Ακαδημίες: Οι πρωταγωνιστές του πρωταθλήματος Κ19

Ακαδημίες: Οι πρωταγωνιστές του πρωταθλήματος Κ19

bet365

Το gazzetta αναλύει τις ομάδες και τα πρόσωπα που ξεχώρισαν, με την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος Νέων της Super League

Το πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα υποδομών στα χρονικά της Super League ολοκληρώθηκε, με τον Παναθηναϊκό να στέφεται πρωταθλητής και να επιστρέφει στο «θρόνο» μετά από δέκα χρόνια. Ήταν μία διοργάνωση με κύριο χαρακτηριστικό τις συνεχείς ανατροπές και την αγωνία μέχρι το τέλος, καθώς οι «πράσινοι» εξασφάλισαν τον τίτλο στην προτελευταία αγωνιστική, ενώ νωρίτερα είχαν κάνει το αποφασιστικό βήμα επικρατώντας 1-0 του Ολυμπιακού στο μεγάλο ντέρμπι.

Παράλληλα ήταν η πρώτη διοργάνωση που διεξήχθη ταυτόχρονα με τη δημιουργία των Β΄ ομάδων, με εμφανείς τις επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα. Η ΑΕΚ δεν κατέβασε καν ομάδα Κ19 (η νομοθεσία της έδινε αυτό το δικαίωμα) ενώ ο Ολυμπιακός έπιασε «ιστορικό χαμηλό» με την 8η θέση, όμως και νεαρούς παίκτες ανέδειξε και στις τελευταίες αγωνιστικές φάνηκε ότι είχε «δέσει» ως ομάδα. Ο ΠΑΟΚ αποκαθηλώθηκε μετά από τέσσερα χρόνια απόλυτης κυριαρχίας και παράλληλα είδε το εκπληκτικό αήττητο σερί του να σπάει μετά από 90 αγώνες, όταν έχασε από τον Ολυμπιακό στο Ρέντη τον Οκτώβριο. Έτσι, βάσει αποτελέσματος, ο Παναθηναϊκός ήταν αυτός που κατόρθωσε να συνδυάσει πιο αρμονικά απ΄όλους το «χτίσιμο» της Β΄ ομάδας με το ανταγωνιστικό πρόσωπο της Κ19. Δεν επηρεάστηκε από εσωτερικές μετακινήσεις παικτών και έφτασε στον τίτλο. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να «επωφεληθούν» ομάδες όπως ο Αστέρας Τρίπολης, ο Απόλλων Σμύρνης, ο ΠΑΣ Γιάννινα και ο Ιωνικός που κατέγραψαν εντυπωσιακές –τηρουμένων των αναλογιών- πορείες.

Οι καλύτερες ομάδες


Στον πρωταθλητή Παναθηναϊκό έχουμε αναφερθεί πολλές φορές, ενώ δημοσιεύθηκε πρόσφατα και το σχετικό αφιέρωμα. Από τους υπόλοιπους συλλόγους ξεχωρίσαν:


- Απόλλων Σμύρνης: Ιστορικό υψηλό η 6η θέση και οι 35 βαθμοί σε 24 ματς. Απίστευτη διαφορά με το άμεσο παρελθόν, αφού στην περσινή «κουτσουρεμένη» (λόγω Covid) σεζόν η «Ελαφρά Ταξιαρχία» είχε μόλις 5 βαθμούς σε 13 ματς, το 2019 25β. και το 2018 μόλις 14β. σε 30 αγώνες.


- Αστέρας Τρίπολης: Διεκδικητής του τίτλου μέχρι την προτελευταία αγωνιστική όταν ηττήθηκε 3-1 από τον Ολυμπιακό. Πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι «μεγάλοι» (γεννηθέντες το 2002). Πάντως, ο προπονητής Γιάννης Δουβίκας ανέδειξε και δύο μικρούς (2005), τον Παπαδημητρίου και τον Λάσκαρη


- ΠΑΣ Γιάννινα: Επίσης διεκδικητής τίτλου μέχρι τις τελευταίες «στροφές» της σεζόν. Στερήθηκε τη δυνατότητα για κάτι καλύτερο στο ματς-«ροντέο» με τον ΟΦΗ στην Κρήτη (3-3) και κατέλαβε την 4η θέση που είναι η καλύτερη της Ιστορίας του.
Και για τις τρεις ομάδες η κατάταξή τους είναι η καλύτερη της Ιστορίας τους σε πρωτάθλημα υποδομών: 2ος ο Αστέρας, 4ος ο ΠΑΣ Γιάννινα, 6ος ο Απόλλων.

Οι προπονητές που ξεχώρισαν


Πέραν του πρωταθλητή Βαγγέλη Σάμιου και του επιτελείου του, οι άνθρωποι του πάγκου που ξεχώρισαν για διάφορους λόγους είναι:


- Γιάννης Πολίτης και Λευτέρης Βελέντζας (Απόλλων Σμύρνης): Άριστη συνεργασία που έφερε τα ανάλογα αποτελέσματα. Ο Βελέντζας κρατώντας παράλληλα το πόστο του διευθυντή των Ακαδημιών, άρχισε να εμπιστεύεται ολοένα και περισσότερο το συνεργάτη του, ο οποίος ήταν πρώτος προπονητής σε αρκετά ματς.


- Γιώργος Γεωργουλόπουλος (Ιωνικός): Όσοι έχουν παρακολουθήσει εφέτος την ομάδα της Νίκαιας, κάνουν λόγο για 100% ομάδα του προπονητή. Ένας από τους πιο έμπειρους τεχνικούς σε επίπεδο υποδομών, προσελήφθη την 7η αγωνιστική όταν ο Ιωνικός είχε 5 ήττες και μία νίκη επί της ουραγού Λαμίας. Έκτοτε συγκέντρωσε 24 (από τους συνολικά 27) βαθμούς νίκησε τον Ολυμπιακό και πήρε το παραδοσιακό ντέρμπι με τον Ατρόμητο, ενώ εναντίον του ΠΑΟΚ είχε μία ισοπαλία και μία ήττα στο 90+4.

Χρήστος Αγγέλης (ΠΑΣ Γιάννινα): Έβαλε τον πήχη τόσο ψηλά, που είναι δύσκολο να τον ξαναπιάσει με τον ΠΑΣ. Η τέταρτη θέση κατακτήθηκε με ορισμένα εντυπωσιακά αποτελέσματα, όπως οι (για πρώτη φορά στα χρονικά) νίκες μέσα-έξω επί του Ολυμπιακού, ενώ (επίσης για πρώτη φορά) ο «Άγιαξ» νίκησε ταυτόχρονα ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό. Και τα κατάφερε αναδεικνύοντας ποδοσφαιριστές, ενώ παράλληλα ανέβασε στην Κ19 παίκτες από την Κ17, τον Λώλη, τον Βλέτσα, τον Σάλο.
Είναι απορίας άξιο πώς δεν έχουν ασχοληθεί ακόμα οι λεγόμενες «μεγάλες» Ακαδημίες με προπονητές σαν τον Πολίτη, τον Γεωργουλόπουλο, τον Αγγέλη οι οποίοι αποδεικνύουν έμπρακτα ότι είναι ανάμεσα στους πλέον καταρτισμένους της χώρας σε επίπεδο Youth. Υπάρχουν κι άλλοι, βέβαια, οι οποίοι μετέχουν σε άλλες διοργανώσεις, αλλά οι συγκεκριμένοι έδωσαν εφέτος τα διαπιστευτήριά τους απέναντι σε... μικρούς και μεγάλους.

Η Team Of The Year της Super League Κ19

Εξαιρετικά δύσκολη η αποστολή να αναδειχθούν οι καλύτεροι σε μία κατηγορία Youth όπου αγωνίστηκαν παίκτες πέντε διαφορετικών ηλικιών: από 2002 οι μεγαλύτεροι, μέχρι κάποιοι γεννηθέντες το 2006. Θα αφήσουμε εκτός συναγωνισμού, λοιπόν, τους πρεσβύτερους (2002) και τους μικρότερους (οι 2005 και οι 2006 ανήκουν ηλικιακά στο πρωτάθλημα Κ17) και θα αποπειραθούμε να στελεχώσουμε τις δύο καλύτερες ενδεκάδες του πρωταθλήματος Κ19 μέσα από ποδοσφαιριστές του 2003 και του 2004, που αποτελούν το κυρίως ηλικιακό γκρουπ του συγκεκριμένου πρωταθλήματος. Όλα αυτά, συμβουλευόμενοι πάντα τους καθ΄ύλην αρμόδιους και τα report που έχουμε λάβει από συλλόγους, τεχνικούς διευθυντές, προπονητές.
Το σύστημα που επιλέγουμε είναι επίσης το κλασικό για ακαδημίες 4-3-3

Team Of The Year 2021/22

''



ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ
Νίκος Γραμματικάκης (2003, Αστέρας Τρίπολης): Υπερασπίστηκε την εστία της δεύτερης (πίσω από τον ΠΑΟΚ) καλύτερης άμυνας του πρωταθλήματος. 23 συμμετοχές, 8 clean sheets και highlight η απόκρουση σε πέναλτι του Μπιλάλ στις καθυστερήσεις, στη νίκη (3-2) επί του Παναθηναϊκού στο Κορωπί.

ΔΕΞΙΟΣ ΜΠΑΚ
Λευτέρης Τασιούρας (2004, ΠΑΟΚ): Ένας δυναμικός μπακ με επιθετικές αρετές και συχνές προωθήσεις. Έπαιξε σε 15 ματς και μοιράστηκε στις συμμετοχές με τον έτερο παίκτη που αγωνίζεται στην ίδια θέση (Κιτσάκης)

ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΜΠΑΚ
Γιώργος Παυλάκης (2003, Παναθηναϊκός): Κομβικής σημασίας η επιστροφή του, καθώς έπαιξε σε 16 ματς. Αρχηγός της πρωταθλήτριας ομάδας, με την οποίο είχε κατακτήσει και τον τίτλο της Κ15 το 2018.

ΣΕΝΤΕΡ ΜΠΑΚ
Άγγελος Γωγουβίτης (2003, ΠΑΣ Γιάννινα): Πριν από ένα χρόνο ανάρρωνε από χιαστό ενώ το μέλλον του στον Παναθηναϊκό ήταν αβέβαιο. Επέλεξε τον ΠΑΣ Γιάννινα και δικαιώθηκε απόλυτα, αφού όχι μόνο καθιερώθηκε σε μια από τις πρωταγωνιστικές ομάδες της σεζόν, αλλά κέρδισε και την κλήση του στην εθνική Κ19.

Θάνος Προδρομίτης (2004, Παναθηναϊκός): Από τους ακρογωνιαίους λίθους του «Πράσινου» θριάμβου ήταν ο στόπερ από το Αγρίνιο, που έπαιξε σε 21 ματς και πέτυχε ένα γκολ. Επίσης στέλεχος του αντιπροσωπευτικου συγκροτήματος Κ19

ΜΕΣΟΙ
Αργύρης Δαρέλας (2003, ΠΑΟΚ): Με γεμάτη σεζόν (22 συμμετοχές, 5 γκολ, 2 ασίστ), ο κεντρικός χαφ της εθνικής Νέων κράτησε όρθιο τον «Δικέφαλο του Βορρά» στη διεκδίκηση του τίτλου


Λεάντρο Φρόκου (2003, Παναθηναϊκός): Αν και αγωνίστηκε σε λίγα ματς (14 στα 24), πέτυχε 5 γκολ ενώ η παρουσία του ήταν καταλυτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα δέκα ματς που απουσίασε, ο Παναθηναϊκός είχε 5 ήττες, 1 ισοπαλία (εντός με την ουραγό Λαμία) και 4 νίκες.


Μιχάλης Παναγίδης (2004, Άρης): Ένας box to box μέσος, με πολύ μεγάλη συμβολή στην πορεία του Άρη, που τον έφερε στην 5η θέση της κατάταξης. Πρώτος σε συμμετοχές (22) και δεύτερος σκόρερ της ομάδας (7 γκολ).

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ

Γιώργος Κυριόπουλος (2004, Παναθηναϊκός): Ο 17χρονος αριστεροπόδαρος winger με καταγωγή από την Κω ήταν πρώτος σε συμμετοχές καθώς έπαιξε σε 22 ματς, ενώ προσέφερε και 3 γκολ στην επιθετική συγκομιδή των πρωταθλητών.


Λάμπρος Σμυρλής (2004, ΠΑΟΚ): Πλάγιος επιθετικός με έφεση στο «1v1». Εξαιρετική σεζόν με 6 γκολ και 2 ασίστ σε 20 εμφανίσεις με τον «Δικέφαλο του Βορρά»


Αμπντελραχμάν Ζένι Μπιλάλ (2003, Παναθηναϊκός): Ο πρώτος σκόρερ όλων των πρωταθλημάτων της Super League με 21 γκολ σε 20 αγώνες, δεν γινόταν να απουσιάσει από τη λίστα. Ο Αιγύπτιος βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια στο Κορωπί και από την επόμενη σεζόν θα τον παρακολουθούμε αγωνιζόμενος στην Β΄ ομάδα (γιατί όχι και στην πρώτη) του Παναθηναϊκου

2η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΝΔΕΚΑΔΑ
Τερματοφύλακας: Μοναστηρλής (2004, ΠΑΟΚ)
Αμυντικοί: Χριστόπουλος (2003, Αστέρας Τρίπολης), Χατζημάρκος (2004, Απόλλων Σμύρνης), Κύρκος (2003, ΠΑΣ Γιάννινα), Σταματούλας (Ατρόμητος)
Μέσοι: Κασέμι (2003, Ολυμπιακός), Χατζηιωάννου (2004, Άρης), Γραμμένος (2003, Ιωνικός)
Επιθετικοί: Μουστάκας (2003, Απόλλων), Βολάκης (2004, Παναθηναϊκός), Δαλαμήτρας (Ατρόμητος)

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα