Η “Ομικρον” κάνει πιο απρόβλεπτη την Superleague

Η “Ομικρον” κάνει πιο απρόβλεπτη την Superleague

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Η “Ομικρον” κάνει πιο απρόβλεπτη την Superleague

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την αλλοίωση της αγωνιστικής ταυτότητας των ομάδων λόγω των πολλών απουσιών, η οποία αλλάζει τη φύση και τα δεδομένα που γνωρίσαμε στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος.

Στις σχολές προπονητικής, όταν σε διδάσκουν το αντικείμενο της τακτικής, ακούς τους εκπαιδευτές, τους θεωρητικούς να μιλούν για την ανάγκη να χτίζεις ένα ρόστερ με την νοοτροπία ότι πρέπει να δημιουργήσεις για την ομάδα το προνόμιο να μην αλλοιώνεται η αγωνιστική ταυτότητά της από τις αλλαγές. Σου λένε ότι προκειμένου να διαχειρίζεσαι τις δυνάμεις και τις εντάσεις και να έχεις μια “φρέσκια” ομάδα στο τερέν, πρέπει αυτοί που έρχονται από τον πάγκο ή αυτοί που ξεκινούν το ματς αντί των “βασικών” να έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τους παίκτες που αντικαθιστούν. Σου λένε ότι προκειμένου στην ομάδα σου να μην δημιουργείται έλλειμα στα βασικά στοιχεία της αγωνιστικής ταυτότητάς της πρέπει εσύ ο προπονητής να επιλέγεις τους κατάλληλους συνδυασμούς ποδοσφαιριστών ώστε τελικά να αναδύονται από την ομάδα, με όποια σύνθεση, τα βασικά στοιχεία που θέλεις να έχει η ομάδα στο παιχνίδι της.

Ακούς λόγια σαν τα παραπάνω και νομίζεις ότι οι εκπαιδευτές περιγράφουν ένα ιδανικό, κλινικό περιβάλλον. Στην πραγματικότητα δεν θεωρητικολογούν, αλλά όντως περιγράφουν μια ιδανική κατάσταση: αυτή που δημιουργείται σήμερα στην Σίτι, στην Λίβερπουλ, στην Τσέλσι, στην Παρί, στην Μπάγερν, στην Παρί, δηλαδή στις διεκδικήτριες της Premier League και του Champions League. Μόνο τέτοιου μεγέθους ποδοσφαιρικές εταιρείες έχουν τους πόρους για να σχηματίζουν ρόστερ που να δίνει πραγματικά αυτό το προνόμιο στον προπονητή - να μπορεί να “ζει” χωρίς 4-5 βασικούς ποδοσφαιριστές και να απαιτεί από τον εαυτό του και από την ομάδα του να διατηρεί την αγωνιστική ταυτότητά της και να αποδίδει τα προσδοκόμενα όποιοι και αν λείπουν. Μπορεί να το απαιτεί, επειδή πράγματι έχει περισσότερους από 15 "βασικούς" σε ποιότητα και χαρακτηριστικά που τροφοδοτούν την ομάδα με τα στοιχεία που της είναι απαραίτητα για να μη χάνει την ταυτότητά της.

Όλα αυτά μου ήρθαν στο μυαλό αυτές τις μέρες που βλέπω τους προπονητές της Superleague να επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που δημιουργεί η “Ομικρον” και να προσπαθούν να παρουσιάσουν ομάδες με την ίδια αγωνιστική ταυτότητα που είχαν προτού τις χτυπήσει το κύμα αυτού του κορονοϊού. Άκουγα τον Ηρακλή Μεταξά να μιλά μετά το ΠΑΣ Γιάννινα - Ιωνικός για τις συνθήκες προετοιμασίας της ομάδας του, άκουγα τον Νίκο Νιόπλια να περιγράφει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι προπονητές τώρα που προσπαθούν να σχηματίσουν ομάδα με το λειψό ρόστερ και σκεφτόμουν ότι η δουλειά που κάνουν σήμερα είναι ένα πολύτιμο μεταπτυχιακό στην προπονητική. Αν καταφέρουν να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις και να παρουσιάζουν ομάδα με αναλοίωτη ταυτότητα, θα έχουν γίνει καλύτεροι προπονητές. Η σημερινή κατάσταση τους δοκιμάζει σε όλα τα επίπεδα, και φυσικά προκαλεί την δημιουργικότητά τους.

Θα είναι πολύ διαφορετική η συνέχεια του πρωταθλήματος, εφόσον αυτό συνεχιστεί στη διάρκεια του προσεχούς διμήνου. Δεν θα είναι ίδιες οι ομάδες με αυτές που παρακολουθήσαμε στις πρώτες 15 αγωνιστικές. Γι’ αυτό και δίνω μεγάλη σημασία στην εκτίμηση που έκανε ο Νιόπλιας μετά το παιχνίδι του ΟΦΗ στην Τρίπολη απέναντι στον Αστέρα: μόνο τον πρώτο γνωρίζουμε, διότι η λογική λέει ότι δεν θα υπάρξει ομάδα που θα καταφέρει να μειώσει τόσο την απόσταση που να προβληματίσει τον Ολυμπιακό. Για όλα τα άλλα, δεν ξέρουμε ακόμη τίποτα. Η “Ομικρον” κάνει την Superleague 2022 πιο απρόβλεπτη από όσο ήταν στο 2021. Διότι οι ελληνικές ομάδες δεν έχουν το βάθος για να στηρίξουν προσδοκίες σαν αυτές που έχουν σήμερα οι κολλοσοί της ευρωπαϊκής βιομηχανίας του ποδοσφαίρου από τους προπονητές τους. Καμιά ομάδα δεν μπορεί να πείσει τον εαυτό της ότι δεν αλλοιώνεται η αγωνιστική ταυτότητα της όταν απουσιάζουν πέντε βασικοί ποδοσφαιριστές. Και φαίνεται ότι αυτή, με τις πολλές απουσίες, θα είναι για καιρό η νέα ρουτίνα στη δουλειά των προπονητών και των ομάδων.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.