Η πορεία της Κ19 οφείλει να αποτελέσει εφαλτήριο εξέλιξης και όχι ''υπνωτικό'' για την ακαδημία του Παναθηναϊκού

Η πορεία της Κ19 οφείλει να αποτελέσει εφαλτήριο εξέλιξης και όχι ''υπνωτικό'' για την ακαδημία του Παναθηναϊκού

Η πορεία της Κ19 οφείλει να αποτελέσει εφαλτήριο εξέλιξης και όχι ''υπνωτικό'' για την ακαδημία του Παναθηναϊκού

bet365

Με αφορμή την πορεία πρωταθλητισμού της Κ19, ο Νίκος Αθανασίου γράφει για την ακαδημία του Παναθηναϊκού.

Τα τελευταία δέκα χρόνια η ακαδημία του Παναθηναϊκού είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε διάφορες εξαγγελίες και προγραμματικές δηλώσεις της ιδιοκτησίας και των τεχνικών ποδοσφαιρικών προϊσταμένων του συλλόγου. Ο διοικητικός οργανισμός, βέβαια, ποτέ δεν κατάλαβε την διαφορά του απλοϊκού, πρόχειρου και ποδοσφαιρικά μπακαλίστικου ''βάζω τους παίκτες από το φυτώριο στη πρώτη ομάδα'' με το ''δημιουργώ τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στην ακαδημία για να εξελίξω τα ταλέντα μου και μετά να συνεχίσουν στη πρώτη ομάδα μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλάνο ένταξης, αξιοποίησης και βελτίωσης που δεν σταματά ποτέ''.

Μην ξεχνάμε πως το καλοκαίρι του 2020 για 60.000 ευρώ και με τεράστια ευθύνη του τότε τεχνικού διευθυντή, Τσάβι Ρόκα, οι ''πράσινοι'' ήταν έτοιμοι να γίνουν νομάδες και να κάνουν προπονήσεις σε ''γηπεδάκια'' στη Βάρη, στο γήπεδο της Λεωφόρου και στο Κορωπί. Σε τρία διαφορετικά σημεία! Τότε σε τούτη την γωνιά είχαμε αναδείξει το θέμα με την σοβαρότητα που έπρεπε και μετά από λίγο διάστημα έγινε το αυτονόητο που πάντα είναι και το πιο δύσκολο στο ''τριφύλλι''.

Η πορεία πρωταθλητισμού της Κ19 του συλλόγου έφερε και πάλι τα τμήματα υποδομής του Τριφυλλιού στο προσκήνιο. Για όμορφους λόγους αυτή την φορά. Η νίκη επί του Ολυμπιακού με 1-0 στο Κορωπί έφερε την κατάκτηση του πρωταθλήματος μια ανάσα από το ''πράσινο στρατόπεδο'' αλλά η ουσία των πραγμάτων στο αναπτυξιακό ποδόσφαιρο δεν κρύβεται στους τίτλους. Αν αύριο-μεθαύριο ο Παναθηναϊκός δεν αξιοποιήσει τα παιδιά που έχουν ξεχωρίσει από αυτή την φουρνιά, κανείς δεν θα θυμάται, καμία αξία δεν θα έχει η κατάκτηση της πρώτης θέσης.

Οι πρωτιές και μόνο αυτές χωρίς να συνοδεύονται από οτιδήποτε διαφορετικό σε επίπεδο προόδου και εξέλιξης, ευτυχώς δεν απασχολούν τους τωρινούς διοικητές της ακαδημίας και συγκεκριμένα τον εξαιρετικό Βαγγέλη Σάμιο και το επιτελείο του. Πέρασε και από αυτή την φάση ο Παναθηναϊκός, της φάσης του ''είμαστε ο Παναθηναϊκός και πρέπει να είμαστε πρώτοι'', της φάσης του ''να παίζουμε με καρδιά και ψυχή'' και άλλα τέτοια ωραία επαναστατικά, σε μία κατάσταση που σε αυτιά αδαών μπορεί να ακούγονταν ωραία αλλά σε ποδοσφαιρικό επίπεδο δεν είχαν να προσφέρουν το παραμικρό.

σσσχ

Η επικείμενη κατάκτηση του τίτλου, λοιπόν, θα πρέπει να αποτελέσει για την διοίκηση του Παναθηναϊκού εφαλτήριο προόδου, εξέλιξης και βελτίωσης της λειτουργίας της ακαδημίας σε όλα τα επίπεδα. Σε καμία περίπτωση και θα είναι μεγάλο λάθος, δεν πρέπει το κλαμπ να... παραμυθιαστεί από την πρώτη θέση και να πιστέψει πως ''αφού πήραμε το πρωτάθλημα τα κάνουμε όλα σωστά''. Όχι ο Παναθηναϊκός δεν τα κάνει όλα σωστά και σε επίπεδο οργάνωσης, λειτουργίας και συνθηκών βρίσκεται πολύ μακριά από εκεί που θα έπρεπε να είναι ένα κλαμπ με την δική του δυναμική.

Οι συνθήκες προπόνησης-τα γήπεδα στην Παιανία δεν είναι και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση- η περαιτέρω επιμόρφωση και εξέλιξη των προπονητών και ταυτόχρονα η αύξηση ποσοτική και ποιοτική του staff, η τεχνικο-υλική υποστήριξη της καθημερινότητας, η συχνή συμμετοχή σε τουρνούα στο εξωτερικό που σε ανεβάζουν επίπεδο σε παραστάσεις και τεχνογνωσία, η άρτια φιλοξενία ακόμη περισσότερων παιδιών από την επαρχία, οι σχολές ποδοσφαίρου ανά την Ελλάδα και φυσικά η επαρκής στελέχωση του τμήματος scouting, είναι τα κυριότερα από εκείνα που θα μπορούσαν και θα έπρεπε να λειτουργούν καλύτερα σε ένα κλαμπ που οφείλει στον εαυτό του και στην εποχή να έχει την ακαδημία του ως πραγματική προτεραιότητα στην οποιαδήποτε εξέλιξη ενός ποδοσφαιρικού πρότζεκτ. Όλα τα παραπάνω σημαίνουν καλύτερες συνθήκες, καλύτερες ομάδες, καλύτερους παίκτες, περισσότερες πιθανότητες ενίσχυσης της πρώτης ομάδας.

Μακάρι αυτή η πορεία προς τον τίτλο να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη, ώστε όλα τα παραπάνω να αρχίσουν να λειτουργούν καλύτερα, να αυξηθεί το διαθέσιμο ποσό από την ΠΑΕ για την ακαδημία και ο Παναθηναϊκός τα επόμενα χρόνια να διαθέτει το κορυφαίο φυτώριο από κάθε άποψη στην χώρα. Η επένδυση στα τμήματα υποδομής είναι σίγουρα λεφτά, είναι λεφτά στην τράπεζα, είναι χρήματα που σε βάθος χρόνου επιστρέφουν πίσω στα ταμεία, διπλάσια και τριπλάσια.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.