Ένα τελευταίο τσιγάρο, ρε Μότσα… (pics)

Ένα τελευταίο τσιγάρο, ρε Μότσα… (pics)

bet365

Ο Μόμτσιλο Βούκοτιτς υπήρξε ένας θρύλος για την Παρτίζαν και το σερβικό ποδόσφαιρο. Ο Σταύρος Σουντουλίδης τον αποχαιρετά ξετυλίγοντας το κουβάρι των αναμνήσεων από την εποχή που βρέθηκε στα δικά μας μέρη και τους ελληνικούς πάγκους.

Η σχέση με την Παρτίζαν είναι για αρκετούς ΠΑΟΚτσήδες κάτι παραπάνω από ιερή: «Ίδια χρώματα, ίδια θρησκεία»!

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, λίγο πριν τα Βαλκάνια μπουν στη ζώνη του πολέμου και στην πάλαι ποτέ (ενιαία) Γιουγκοσλαβία βιώσουν έναν τρομακτικό και μισαλλόδοξο αλληλοσπαραγμό ανάμεσα σε Σέρβους και Κροάτες, «γεννήθηκε» η ιδέα για την αδερφοποίηση, πρώτα των οπαδών και μετά των ίδιων των ομάδων, του ΠΑΟΚ και της Παρτιζάν.

Εκείνη την εποχή, εδώ στην Ελλάδα, ως ομόδοξοι και γείτονες, πήραμε το μέρος των Σέρβων και εκ του μακρόθεν γίναμε μάρτυρες του εμφύλιου σπαραγμού και του διαμελισμού της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας.

Εννιά ποδοσφαιριστές (Φούρτουλα, Τζούρτζεβιτς, Κρισμάρεβιτς, Γκάβρανσιτς, Βλ. Ίβιτς, Ιλιεφ, Βούκιτς, Ζ. Ζίβκοβιτς, Ά. Ζίβκοβιτς) έχουν φορέσει τις ασπρόμαυρες φανέλες των δύο συλλόγων και δύο προπονητές έχουν περάσει από τους πάγκους του ΠΑΟΚ και της Παρτίζαν.

Πρώτος ήταν ο Μόμτσιλο Βούκοτιτς, που σήμερα «έφυγε» από τη ζωή βυθίζοντας στο πένθος το σερβικό ποδόσφαιρο. Τον ακολούθησε μια δεκαετία αργότερα ο Αλεκσάνταρ Στανόγεβιτς, δίνοντας συνέχεια σε μια μακρόχρονη σχέση η οποία ξεκίνησε ποδοσφαιρικά στα μέσα της δεκαετίας του ’70 και εξελίχθηκε στις αρχές του ’90 όταν οι οπαδοί των δύο ομάδων αδερφοποιήθηκαν κάτω από το μότο: «Ίδια χρώματα, ίδια θρησκεία»!

Ενας θρύλος της Παρτίζαν

partizan
O Βούκοτιτς (δεξιά) με τη φανέλα της Παρτίζαν στα μέσα της δεκαετίας του '70 [Φώτο: Facebook-Partizan]

Ο Μόμτσιλο Βούκοτιτς γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου του 1950 στο Βελιγράδι και θα αποτελεί για πάντα μια εμβληματική φυσιογνωμία της Παρτίζαν. Ένας θρύλος. Κατέχει το απόλυτο ρεκόρ συμμετοχών στη ιστορία του συλλόγου, αφού πρωτοπέρασε το κατώφλι της σε ηλικία 12 ετών, συμμετείχε σε 752 ματς όλων των ηλικιακών κατηγοριών και είχε σημειώσει 306 γκολ.

Οδήγησε την ομάδα του Βελιγραδίου στην κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων (1976, 1978) και μετά από μια δεκαετία στα «ασπρόμαυρα», με 79 γκολ σε 257 ματς, αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στο εξωτερικό. Τη σεζόν 1978-79 μεταγράφηκε στη Μπορντό αλλά δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στις συνθήκες του γαλλικού ποδοσφαίρου.

Η λύση ήταν μία και ο δρόμος γνωστός. Επιστροφή στα «πάτρια εδάφη», στο Βελιγράδι και την Παρτίζαν. Ο δεύτερος κύκλος μέχρι την στιγμή που κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια σημαδεύτηκε από την κατάκτηση ενός ακόμη πρωταθλήματος (1983) και σε 138 παιχνίδια σημείωσε άλλα 33 γκολ με τη φανέλα της αγαπημένης του ομάδας.

Ο Βούκοτιτς και ο Πάντιτς

vukotic-panionios
Ο Βούκοτιτς με τον Ανδρέα Λαγωνικάκη στις αρχές της δεκαετίας του '90 

Η προπονητική καριέρα του Βούκοτιτς ξεκίνησε από τον πάγκο της Παρτίζαν (1989) και ένα χρόνο αργότερα ήρθε στα μέρη μας για να αναλάβει τον Πανιώνιο. Τον πρώτο χρόνο θα τερματίσει με τους «κυανέρυθρους» στη 10η θέση και το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς (1991) θα φέρει στην Πλατεία τον Μίλινκο Πάντιτς, που έγραψε τη δική του ιστορία στη Νέα Σμύρνη. Όμως, υπό τις οδηγίες του, ο Πανιώνιος θα υποβιβαστεί στο τέλος της σεζόν 1991-92 για πρώτη φορά στην ιστορία του στη Β’ Εθνική, μετά από 33 συνεχείς παρουσίες στη μεγάλη κατηγορία.

Το πέρασμα του από την Τουρκία (Αλτάι) αποδείχθηκε σύντομο, ακολούθησε η παρουσία στην Κύπρο περνώντας από τον πάγκο συλλόγων (Νέα Σαλαμίνα, Απόλλων Λεμεσού, Εθνικός Άχνας) και της εθνικής ομάδας (20 αγώνες) προτού τον αντικαταστήσει ο Άγγελος Αναστασίαδης και εκείνος βρεθεί με ενδιάμεσο σταθμό τη Ρουμανία (Φαρούλ) στη Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ.

Το πιο περίεργο περιστατικό από τα χρόνια του στην Κύπρο ήταν ο τρόπος που επέλεξε να ανακοινώσει την παραίτησή του από τον πάγκο της εθνικής. Τον Απρίλιο του 2003 η εθνική ομάδα της Κύπρου βρισκόταν στη Λιουμπλιάνα για να αντιμετωπίσει την Σλοβενία του Ζλάτκο Ζάχοβιτς και μετά τη βαριά ήττα (4-1) ο Βούκοτιτς κατευθύνθηκε στην αίθουσα Τύπου, όπου αποφάσισε να μιλήσει στη μητρική του γλώσσα βγάζοντας, μάλιστα, είδηση. Είχε ενημερώσει τους δημοσιογράφους ότι είχε παραιτηθεί! Μόνο που την είδηση την κατάλαβαν όσοι ήξεραν Σέρβικα. Οι Κύπριοι δημοσιογράφοι δεν αντιλήφθηκαν το οτιδήποτε και όταν ρωτήθηκε ο Μότσα Βούκοτιτς δεν τους ανέφερε τίποτα….

Ο «Μότσα» και ο ΠΑΟΚ

paok_vukotic
Μέσα Οκτωβρίου 2006 οι πρώτες στιγμές του στον ΠΑΟΚ και το «ασπρόμαυρο» τιμόνι

Ο Βούκοτιτς ήρθε σε πολύ δύσκολη εποχή στην Τούμπα. Με τον Γιάννη Γούμενο να μετρά μέρες στον προεδρικό θώκο της ΠΑΕ, η ομάδα έμοιαζε να είναι παρατημένη και ο μεγαλομέτοχος της έψαχνε διαρκώς μια σανίδα σωτηρίας για να κερδίσει λίγο χρόνο. Μια από τις τελευταίες αποφάσεις του Γούμενου ήταν η πρόσληψη του Σέρβου τεχνικού, μετά την παραίτηση του Ίλιε Ντουμιτρέσκου, τα ρεπορτάζ των ημέρων πρόβαλλαν ως επικρατέστερο διάδοχό του τον Γιάννη Μαντζουράκη (λίγες ημέρες πριν είχε παραιτηθεί από την Ξάνθη), ωστόσο η τελική επιλογή έγινε στο πρόσωπο του Μόμτσιλο Βούκοτιτς.

«H ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοινώνει ότι συμφώνησε με τον Σέρβο προπονητή Momcilo Vukotic, o οποίος αναμένεται στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 13/10 για να υπογράψει το νέο συμβόλαιο συνεργασίας με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ. H επιλογή του έγινε με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΠΑΕ ΠΑΟΚ», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της συμφωνίας.

Ο «Μότσα» περίμενε πως και πως την επιστροφή του Θόδωρου Ζαγοράκη από την εθνική ομάδα προκειμένου να καταστρώσει τα πλάνα του για το δύσκολο και απαιτητικό ντεμπούτο του στον πάγκο του «Δικεφάλου» κόντρα στον Άρη. Ο Ζαγοράκης αγωνίστηκε σαν αλλαγή στη νίκη επί της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης με 4-0, στην τελευταία του εμφάνιση με το εθνόσημο σε επίσημο παιχνίδι με την γαλανόλευκη, επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και με τον αρχηγό του στο βασικό σχήμα ο ΠΑΟΚ απέσπασε «λευκή ισοπαλία» (0-0) στο «Κλεάνθης Βικελίδης».

Ακολούθησαν πέντε νίκες στη σειρά (τέσσερις για το πρωτάθλημα και μία για το κύπελλο), ωστόσο η τραγική κατάσταση στα διοικητικά άρχισε να αντανακλά και στα αγωνιστικά. Οδηγεί τον «Δικέφαλο» σε πρόκριση στα προημιτελικά του Κυπέλλου, κερδίζει το πρώτο παιχνίδι με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό (2-1) στην δύσκολη επιστροφή του Δημήτρη Σαλπιγγίδη, αλλά η «νέα τάξη» πραγμάτων (Βεζυρτζής-Οικονομίδης) στα διοικητικά της ομάδας αποφάσισε να προχωρήσει στην απόλυσή του και να φέρει στη θέση του Σέρβου προπονητή τον Γιώργο Παράσχο.

Έφυγε σαν κύριος

paok_vukotic
Η τελευταία μέρα του στην Τούμπα τον Ιανουάριο του 2007

Λίγο πριν αναχωρήσει από τη Θεσσαλονίκη ο Μόμτσιλο Βούκοτιτς φώναξε τους ρεπόρτερ του ΠΑΟΚ στην Τούμπα για μια αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου. Ήθελε να φύγει σαν κύριος κάτι που έκανε έχοντας δίπλα του τον Κυριάκο Κυριάκο στα πρώτα του βήματα ως υπεύθυνου επικοινωνίας της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ για τη συνεργασία μας και ταυτόχρονα να τους αποχαιρετήσω. Ανέλαβα την ομάδα σε μια δύσκολη περίοδο, έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που είχαν τεθεί από την αρχή. Αφήνω τον ΠΑΟΚ σε μια στιγμή που είναι μέσα στους στόχους του. Φεύγω ικανοποιημένος για ό,τι αφορά στη συνεργασία μου με τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ. Δεν θέλω να θυμάμαι τις άσχημες στιγμές που είχαμε, κρατάω μόνο τις καλές. Η προσπάθεια που κάναμε έγινε με μόνο στόχο να πάμε καλά και να ικανοποιήσουμε τον κόσμο μας. Στα τελευταία παιχνίδια που κάναμε δείξαμε ότι έχουμε δυνάμεις και δεν είναι τυχαίο που γεμίσαμε την Τούμπα. Όλοι είδαν ότι έχουμε δυνατότητες. Δεν τους ικανοποιήσαμε, αλλά θέλω να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη μεγάλη τους βοήθεια. Θα πάω στην προπόνηση αργότερα για να αποχαιρετήσω τους παίκτες. Εύχομαι στον ΠΑΟΚ καλή συνέχεια».

Ο απολογισμός του σε 15 αγώνες στον πάγκο του ΠΑΟΚ ήταν 8 νίκες, 2 ισοπαλίες, 5 ήττες, ανέλαβε τον Λεβαδειακό την σεζόν 2008-09 (10.-7-18.) και τον Πανσερραϊκό για έξι μόλις παιχνίδια (0-1-5) την σεζόν 2010-11.

Μανιώδης καπνιστής νικήθηκε από τον καρκίνο του φάρυγγα και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών, με την «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ να τον αποχαιρετά αναφέροντας στο μήνυμά της:

«Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια για τον χαμό του Μόμτσιλο Βούκοτιτς. Ενός θρύλου της Παρτιζάν που πέρασε με αξιοπρέπεια και πάθος από τον πάγκο του ΠΑΟΚ σε μια δύσκολη εποχή. Καλό ταξίδι «Μότσα»!».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.