ΑΕΚ: Ο... roadrunner Μοχαμαντί στην αριστερή πλευρά (pics & vids)

ΑΕΚ: Ο... roadrunner Μοχαμαντί στην αριστερή πλευρά (pics & vids)

Δημήτρης Βέργος
ΑΕΚ: Ο... roadrunner Μοχαμαντί στην αριστερή πλευρά (pics & vids)

bet365

Το Gazzetta γράφει για την έκτακτη μεταγραφή της ΑΕΚ με τον Ιρανό αριστερό μπακ Μιλάντ Μοχαμαντί. H ικανότητά του να παίζει σε όλη την πλευρά και για το μεταγραφικό story που δεν προχώρησε το καλοκαίρι.

Ο Γιάννης Παπαδημητρίου πριν από πέντε μέρες στην παρουσίαση των νέων αποκτημάτων της ΑΕΚ στα Σπάτα είχε κάνει μαζί με τον Παναγιώτη Κονέ τον μεταγραφικό απολογισμό της ομάδας και σε σχετική ερώτηση για το αν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάποια έξτρα κίνηση στην αγορά των ελεύθερων είχε πει χαρακτηριστικά: «Έχουμε ολοκληρώσει κατά μεγάλο ποσοστό τις μεταγραφές. Όσο είναι ανοικτό το παράθυρο πάντα θα έχουμε τα μάτια μας ανοικτά γιατί έτσι πρέπει να λειτουργεί η ΑΕΚ ως οργανισμός». Το μεταγραφικό... παραθυράκι δεν είχε κλείσει λοιπόν και η Ένωση σχεδόν στην εκπνοή των μεταγραφών για τους ελεύθερους ποδοσφαιριστές αποφάσισε να προχωρήσει την υπόθεση του 27χρονου διεθνή Ιρανού αριστερού μπακ Μιλάντ Μοχαμαντί, ο οποίος αναμένεται πλέον στην Αθήνα με την ΑΕΚ να είναι έτοιμη να τον κάνει δικό της για τα επόμενα τρία χρόνια.

Το μεταγραφικό story του Ιουλίου που ολοκληρώνεται Σεπτέμβριο

Το όνομα του Μοχαμαντί για την ΑΕΚ είχε αποκαλυφθεί από τα βελγικά δημοσιεύματα το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου όταν η Ένωση αναζητούσε βασικό αριστερό μπακ με επιθετικές αρετές. Τότε εκτός από την ΑΕΚ και η Φερεντσβάρος είχε καταθέσει πρόταση στη Γάνδη, η οποία ήταν ανοικτή στην παραχώρησή του καθώς ήδη είχε προχωρήσει σε απόκτηση ενός παίκτη στη συγκεκριμένη θέση, διέθετε πλέον τρεις επιλογές και ο Μοχαμαντί ήθελε να πάρει μεταγραφή. Ωστόσο ο 27χρονος Ιρανός μπακ επιθυμούσε να βρει πρόταση από ομάδα καλύτερου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, αλλά παρά το ενδιαφέρον συλλόγων της Τσάμπιονσιπ δεν κατάφερε να το πετύχει. Έτσι... ξέμεινε στη Γάνδη, χωρίς πλέον να υπολογίζεται στην πρώτη ομάδα, με την ΑΕΚ να στρέφεται και να υπογράφει τον συμπατριώτη του Εχσάν Χατζισαφί. Όσο για τον Μοχαμαντί; Πραγματοποιούσε προπονήσεις με την Κ21 του συλλόγου και προς τα τέλη Αυγούστου έφτασε σε συμφωνία για να λύσει το συμβόλαιό του.

Τότε οι οπαδοί της Γάνδης είχαν στραφεί εναντίον του για το γεγονός ότι με αυτήν την πράξη έδειχνε ασέβεια προς την ομάδα με την οποία ανέβασε τις μετοχές του, ωστόσο από τον βελγικό σύλλογο δεν συμμερίζονταν αυτή την άποψη. Στην πραγματικότητα έφτασαν σε μια συμβιβαστική λύση με τον Μοχαμαντί καθώς δεν ήθελαν να του στερήσουν πλέον τη δυνατότητα να υπογράψει σε ομάδα της αρεσκείας του. Τελικά όμως, η πρόταση από κλαμπ κορυφαίου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος δεν ήρθε ποτέ ούτε τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου, ούτε τις δύο εβδομάδες στο παράθυρο των ελεύθερων τον Σεπτέμβρη. Εκεί η ΑΕΚ επανήλθε αποφασίζοντας να αποκτήσει αριστερό μπακ, καταθέτοντας την οριστική πρότασή της και κάπως έτσι ο Ιρανός διεθνής είναι έτοιμος να ντυθεί και επίσημα στα κιτρινόμαυρα και να γίνει η 14η μεταγραφική προσθήκη!

Ακραίος μπακ που «καταπίνει» όλη την πλευρά σαν... roadrunner

Στην πατρίδα του το Ιράν, ο Μοχαμαντί είναι γνωστός με το παρατσούκλι «Mig-Mig». Έτσι αποκαλούν εκεί το cartoon γνωστό στο ευρύ κοινό ως roadrunner. Το πτηνό που φημίζεται για την τρομερή ταχύτητά του «καταπίνοντας» με εκρηκτικότητα τα χιλιόμετρα για να ξεφύγει από το κογιότ που το καταδιώκει. Φυσικά αυτό έχει να κάνει με το στυλ παιχνιδιού του Ιρανού μπακ, ο οποίος είναι ένα φουλ επιθετικό μπακ που τρέχει όλη την αριστερή πλευρά πάνω-κάτω, όπως επιβεβαιώνεται και από το ρεπορτάζ στο Βέλγιο σχετικά με τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά. Το ίδιο αποδεικνύεται και από το heatmap του Μοχαμαντί μέσω της πλατφόρμας του Wyscout από την περσινή του σεζόν στη Γάνδη ενδεικτικά.

Το heatmap του Μοχαμαντί

Πηγή Wyscout: Το heatmap του Μοχαμαντί την περσινή σεζόν με τη Γάνδη

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι ρεπόρτερ της Γάνδης με τους οποίους ήρθε σε επικοινωνία το Gazzetta, ο Μοχαμαντί εκτός από ταχύτητα έχει και δυναμισμό στο παιχνίδι του, αλλά και σωστή νοοτροπία. Τον χαρακτηρίζουν ως έναν καθαρό επιθετικό μπακ, ο οποίος ωστόσο έχει ικανοποιητικά ποσοστά στα αμυντικά του καθήκοντα. Καθώς ανεβαίνει συνεχώς την πλευρά του (έχοντας πάντα και επιστροφές) ο Μοχαμαντί σεντράρει συχνά, αν και οι προσπάθειές του πολλές φορές δεν διακρίνονται από επιτυχία καθώς η τεχνική του θέλει βελτίωση. Αυτό αποδεικνύεται και από τα στατιστικά του στο Wyscout. Μέσο όρο πραγματοποιούσε 5,94 σέντρες ανά παιχνίδι με 28,5% επιτυχία τη σεζόν που πέρασε.

Οι σέντρες του Μοχαμαντί

Πηγή Wyscout: Οι 7/18 επιτυχημένες σέντρες του Μοχαμαντί στο περσινό Γκενκ-Γάνδη 1-1

Την ίδια στιγμή όμως επειδή βγαίνει συνεχώς μπροστά διαθέτει καλές κάθετες μεταβιβάσεις με μέσο όρο 11,78 προωθητικές μπαλιές ανά παιχνίδι και επιτυχία 69%, πάντα κατά την τελευταία του χρονιά. Ο συνολικός μέσος όρος του στις επιτυχημένες μεταβιβάσεις την περσινή σεζόν με τη Γάνδη ανήλθε στο 74,8%. Επίσης επιχειρούσε μέσο όρο 4,23 προσπάθειες ανά παιχνίδι στο ένας εναντίον ενός με 52,9% επιτυχία, είχε 4,77 κοψίματα μέσο όρο ανά παιχνίδι και 7,09 ανακτήσεις μπάλας, ενώ συνολικά είχε μέσο όρο 60,6% κερδισμένων αμυντικών μονομαχιών και 46,2% επιτυχημένων επιθετικών μονομαχιών.

Οι κάθετες μπαλιές του Μοχαμαντί

Πηγή Wyscout: Οι 14/17 επιτυχημένες προωθητικές πάσες του Μοχαμαντί στο περσινό Γάνδη-Μαλίν 2-2

Ο τρίτος αριστερός μπακ του ρόστερ, σμίγει με Ανσαριφάρντ και Χατζισαφί

Η ΑΕΚ είχε ήδη για τη θέση του αριστερού μπακ τον Χατζισαφί και τον Μιτάι. Πλέον με την επικείμενη άφιξη του Μοχαμαντί έχει τρεις παίκτες για το αριστερό άκρο της άμυνας. Εδώ ωστόσο υπάρχει η ιδιαιτερότητα του Χατζισαφί που μπορεί να αγωνιστεί και σε άλλες θέσεις, αν και αρχικώς είχε αποκτηθεί για αυτή του αριστερού μπακ. Την ίδια στιγμή όλο το προηγούμενο διάστημα οι κιτρινόμαυροι εξέφραζαν την εμπιστοσύνη τους στο πρότζεκτ Μιτάι. Πλέον παρουσιάζει ενδιαφέρον η διαχείριση που θα γίνει από τον Μιλόγεβιτς.

Ο Μοχαμαντί θα βρει στην ΑΕΚ τους συμπατριώτες του Χατζισαφί και Ανσαριφάρντ, τους οποίους γνωρίζει άριστα από την Εθνική ομάδα του Ιράν, στην οποία είχε κληθεί άλλωστε και στα πρόσφατα παιχνίδια μετρώντας συνολικά 37 εμφανίσεις και συμμετοχή στο Μουντιάλ του 2018. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο Μοχαμαντί ήρθε σε επικοινωνία μαζί τους για να ρωτήσει και να μάθει πράγματα για την ΑΕΚ, η οποία θα αποτελέσει τον τρίτο ευρωπαϊκό σύλλογο στην καριέρα του μετά την Αχμάτ Γκρόζνι και τη Γάνδη από τη στιγμή που πήρε την απόφαση να φύγει από την πατρίδα του.

Photo Credits: Getty Images

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα