Παναθηναϊκός: Το καλύτερο φετινό ντέρμπι, το «έγκλημα» του Παλάσιος και η παιδική ασθένεια

Παναθηναϊκός: Το καλύτερο φετινό ντέρμπι, το «έγκλημα» του Παλάσιος και η παιδική ασθένεια

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Παναθηναϊκός: Το καλύτερο φετινό ντέρμπι, το «έγκλημα» του Παλάσιος και η παιδική ασθένεια

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για τον Παναθηναϊκό που... κατάφερε να χάσει στη πιο ολοκληρωμένη του εμφάνιση σε μεγάλο παιχνίδι, το μεγάλο λάθος του Αργεντινού εξτρέμ, το αμυντικό τρανζίσιον που συνεχίζει να τον πληγώνει και το -15 από την κορυφή.

O Παναθηναϊκός για ακόμη μία φορά αδίκησε φέτος τον εαυτό του, έχασε το αθηναϊκό ντέρμπι από την ΑΕΚ που ήταν σαφώς πιο αποτελεσματική και κυνική και εξακολουθεί να ψάχνει μια μεγάλη νίκη στη τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ήταν έξαλλος και το έδειξε στους ποδοσφαιριστές του μετά το τέλος του παιχνιδιού στα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ, καθώς στη πιο ολοκληρωμένη εμφάνιση σε μεγάλο παιχνίδι, το «τριφύλλι» ούτε σκόραρε αλλά ούτε κατάφερε να πάρει έστω έναν βαθμό. Με την βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας ανάλυσης ποδοσφαίρου, πάμε να δούμε μερικά επιμέρους στοιχεία της αναμέτρησης σε σχέση με την εικόνα των «πρασίνων».

To καλύτερό του ντέρμπι αλλά δίχως αποτέλεσμα

Το Σάββατο στη Λεωφόρο ο Παναθηναϊκός ολοκληρώνει τον πρώτο γύρο υποδεχόμενος τον Ατρόμητο. Στο πρώτο μισό της κανονικής διάρκειας το «τριφύλλι» δεν πήρε κανένα μεγάλο παιχνίδι. Έχασε από τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο, έχασε από την «Ένωση» στο ΟΑΚΑ, από τον Άρη στο «Βικελίδης» και πήρε μια ισοπαλία από τον Ολυμπιακό στο Φάληρο. Αν βάλουμε κάτω αυτά τα τέσσερα παιχνίδια, η ποιότητα της απόδοσης του συνόλου του Γιοβάνοβιτς ήταν μακράν η καλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα ντέρμπι. Για αυτό και «πόνεσε» περισσότερο αυτή η ήττα, για αυτό και ο έμπειρος κόουτς... τρελάθηκε!

fff

  • Με τον Άρη ο Παναθηναϊκός επέτρεψε 1.16xGoals στον Άρη, έφτιαξε ευκαιρίες ίσες με 0.78xGoals και είχε 50% κατοχή της μπάλας.
  • Με τον Ολυμπιακό; Δημιούργησε μόλις φάσεις ίσες με 0.14xGoals, δέχθηκε 2.02xGoals και είχε μόνο 38% κατοχή μπάλας.
  • Με τον ΠΑΟΚ, ανέβασε τα επίπεδα της δημιουργίας του(1.45xGoals), όμως, επέτρεψε 2.63xGoals στην ομάδα του Λουτσέσκου και είχε 53% κατοχή.

Για να καταλάβει κανείς το πόσο καλύτερος ήταν ο Παναθηναϊκός σε σύγκριση με τα προαναφερθέντα παιχνίδια: Στο χορτάρι του ΟΑΚΑ, οι «πράσινοι» δημιούργησαν τις ποιοτικότερες ευκαιρίες τους και επέτρεψαν τις λιγότερο ποιοτικές ευκαιρίες στον αντίπαλο, έχοντας παράλληλα συντριπτική κατοχή της μπάλας που έφτασε στο 64%. Ο Παναθηναϊκός έφτασε τον ανεπανάληπτο αριθμό για ντέρμπι των 2.85xGoals και περιόρισε την ΑΕΚ στο 1.08! Όταν με βάση την ποιότητα των τελικών του προσπαθειών, ο Παναθηναϊκός «έπρεπε» να σκοράρει σχεδόν τρία γκολ και δεν πέτυχε κανένα, τότε οι πιθανότητες να πάρει ένα ντέρμπι ήταν πραγματικά μηδενικές.

Το μεγάλο λάθος του Παλάσιος

Στο 28' με την μπάλα στρωμένη στο κέντρο της μεγάλης περιοχής, αμαρκάριστος, κατάφερε να κάνει... τσαφ και να σπαταλήσει μια σημαντική ευκαιρία. Στο 47' μετά από την τέλεια σέντρα του Κότσιρα, πάλι μόνος του αυτή την φορά από το ύψος της μικρής περιοχής, έστειλε την μπάλα πάνω στον Στάνκοβιτς και με τόση δύναμη, ώστε να μπορέσει ο Σέρβος να αντιδράσει.

Ο Σεμπάστιαν Παλάσιος ποτέ δεν ήταν στην καριέρα του ο killer, ποτέ το τελείωμα των φάσεων δεν ήταν στα προτερήματά του. Στο χθεσινό ντέρμπι βρέθηκε δύο φορές σε θέση βολής μέχρι το 57'. Σε εκείνο το λεπτό από την εξαιρετική πάσα του κορυφαίου σε απόδοση Αϊτόρ(κατάφερε να χάσει το άχαστο βάζοντας το πόδι του με τον μοναδικό τρόπο που θα μπορούσε να αστοχήσει) πάτησε περιοχή από αριστερά και προτίμησε να εκτελέσει. Με εντελώς λάθος στάση σώματος, χωρίς να γείρει προς τα αριστερά για να πλασάρει απέναντι, κατάφερε να στείλει την μπάλα άουτ. Και σε πιάνει μια... μελαγχολία, όταν σκέφτεσαι τον άρτιο τρόπο που εκτελεί για το πρώτο ακυρωθέν γκολ ο Τσούμπερ με το αριστερό από σαφώς πιο μακρινή απόσταση.

Εκτός από την εκτέλεση, είναι λάθος η επιλογή. Δεν έπρεπε να σουτάρει. Έπρεπε να σιγουρέψει την φάση, να δώσει έτοιμο γκολ στον Μακέντα, σε μια συνθήκη που δεν ξαναβρήκε ο Παναθηναϊκός στο ματς, 2vs1 στη μικρή περιοχή. Ο Ιταλός είναι μόνος του, αρκούσε μια διαγώνια πάσα μερικών μέτρων(σαν εκείνη του Μαουρίσιο στο παιχνίδι με τον Παναιτωλικό) για να φτάσει πολύ κοντά στην ισοφάριση ο Παναθηναϊκός. Δεν το έκανε.

fff

Το γνωστό πρόβλημα

Όπως έχουμε αναφέρει σε παλαιότερο σημείωμα, ο Παναθηναϊκός έχει «πληγωθεί» από το αμυντικό του τρανζίσιον. Από το πόσο αποτελεσματικά, δηλαδή, οργανώνεται πίσω από την μπάλα όταν χάνει την κατοχή. Ειδικά όταν αυτό συμβαίνει στο μεσαίο τρίτο και βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης. Στο 1-0 της ΑΕΚ, οι «πράσινοι» έχουν τοποθετηθεί στο γήπεδο για να επιτεθούν οργανωμένα. Ο Κότσιρας κάνει ένα ανόητο πούλημα της μπάλας και η «Ένωση» μέσα σε δέκα δευτερόλεπτα έχει ανεβάσει έξι παίκτες στο επιθετικό τρίτο και τέσσερις μέσα στο «κουτί».

Το «τριφύλλι» έχει άμεση επιστροφή. Έχει δέκα παίκτες στο αμυντικό τρίτο, εννιά πίσω από την μπάλα. Κι, όμως, κατάφεραν οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς να μην βγάλουν σωστά τα μαρκαρίσματα, ο Βιγιαφάνιες παίζει άμυνα λες και δεν υπάρχει μπροστά του ο αμαρκάριστος Σιμάνσκι και ο Πολωνός μέσος σαν σε προπόνηση μετά την ιδανική σέντρα του Μοχαμάντι(με το δεξί παρακαλώ) ανοίγει το σκορ για τους γηπεδούχους.

plk

Οι αλλαγές ήταν σε άλλο γήπεδο

Από κει και πέρα, ο Παναθηναϊκός δεν πήρε τίποτα από τις αλλαγές του. Τίποτα. Ο Βιτάλ και ο Χατζηγιοβάνης βρίσκονταν σε άλλο γήπεδο, ο Καρλίτος ήταν εμφανώς επηρεασμένος από τον τραυματισμό του και μέσα στον... συνωστισμό που δημιούργησε η ΑΕΚ πίσω από την μπάλα ήταν πολύ δύσκολο να φανεί, ενώ ο Αλεξανδρόπουλος είναι δεδομένο πως σε αυτά τα παιχνίδια δεν έχει τα χαρακτηριστικά για να βοηθήσει στη διάσπαση της αντίπαλης άμυνας και πολύ ορθά ο Γιοβάνοβιτς τον άφησε στον πάγκο και προτίμησε τον Μαουρίσιο, καθώς ήθελε να ελέγξει την κυκλοφορία της μπάλας και να πάρει την κατοχή, όπως και τα κατάφερε μετά το δεκάλεπτο.

Το -15 είναι μια σκληρή αλήθεια

Ο φετινός Παναθηναϊκός είναι μια κανονική ομάδα που δεν θυμίζει σε τίποτα το περσινό σκορποχώρι και προσπαθεί να βάλει τις βάσεις για να φτάσει στο καλοκαίρι και να χρειάζεται 3-4 προσθήκες πρώτης γραμμής για να κάνει πρωταθλητισμό. Εκτός από τον μονόδρομο της επιστροφής στην Ευρώπη και τον στόχο για τον τελικό του Κυπέλλου, ο έτερος φετινός στόχος του «τριφυλλιού» έχει να κάνει με το κλείσιμο της ψαλίδας από την κορυφή. Όταν στο φινάλε του πρώτου γύρου, το «τριφύλλι» είναι στο -15 από την πρώτη θέση και τον Ολυμπιακό, ούτε την ψαλίδα έχει κλείσει, ούτε και ανταγωνιστικός σε βάθος χρόνου είναι. Η βαθμολογική συγκομιδή εκτός από την σκληρή αλήθεια, λέει, μαθαίνει και διδάσκει τον Παναθηναϊκό πως αν στην συνέχεια δεν διορθώσει όλες εκείνες τις λεπτομέρειες που τον «πληγώνουν», όσο καλή ομάδα και αν είναι, θα ολοκληρώσει το πρωτάθλημα καμια τριανταριά βαθμούς από τον πρωταθλητή και θα φτάσει να κινδυνεύσει σοβαρά να μείνει εκτός τετράδας.

Τactics telestrator: Wyscout

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.