Conference, ο Ιβάν Σαββίδης έλεγε: «Με ρωτήσατε πώς μπορεί να επηρεάσει το γεγονός ότι το γήπεδο βρίσκεται στην “καρδιά” της πόλης. Η “Friends Arena” είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οταν χτίστηκε αυτό το γήπεδο, αναπτύχθηκε μια ολόκληρη περιοχή στην Στοκχόλμη.Υπάρχουν και περιπτώσεις ομάδων που επέλεξαν να χτίσουν ένα γήπεδο εκτός πόλης και τελικά άλλαξαν γνώμη. Δεν θεωρώ ότι είναι κακό το γεγονός ότι η Τούμπα βρίσκεται στην “καρδιά” της πόλης. Το να χτίσεις ένα γήπεδο σε ένα συγκεκριμένο μέρος μπορεί να βοηθήσει μια ολόκληρη περιοχή να αναπτυχθεί».

- Λίγους μήνες μετά, πριν από αγώνα Σπαρτάκ Μόσχας-ΠΑΟΚ δήλωσε: «Έχω δώσει το λόγο μου στον εαυτό μου πως δεν θα πάω στο γήπεδο. Κι αυτό θα ισχύσει μέχρι ο ΠΑΟΚ να έχει καινούριο γήπεδο».

- Τον Σεπτέμβριο του 2021 και μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στην Έκθεση, ο Σαββίδης έλεγε σε συμβούλιο της ΠΑΕ: «Είναι εφικτός ο στόχος να γιορτάσουμε έναν αιώνα ζωής στο νέο μας γήπεδο, μόνο αν τηρηθεί αυστηρά το χρονοδιάγραμμα. Η τελική μορφή του Προεδρικού Διατάγματος είναι αυτή που θα καθορίσει τις δυνατότητες για το καινούργιο γήπεδο. Δεν είμαστε παράσιτα ή επαίτες για να ζητάμε οικονομική ενίσχυση. Έχουμε ζητήσει ωστόσο να μελετηθεί η δυνατότητα συμμετοχής της Πολιτείας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης στην χρηματοδότηση των έργων που είναι σε όφελος της κοινωνίας, της ποιότητας ζωής των πολιτών και του περιβάλλοντος. Πάντα με δικαιοσύνη και σύμφωνα με την ανάλογη πρακτική στα άλλα γήπεδα που χτίστηκαν στη χώρα». Συμπλήρωνε: «θέλω ο κόσμος μας να γνωρίζει καθημερινά σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες με συνεχείς επίσημες δημοσιεύσεις. Έχω δώσει εντολή να μη συνεχίζονται οι κουβέντες για πράγματα που έχουν ήδη συζητηθεί και συμφωνηθεί και να περάσουμε στη φάση των έργων».

-Άφησα για το τέλος την πιο ιστορική δήλωσή του για τη Νέα Τούμπα. Κάτι το οποίο όλοι θυμούνται, αλλά φαίνεται ότι κάνουν πώς ξεχνούν μπροστά στην προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. Είπε ο Σαββίδης το 2018 μετά από ένα κύπελλο που κατέκτησε η ομάδα: «Θα κατασκευάσω νέα Τούμπα. Είπα στους γιους μου ότι ξεκίνησα πόλεμο και αν συμβεί κάτι σε μένα, εσείς θα χτίσετε το γήπεδο. Από το κορμί μου θα βγάλετε την καρδιά μου και θα τη βάλετε στα θεμέλια του γηπέδου». Μετά από αυτό… τι; Δεν το είπε κάποιος, κάπου, κάποτε... Το είπε ο Σαββίδης, απευθυνόμενος στους γιους του που λατρεύει.

Αυτά, από τον άνθρωπο που το 2016 στα 90α γενέθλια του ΠΑΟΚ είχε υποσχεθεί ότι… «θα φέρει τη χαρά στην Τούμπα» και τώρα, μετά από όλα όσα έχει πετύχει, έβαλε ως στόχο να γιορτάσει ο ΠΑΟΚ τα 100α του γενέθλια στη Νέα Τούμπα.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.