Wyscout analysis: Τα δυνατά και αδύναμα σημεία και οι κορυφαίοι του Παναθηναϊκού (pics)

Wyscout analysis: Τα δυνατά και αδύναμα σημεία και οι κορυφαίοι του Παναθηναϊκού (pics)

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Wyscout analysis: Τα δυνατά και αδύναμα σημεία και οι κορυφαίοι του Παναθηναϊκού (pics)

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για όσα άρεσαν στον Παναθηναϊκό, για εκείνα που θέλουν βελτίωση και καταγράφει με την βοήθεια του Wyscout τα πεπραγμένα των παικτών του Τριφυλλιού στο νικηφόρο 4-0 επί του Απόλλωνα.

Για την τέλεια πρεμιέρα του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα τα είπαμε το βράδυ του Σαββάτου αμέσως μετά την λήξη της αναμέτρησης. Ήταν μεγάλη υπόθεση για το Τριφύλλι να πάρει το ματς και παράλληλα με αυτό το εμφατικό 4-0 να σκορπίσει ελπίδα και αισιοδοξία στον κόσμο του ενόψει της συνέχειας. Είναι λογικό όλα τα φώτα να έπεσαν στον… υδραυλικό Ματέους Βιτάλ και στα δύο γκολ του Καρλίτος.

Η κουβέντα, όμως, γύρω από το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να τελειώσει μόνο από το τελικό αποτέλεσμα και με μία πιο ψύχραιμη και καθαρή ματιά και έπειτα από την εκ νέου παρακολούθηση της αναμέτρησης, πάμε να… φωτίσουμε με την βοήθεια της κορυφαίας πλατφόρμας ανάλυσης, Wyscout, κάποια ενδιαφέροντα δεδομένα που αφορούν το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και όσα αυτό έκανε πάνω στο χορτάρι της Λεωφόρου στο συγκεκριμένο παιχνίδι.

Δυνατός στο επιθετικό τρανζίσιον και τρομερά αποτελεσματικός

Ο Παναθηναϊκός στο περσινό πρωτάθλημα ήταν μία από τις χειρότερες, από τις λιγότερο αποτελεσματικές ομάδες του πρωταθλήματος στο επιθετικό τρανζίσιον, στο πόσο ουσιαστικά εκμεταλλευόταν τους ανοιχτούς χώρους που έβρισκε στον αγωνιστικό χώρο. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς από την πρώτη ημέρα δούλεψε πάνω σε αυτό το κομμάτι. Σαν να μην υπήρχε αύριο. Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος ένα κομμάτι της δουλειάς δικαιώθηκε. Το Τριφύλλι βρήκε δύο γκολ στο ανοιχτό γήπεδο.

Το 2-0 και το 3-0 με τον Καρλίτος. Είναι υπέροχος ο τρόπος που ξεδιπλώνονται οι πράσινοι στο δεύτερο γκολ. Κοινός παρανομαστής και στα δύο; Στο κρίσιμο σημείο, εκεί που κάθε ομάδα έχει ανάγκη την επαφή εκείνη που θα αποσυνδέσεις τις γραμμές του αντιπάλου, ο Παναθηναϊκός βρήκε τον υπέροχο Βιτάλ. Στο 2-0 βγάζει εκτός παιχνιδιού τρεις παίκτες του Βόλου(δύο με την ντρίμπλα και ένα με την πάσα στον Χουάνκαρ) ενώ στο 3-0 κλέβει και με την μία στέλνει τον Ισπανό απέναντι από τον αντίπαλο πορτιέρε.

a

O Bιτάλ στην φάση του 2-0 σμπαράλιασε την ανασταλτική λειτουργία του Απόλλωνα

Από κει και πέρα, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στον δείκτη των xGoals. Δηλαδή στην ποιότητα των τελικών που έφτιαξε ο Παναθηναϊκός. Βάσει των τελικών που δημιούργησε το Τριφύλλι θα έπρεπε να σκοράρει 1.55 τέρματα. Σκόραρε 4! Δείγμα της συγκέντρωσης, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας που είχαν σε αυτό το παιχνίδι οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς στις τελικές τους επιλογές.

ax

Ο πίνακας xGoals με τις σημαντικότερες ευκαιρίες του Παναθηναϊκού στο παιχνίδι

Βραχυκύκλωσε από την πίεση, νωθρό ξεκίνημα και στα δύο ημίχρονα

Ο Παναθηναϊκός είχε ανά διαστήματα στο παιχνίδι του ωραίες συνεργασίες, έβγαλε ατομική ποιότητα και… καθάρισε τον Απόλλωνα. Το παιχνίδι, όμως, δεν ήταν εύκολο. Όχι τόσο όσο δείχνει το τελικό σκορ και για αυτό ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ήταν λογικό κι επόμενο να κρατήσει χαμηλά την μπάλα μετά το τέλος της αναμέτρησης.

Ο Παναθηναϊκός στο πρώτο εικοσάλεπτο δεν ήταν καλός. Για την ακρίβεια παρουσίασε προβληματική εικόνα, ειδικά στην ανάπτυξη του. Η επιλογή του Γιάννη Πετράκη να πιέσει με high block, με πέντε παίκτες έξω από την περιοχή του Παναθηναϊκού και να καταθέσει πολύ μεγάλη ένταση στο πρέσινγκ, οδήγησε το Τριφύλλι στο να σηκώσει αρκετές φορές την μπάλα στο build up και να προχωρήσει σε εύκολα πουλήματα της μπάλας. Οι πράσινοι δεν είχαν την εμπιστοσύνη ή την ψυχολογία να γυρίσουν με ηρεμία την μπάλα και να βρουν επιλογές χαμηλά και για να αποφύγουν τα εύκολα λάθη, πήγαν σε μακρινές μεταβιβάσεις και βολέ του Διούδη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το μοναδικό πάτημα στην περιοχή να είναι με τον Βιτάλ στο 14᾽!

πετρι

δδδ

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα από το high block του Απόλλωνα στο πρώτο ημίχρονο

Τα δοκάρια του Πέρεθ και του Αϊτόρ ήταν αυτά που… αφύπνισαν το Τριφύλλι. Μέχρι εκείνο το σημείο παρατηρούσες πολλά εύκολα λάθη με την μπάλα, προχειρότητα, βιαστικές κινήσεις και καμία υπομονή. Πάρα πολύ άγχος. Στο πρώτο τέταρτο η κατοχή ήταν 52-48 με 23 απώλειες της κατοχής, με ένα λάθος του Βέλεθ έξω από την περιοχή στο 25᾽ να δίνει την ευκαιρία στον Ντάουντα να πατήσει στο κουτί και να απειλήσει τον Διούδη.

Οι πράσινοι δεν ξεκίνησαν δυναμικά ούτε στο δεύτερο μέρος. Έδωσαν την ευκαιρία στον Ντάουντα στο 49᾽ να βγει απέναντι από τον Διούδη, ο οποίος στο 62᾽ και ενώ ο Απόλλωνας παίζει με παίκτη λιγότερο πραγματοποιεί την επέμβαση του ματς στις προσπάθειες των Παμλίδη και Ντομίνγκες από το ύψος της μικρής περιοχής.

Έλλειψη χημείας ανάμεσα σε Βέλεθ και Σάρλια, το θέμα στην πλάτη της άμυνας

Ο Παναθηναϊκός επέτρεψε στον Απόλλωνα ευκαιρίες ίσες με 1.27xGoals, επιβεβαιώνοντας πως ακόμη ψάχνεται ανασταλτικά. Οι φιλοξενούμενοι έγιναν ιδιαίτερα απειλητικοί σε τέσσερις περιπτώσεις, με μία από αυτές να είναι στην τελευταία φάση του αγώνα με το δοκάρι του Ιωαννίδη και ενώ όλα είχαν κριθεί. Όσο το ματς παιζόταν, το Τριφύλλι παρουσίασε προβληματική συνεργασία των δύο στόπερ, με αποτέλεσμα να... φάει δύο φάσεις στην πλάτη των κεντρικών του αμυντικών. Στο 42᾽ ο Διούδης πρόλαβε τον Τσιλούλη ενώ στο 49´ ο Ντάουντα θα μπορούσε να μειώσει στο τετ α τετ αλλά το τελείωμά του δεν είχε ποιότητα.

Ακολουθούν τα χαρακτηριστικά παραδείγματα

εχ

χαχ

Στην μεγαλύτερη ευκαιρία της Ελαφράς Ταξιαρχίας στο 62᾽ όλη η άμυνα έχει νικηθεί κατά κράτος. Από δεξιά ο Κότσιρας χάνει την φάση, ο Χουάνκαρ χάνει την κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι και ο Σάρλια δεν προλαβαίνει τον Παμλίδη. Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται αρκετή, περισσότερη δουλειά στο αμυντικό κομμάτι αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως περιμένει την επιστροφή του Μπαρτ Σένκεφελντ και του Δημήτρη Κουρμπέλη, οπότε έχει λύσεις στις οποίες μπορεί να ποντάρει.

Υπάρχει ακόμη μία φάση στο 22᾽ όπου ο Απόλλωνας φτιάχνει την πρώτη αξιόλογη στιγμή του, με το σουτ του Σλίβκα και ενώ ο Παναθηναϊκός και ειδική η μεσαία του γραμμή βρίσκεται σε πλήρη αποσύνδεση λόγω της αργής επιστροφής του Ρούμπεν και του Μαουρίσιο.

;α

Ατομική αξιολόγηση

Διούδης: Σύμφωνα με τις τελικές που πήγαν προς την εστία του θα… έπρεπε να δεχθεί 1.3XcGoals. Δεν δέχθηκε κανένα. Όποτε τον χρειάστηκε ο Παναθηναϊκός ήταν εκεί ενώ είχε και καλές επιλογές με την μπάλα στα πόδια, ολοκληρώνοντας το ματς με 10 εύστοχες στις 11 μακρινές μεταβιβάσεις.

Κότσιρας: Ανέβασε την απόδοση του στο δεύτερο ημίχρονο, πάτησε αρκετά στο επιθετικό τρίτο, είχε καλές σέντρες και ανασταλτικά με εξαίρεση την φάση του 62᾽ δεν αντιμετώπισε κανένα απολύτως πρόβλημα. Ολοκλήρωσε τον αγώνα με 78% επιτυχημένες ενέργειες. Βαθμός:

Χουάνκαρ: Από δική του κούρσα και υπέροχη σέντρα, ο Καρλίτος κάνει το 2-0. Δημιουργικά βοήθησε αρκετά, ανασταλτικά είχε κάποια θεματάκια με τον Τσιλούλη(ντρίμπλα στο 6᾽, χαμένη κεφαλιά εντός περιοχής στο 62᾽). 2/2 σέντρες, 3 ντρίμπλες και 12 επανακτήσεις για τον Ισπανό μπακ που με τον Γιοβάνοβιτς είναι απελευθερωμένος.

Βέλεθ: Δεν είχε καλή συνεργασία με τον Σάρλια, στο 25᾽ έξω από την περιοχή κάνει ανεπίτρεπτο πούλημα της μπάλας που οδηγεί σε ευκαιρία του αντιπάλου ενώ όπως αναφέραμε και παραπάνω είχαν προβλήματα στην πλάτη τους. Ήταν καλός, όμως, στον αέρα με 6/9 κερδισμένες μονομαχίες, 90% ευστοχία στις πάσες και 6/8 μακρινές. Η παρουσία του δίνει εμπιστοσύνη.

Σάρλια: Εκτός από τα προαναφερθέντα προβλήματα, δεν έδωσε λύσεις στον αέρα(μόλις 3/13 κερδισμένες μονομαχίες), είχε θέματα όταν έπεφτε πάνω του ο Ντάουντα. Πρέπει να βελτιώσει την εικόνα του, διαφορετικά με την επιστροφή του Σένκεφελντ, του Κουρμπέλη και την παρουσία του Πούγγουρα, δύσκολα θα ξαναβρεί τον δρόμο προς την ενδεκάδα.

Ρούμπεν: Ο… εγκέφαλος στην μεσαία γραμμή του Παναθηναϊκού. Η μπάλα πέρασε 63 φορές από τα πόδια του. Έδωσε 82 πάσες σε σύνολο 86. Είχε 8 στις 10 μακρινές μεταβιβάσεις, 7 περάσματα στο επιθετικό τρίτο και αποτέλεσε τον οργανωτή της πράσινης ανάπτυξης, όντας πολλές φορές ο τρίτος στόπερ στο build up. Στο 71᾽ με υπέροχη διαγώνια 30άρα βγάζει μόνο του σε θέση για γκολ τον Χατζηγιοβάνη. Ανασταλτικά ήταν σχεδόν πάντα εκεί που έπρεπε, τελείωσε το ματς με 10 επανακτήσεις και είχε και το δοκάρι στο 26’.

χαχ

Όλες οι πάσες του Ρούμπεν στο παιχνίδι με τον Απόλλωνα

Μαουρίσιο: Η οξυδέρκεια του, το διάβασμα του παιχνιδιού, η εμπειρία του, ήταν εκείνα που έβαλαν τον Παναθηναϊκό μπροστά στο σκορ, με τον Βραζιλιάνο να ακολουθεί την φάση, να πατάει περιοχή και να λύνει τα πόδια των συμπαικτών του με το 1-0. Έγινε αλλαγή στο ημίχρονο λόγω προβλήματος τραυματισμού.

Βιτάλ: Ο κορυφαίος του Παναθηναϊκού με συμμετοχή στα τρία από τα τέσσερα γκολ της ομάδας του. Από δικό του σουτ το πρώτο, από δική του ενέργεια ξεκινά το δεύτερο, ασίστ στο τρίτο. Ο κόσμος… τρελάθηκε με την πάρτη του και αξίζει πέρα από τα προφανή να σταθούμε σε κάτι ακόμη που δείχνει τα όργια του Βραζιλιάνου. Τελείωσε το ματς με 10 επιτυχημένες ντρίμπλες σε 15 προσπάθειες ενώ όταν μέσος όρος του είναι κάτι παραπάνω από 5!

;αχ

Οι ντρίμπλες του Βιτάλ

Λούντκβιστ: Δεν έκανε καλό ντεμπούτο. 3 στις 10 πάσες, 11 πουλήματα σε ένα ημίχρονο, εκτός κλίματος παιχνιδιού ο Σουηδός μέσος που δικαίως έγινε αλλαγή στην ανάπαυλα. Δεν βοήθησε όσο θα μπορούσε. Παρόλα αυτά βγάζει έτοιμο γκολ με υπέροχη σέντρα στον Αϊτόρ, δείγμα της ποιότητας του. Αυτή ήταν και η μοναδική καλή του στιγμή στο ματς.

Αϊτόρ: Ξεκίνησε βασικός και θα μπορούσε να σκοράρει με το κεφάλι στο 26´ αν σημάδευε σε κάποια γωνία και δεν εκτελούσε πάνω στον αντίπαλο πορτιέρε. Είχε αναλαμπές στο παιχνίδι του αλλά και αρκετά εύκολα πουλήματα της μπάλας. Ούτε κρύο αλλά ούτε και ζέστη από τον Ισπανό εξτρέμ.

Καρλίτος: Δύο φορές πήρε την μπάλα όπως έπρεπε, δύο γκολ έβαλε. Ο Ισπανός είναι πολύ καλός εκτελεστής και το απέδειξε και στην πρεμιέρα. Σε σχέση με πέρσι δείχνει πολύ περισσότερη διάθεση σε όλες τις υπόλοιπες… δουλειές μέσα στο γήπεδο, βοήθησε και στο δεύτερο μέρος όταν έπαιξε ως 10 πίσω από τον Ιωαννίδη.

Ιωαννίδης: Πολλές μάχες, κάποιες κερδισμένες, κάποιες χαμένες, δεν κατάφερε να φανεί ιδιαίτερα παίζοντας στην κορυφή της επίθεσης σε όλο το δεύτερο ημίχρονο.

Αλεξανδρόπουλος: Έδωσε περισσότερη ένταση στην μεσαία γραμμή του Παναθηναϊκού, μεγαλύτερη επιθετικότητα στα μαρκαρίσματα και πέτυχε ένα πανέμορφο γκολ στο φινάλε της αναμέτρησης, έχοντας κερδίσει παράλληλα και την αποβολή του Φατιόν.

Χατζηγιοβάνης: Αρκετές ημιτελείς προσπάθειες, θα μπορούσε να έχει καλύτερη επιλογή από το πρόχειρο τελείωμα με το κεφάλι στο 71᾽. Είχε διάθεση και κέφι αλλά όχι την απαιραίτηση ουσία.

Παλάσιος: Ο Αργεντινός φόρεσε για πρώτη φορά την φανέλα με το Τρίφυλλι. Καλό σουτ στο 82᾽ που πέρασε λίγο άουτ ενώ στο 89᾽ έδωσε… μισό γκολ στον Καρλίτος που μπερδεύτηκε με τον Χατζηγιοβάνη.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.