Η ευθυκρισία του Γιοβάνοβιτς βελτιώνει τον Παναθηναϊκό

Η ευθυκρισία του Γιοβάνοβιτς βελτιώνει τον Παναθηναϊκό

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Η ευθυκρισία του Γιοβάνοβιτς βελτιώνει τον Παναθηναϊκό

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την βελτίωση του Παναθηναϊκού, που έγινε το Σάββατο ορατή ακόμη και σε ένα “μέτριο” παιχνίδι του, απέναντι στον Ιωνικό.

O Δημήτρης Σπανός ήταν ακόμη ένας προπονητής - αντίπαλος του Παναθηναϊκού στην Superleague που επιχείρησε να εξουδετερώσει ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της ομάδας του Ιβάν Γιοβάνοβιτς: να “βγάλει” τον Ρούμπεν Πέρεθ από το χτίσιμο των επιθέσεων του Παναθηναϊκού. Ο πρώτος που το έκανε καλά, δηλαδή ετοίμασε ένα αποτελεσματικό αγωνιστικό σχέδιο για να περιορίσει τον μοχλό ανάπτυξης των επιθέσεων του Παναθηναϊκού, ο Νίκος Νιόπλιας με τον ΟΦΗ, δημιούργησε ένα επιτυχημένο παράδειγμα, το οποίο έκτοτε ακολουθούν συνάδελφοί του.

Στις πρώτες φορές που του συνέβη αυτό ο Παναθηναϊκός δεν έμοιαζε καλά προετοιμασμένος να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση. Το περασμένο Σάββατο όμως στην Νίκαια ήταν προετοιμασμένος, και στο σχέδιο αλλά και ψυχικά και πνευματικά. Από τις πρώτες στιγμές του παιχνιδιού, που είδε τους επιθετικούς και τους κεντρικούς χάφ του Ιωνικού να επιτηρούν στενά τον Ρούμπεν, ο Γιοβάνοβιτς έβαλε τον Κότσιρα να μένει πίσω για να γίνει ο τρίτος παίκτης στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης των επιθέσεων και χρησιμοποίησε τις κινήσεις του Ρούμπεν για να τραβά ο Ισπανός τον προσωπικό αντίπαλο και να ελευθερώνει τον χώρο για τους συμπαίκτες του. Ο Βέλεθ και ο Σέκενφελντ δοκίμασαν κάποιες φορές να χτίσουν με άμεσο τρόπο επιθέσεις, σημαδεύοντας στο βάθος της επίθεσης. Ο Βιγιαφάνιες και ο Μαουρίτσιο οπισθοχώρησαν περισσότερες φορές για να μπουν νωρίτερα στην ανάπτυξη μιας επίθεσης. Με όλα αυτά ο Παναθηναϊκός άρχισε να παίζει με το μυαλό των αντιπάλων του και να τους κουράζει. Μέχρι το 38’ο λεπτό, όταν ο Παναθηναϊκός κράτησε 6 παίκτες στο δικό του μισό για να χτίσει την επίθεση απέναντι σε 3 παίκτες του Ιωνικού. Χάρη στις τακτικές ενέργειες των Χουανκαρ και Βιγιαφάνιες ο χώρος δημιουργήθηκε, ο Ρούμπεν Πέρεθ πήρε ελεύθερος την μπάλα και δοκίμασε την πρώτη μακρινή μεταβίβασή του στο παιχνίδι, προς τον Καρλίτος. 0-1.

Στο πιο φτωχό, με όρους αριθμού επιθέσεων και τελικών προσπαθειών, παιχνίδι του στην Superleague από τον Οκτώβριο, που είχε βρεθεί στο Καραϊσκάκη, ο Παναθηναϊκός πήρε με σχετική άνεση την νίκη για δύο λόγους: επειδή δεν έχασε την ηρεμία και την συγκέντρωσή του στην εφαρμογή του πλάνου του μέχρι να βρει το γκολ και επειδή έπειτα κατάφερε να διαχειριστεί με ψυχραιμία την κατάσταση του παιχνιδιού με συνέπεια να μην επιτρέψει στον αντίπαλο να κάνει σουτ στην εστία του.

ο Σπανός και ο Γιοβάνοβιτς

Στη λήξη του παιχνιδιού ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στήθηκε μπροστά στην κάμερα της CosmoteTV για να επικοινωνήσει για ακόμη μια φορά με ειλικρίνεια και ευθυκρισία με τους φίλους του Παναθηναϊκού και τους ποδοσφαιρόφιλους. Αμέτρητοι προπονητές στην θέση του θα στήνονταν μπροστά στην κάμερα μόνο για να καμαρώσουν για τη νίκη, και θα χρησιμοποιούσαν το αποτέλεσμα για να βαφτίσουν “πολύ καλή” μια φτωχή - δημιουργικά - εμφάνιση. Ο 59χρονος Σέρβος προπονητής όμως δεν είναι ένας από τους αμέτρητους προπονητές. Είναι κάποιος που αναγνωρίζει ακόμη και με τον δημόσιο λόγο του τις αδυναμίες της ομάδας του. Και αυτή είναι, αν όχι η βασικότερη, μια από τις βασικότερες εξηγήσεις για την βελτίωση του Παναθηναϊκού στην διάρκεια των μηνών που δουλεύει με αυτόν τον προπονητή.

Με μια μέτρια, συγκριτικά με προηγούμενες, απόδοση, ο Παναθηναϊκός νίκησε επειδή είχε μελετήσει καλά τον αντίπαλό του και τις συνθήκες διεξαγωγής του παιχνιδιού (μικρός αγωνιστικός χώρος) και είχε ετοιμάσει ένα αγωνιστικό σχέδιο προσαρμοσμένο σε αυτό το πλαίσιο. Νίκησε επειδή διαθέτει έναν κεντρικό μέσο που τελειώνει τα ματς με 85+% ακρίβεια στις μεταβιβάσεις ακόμη και όταν πιέζεται, και έχει στο ρεπερτόριό του τον ορισμό της ποιοτικής πάσας - αυτής που ακυρώνει όλες τις αμυντικές γραμμές του αντιπάλου. Νίκησε επειδή επέστρεψε στο παιχνίδι του ο Καρλίτος. Νίκησε επειδή πήρε ακόμη μια σημαντική συνεισφορά από έναν “υπό παραχώρηση” ποδοσφαιριστή του περασμένου καλοκαιριού, τον Αϊτόρ - δηλαδή ακόμη έναν ποδοσφαιριστή στον οποίο ο Γιοβάνοβιτς έδωσε το δικαίωμα να “τον πείσει” και του έδειξε ότι είναι ένας δίκαιος προπονητής που δεν μένει κολλημένος στην επιλογή των ποδοσφαιριστών που “υπέγραψε” εκείνος το περασμένο καλοκαίρι.

Το παρελθόν δεν προβλέπει, ούτε ορίζει το μέλλον. Καταγράφοντας όμως την στιγμή, είναι πολύ εύκολο να διαπιστώσεις ότι στις 222 ημέρες που έχουν κυλήσει από την ημέρα ανακοίνωσης της πρόσληψης του Ιβάν Γιοβάνοβιτς ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα που βελτιώνεται και δημιουργεί δυναμική ομάδας που θα διεκδικεί πραγματικά και όχι μόνο κατ’ όνομα τον τίτλο.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.