ΑΕΚ: Μια στιγμή για την επιθετική ποιότητά της αρκεί (vids)

ΑΕΚ: Μια στιγμή για την επιθετική ποιότητά της αρκεί (vids)

Δημήτρης Βέργος
ΑΕΚ: Μια στιγμή για την επιθετική ποιότητά της αρκεί (vids)

bet365

Η ατομική ποιότητα που διαθέτει η ΑΕΚ μεσοεπιθετικά είναι το μεγάλο της «όπλο» τη φετινή σεζόν και αν «κουμπώσει» στο στυλ ποδοσφαίρου του Αργύρη Γιαννίκη τότε η δυναμική της Ένωσης στο κομμάτι αυτό μπορεί να εκτοξευτεί.

Το ντεμπούτο του Αργύρη Γιαννίκη στον πάγκο της ΑΕΚ κόντρα στον Ατρόμητο συνδυάστηκε με νίκη. Η Ένωση επικράτησε με 3-0 και βρίσκεται στον ένα βαθμό από την κορυφή, βγάζοντας στον αγωνιστικό χώρο κάποια πρώτα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον νέο προπονητή της. Κάθετο παιχνίδι, ένταση στο πρέσινγκ και κοντά τις γραμμές. Δεδομένα ακόμα είναι πολύ νωρίς, με τον Γιαννίκη να δουλεύει μόλις μια εβδομάδα με τους ποδοσφαιριστές του. Το ζήτημα είναι πλέον μέσα από την καθημερινή δουλειά στην προπόνηση οι κιτρινόμαυροι να αποκτήσουν διάρκεια πλησιάζοντας παιχνίδι με παιχνίδι όλο και πιο κοντά σε αυτό που θέλει ο Γιαννίκης. Κι αυτό σημειώνοντας νίκες, κάτι που είναι το πλέον σημαντικό, όπως τόνιζε τόσο πριν όσο και μετά το ματς με τον Ατρόμητο ο 41χρονος τεχνικός.

Αυτό που προκύπτει πάντως για τη φετινή ΑΕΚ μετά από έξι αγωνιστικές είναι ότι η ατομική ποιότητα που διαθέτει από τη μέση και μπροστά μπορεί να αποτελέσει το μεγάλο «όπλο» της Ένωσης στην πορεία της σεζόν. Ειδικά αν όλα πάνε καλά για την AEK και η αυτή η ποιότητα «κουμπώσει» στο στυλ ποδοσφαίρου του χαρακτηρίζει τη φιλοσοφία του Γιαννίκη. Από το ξεκίνημα άλλωστε είχε επισημανθεί η μεγάλη δυναμική που απέκτησε η ΑΕΚ με τις προσθήκες μεσοεπιθετικά. Συνολικά οι μονάδες που διαθέτει πλέον μαζί με όσους υπήρχαν από το περσινό ρόστερ έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν τη μια στιγμή μέσα στο παιχνίδι για να κάνουν τη διαφορά με την κλάση τους.

Ο Τσούμπερ με την απλότητά του

Πρώτος και καλύτερος φυσικά ο Στίβεν Τσούμπερ με τέσσερα γκολ μέχρι στιγμής, αποτελώντας τον παίκτη που κάνει τα πάντα να φαίνονται τόσο απλά. Από το καλοζυγισμένο του σουτ στο πρώτο γκολ απέναντι στον Ιωνικό, από την τέλεια κίνηση και το τελείωμα στο Ηράκλειο με τον ΟΦΗ, από το διάβασμα της φάσης και το γκολ στο Αγρίνιο με τον Παναιτωλικό. Απέναντι στον Ατρόμητο με διπλή προσπάθεια από τη βούλα το πέναλτι χρίστηκε ξανά σκόρερ. Προφανώς και αυτό δεν μπαίνει στην εξίσωση, ωστόσο ένα άγγιγμά του είναι αρκετό. Όπως για παράδειγμα η εξαιρετική μπαλιά που έβγαλε στον Μάνταλο στην ευκαιρία του τελευταίου με το γυριστό σουτ στις αρχές του δευτέρου μέρους κόντρα στον Ατρόμητο.

Ο Λιβάι Γκαρσία με τα φυσικά του προσόντα

Έπειτα στη μεσοεπιθετική γραμμή ο Λιβάι Γκαρσία μπορεί στο ξεκίνημα να προερχόταν από τραυματισμό και στη συνέχεια να ήρθε η κόκκινη στο Ηράκλειο και το κακό ματς στην Τούμπα, όμως στη συνέχεια βρήκε τα πατήματά του και συναντά ξανά τον περσινό καλό του εαυτό. Εκμεταλλευόμενος τα τρομερά φυσικά του προσόντα. Μια στιγμή και γι' αυτόν ήταν αρκετή στο Αγρίνιο για να πραγματοποιήσει άλμα αλά Κριστιάνο Ρονάλντο και να σκοράρει με κεφαλιά, ενώ στο χθεσινό ματς με τον Ατρόμητο η εκρηκτικότητά του πετώντας την μπάλα μπροστά τον έκανε να «εξαφανιστεί» από τον Καστεγιάνο και να δώσει μια πάσα... πάρε βάλε στον Αραούχο για να σκοράρει. Κάτι ανάλογο είχε κάνει μάλιστα και στην Τούμπα, αλλά το γκολ του Μοχαμαντί δεν μέτρησε.

Ο Άμραμπατ που επιστρέφει δριμύτερος

Η θλάση που υπέστη ο Νόρντιν Άμραμπατ στο ματς με τη Λαμία του κόστισε χάνοντας έδαφος. Όμως, μαζί με τον Τσούμπερ, όπως λένε στα Σπάτα, από την αρχή δείχνουν ότι είναι παίκτες διαφορετικού level. Ο 34χρονος Μαροκινός μεσοεπιθετικός άφησε πίσω τον τραυματισμό του, μπήκε αλλαγή με τον Ατρόμητο και στα λεπτά που αγωνίστηκε έδειξε ότι και αυτός σε μια στιγμή μπορεί να κάνει τη διαφορά με την κλάση του. Κέρδισε το πέναλτι «μπουκάροντας» στην περιοχή από την πάσα του Αραούχο, ενώ θα μπορούσε να είχε καταγράψει και μια φοβερή ασίστ βγάζοντας μια φανταστική μπαλιά στον Λε Ταλέκ (δείτε τη φάση στο 3:54 του βίντεο που ακολουθεί). Αν ο τελευταίος δεν είχε αστοχήσει από κοντά, και σε αυτήν την περίπτωση μια στιγμή ατομικής ποιότητας θα είχε κάνει όλη τη δουλειά.

Ο Αραούχο με την εκτελεστική του δεινότητα και το πρέσινγκ

Φυσικά στην κορυφή της επίθεσης ο Σέρχιο Αραούχο με τη... μόνιμη εγκατάστασή του πλέον στην Αθήνα δείχνει στα καλύτερά του. Τρία γκολ και δύο ασίστ μέχρι στιγμής με τον Αργεντινό φορ να είναι κυνικός μέσα στο «κουτί» στα τελειώματα των φάσεων απέναντι σε Λαμία και Ατρόμητο, αλλά να παρουσιάζει κινδύνους και με τα γνωστά μακρινά του σουτ που έχουν δώσει γκολ στην ΑΕΚ τόσες και τόσες φορές στο παρελθόν, όπως στο τέρμα που σημείωσε στο Ηράκλειο. Γενικότερα ο «Τσίνο» με τα τρεξίματα, την πίεση και τις διεκδικήσεις της μπάλας στην κορυφή της επίθεσης αποτελεί τον τύπο του επιθετικού που ταιριάζει και στο προφίλ του Γιαννίκη. Ειδικά στο κερδισμένο πέναλτι από τον Αμραμπατ, ο «Τσίνο» κυνηγάει την μπάλα, βάζει το σώμα και πασάρει στον Μαροκινό μεσοεπιθετικό που είχε διαβάσει τη φάση.

Ο Μάνταλος με τα χτυπήματα στις στατικές φάσεις

Η ΑΕΚ τη φετινή σεζόν με τον Μιλόγεβιτς είχε δουλέψει αρκετά στις στατικές φάσεις, όπου υστερούσε σημαντικά από πέρυσι. Κι αυτό βγαίνει εμφατικά στον αγωνιστικό χώρο, κάτι που πρέπει να εκμεταλλευτεί και ο Γιαννίκης. Ειδικά με τα χτυπήματα του Πέτρου Μάνταλου, ο οποίος κάθε χρόνο μετράει διψήφιο αριθμό ασίστ και φέτος βάζει πλώρη για κάτι αντίστοιχο. Ήδη μετράει τέσσερις και οι τρεις από αυτές με δικά του γεμίσματα από στατικές φάσεις. Ένα για το κεφάλι του Λε Ταλέκ στην πρεμιέρα με τον Ιωνικό και δύο για το κεφάλι του Βράνιες με τον Παναιτωλικό, αλλά και στο χθεσινό ματς με τον Ατρόμητο. Τα «γλυκά» και συνάμα «φαρμακερά» γεμίσματά του παράγουν γκολ για την ΑΕΚ είτε από φάουλ είτε από κόρνερ.

Και οι Ανσαριφάρντ, Τάνκοβιτς και Γέβτιτς που συμπληρώνουν την «οκτάδα»

Συν τοις άλλοις η ΑΕΚ διαθέτει άλλους τρεις παίκτες που θα μπορούσαν να είναι ακόμα και βασικοί, δείγμα της πολυφωνίας και της μεγάλης ποιότητας που παρουσιάζει το κιτρινόμαυρο σύνολο από τη μέση και μπροστά. Σίγουρα ο Ντάρκο Γέβτιτς ακόμα δεν έχει πείσει, ο Μουαμέρ Τάνκοβιτς ήταν εκτός αποστολής με τον Ατρόμητο και ο Καρίμ Ανσαριφάρντ με την παρουσία του Αραούχο έρχεται από τον πάγκο. Ωστόσο σε μια σεζόν που έχει πολύ δρόμο μπροστά, ασχέτως αν η ΑΕΚ δεν έχει ευρωπαϊκά παιχνίδια μεσοβδόμαδα, ο Γιαννίκης θα πρέπει να πάρει ό,τι καλύτερο μπορεί από όλους. Όπως άλλωστε είπε και ο ίδιος, όλοι οι παίκτες της ΑΕΚ είναι παίκτες ενδεκάδας...

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα