Παναθηναϊκός: Η μεγάλη αλήθεια του 0,7 xGoals παθητικό για την άμυνα

Παναθηναϊκός: Η μεγάλη αλήθεια του 0,7 xGoals παθητικό για την άμυνα

Παναθηναϊκός: Η μεγάλη αλήθεια του 0,7 xGoals παθητικό για την άμυνα

bet365

Ακόμα κι αν δεν έχει «σπίθα», ο Παναθηναϊκός θα ξέρει πως αμυντικά θα είναι... ατσάλι. Όπως συνέβη και με την ΑΕΚ. Το δίδυμο Σένκεφελντ – Βέλεθ υψώνει ασπίδα και υπερασπίζονται το δικαίωμα συμμετοχής στην Ευρώπη τη νέα σεζόν.

Ο αρχηγός Φραν Βέλεθ, απέναντι στην ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ έβγαλε στο χορτάρι όλο το σθένος που τον χαρακτηρίζει, πέφτοντας πάνω σε κάθε μπάλα για να την κοντράρει και πάνω σε κάθε αντίπαολο για να τον σταματήσει.

Η στιβαρή παρουσία του Μπαρτ Σένκεφελντ δίπλα του, στο κέντρο των μετόπισθεν, κάνει πραγματική διαφορά σε αυτό το κρισιμότατο και τελικό στάδιο της κούρσας της Super League Interwetten για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

Ο Παναθηναϊκός δεν είχε το πρόσωπο που παρουσίαζε στα προηγούμενα παιχνίδια του μίνι-πρωταθλήματος για την παρουσία στην Ευρώπη τη νέα σεζόν, όμως, κατάφερε ν' αποφύγει και το χειρότερο σενάριο μιας πιθανής ήττας.

Η εμπιστοσύνη των παικτών του Γιοβάνοβιτς στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι καταστάσεις στην άμυνα της ομάδας, είναι χιλιοειπωμένη. Ωστόσο, γι' ακόμα μια φορά η αμυντική γραμμή είναι εκείνη που παίρνει τα εύσημα και που παρά την ... πολλή δουλειά που είχε κόντρα στην «Ένωση», έμεινε αλύγιστη.

  • Η απουσία του Σένκεφελντ, ο Σάρλια και ο Πούγγουρας

Ο Ολλανδός αμυντικός αντιμετώπιζε πρόβλημα τραυματισμού από τον Μάιο του 2021, όταν για τελευταία φορά είχε εμφανιστεί στο 0-0 με τον Άρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης» για τα Playoffs της Super League. Έκανε επέμβαση για τον καθαρισμό του αστραγάλου του, προσπάθησε να φορτσάρει μέσα στο καλοκαίρι, αλλά δεν κατάφερε να επιστρέψει όσο σύντομα το ήθελε η ομάδα και ο προπονητής του. Τελικά... μπήκε ξανά σε φουλ ρυθμό από τον Δεκέμβρη!

Ο Παναθηναϊκός κλήθηκε στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος να στερηθεί τις υπηρεσίες του Μπαρτ Σένκεφελντ και φυσικά να βρεθούν λύσεις με Σάρλια και Πούγγουρα. Σε 15 παιχνίδια (13 ματς Super League και 2 για το Κύπελλο) δέχθηκε σύνολο 13 γκολ.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα μέχρι και τον Δεκέμβρη, το «τριφύλλι» είχε ήττες από ΠΑΣ, Άρη και ΑΕΚ (1-0 και τα τρία ματς), πήρε βέβαια την ισοπαλία δίχως τέρματα στο «Γ. Καραϊσκάκης», ενώ, ηττήθηκε και στην Τρίπολη (2-1) και εντός έδρας από τον ΠΑΟΚ (3-1).

  • Βελτίωση μόλις το «δίδυμο» με τον Βέλεθ ενώθηκε ξανά

Ο Παναθηναϊκός υποδέχθηκε πίσω τον βασικό του κεντρικό αμυντικό στις 11 του Δεκέμβρη, όπου ο Σένκεφελντ πέρασε με αλλαγή στα τελευταία λεπτά της νίκης (2-0) επί του Ατρόμητου στη Λεωφόρο. Και μπορεί εκείνος ν' αγωνίστηκε για πολύ λίγο, όμως, διατηρήθηκε το μηδέν παθητικό και φαίνεται πως ήδη έγινε η νέα αρχή. Το πρώτο του ματς ως 11αδάτος ήταν πλέον το εντός έδρας 2-0 επί του ΠΑΣ Γιάννινα για το πρωτάθλημα.

Οι «πράσινοι» με την... αποκατάσταση της τάξης στα μετόπισθεν, σε... 25,5 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις (με πορεία φυσικά μέχρι και τον τελικό του Κυπέλλου), έχουν δεχθεί μόλις 12 τέρματα! Δηλαδή... λιγότερο από μισό γκολ ανά ματς!

Σε αυτό το χρονικό διάστημα υπήρξε η μεγάλη ήττα (3-1) στον Βόλο, το πολύ κακό διάστημα των τριών αρνητικών αποτελεσμάτων στις αρχές του έτους (1-0 ο Αστέρας στη Λεωφόρο, 3-2 ο ΟΦΗ στην Κρήτη και 2-1 ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα), ενώ, υπάρχει και η τελευταία ήττα των παικτών του Γιοβάνοβιτς για φέτος με το 1-0 από τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο στις 19/2.

  • Και εγένετο... φρούριο

Αυτή τη στιγμή ο Παναθηναϊκός καταγράφει τιμή 0,7 xGoals ως παθητικό με τα στοιχεία όλης της σεζόν, αλλά και με μεγάλη βαρύτητα στα τελευταία ματς! Δηλαδή έχει μέσο όρο που δεν επιτρέπει στους αντιπάλους του να πετύχουν ούτε ένα γκολ. Και η εικόνα της ομάδας απέναντι και στην ΑΕΚ το φανέρωσε απόλυτα στο γήπεδο επιβεβαιώνοντας τους αριθμούς με τη μαχητικότητα που παρατηρήθηκε στην γραμμή των μετόπισθεν.

Ο Φραν Βέλεθ έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του με την πράσινη φανέλα, ο Σένκεφελντ ήταν εκεί για να... περάσει το μήνυμα στους παίκτες της ΑΕΚ ότι δεν υπήρχε περίπτωση να τον νικήσουν ή να βρεθούν απαραίτητα σε θέση βολής. Και κάπως έτσι το «τριφύλλι» έφυγε από το ΟΑΚΑ με το 0-0 που φυσικά είναι ευνοϊκό μετά τις ήττες των Άρη και ΠΑΟΚ.

Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς τη δεδομένη χρονική στιγμή και έχοντας δεχθεί μόλις δυο τέρματα στα παιχνίδια που έχουν διεξαχθεί για τα Playoffs της Super League Interwetten, παρουσιάζει xGoals από τους αντιπάλους του μόλις 0,7!

Εξαιρώντας το 1,23 που είχε η Λαμία στην ρεβάνς των ημιτελικών του Κυπέλλου, μονάχα ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ είχαν ξεπεράσει το 1 ως xGoals στις αναμετρήσεις με τον Παναθηναϊκό, μετά από την τελευταία ήττα στο Αγρίνιο. Η «Ένωση» είχε 1,77 στην ισοπαλία (1-1) της Λεωφόρου και ο «δικέφαλος του βορρά» είχε 1,29 στην ήττα του (2-1) στην Αθήνα.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα