Παναθηναϊκός: Η διδακτική ιστορία του Αϊτόρ

Παναθηναϊκός: Η διδακτική ιστορία του Αϊτόρ

Παναθηναϊκός: Η διδακτική ιστορία του Αϊτόρ

bet365

O Nίκος Αθανασίου γράφει για τον Αϊτόρ που από «τελειωμένος» το καλοκαίρι, έγινε πρωταγωνιστής και ένας εκ των κορυφαίων του φετινού Παναθηναϊκού.

H μεγάλη εικόνα τα λέει όλα: 28 συμμετοχές, 7 γκολ και 8 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Ο Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα μαζί με τον Σεμπάστιαν Παλάσιος οδηγούν τον Παναθηναϊκό μέσα στη σεζόν χάρη στα τέρματα που σημειώνουν, τις ευκαιρίες που δημιουργούν, χάρη στην απόλυτη ουσία που κάθε ομάδα θέλει και αναζητά από τους εξτρέμ της. Mόνο τυχαία δεν είναι η συμμετοχή τους στα μισά γκολ του «τριφυλλιού» στο πρωτάθλημα. Και όλα αυτά μαζί με ένα άριστο τακτικό πακέτο στο ανασταλτικό κομμάτι.

Και αν η πορεία του Αργεντινού είναι λίγο πολύ αναμενόμενη, επιβεβαιώνοντας τον θόρυβο που έγινε για την μεταγραφή του αλλά και το ποσό που δαπάνησε το «τριφύλλι», η φετινή σεζόν του Αϊτόρ σίγουρα αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη και παράλληλα μια διδακτική ιστορία για όλους όσοι βλέπουν το άθλημα με την σοβαρότητα που του αξίζει και συμπεριφέρονται στους αθλητές, όπως ακριβώς τους πρέπει. Είναι άνθρωποι, όχι ρομπότ, έχουν ψυχή, δεν παίζουν σε ηλεκτρονική κονσόλα. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ αυτό, όπως φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι διαφορετικό σε οποιαδήποτε δουλειά να δουλεύεις με έναν πολύ καλό διευθυντή και άλλο πράγμα με κάποιον που δεν κάνει ούτε τα βασικά, σε κανένα επίπεδο.

Ο Ισπανός εξτρέμ ήταν μέχρι και την έναρξη της προετοιμασίας και με τα δύο πόδια εκτός Παναθηναϊκού. Εκτός από την ενεργοποίηση του ατζέντη του, ώστε να βρει πρόταση στον πελάτη του και να συνεχίσει αλλού την καριέρα του, ο 26χρονος μεσοεπιθετικός δεν ήθελε ούτε να ταξιδέψει με την ομάδα στην Ολλανδία και προτιμούσε να προπονείται μόνος του. Η συνεργασία του με τον Λάζλο Μπόλονι και οι απίθανες συζητήσεις του Ρουμάνου τεχνικού μαζί του, τον είχαν κάνει να θέλει να φύγει τρέχοντας. Με λίγα λόγια και απλά ο 68χρονος τεχνικός τον «έκαψε». Ποδοσφαιρικά και ψυχολογικά. Aπό το περιβάλλον του πείστηκε πως δεν είχε νόημα να κάνει προπόνηση με τις... μπουλντόζες στο Κορωπί, πόσω μάλλον από την στιγμή που ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς τον είχε αξιολογήσει θετικά και δεν παρασύρθηκε από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα εντός και εκτός συλλόγου για την αξία του ποδοσφαιριστή που ο Τσάβι Ρόκα έφερε ως ελεύθερο το καλοκαίρι του 2020 στους «πράσινους».

Στο Χορστ δεν ήταν από εκείνους που ξεχώρισε, ωστόσο όσο περνούσε ο καιρός και καταλάβαινε την πίστη του προπονητή, μεταμορφωνόταν σε προπονήσεις και παιχνίδια. Ο Αϊτόρ είναι ένα παιδί που η ψυχολογία του παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στα όσα δείχνει πάνω στο χορτάρι. Περισσότερο από όσο επηρεάζει τον μέσο όρο των ποδοσφαιριστών. Είναι ένας αθλητής από εκείνους που πρέπει να τους έχεις από κοντά, αν θες να τους κερδίσεις, αν θες να πάρεις πράγματα από αυτούς.

Το πιθανότερο σενάριο πέρσι το καλοκαίρι ήθελε τον Αϊτόρ μακριά από την Ελλάδα, φεύγοντας με την στάμπα του αποτυχημένου, του λίγου, του light, του προβληματικού ψυχολογικά που πέρασε και δεν ακούμπησε. Η Ουτρέχτη τον ήθελε σαν «τρελή» αλλά καθυστέρησε η πώληση του βασικού της εξτρέμ και η δουλειά δεν προχώρησε. Ο Τζιράνο Κερκ «έκλεισε» με 6 εκατομμύρια ευρώ στην Λοκομοτίβ Μόσχας την 1η Σεπτεμβρίου και χρόνος για τον Ισπανό δεν υπήρχε. Ευτυχώς για τον Παναθηναϊκό.

Λίγους μήνες αργότερα, ο ίδιος άνθρωπος, ο ίδιος ποδοσφαιριστής συνεχίζει από εκεί που είχε σταματήσει στην Ολλανδία όταν και έκανε παπάδες με την Τβέντε, με 24 γκολ και 18 ασίστ σε 61 ματς. Σε ένα κανονικό σύνολο, με έναν κανονικό προπονητή, σε μία ομάδα που είναι ομάδα και όχι σκορποχώρι, ο Αϊτόρ αποτελεί ένα από τα σημεία αναφοράς του Παναθηναϊκού. Γιατί μέσα από την ομαδική δουλειά έβγαλε τα προσόντα του, γιατί η ψυχολογία του έφτιαξε μέσα από την συνεργασία σε ένα νορμάλ περιβάλλον, γιατί ο σύλλογος στο καθαρά ποδοσφαιρικό κομμάτι του έδωσε όλα τα έφοδια -όπως ήταν υποχρεωμένος να κάνει- για να πετύχει, να διακριθεί, να βοηθήσει τον εαυτό του και την ομάδα.

Το συμβόλαιό του λήγει το 2023 και ο Παναθηναϊκός απαγορεύεται να κάνει το ίδιο λάθος που κάνει τόσο καιρό με τον Χουάνκαρ, δηλαδή να κινδυνεύει να χάσει τον παίκτη ως ελεύθερο σε λίγους μήνες. Κι ένας λόγος παραπάνω για τον Αϊτόρ που διαθέτει σημαντική μεταπωλητική αξία και μπορεί να φέρει ένα σημαντικό ποσό στα ταμεία στο μέλλον.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.