Wyscout analysis: Η αύρα των μεταγραφών της ΑΕΚ και τα «καμπανάκια» στην άμυνα (pics & vids)

Wyscout analysis: Η αύρα των μεταγραφών της ΑΕΚ και τα «καμπανάκια» στην άμυνα (pics & vids)

Δημήτρης Βέργος
Wyscout analysis: Η αύρα των μεταγραφών της ΑΕΚ και τα «καμπανάκια» στην άμυνα (pics & vids)

bet365

Μέσω της πλατφόρμας του Wyscout εστιάζουμε σε όσα έδειξαν οι Λε Ταλέκ, Τσούμπερ και Άμραμπατ στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, αλλά και στην ανασταλτική λειτουργία της ΑΕΚ που θέλει δουλειά.

Το ξεκίνημα της ΑΕΚ στο φετινό πρωτάθλημα της Super League Interwetten αφήνει μια ωραία γεύση στους κιτρινόμαυρους. Το 3-0 επί του Ιωνικού ήταν αυτό που χρειαζόταν η Ένωση για αρχή, κάτι που τόνισαν σχεδόν όλοι οι κιτρινόμαυροι στις δηλώσεις τους μετά το παιχνίδι. Η ομοιογένεια σε συνδυασμό με τα νικηφόρα αποτελέσματα είναι το ζητούμενο τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Εκεί που αξίζει να σταθεί κανείς από την πρεμιέρα είναι στην αύρα των νέων μεταγραφών, του Τσούμπερ, του Άμραμπατ και του Λε Ταλέκ, αλλά και στην ανασταλτική λειτουργία, η οποία χρειάζεται αρκετή δουλειά προκειμένου να μην αποτελέσει στην πορεία ξανά την αχίλλειο πτέρνα της Ένωσης όπως την περσινή σεζόν. Άλλωστε όπως υπογράμμισε ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς, υπάρχουν αρκετά πράγματα που χρίζουν βελτίωσης και αυτό που έχει προτεραιότητα είναι η σκληρή καθημερινή δουλειά.

Η λάμψη του Τσούμπερ σε μόλις ένα ημίχρονο

Μπορεί να είχε μόλις δύο κανονικές προπονήσεις με την υπόλοιπη ομάδα, όμως ο Στίβεν Τσούμπερ μπαίνοντας αλλαγή με το ξεκίνημα του δευτέρου μέρους έδειξε αμέσως την αξία του και ότι πρόκειται για παίκτη άλλου επιπέδου. Δεν ήταν μόνο το γκολ που σημείωσε στο ντεμπούτο του, αλλά η συνολική του εμφάνιση έστω και για 45 λεπτά. Γενικότερα ο 30χρονος Ελβετός χαφ-εξτρέμ δοκιμάζει το πόδι του από απόσταση και βρίσκει στόχο κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα στατιστικά της πλατφόρμας του Wyscout. 4/4 στον στόχο και μεγάλη συμμετοχή στην επιθετική ανάπτυξη με επτά επαφές στην αντίπαλη περιοχή και 5/8 κάθετες πάσες. Η μία εξ αυτών ήταν εκείνη στον Αραούχο που έφερε το κερδισμένο πέναλτι. Επίσης εκτός από τις συνεργασίες του και ατομικά ήταν εξαιρετικός με ωραίες προσωπικές ενέργειες, έχοντας 7/10 επιτυχημένες ενέργειες στο ένας εναντίον ενός.

Οι κινήσεις του Τσούμπερ

Πηγή Wyscout: Το heatmap του Τσούμπερ στο ματς με τον Ιωνικό

Ο δυναμισμός του Άμραμπατ που έκανε τη διαφορά

Εκτός από τον Τσούμπερ και ο Νορντίν Άμραμπατ δείχνει ότι αποτελεί έναν παίκτη που μπορεί να κάνει τη διαφορά για την ΑΕΚ στο μεσοεπιθετικό κομμάτι. Μπορεί στο δυνατό του σημείο, δηλαδή στις ντρίμπλες, τα ποσοστά του να ήταν αρκετά κάτω από τον μέσο όρο του στο συγκεκριμένο κομμάτι με επιτυχία μόλις 20% (1/5) σύμφωνα με το Wyscout, ωστόσο έβγαλε τρομερή ενέργεια και δυναμισμό στο παιχνίδι του, ήταν αυτός που κέρδισε την αποβολή του Ρομαό με την εκρηκτικότητά του να φύγει στην αντεπίθεση, ενώ απέδειξε ότι πρόκειται για έναν ποιοτικό μεσοεπιθετικό με ποικιλία κινήσεων και άνεση στις συνεργασίες. Ο 34χρονος Μαροκινός ήταν ομαδικός, συμμετείχε στο συνδυαστικό παιχνίδι και είχε μεγάλη ακρίβεια στις μεταβιβάσεις του, πάνω από το μέσο όρο του, με επιτυχία 81% (25/31), όπως κατέγραψε το Wyscout, ενώ σκόραρε και το πέναλτι.

Οι πάσες του Άμραμπατ

Πηγή Wyscout: Οι μεταβιβάσεις του Άμραμπατ στην πρεμιέρα με αντίπαλο τον Ιωνικό

Ο πασέρ Λε Ταλέκ και η ανασταλτική λειτουργία που χρειάζεται «δέσιμο»

Εκείνος όμως που ξεχώρισε ήταν ο Νταμιάν Λε Ταλέκ στον χώρο της μεσαίας γραμμής. Δεν μιλάμε φυσικά μόνο για το γκολ που σημειώνει και ανοίγει το σκορ στο 7' έπειτα από μια στατική φάση (κάτι που έχει ανάγκη η ΑΕΚ) εκμεταλλευόμενη την ψηλή κορμοστασιά του, αλλά για την ηρεμία και την οργάνωση που πρόσφερε στο παιχνίδι της Ένωσης. Ο τρόπος που μοίραζε την μπάλα ήταν εξαιρετικός, για την ακρίβεια σχεδόν αλάνθαστος. Όπως προκύπτει και από την πλατφόρμα του Wyscout, ο Λε Ταλέκ είχε 93% επιτυχία στις μεταβιβάσεις του είτε παράλληλα είτε κάθετα. Συγκεκριμένα είχε 75/81 επιτυχημένες πάσες. Το κάθετο παιχνίδι μάλιστα είναι το ατού του καθώς οι 26/29 ήταν επιτυχημένες προωθημένες μπαλιές (90% επιτυχία).

Το κάθετο παιχνίδι του Λε Ταλέκ

Πηγή Wyscout: Το κάθετο παιχνίδι το Λε Ταλέκ στο ματς με τον Ιωνικό

Ανασταλτικά πάντως για την ΑΕΚ έκρουσαν... καμπανάκια. Η αμυντική γραμμή φάνηκε ότι θέλει «δέσιμο» (άλλωστε απαρτίζεται στο απόλυτο από νέα πρόσωπα) καθώς ο Ιωνικός έβγαλε τέσσερις φάσεις για γκολ το πρώτο μισάωρο, χτυπώντας στην κόντρα. Στο 1' η κάθετη ανάμεσα σε Βράνιες και Τζαβέλλα στον Τουράμ που βγήκε τετ-α-τετ, στο 9' ο Λένις που ταλαιπώρησε τον Χατζισαφί και σούταρε δίπλα από το κάθετο, στο 17΄ η κεφαλιά του ανενόχλητου Τουράμ που πέρασε μόλις άουτ και στο 29' η κόντρα επίθεση με τον Λένις όπου χρειάστηκε η έξοδος του Στάνκοβιτς για να σώσει την κατάσταση, είναι ενδεικτικές περιπτώσεις. Μάλιστα όλες έγιναν στο διάστημα κατά το οποίο ο Ιωνικός αγωνιζόταν με 11 παίκτες και ήταν μια ακόμη προειδοποίηση για την ανασταλτική λειτουργία της ΑΕΚ μετά το φιλικό 4-3 στον Βόλο που τονίζει τη δουλειά που πρέπει να γίνει προκειμένου η αμυντική γραμμή να μην αποτελέσει, όπως πέρυσι, την πληγή των κιτρινόμαυρων.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα