Λούις Πάλμα: Η απόδραση από τις φτωχογειτονιές και το όνειρο του ποδοσφαίρου

Λούις Πάλμα: Η απόδραση από τις φτωχογειτονιές και το όνειρο του ποδοσφαίρου

Λούις Πάλμα: Η απόδραση από τις φτωχογειτονιές και το όνειρο του ποδοσφαίρου

bet365

Ο Λουίς Πάλμα αφήνει πίσω του τις φτωχογειτονιές της Λα Σέιμπα προετοιμάζοντας τον εαυτό του για το βήμα ζωής που του προσφέρει ο Άρης και το Gazzetta γράφει για τον 21χρονο ποδοσφαιριστή από την Ονδούρα ο οποίος σύντομα θα γίνει κάτοικος Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη μεταγραφική κίνηση του Άρη για τον χειμώνα δεν είναι ποτισμένη από αστερόσκονη, εμπεριέχει όμως την ανυπομονησία και την ελπίδα ενός νεαρού ποδοσφαιριστή αλλά και την αίσθηση της επένδυσης για το μέλλον. Εξάλλου, η προαναγγελία της μεταγραφής δεν θέτει ζήτημα δοκιμασίας αλλά την υπογραφή πενταετούς συμβολαίου, δείγμα της πίστης που επιδεικνύουν οι «κίτρινοι» στον 21χρονο winger. Στη χώρα του – κρίνοντας και από την έντονη ενασχόληση του Τύπου – προφανώς θεωρείται next best thing καθώς η προβολή της καθημερινότητάς του βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, μαζί και τα κατορθώματα του στα (ομολογουμένως) όχι πολλά παιχνίδια που κατέγραψε σε επαγγελματικό επίπεδο. Κατά το transfermarkt, αυτά δεν ξεπερνούν τα 47, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών που έπαιξε στη 2η κατηγορία των Ηνωμένων Πολιτειών όταν έπαιξε ως δανεικός στη Real Monarchs, σύμφωνα όμως με τις αθλητικές ιστοσελίδες της χώρας του είναι 68 (με 22 γκολ) καθώς ο Λούις Πάλμα αγωνίζεται στο πρώτο επίπεδο από τα 17α του χρόνια.

Μεροκάματο μαζί με τον πατέρα του

Κάπως έτσι μπορεί να αποτυπωθεί η πορεία του νεαρού ποδοσφαιριστή καθώς το δικό του life story φανερώνει ότι (γι’ αυτόν) δύο δρόμους είχε η ζωή. Και δεν είχε τον παραμικρό ενδοιασμό στην παραδοχή αυτής της αλήθειας καθώς σε συνέντευξή του είχε πει ότι πιτσιρικάς έβγαζε μεροκάματο στο πλευρό του πατέρα του πουλώντας λαχανικά και κοτόπουλα στις φτωχογειτονιές της Λα Σέιμπα στην οποία μεγάλωσε. Προφανώς ο πατέρας του ήθελε να τον μυήσει στις δυσκολίες τις ζωής δίνοντάς του να καταλάβει πώς βγαίνει το μεροκάματο, υπήρχε όμως και σχετική ανάγκη λόγω της οικονομικής κατάστασης της οικογένειάς του.

Ο δεύτερος δρόμος ήταν μέσω του αθλητισμού. Η αλήθεια είναι ότι η Ονδούρα δεν φημίζεται για την παραγωγή ποδοσφαιριστών, ο ίδιος όμως επέλεξε να… κλωτσάει την μπάλα όταν διαπίστωσε ότι διαθέτει περισσότερα potential από τα υπόλοιπα παιδιά της γειτονιάς του. Αυτά καλλιέργησε προϊόντος του χρόνου και αφού (σε ηλικία 12 ετών) άρχισε να ζει το όνειρό του με την εγγραφή του στα μητρώα των ποδοσφαιριστών της αγαπημένης του Ντεπορτίβο Βίντα. Όπως όλα τα παιδιά έτσι και αυτός έπαιζε ποδόσφαιρο με τη φαντασία της κατάκτησης του Πρωταθλήματος. Το είχε υποσχεθεί και στον πατέρα του.

Τελικώς, αυτό το όνειρο απέκτησε τη μορφή γραμματίου διότι η μεταγραφή του στον Άρη διακόπτει την εντυπωσιακή παρουσία του στη φετινή Apertura με τα πέντε γκολ που σημείωσε και την ανάδειξή του σε κορυφαίο νεαρό παίκτη της χώρας. Στην πραγματικότητα, μπήκε φουριόζος μετά τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο με την U23 της χώρας του, για να έρθει και η πρόσκληση στην εθνική Ανδρών στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη. Γενικώς το 2021 κύλησε υπέροχα για τον ίδιο διότι άρχισε να καταγράφεται η απόσβεση της επένδυσης των εργατοωρών του. Κάποτε ξυπνούσε στις 5 το πρωί για να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο του πατέρα του για να πουλήσουν την πραμάτεια τους, στα τελευταία χρόνια το κάνει για να βελτιώσει τον εαυτό του στα του ποδοσφαίρου.

Ο Πάλμα

Photo credits: Diario La Prensa

Η απόλαυση ενός καψονιού

Μάλλον ήταν από τα πιο ευχάριστα που βίωσε στη ζωή του, στις 10 Σεπτεμβρίου 2017, όταν έκανε ντεμπούτο με την επαγγελματική ομάδα της Βίντα. Λίγοι ποδοσφαιριστές έχουν την ευλογία να σκοράρουν στην παρθενική εμφάνισή τους, ο Λούις Πάλμα ήταν εκ των προνομιούχων αλλά αυτό δεν τον γλίτωσε από το καψόνι που συνηθίζουν οι παλιότεροι σε μια ομάδα. Κι επειδή ο πιτσιρικάς είχε τρέλα με το μαλλί του – κι αυτό συμπεριλαμβάνεται στην επιρροή που (του) έχει ασκήσει ο ήρωας του και αγαπημένος του παίκτης (σ. σ. Κριστιάνο Ρονάλντο) – και τελικώς αυτό την πλήρωσε τη νύφη. Του το πήραν με την ψιλή, τον άφησαν γουλί και στη συνέχεια «ανάγκασαν» να φωτογραφηθεί.

Ο πρόεδρος τον «πούλησε» στη μισή Ευρώπη

Μια απλή αναζήτηση πληροφοριών για την πορεία της καριέρας του Λουίς Πάλμα στους τελευταίους 8-9 μήνες οδηγεί στην καταγραφή διαπραγματεύσεων μ’ ένα σωρό συλλόγους. Κατά τα ΜΜΕ από την Ονδούρα, το περασμένο καλοκαίρι ο 21χρονος συμφώνησε προφορικά με την Μπράγκα με την προοπτική ένταξης στην U23. Μετά προέκυψε η Ζιλ Βιθέντε, η βραζιλιάνικη Σάντος επίσης εκδήλωσε ενδιαφέρον, για να ακολουθήσει η παρέμβαση της ισπανικής Λεβάντε, παραλλήλως του ενδιαφέροντος κι άλλων ομάδων από την Ιβηρική Χερσόνησο. Απορρίφθηκε παράλληλα το ενδιαφέρον ομάδων από τη Ουρουγουάη και το Μεξικό. Κοινός παρονομαστής όλων των σχετικών πληροφοριών ήταν ο πρόεδρος της Βίντα ο οποίος προφανώς αντιλήφθηκε ότι είχε να διαχειριστεί ένα ταλέντο και φρόντισε να διαφημίσει την πραμάτεια του. Βέβαια τα ταξίδια τους Λουίς Πάλμα στην Ευρώπη για τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με ομάδες επιβεβαιώθηκαν από τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή. Τελικώς, ίσως έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι δεν έχει κοινοτικό διαβατήριο, άρα καταλαμβάνει θέση ξένου.

«Είναι ταλέντο αλλά πρέπει να υποστηριχθεί»

Ο Λουίς Πάλμα θα γίνει ο πρώτος ποδοσφαιριστής από την Ονδούρα που θα φορέσει τη φανέλα του Άρη κι ερχόμενος στην Ελλάδα θα ανταμώσει δύο συμπατριώτες του. Τον Αλφρέδο Μέχια ο οποίος αγωνίζεται στον Λεβαδειακό και τον Ντέιμπι Φλόρες του Παναιτωλικού. Μιλώντας με τον Φλόρες στον ραδιοφωνικό αέρα του Metropolis 95.5, ο 25χρονος κεντρικός χαφ της ομάδας του Αγρινίου, αναφέρθηκε στο ποιόν του Πάλμα με τον οποίον μάλιστα επικοινώνησε για να τον συγχαρεί για τη μεταγραφή του. «Η Ονδούρα έχει αρκετά μεγάλα ταλέντα και ο Πάλμα είναι ένα από αυτά. Το βασικότερο είναι να καλλιεργηθεί το ταλέντο τους στο σωστό περιβάλλον ούτως ώστε να αναπτυχθεί. Μίλησα με τον Λουίς και του είπα ότι πήρε τη σωστή απόφαση αρκεί όμως να του δοθούν οι ευκαιρίες για να αποδείξει το ταλέντο του. Πρέπει ο Άρης να πιστέψει σ’ αυτόν. Προσωπικά δεν μπορώ να τον βοηθήσω γιατί θα είμαστε αντίπαλοι, του είπα όμως ότι έρχεται σε μια μεγάλη ομάδα με έντονες απαιτήσεις».

Στη σκιαγράφηση του ποδοσφαιρικού χαρακτήρα του Πάλμα, ο Ντέιμπι Φλόρες στάθηκε στο στοιχείο που μάλλον χαρακτηρίζει τον 21χρονο. «Είναι παίκτης που του αρέσει να επιτίθεται, έχει το γκολ, τεχνικά είναι αρκετά δυνατός αλλά το ισχυρό σημείο του είναι οι εκτελέσεις του στις στημένες φάσεις. Βάζει γκολ από εκτελέσεις φάουλ και θα το διαπιστώσετε», είπε.

@Photo credits: Diario La Prensa

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα