Παναθηναϊκός: Ο Καρλίτος, ο Μακέντα κι ένας «Αραούχο»

Παναθηναϊκός: Ο Καρλίτος, ο Μακέντα κι ένας «Αραούχο»

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Παναθηναϊκός: Ο Καρλίτος, ο Μακέντα κι ένας «Αραούχο»

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για την θέση του σέντερ φορ στον Παναθηναϊκό, ο οποίος διαθέτει τον πιο εύστοχο επιθετικό στο πρωτάθλημα και μία ακριβοπληρωμένη ρεζέρβα, και τον ιδανικό στράικερ στον τρόπο που παίζει το Τριφύλλι επί Γιοβάνοβιτς.

Κάθε φορά που ο Παναθηναϊκός χάνει ένα παιχνίδι στη φετινή αγωνιστική περίοδο, ξεκινούν διάφορες συζητήσεις για το ρόστερ, την ποιότητα των ποδοσφαιριστών του σε κάθε θέση και πάει λέγοντας. Από την πρώτη αγωνιστική. Αν γίνει μια γκέλα στην άμυνα, η ομάδα άμεσα θέλει στόπερ. Αν χάσει ένα ματς με αρκετές ευκαιρίες, το σύνολο θέλει άμεσα σέντερ φορ.

Αν δεν δημιουργήσει πολλές φάσεις, τότε θέλει εξτρέμ και μέσους, την ώρα που η μεγάλη εικόνα είναι δεδομένη και γνωστή από το καλοκαίρι, τόσο για τους φετινούς στόχους, όσο και για την σοβαρότητα του προπονητή. Όλα αυτά για μια ομάδα που τα τελευταία δέκα χρόνια έχει κάνει 122 μεταγραφές και αναζητούσε πάντα την λύση των αγωνιστικών της προβλημάτων μέσα από την ενίσχυση, που σπάνια ήταν τέτοια, καθώς δεν υπήρχε το οργανωτικό υπόβαθρο αλλά ούτε και τα χρήματα για να αποδειχθεί σωτήρια.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς συνεχώς παρουσιάζει νέους πρωταγωνιστές και η ουσιαστική ενίσχυση της ομάδας θα ήταν φρόνιμο να κριθεί στο φινάλε της σεζόν, εκτός από τις θέσεις όπου υπάρχει αριθμητικό πρόβλημα και ποιοτική έλλειψη, τα οποία έχουν διαγνωσθεί από το καλοκαίρι. Όπως σε αυτή του αμυντικού μέσου και του αριστερού μπακ, ως εναλλακτική του Χουάνκαρ.

Αν η λύση σε όλα τα δεινά του Παναθηναϊκού ήταν οι μεταγραφές, τότε με αυτές τις 122 θα είχε κατακτήσει τουλάχιστον δύο πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα, έτσι δεν είναι;

Ο οργανισμός το καλοκαίρι του 2021 μπήκε στη διαδικασία δημιουργίας μίας κανονικής ομάδας από τις στάχτες που άφησε ο Μπόλονι, με στόχο να επιστρέψει στην Ευρώπη, να είναι ανταγωνιστικός, να φτάσει μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου και να δημιουργήσει ένα σύνολο που με τις απαιτούμενες προσθήκες το καλοκαίρι του 2022 θα φτάσει σε ένα σημείο, όπου θα μπει στο νέο πρωτάθλημα για να το διεκδικήσει. Με μπάτζετ που δεν ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ, ο Γιοβάνοβιτς έχει παρουσιάσει μία ομάδα με ξεκάθαρη πρόοδο, βελτίωση, ένα συγκρότημα που δημιουργεί ελπίδες και προσδοκίες για το παρόν και το μέλλον.

Σίγουρα η βαθμολογική συγκομιδή δεν είναι ούτε αυτή που αξίζει στον Παναθηναϊκό, αλλά ούτε και αυτή που του πρέπει, μα η έλλειψη διάρκειας είναι κάτι που ειδικά τους πρώτους μήνες της σεζόν, λογίζεται ως κάτι απόλυτα φυσιολογικό για μία εντελώς καινούρια ομάδα πάνω στη φιλοσοφία, την ταυτότητα, την λειτουργία της πάνω στο χορτάρι.

Προσοχή: Όλα τα παραπάνω στα δεδομένα του σημερινού Παναθηναϊκού, προσαρμοσμένα στη τελευταία δεκαετία και όχι στη κανονικότητα και το dna του συλλόγου. Άλλος δρόμος, όμως, ποδοσφαιρικά δεν υπάρχει, οι ομάδες δεν αγοράζονται (πόσω μάλλον όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα) αλλά χτίζονται. Με αίμα, δάκρυα, ιδρώτα, καλές βραδιές, αποτυχίες όπως στον Βόλο και υπομονή. Λέξη άγνωστη-όχι άδικα- στο περιβάλλον του συλλόγου, όμως, αυτός είναι ο μόνος δρόμος. Το ράβε-ξήλωνε δεν οδηγεί πουθενά.

ssx

Μετά την ήττα από τον Βόλο, όπου μια διαιτητική απόφαση καθόρισε την εικόνα του δευτέρου ημιχρόνου, ο Φεντερίκο Μακέντα μπήκε στο στόχαστρο για τις χαμένες του ευκαιρίες και ταυτόχρονα ξεκίνησε εκ νέου μια κουβέντα για την θέση του σέντερ φορ στον Παναθηναϊκό. Ωραία κουβέντα, ενδιαφέρουσα, για αυτό και αποτελεί το αντικείμενο του αποψινού σημειώματος αλλά είναι μια κουβέντα που θα πρέπει να μπει στη σωστή της βάση για να έχει νόημα.

Μετά από 16 παιχνίδια στο πρωτάθλημα και τρία στο Κύπελλο, σε πόσα ο Παναθηναϊκός έχασε βαθμούς λόγω πρωτίστως της επιθετικής του δυστοκίας;

Σε ελάχιστα. Το Τριφύλλι στη SL1 σε τελικές ευκαιρίες ίσες με 25.5xGoals(δεύτερη καλύτερη επίδοση πίσω από τον Ολυμπιακό) έχει σκοράρει 27 τέρματα. Παραπάνω από το προσδωκόμενο. Όχι κάτι φοβερό, αλλά παραπάνω. Σίγουρα δεν είναι μια άστοχη ομάδα ο φετινός Παναθηναϊκός, όπως αποδεικνύουν και οι αριθμοί.

Πάμε τώρα στους σέντερ φορ του.

Καρλίτος είναι ο δεύτερος σκόρερ στο πρωτάθλημα με 9 γκολ σε 13 συμμετοχές. Με κανένα πέναλτι. Ο Ισπανός φορ είναι ο πιο εύστοχος ποδοσφαιριστής στη SL1, καθώς έχει συνδεθεί 9 φορές με το αντίπαλο πλεκτό όταν τα xGoals του βρίσκονται στο 3.43! Σχεδόν τρεις φορές πάνω από το προσδωκόμενο είναι η φετινή επίδοση του έμπειρου άσου, ο οποίος έχασε κάποια παιχνίδια το τελευταίο διάστημα λόγω ενός τραβήγματος και του Covid19. Παράλληλα μετρά και 2 ασίστ.

Τα καλύτερά του παιχνίδια τα έκανε στο 4-2-3-1, έχοντας ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Ιωαννίδη, αγωνιζόμενος περισσότερος ως επιτελικός και λιγότερο ως δεύτερος επιθετικός. Ως σέντερ φορ έχει σκοράρει 2 φορές, ως ᾽᾽10άρι᾽᾽, 7. Στο 4-3-3 η επιδραστικότητα στο παιχνίδι της ομάδας δεν είναι η ίδια όσον αφορά την δημιουργία, αλλά για την εκτέλεσή του δεν μπορεί να ειπωθεί το παραμικρό και δεδομένα αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό, κυνικό και ταλαντούχο φορ του ρόστερ σε αυτό το κομμάτι. Αν την πάρει όπως πρέπει, το... μπουμπούνισε. Στο ποδόσφαιρο κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις. Η αμοιβή του είναι κάτι παραπάνω από 600.000 ευρώ ετησίως.

* Ο Φεντερίκο Μακέντα, τώρα, αφού ξεπέρασε το σημαντικό πρόβλημα στον αστράγαλο, κάλυψε επάξια το κενό του Καρλίτος όταν αυτό δημιουργήθηκε. Σκόραρε κρίσιμα γκολ με Λαμία και Παναιτωλικό αλλά έκτοτε σίγησε. Είναι τόσο άστοχος, όμως, ο Ιταλός φορ; Σε καμία περίπτωση. Σίγουρα δεν είναι ο killer που θέλει κάθε προπονητής να έχει, αλλά δεν είναι και... χασογκόλης. Φέτος σε 3.4xGoals έχει βάλει 3 γκολ, πέρυσι σε 7.52xGoals σημείωσε 9 τέρματα, πρόπερσι 12 γκολ σε 12.15xGoals και την πρώτη χρονιά στην Ελλάδα 10 γκολ σε 7.5xGoals. Όλα αυτά στο πρωτάθλημα. Η αμοιβή του πλησιάζει τις 700.000 ευρώ ετησίως.

*Τρίτη επιλογή είναι ο Φώτης Ιωαννίδης, ο οποίος ξεκίνησε την σεζόν πολύ δυνατά, έχοντας τον Καρλίτος να παίζει λίγο πιο πίσω του. Πριν το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό προσβλήθηκε από κορονοϊό, μετά είχε και έναν μυϊκό τραυματισμό και έχασε την φόρα εκείνη που είχε στο ξεκίνημα. Είναι άτυχος φέτος αλλά θα χρειαστεί πολύ δουλειά για να φτάσει στο επίπεδο που θέλει ο Παναθηναϊκός από τον σέντερ φορ, ειδικά στο τελείωμα των φάσεων. Η αμοιβή του δεν ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.

Ποδοσφαιρική υπερβολή το συμβόλαιο του Μακέντα αλλά δεν το πήρε... μόνος του

Η παραπάνω αναφορά στις αποδοχές των σέντερ φορ στο τέλος του σχολίου για τον καθένα δεν είναι τυχαία. Ο Παναθηναϊκός των 10 εκατομμυρίων ευρώ μπάτζετ, δεν έχει την πολυτέλεια να διαθέτει το 7% των χρημάτων του, σε έναν σέντερ φορ με την εκτελεστική δεινότητα του Μακέντα, ο οποίος είναι ένας επιθετικός των 10-12 τερμάτων ανά χρονιά, χωρίς να ξεχνάμε πως στις σεζόν του Δώνη ήταν πολύ σημαντικός για τις κινήσεις της ομάδας έξω από την περιοχή. Τον Ιταλό τον βλέπουμε στην Ελλάδα τέσσερα χρόνια σχεδόν, τον ξέρουμε, δεν περιμένουμε κάτι παραπάνω ή κάτι λιγότερο. Το καλοκαίρι του 2020 ο σύλλογος αποφάσισε να του υπερδιπλασιάσει τις αποδοχές και από τις 300.000 ευρώ να τον στείλει στον πρώτο χρόνο της νέας σύμβασης στα 620.000 και φέτος κοντά στα 700.

χχσ

Δεν έχει νόημα να αναφερθούμε στο αν ήταν μια σωστή ή αν μια εντελώς λάθος ποδοσφαιρική απόφαση, σε ένα καλοκαίρι όπου η αποχώρηση του Ιταλού αποτελούσε προτεραιότητα μέχρι εκείνο το βράδυ της αναπάντεχης και ξαφνικής ανανέωσής του. Και να είχε φορτώσει με γκολ τα αντίπαλα δίχτυα ή να είχε συνεισφέρει σε μια κατάκτηση τίτλου άντε να τα δώσεις αυτά τα λεφτά, αλλά δεν υπήρχε ούτε ένα σοβαρό κριτήριο (ατομικό ή ομαδικό) που να δικαιολογεί αυτή την τεράστια αύξηση.

Ο Μακέντα, όμως, δεν έβαλε το χέρι στη... τσέπη του Αλαφούζου, δεν τα έκλεψε αυτά τα λεφτά, κάποιος του τα προσέφερε και δεν αποτελεί δική του ευθύνη. Επαγγελματίας είναι, το σωστό έκανε, όμως, ο Παναθηναϊκός από μία εντελώς λάθος ποδοσφαιρική απόφαση έχει... εγκλωβίσει ένα πολύ σημαντικό ποσό, το οποίο θα μπορούσε να διαθέσει για να φέρει έναν επιθετικό με διαφορετικά χαρακτηριστικά, αξία, δυνατότητες. Μην τρελαθούμε, κιόλας. Εκεί έξω, υπάρχουν εκατοντάδες πιο ολοκληρωμένα ποδοσφαιρικά πακέτα σέντερ φορ, αρκεί να έχεις την δύναμη της πληροφορίας και της οργάνωσης για να τα εντοπίσεις.

Θα του ταίριαζε ένας φορ με τα χαρακτηριστικά του Αραούχο της ΑΕΚ

Αν συμφωνήσουμε πως είναι ποδοσφαιρικά αστείο ο Παναθηναϊκός να συζητά πως ο Καρλίτος δεν του... κάνει, ενόψει του καλοκαιριού μία αποχώρηση του Μακέντα (θα ήταν... θαύμα αν αποφάσιζε ο Ιταλός να φύγει τώρα, δηλαδή να βρει συμβόλαιο κοντά στα 700 χιλιάρικα Γενάρη μήνα) θα άνοιγε πολύτιμο χώρο για έναν σέντερ φορ με χαρακτηριστικά που δεν διαθέτει αυτή την στιγμή το τριφύλλι στην κορυφή της επίθεσής του και ταιριάζουν απόλυτα στο ποδοσφαιρικό πλάνο του προπονητή. Ένα πακέτο, για παράδειγμα, σαν αυτό που διαθέτει ο Αραούχο της ΑΕΚ.

Εκτελεστική δεινότητα, ταχύτητα, ικανότητα να δημιουργήσει μόνος του φάσεις, καλά κρατήματα της μπάλας αγωνιζόμενος με πλάτη και συμμετοχή στο συνδυαστικό παιχνίδι της ομάδας. Αν μπορούσε με κάποιο μαγικό τρόπο να... ενωθούν σε ένα ο Καρλίτος με τον Μακέντα και να προσθέταμε και την ταχύτητα, νομίζουμε πως ο Παναθηναϊκός θα είχε το ιδανικό, το τέλειο πακέτο για την θέση.

Όλα τα παραπάνω σε μία φιλολογική συζήτηση σχετικά με την θέση του σέντερ φορ στον Παναθηναϊκό, καθώς για την ώρα ούτε εισήγηση για απόκτηση επιθετικού υπάρχει, ούτε κάτι δεδομένο από την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Το μόνο δεδομένο είναι πως στη ζωή αλλά και στο ποδόσφαιρο, εχθρός του καλού πάντα πρέπει να είναι το καλύτερο. Αρκεί να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες που για την ώρα φαίνεται πως με βάση την ποδοσφαιρική λογική, θα δημιουργηθούν το καλοκαίρι.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.