Πέδρο Μαρτίνς: «Χορηγός» εθνικών ομάδων

Δημήτρης Σαμόλης
Πέδρο Μαρτίνς: «Χορηγός» εθνικών ομάδων

bet365

Στα «χέρια» του Πέδρο Μαρτίνς ωρίμασαν και έφτασαν να αγωνίζονται στις εθνικές τους ομάδες. Το Gazzetta σάς παρουσιάζει τους δέκα ποδοσφαιριστές που κλήθηκαν στα αντιπροσωπευτικά τους συγκροτήματα με «χορηγό» τον Πορτογάλο τεχνικό του Ολυμπιακού.

Υπό την καθοδήγηση του Πέδρο Μαρτίνς στον Ολυμπιακό, αρκετοί ποδοσφαιριστές κατάφεραν να χριστούν διεθνείς ή και να καθιερώσουν τη θέση τους στις εθνικές τους ομάδες. Το Gazzetta αναλύει τις περιπτώσεις δέκα παικτών του «ερυθρόλευκου» ρόστερ που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία έχοντας «δουλευτεί» από τον Πορτογάλο προπονητή, με την υποσημείωση πως δεν είναι οι μοναδικές, αφού ακόμα και ποδοσφαριστές που έχουν πια αποχωρήσει, κατάφεραν να κληθούν και να ντεμπουτάρουν στα αντιπροσωπευτικά τους συγκροτήματα μετά τη συνεργασία με τον «Profesor» (Κούτρης, Ποντένσε, Σα, Ραντζέλοβιτς...).

Κώστας Τσιμίκας

Κώστας Τσιμίκας

Θανάσης Ανδρούτσος

Θανάσης Ανδρούτσος

Γιώργος Μασούρας

Γιώργος Μασούρας

Ανδρέας Μπουχαλάκης

Ανδρέας Μπουχαλάκης

Μάριος Βρουσάι

Μάριος Βρουσάι

Αγκιμπού Καμαρά

Αγκιμπού Καμαρά

Μαντί Καμαρά

Μαντί Καμαρά

Παπ Σισέ

Παπ Σισέ

Ουσεϊνού Μπα

Ουσεϊνού Μπα

Ρούμπεν Σεμέδο

Ρούμπεν Σεμέδο

Τη σεζόν 2018-2019 ο Πέδρο Μαρτίνς τον κράτησε στον Ολυμπιακό και τον έβαλε να παίξει σε 28 ματς (μοιράστηκε τη χρονιά με τον Κούτρη).

Το 2019-2020 έγινε ο βασικός αριστερός μπακ των «ερυθρόλευκων» και το καλοκαίρι του 2020 πήρε μεταγραφή στη Λίβερπουλ. Έκανε ντεμπούτο με την Εθνική στις 10/1/2018 και πλέον αποτελεί βασικό στέλεχος της «γαλανόλευκης», μετρώντας πια 14 συμμετοχές.

Έκανε ντεμπούτο με την Εθνική στις 15/05/18, στη φιλική ήττα (0-2) από τη Σαουδική Αραβία. Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε ο 24χρονος μπακ έκανε 29 συμμετοχές με τον Ολυμπιακό, εκ των οποίων 17 90λεπτα.

Εφέτος έχει πραγματοποιήσει έξι συμμετοχές με τους πρωταθλητές Ελλάδας και ο Τζον Φαν'τ Σχιπ τον έχισε βασικό δεξιό στα τελευταία πέντε ματς, με Ελβετία, Κόσοβο, Γεωργία και Σουηδία (2).

Η πρώτη του συμμετοχή με την Εθνική έγινε στις 18/11/18, ως παίκτης του Πανιωνίου. Τον Ιανουάριο του ίδιου έτους πήγε στον Ολυμπιακό, η εξέλιξή του με προπονητή τον Πέδρο Μαρτίνς ήταν ραγδαία και έφτασε να αποτελεί τον κατά πολλούς καλύτερο Έλληνα ποδοσφαιριστή.

Από το ντεμπούτο του μέχρι σήμερα έκανε άλλες 20 συμμετοχές με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, με απολογισμό δύο γκολ και δύο ασίστ.

Όταν προσλήφθηκε στον Ολυμπιακό ο Μαρτίνς, αποφάσισε να κρατήσει στο ρόστερ τον Μπουχαλάκη. Από τότε μέχρι σήμερα ο Κρητικός χαφ έχει κάνει 149 ματς με προπονητή τον Πορτογάλο και αποτελεί πλέον βασικό στέλεχος της Εθνικής.

Σεπτέμβριο του 2018 έκανε ντεμπούτο στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ο 28χρονος και μετρά πια 24 συμμετοχές. Βελτιώθηκε, εξελίχθηκε και αποτελεί κεφάλαιο για τη «γαλανόλευκη».

Ο 23χρονος εξτρέμ έκανε τις πρώτες του δύο συμμετοχές με την Εθνική όταν έπαιζε δανεικός στη Βίλεμ και τις άλλες δύο ως παίκτης του Ολυμπιακού.

Πέρυσι ο Μαρτίνς τον χρησιμοποίησε σε 21 ματς των «ερυθρόλευκων», εφέτος έχει ήδη παίξει σε δέκα και ο Τζον Φαν'τ Σχιπ τον έχει καταστήσει μόνιμο μέλος των κλήσεών του για τους αγώνες του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Έχει μπροστά του όλο το μέλλον να γίνει σημαντικό στέλεχος της Εθνικής.

Προτού υπογράψει στον Ολυμπιακό, έκανε κάνει ντεμπούτο στη Γουινέα στα 18 του, το 2019. Από τότε που ντύθηκε στα «ερυθρόλευκα» βρίσκεται σταθερά στις επιλογές του Ντιντιέ Σιξ παρά το νεαρό της ηλικίας του.

Αγωνίστηκε και στα τρία τελευταία παιχνίδια της εθνικής του ομάδας. Ο Αγκιμπού, όπως αποδείχθηκε, δεν ήρθε για καμία Β' ομάδα και ο Μαρτίνς τον έχει καταστήσει πολύτιμη μονάδα στα πλάνα του.

Ήταν 9 Αυγούστου 2018 όταν έπαιξε για πρώτη φορά κόντρα στον Ολυμπιακό (4-0 τη Λουκέρνη). Έναν μήνα μετά έκανε ντεμπούτο με τη Γουινέα, στην οποία πια είναι πρωτοκλασάτο στέλεχος. Έχει πραγματοποιήσει 18 συμμετοχές και έχει σημειώσει ένα γκολ.

Υπό την καθοδήγηση του Μαρτίνς ο 24χρονος Αφρικανός έγινε παίκτης - κλειδί για τους «ερυθρόλευκους» και ο ποδοσφαιριστής με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία.

Μετά τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό, δέχτηκε κλήση από την εθνική Σενεγάλης. Σχεδόν ένα χρόνο μετά το ντεμπούτο με τους «ερυθρόλευκους», αφού ανέλαβε τους Πειραιώτες ο Μαρτίνς, εκπροσώπησε τη χώρα του, σκοράροντας μάλιστα στην πρώτη του συμμετοχή (στο 3-0 επί του Σουδάν).

Ο «βράχος» έχει κάνει από τότε τέσσερις συμμετοχές με το εθνόσημο της πατρίδας του, σε ένα έτσι κι αλλιώς πολύ ποιοτικό ρόστερ.

Όπως και ο συμπατριώτης του Παπ Σισέ, έτσι κι αυτός έπαιξε για πρώτη φορά με την εθνική Σενεγάλης σχεδόν ένα χρόνο μετά τη μεταγραφή στον Ολυμπιακό. Αρχικά στις 9/10/2020 κόντρα στο Μαρόκο και ακολούθως στις 26/3/2021 εναντίον του Κονγκό.

Έχει κληθεί ξανά στο αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα, δίχως να αγωνιστεί. Ένας από τους λόγους ήταν και τα προβλήματα τραυματισμών που αντιμετώπισε.

Χρειάστηκε να υπογράψει στον Ολυμπιακό, να γίνει πυλώνας στα μετόπισθεν της ομάδας για να κληθεί και τελικά να χριστεί διεθνής με την Πορτογαλία. Έκανε ντεμπούτο στο 0-0 εναντίον της Ισπανίας τον Οκτώβριο του 2020 και έπαιξε εκ νέου απέναντι σε Ανδόρα και Κροατία.

Τρεις συμμετοχές 90λεπτες. Με προπονητή τον Μαρτίνς ο 27χρονος στόπερ απογειώθηκε, παρότι για λόγους πια εξωαγωνιστικούς έχει τεθεί στο περιθώριο.