ΠΑΟΚ-Βιεϊρίνια: Ο αρχηγός ανανέωσε και ετοιμάζεται να γράψει ιστορία

ΠΑΟΚ-Βιεϊρίνια: Ο αρχηγός ανανέωσε και ετοιμάζεται να γράψει ιστορία

ΠΑΟΚ-Βιεϊρίνια: Ο αρχηγός ανανέωσε και ετοιμάζεται να γράψει ιστορία

bet365

Ο Αντρέ Βιεϊρίνια ανανέωσε με τον αγαπημένο του ΠΑΟΚ και ο Σταύρος Σουντουλίδης γράφει για τα (νέα) κατορθώματά που ετοιμάζεται να πετύχει με την «ασπρόμαυρη» φανέλα μέχρι τον επόμενο Ιούνιο.

Ο ΠΑΟΚ ήθελε για πολλούς λόγους να κρατήσει τον Αντρέ Βιεϊρίνια, ο Πορτογάλος ήθελε για τους δικούς του λόγους να συνεχίσει, τουλάχιστον, για έναν ακόμα χρόνο, οπότε «σαν θέλει η νύφη και ο γαμπρός…».

Να… και τα χαρμόσυνα νέα με την ανακοίνωση της ανανέωσης! Ήταν αναμενόμενο κι απλά έγινε πράξη!

Πριν από πολλά χρόνια, το καλοκαίρι του 2008, ο Αντρέ είχε ραντεβού στα τυφλά με τον ΠΑΟΚ! Αιτία; Το… παιχνίδι που του έπαιξαν ο Αντέρο Ενρίκε κι ο Φερνάντο Σάντος. Ο τότε αθλητικός διευθυντής της Πόρτο μαζί με τον Πορτογάλο προπονητή τον οποίο, πλέον, θεωρεί σαν «δεύτερο πατέρα του», αποφάσισαν να μη του αποκαλύψουν το όνομα της ελληνικής ομάδας που ήθελε να τον αποκτήσει με τη μορφή δανεισμού, μέχρι να κλείσει το «deal» των «Δράκων» με τον «Δικέφαλο του Βορρά» για την πάρτη του.

Το μόνο που του είπε ο Αντέρο Ενρίκε επί λέξη ήταν: «Αύριο πρέπει να είσαι στο γραφείο μου, γιατί υπάρχει ένας Πορτογάλος προπονητής στο εξωτερικό, που σε θέλει στην ομάδα του».

Ο Βιεϊρίνια άλλο που δεν ήθελε. Πετούσε την σκούφια του που θα δούλευε με τον μίστερ Σάντος. Είπε το «ναι» πήρε έναν δικηγόρο και πέταξαν την 1η Ιουλίου του 2008 για τη Θεσσαλονίκη, που ήδη είχε μάθει για το νεαρό διεθνή εξτρέμ της Πόρτο, που ερχόταν στον ΠΑΟΚ, με προσωπική εισήγηση του Πορτογάλου προπονητή του.

Οι πρώτες εικόνες, αποτυπωμένες και χαραγμένες στο μυαλό του, όσα χρόνια κι αν περάσουν, δεν ήταν και οι καλύτερες. «Δεν με περίμενε κανένας από την ομάδα στο αεροδρόμιο…», λέει ακόμη και σήμερα με μια μικρή δόση παραπόνου. Συμβαίνουν αυτά ακόμα και στις καλύτερες οικογένειες, αν και για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια τον είχε υποδεχθεί ο Κυριάκος Κυριάκος, με την ιδιότητα του υπεύθυνου στο γραφείο Τύπου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Το… σοκ συνεχίστηκε και στο ξενοδοχείο «Νεφέλη» του Πανοράματος, όπου οι άνθρωποι του «Δικεφάλου» είχαν κλείσει δωμάτιο για το δικηγόρο, όχι όμως και για εκείνον!

Φερνάντο Σάντος και Αντρέ Βιεϊρίνια

Πάντως, την επομένη κι αφού πέρασε την πρώτη δοκιμασία του Σάντος, που είχε βάλει στις 7 το πρωί την πρώτη προπόνηση, έφτασε η στιγμή για να ερωτευτεί παράφορα τον κόσμο του ΠΑΟΚ. Η απογευματινή προπόνηση θα γινόταν στην Τούμπα και ήταν ανοικτή για το κοινό.

«Μπαίνοντας στο γήπεδο και βλέποντας 15.000 κόσμο, κατάλαβα τι σημαίνει ΠΑΟΚ, μέχρι τότε δεν μπορούσα να φανταστώ το μέγεθος της ομάδας, αν και μου είχαν πει τι επρόκειτο να συμβεί το απόγευμα. Όμως, δεν είχα στο μυαλό αυτό που αντίκρισα. Είπα από μέσα μου, “πώς γίνεται να μην αγαπάς αυτή την ομάδα”, μέχρι τότε στην Πορτογαλία μόνο στα ντέρμπι είχα δει τόσο κόσμο και εδώ το έβλεπα στην πρώτη προπόνηση της σεζόν. Ενιωθα ότι είχα έρθει σε μια μεγάλη ομάδα», θυμάται ακόμα και σήμερα ο αρχηγός του «Δικεφάλου», που στα επόμενα 14 χρόνια έχει προσθέσει μια αποχώρηση (Βόλφσμπουργκ), μια επιστροφή (2017), ένα αήττητο πρωτάθλημα και τρία κύπελλα στο βιογραφικό του.

Στα 36 του, πια, ο Βιεϊρίνια έχει αποδείξει πως η ηλικία δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας αριθμός. Γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν σημαίνει κάτι, δεν είναι καθοριστική για να κάνεις πράγματα στην ζωή σου, ηλικία σε χρόνια είναι απλά η μαθηματική διαφορά ανάμεσα στο έτος που γεννηθήκαμε και στο έτος που είμαστε σήμερα στην ζωή.

Ο «κάπτεν» του «Δικεφάλου» ήταν από καιρό έτοιμος να ανανεώσει με την αγαπημένη του ομάδα. Το είχε αποκαλύψει, εξάλλου, στην αποκλειστική συνέντευξη του στο Gazzetta, τον περασμένο Απρίλιο, έστω κι αν τότε θέλησε να κρατήσει «χαμηλά την μπάλα» προκειμένου να μη πιστέψουν ότι έβαζε έξτρα πίεση στην ομάδα. Ωστόσο σ’ εκείνη την κουβέντα μου άφηνε την αίσθηση ότι το θέμα είχε τελειώσει, αφήστε που μου έδειχνε να μη σηκώνει μύγα στο σπαθί του ξεκαθαρίζοντας κάποια πράγματα περί… ηλικίας: «Εγώ θα αποφασίσω πότε θα σταματήσω και όχι ο κάθε άσχετος που θα μου πει ότι είμαι γέρος»!

Ο Βιεϊρίνια στο δεύτερο του σπίτι, την Τούμπα

Απ’ τα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ, μετά τον χαμένο τελικό του κυπέλλου και το φινάλε μιας κοπιαστικής σεζόν, έστειλε μήνυμα προς τη Μικράς Ασίας. «Θα είμαι στη Θεσσαλονίκη μέχρι τις 15 Ιουνίου, που τελειώνει η κόρη μου το σχολείο», έλεγε κι ευτυχώς δεν χρειάστηκε να περιμένουμε άλλη μια εβδομάδα. Εξάλλου είχε αποφασίσει να αποδεχθεί μια γενναία μείωση αποδοχών για να υπογράψει την ανανέωση του. Έτσι γλιτώσαμε το προ διετίας σήριαλ, που τον είχε φέρει για λίγες μέρες εκτός ομάδας.

Τι απέμενε; Κάποια διαδικαστικά ζητήματα γύρω από το νέο συμβόλαιο και η επίσημη ανακοίνωση της «ασπρόμαυρης ΠΑΕ. Ήρθε κι αυτή σήμερα.

Ο Ζοσέ Μπότο και ο Ραζβάν Λουτσέσκου, εδώ και πολύ καιρό, συζήτησαν το θέμα του αρχηγού βάζοντας κάτω όλες τις παραμέτρους που έχουν να κάνουν με το νέο (μονοετές) συμβόλαιο και έκριναν ότι η ομάδα χρειάζεται και θέλει ο Βιεϊρίνια να είναι «παρών» στο χτίσιμο της νέας ομάδας. Όχι μόνο πάνω στο χορτάρι, αλλά και σε άλλους τομείς, η ηγετική φυσιογνωμία του Πορτογάλου μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική και χρήσιμη. Τόσο ο συμπατριώτης του αθλητικός διευθυντής του ΠΑΟΚ, όσο και ο Ρουμάνος προπονητής του «Δικεφάλου» γνωρίζουν «από πρώτο χέρι» την πολύτιμη βοήθεια του αρχηγού σε απλά θέματα καθημερινότητας, αλλά και την ικανότητα του να μεταδώσει στους νεότερους τη δίψα για επιτυχίες και την αγάπη για την ομάδα.

Εννοείται πως Λουτσέσκου και Μπότο συζήτησαν αρχικά το θέμα με τον Ιβάν Σαββίδη. Ο ιδιοκτήτης της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ εμφανίστηκε να είναι θετικός, εξάλλου υπάρχει μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στον ίδιο και τον αρχηγό της ομάδας. Αφήστε που με τον ερχομό των δύο συμπατριωτών του, Ράφα Σοάρες (θα συνυπάρξει με τον πορτογάλος μπακ που ανακοινώθηκε κι αυτός σήμερα στο αριστερό άκρο της άμυνας) και Αντρέ Ρικάρντο, αλλά και του Λατίνου Νίκο Κουαλιάτα, υπήρχε ένας επιπλέον λόγος παραμονής.

Ο Βιεϊρίνια στο δεύτερο του σπίτι, την Τούμπα

Ο Βιεϊρίνια βλέπει θετικά το πλάνο της διοίκησης για τον «νέο ΠΑΟΚ», αλλά και τεχνικής ηγεσίας για το πως σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί την παρουσία του στα αποδυτήρια της Τούμπας. Κάπως έτσι φροντίζει να απαντήσει και στο ερώτημα που ακούει σχεδόν καθημερινά «μέχρι πότε θα συνεχίσει να παίζει ποδόσφαιρο;».

Μη ξεχνάμε ότι από τον περασμένο Ιανουάριο ο Πορτογάλος έχει κλείσει το 36ο έτος της ηλικίας του, αλλά όπως λέει ακόμη αντέχει και μπορεί να σταθεί πάνω στο χορτάρι.

«Όταν αντιληφθώ ότι δεν μπορώ να συνεχίσω, νιώθω ότι δεν μπορώ να προσφέρω, την ίδια στιγμή θα σταματήσω. Δεν πρόκειται να κάνω ζημιά στην ομάδα που αγαπώ, όμως αυτή η στιγμή δεν έχει φτάσει ακόμα, νιώθω ότι δεν έχω ολοκληρώσει το έργο μου ως ποδοσφαιριστής στον ΠΑΟΚ», λέει και το εννοεί.

Ετσι θα γράψει ιστορία

Από το ντεμπούτο του και την πρώτη συμμετοχή στις 30 Αυγούστου του 2008 (ΟΦΗ-ΠΑΟΚ 0-2) ο Αντρέ, 4.968 ημέρες μετά, συμπλήρωσε κόντρα στη Μαρσέιγ 278 συμμετοχές με την «ασπρόμαυρη» φανέλα και έμεινε μόνος στη δεύτερη θέση της λίστας όλων των ξένων στην ιστορία του ΠΑΟΚ, αφήνοντας πίσω τον Μλάντεν Φούρτουλα.

Ο 36χρονος αρχηγός αν δεν είχε φύγει για τη Βόλφσμπουργκ θα είχε σπάσει πολύ νωρίτερα το συγκεκριμένο ρεκόρ, όμως από την στιγμή που το κοντέρ έχει φτάσει τις 280 συμμετοχές, θέλει άλλες επτά για να φτάσει τον Νέτο Γκουερίνο στην πρώτη θέση (ο Βραζιλιάνος έπαιξε σε 287 παιχνίδια) και οκτώ για να τον ξεπεράσει και να γίνει ο ξένος ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες συμμετοχές στην ιστορία του συλλόγου.

Με 49 γκολ είναι στην τρίτη θέση των ξένων σκόρερ του «Δικεφάλου», έχοντας μπροστά τον Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς (55 γκολ) και τον Νέτο Γκουερίνο (80 γκολ).

O «κάπτεν» μπήκε στην πρώτη 20αδα όλων των ποδοσφαιριστών που έχουν φορέσει την «ασπρόμαυρη» φανέλα κι από τον Ιούλιο όταν και ο ΠΑΟΚ θα ξεκινήσει από νωρίς τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του, θα κυνηγάει να ξεπεράσει τον Χοσέ Κρέσπο, που με 50 συμμετοχές βρίσκεται στην 3η θέση της ευρωπαϊκής λίστας του «Δικεφάλου», ενώ ο Πορτογάλος είναι δύο θέσεις πιο κάτω με 44 συμμετοχές (9 γκολ).

Αυτή θα είναι η 10η σεζόν του στα γήπεδα με την «ασπρόμαυρη» φανέλα, μια δεκαετία φορτωμένη με πολλές αναμνήσεις, τίτλους, χαρές και κάποιες δύσκολες στιγμές, που όσο κι αν θέλει δεν μπορεί να ξεχάσει...


@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.