Ένα βίντεο που μας έκανε περισσότερο καχύποπτους

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ένα βίντεο που μας έκανε περισσότερο καχύποπτους

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος μένει από λόγια με την επιλογή που έκανε ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ στην ανάλυση των αποφάσεων των διαιτητών του ΟΦΗ - ΑΕΚ.

Ήταν πραγματικά απογοητευτικός ο τρόπος που επέλεξε ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ να διαχειριστεί τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν στο πρώτο επεισοδιακό παιχνίδι της νέας Superleague, το ΟΦΗ - ΑΕΚ. O Αγγλος αρχιδιαιτητής είχε την ευκαιρία να δώσει τον τόνο για τη νέα σεζόν, δεδομένου ότι αυτό ήταν το πρώτο ματς που έκανε θόρυβο σχετικά με την απόδοση των διαιτητών, του φυσικού και του ψηφιακού. Είχε μια ακόμη ευκαιρία να εκπαιδεύσει το κοινό, δηλαδή όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη του ελληνικού ποδοσφαίρου, και συγχρόνως να προστατεύσει, στην διαχείριση αυτής της κρίσης, τους διαιτητές που εκείνος και οι συνεργάτες του επιλέγουν.

Και τι έκανε ο Κλάτενμπεργκ; Αποφάσισε να μη μιλήσει για τις φάσεις της επίτευξης του πρώτου και του τρίτου γκολ του ΟΦΗ, και κατά συνέπεια να μη μας εξηγήσει τι και γιατί το αποφάσισαν οι διαιτητές. Δεν μας μίλησε για το φάουλ που ζητούσε ο Βράνιες στο πρώτο γκολ του ΟΦΗ, δεν μας έδειξε την ανάλυση του VAR στο τρίτο γκολ του ΟΦΗ σχετικά με το αν υπήρχε ή όχι ζήτημα οφσάιντ. Δηλαδή δεν αποσαφήνισε το τι έπραξαν και το γιατί το έπραξαν οι διαιτητές αυτού του αγώνα. Επέλεξε να μιλήσει μόνο για δύο φάσεις, και μάλιστα δίχως να μας εξηγήσει αν έκαναν καλά οι διαιτητές που δεν είδαν λόγο για αποβολή του Λάμπρου και του Νέιρα και γιατί. Μας έκανε επιλεκτική εκπαίδευση. Και μας άφησε με την απορία σχετικά με το τι είδαν και τι αποφάσισαν οι διαιτητές, αλλά και με την απορία σχετικά με τη δική του στάση - με το γιατί επέλεξε να σταθεί έτσι δημόσια και να δημιουργήσει αυτή την εντύπωση.

Την 1η Σεπτεμβρίου η ΕΠΟ ανακοίνωσε τη νέα σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας. Για πρώτη φορά, στην θεωρητικά τελευταία σεζόν παρουσίας ξένων αρχιδιαιτητών στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όλα τα μέλη είναι ξένοι - δηλαδή και οι τέσσερις που απαρτίζουν την Επιτροπή είναι ξένοι, όχι Έλληνες. Και αυτό θεωρητικά συνέβη προκειμένου να παταχθεί το φαινόμενο της καχυποψίας. Ο Κλάτενμπεργκ το ήθελε αυτό, το ζήτησε, και έγινε. Κι εγώ αναρωτιέμαι, σε μια εποχή που το ελληνικό ποδόσφαιρο, ως κοινωνία, έκανε υπερβάσεις, και την υπέρβαση που ο ίδιος ο αρχιδιαιτητής ζητούσε, για να διώξει την καχυποψία, πώς εκείνος επιλέγει σήμερα να συντηρήσει, αν όχι να μεγαλώσει ξανά την καχυποψία με την στάση του; Πόσο θα του κόστιζε να στεκόταν για μερικά δευτερόλεπτα ακόμη μπροστά στην κάμερα για να εξηγήσει δύο ακόμη φάσεις; Πόσο δύσκολο του ήταν αυτό;

Όπως μπορείτε να δείτε, ήμουν από τους πρώτους που είχαν σπεύσει να χειροκροτήσουν την απόφαση του Κλάτενμπεργκ να μιλά και να εξηγεί δημόσια τις αποφάσεις των διαιτητών.

Στο μυαλό μου αυτή ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για να εκπαιδευτούμε όλοι, και για να αλλάξουμε νοοτροπία. Και αυτό το γράφει κάποιος που βρήκε νόημα να δώσει εξετάσεις σε μια ποδοσφαιρική ομοσπονδία, της Αυστραλίας, πάνω στους κανονισμούς του παιχνιδιού για να τσεκάρει και να πιστοποιήσει την επίγνωση των κανονισμών και την κατανόηση της καλής χρήσης τους.

Απορώ με την επιλογή που έκανε ο Κλάτενμπεργκ σε αυτό το βίντεο, της 2ης αγωνιστικής της Superleague. Στα μάτια μου αυτό το βίντεο είναι ένα σπουδαίο αντιπαράδειγμα διαχείρισης μιας κρίσης και λειτουργίας στις δημόσιες σχέσεις. Ο Αγγλος αρχιδιαιτητής είχε μια καλή ευκαιρία να μας εξηγήσει τι συνέβη σε ένα παιχνίδι και αν λειτούργησαν ή όχι σωστά οι διαιτητές που επέλεξε. Κλείνοντας το βίντεο γίναμε περισσότερο καχύποπτοι, ενώ ο στόχος του θεωρητικά είναι ο ακριβώς αντίθετος, και πληρώνεται πολύ καλά για να τον πετύχει.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.