Παναθηναϊκός Κ19: Το θέλει και το παίρνει χωρίς εκπτώσεις

Παναθηναϊκός Κ19: Το θέλει και το παίρνει χωρίς εκπτώσεις

bet365

Η ομάδα Νέων του Παναθηναϊκού ετοιμάζεται να επιστρέψει στο «θρόνο» της μετά από δέκα χρόνια και το πετυχαίνει παραμένοντας πιστή στο πλάνο και τις αρχές μιας Ακαδημίας

Σπανίζουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο οι προσπάθειες εκείνες που χαρακτηρίζονται από συνέπεια λόγων και έργων. Ανάμεσά τους συνήθως υπεισέρχεται η σκοπιμότητα και διαφοροποιεί τον αρχικό σκοπό. Γι΄αυτό και η πορεία της εφετινής ομάδας Νέων του Παναθηναϊκού δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία στο πρωτάθλημα το οποίο (όλα δείχνουν ότι) θα κατακτήσει.
Ως gazzetta είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε την διαδρομή αυτή από την αρχή έως το τέλος. Να δούμε την ομάδα αυτή να χάνει έδαφος, να «γκρεμίζεται» από την κορυφή, να ανακάμπτει και να επιστρέφει εκεί που της αξίζει με τη νίκη επί του Ολυμπιακού στο ντέρμπι του Σαββάτου.

Πρωτοχρονιά ήταν, όταν δημοσιεύσαμε την αποκλειστική συνέντευξη του ανθρώπου που πιστώνεται το μεγαλύτερο μερίδιο στην επιτυχία: του τεχνικού διευθυντή της Ακαδημίας και προπονητής της Κ19, Βαγγέλη Σάμιου. Κοντολογίς ο προπονητής αυτός προέτασσε με τρόπο... φανατικό την εκπαιδευτική διάσταση της Ακαδημίας και επέμενε ότι σε επίπεδο Youth δεν υπάρχει η κακώς εννοούμενη σκοπιμότητα. Δηλαδή οι καθυστερήσεις, οι αλλαγές στο «ενενηντα-φεύγα» για να κερδίσουμε χρόνο, οι fake τραυματισμοί. Δεν σας κρύβω ότι το πρωί του Σαββάτου πηγαίνοντας στο Κορωπί η σκέψη αυτή κυριαρχούσε στο μυαλό μου. «Τώρα θα σε δω, Βαγγέλη Σάμιε, που κρίνεται ένα ολόκληρο πρωτάθλημα εναντίον του Ολυμπιακού». Κι αντί για «καμινάδες» και... ομηρικές μάχες για να κρατήσει ο Παναθηναϊκός την πολύτιμη νίκη, παρακολουθήσαμε μια ραψωδία, ένα ύμνο λατρείας στο αναπτυξιακό ποδόσφαιρο.

Ο Παναθηναϊκός έχει ανοίξει το σκορ από τις αρχές του Β΄ ημιχρόνου. Μετά το 75΄ αρχίζει να πιέζεται, σταδιακά όλο και πιο πολύ. Κι όμως, στα τελευταία 20 λεπτά δεν είδαμε «θεατρινισμούς», δεν είδαμε ποδοσφαιριστές να πέφτουν κάτω για να κερδίσουν χρόνο, η τελευταία αλλαγή του Παναθηναϊκού έγινε στο 90΄, ενώ οι παίκτες του έκαναν ένα-δυο «πανικόβλητα» διωξίματα της μπάλας, αμέσως μετά την φοβερή απόκρουση του Κλίντμαν στο 90+2΄! Με άλλα λόγια, έμειναν αφοσιωμένοι στο πλάνο, στο σχέδιο πάνω στο οποίο δουλεύουν από την αρχή της χρονιάς.
Δεν άλλαξαν το παραμικρό ούτε όταν απέναντί τους βρέθηκε ο «αιώνιος αντίπαλος», που κατέβασε πέντε παίκτες από τη Β΄ ομάδα για να παρουσιαστεί όσο το δυνατό πιο ανταγωνιστικός. Η στάση του Ολυμπιακού τιμά το θεσμό και τον μεγάλο του αντίπαλο, έστω κι αν δύο περιπτώσεις κρίνονται ως ελαφρώς υπερβολικές. Οι Καλογερόπουλος, Σαπουντζής είναι project Α΄ ομάδας και δεν πρέπει να «υποβιβάζονται» για ένα ματς στο πρωτάθλημα Νέων. Στα δικά του αντίστοιχα προβλήματα, ο Παναθηναϊκός έμεινε πιστός στο πλάνο και τις αρχές των διοργανώσεων αναπτυξιακών ηλικιών. Παρότι έλειπαν με την εθνική Κ17 δύο βασικοί χαφ, ο Καλοσκάμης και ο Λιατίφης, δεν τέθηκε καν προς συζήτηση η ενίσχυση με τον Κρυπαράκο (2003), που ήταν με τη Β΄ ομάδα στα Χανιά για ένα βαθμολογικά αδιάφορο ματς της Super League 2. Έπαιξαν όσα μέλη της ομάδας, της «παρέας» αυτής που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο, ήταν διαθέσιμα. Διότι εάν δεν αγωνιζόταν ο «αναπληρωματικός» του Καλοσκάμη, αλλά αντιθέτως επιστρατευόταν ένας ποιοτικότερος παίκτης από τη Β΄ ομάδα, τότε το εκπαιδευτικό πλάνο πάει περίπατο.

Και επειδή υπάρχουν συγκρίσιμα μεγέθη, ο Παναθηναϊκός πήρε την σπουδαιότερη νίκη της σεζόν αγωνιζόμενος με επτά επαγγελματίες (Φρόκου, Παυλάκης, Βολάκης, Μπιλάλ, Νταμπίζας, Προδρομίτης, Κυριόπουλος), ενώ ο Ολυμπιακός με 15. Όλοι όσοι έπαιξαν με τους «ερυθρόλευκους», έχουν υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο μέσα στον τελευταίο χρόνο...

Για να πανηγυρίσει ο Παναθηναϊκός το πρώτο του πρωτάθλημα Νέων μετά από ακριβώς δέκα χρόνια, χρειάζεται νίκη επί του ΟΦΗ στο Ηράκλειο στην τελευταία αγωνιστική. Θα είναι μία εξέλιξη απόλυτα δίκαιη για τον Βαγγέλη Σάμιο, που μετά τη νίκη δεν παρέλειψε να ζητήσει συγνώμη από τον Μιχόπουλο του Αστέρα Τρίπολης για μία λεκτική αντιπαράθεση στον αγώνα της 31ης Ιανουαρίου (3-2 είχε νικήσει ο Αστέρας στο Κορωπί). Η ανάγκη αυτή τον βάραινε γιατί ήξερε ότι στην περίπτωση εκείνη δεν είχε ακολουθήσει τους «κανόνες» που ο ίδιος έχει θεσπίσει. Το είχε πει και σε εμάς και έμενε να το αποδείξει: «Θέλουμε το πρωτάθλημα, αλλά το θέλουμε με τον δικό μας τρόπο». Ακριβώς έτσι ήλθε κι η νίκη επί του Ολυμπιακού, με τρόπο που αρμόζει στις Ακαδημίες, αλλά και στο ποδόσφαιρο.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Μανταίος
Γιώργος Μανταίος