Παναθηναϊκός: Στα πρώτα μέτρα ενός σωστού δρόμου

Παναθηναϊκός: Στα πρώτα μέτρα ενός σωστού δρόμου

Παναθηναϊκός: Στα πρώτα μέτρα ενός σωστού δρόμου

bet365

O Νίκος Αθανασίου γράφει για όσα έδειξε ο Παναθηναϊκός στο πρώτο του φιλικό επί ολλανδικού εδάφους κόντρα στην Αλ Τααβόν.

Το απόγευμα της Πέμπτης πήραμε μια πρώτη γεύση, εδώ στο Χορστ, από τον Παναθηναϊκό του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στο ισόπαλο φιλικό(1-1) κόντρα στην Αλ Τααβόν. Φυσικά αυτή την εποχή, το τελευταίο που μετρά είναι το αποτέλεσμα και καμία σημασία δεν έχει. Θα μπορούσε για παράδειγμα η μπάλα μετά την κόντρα να πήγαινε λίγα εκατοστά πιο κάτω στο σουτ του Ιωαννίδη και να κατέληγε στο πλεκτό και όχι στο οριζόντιο δοκάρι. Οι πράσινοι θα νικούσαν 2-1. Και; Η εικόνα, αυτή την εποχή, έχει σημασία.

«Για κάθε ανάγκη μετακίνησης η Avance έχει την λύση μέσα από τον πλήρη και υπερσύγχρονο στόλο της»!

Αυτό που πραγματικά αξίζει να διαπιστώσουμε, να δούμε και να καταγράψουμε είναι το κατά πόσο το Τριφύλλι παρουσιάζει πάνω στο χορτάρι αυτά που ζητά στις προπονήσεις ο Σέρβος τεχνικός και σε τι βαθμό και στην συνέχεια αν κάποια από τα παλιά ή τα νέα πρόσωπα καταφέρνει να ξεχωρίσει μέσα από το σύνολο.

λιακο

Πριν περάσουμε στα όσα άρεσαν και στα όσα θέλουν σημαντική δουλειά και βελτίωση, να κάνουμε ξεκάθαρο, για ακόμη μία φορά, το εξής:

Ο Παναθηναϊκός έχει μεγάλη ανάγκη από ενέσεις ποιότητας στο έμψυχο δυναμικό του. Είναι δεδομένο πως έχει καθυστερήσει αλλά από την στιγμή που έτσι δουλεύει ο Γιοβάνοβιτς, από την στιγμή που αν δεν είναι σίγουρος 1000% δεν ανάβει το πράσινο φως για μεταγραφή, άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Εκείνος είναι υπεύθυνος για τον μεταγραφικό σχεδιασμό, εκείνος αποφασίζει με ποιους παίκτες θέλει να δουλέψει, εκείνος θα κριθεί για τις επιλογές του στο τέλος της χρονιάς.

Likes και dislikes

Επιστροφή στα του φιλικού και πάμε να δούμε, όσα άρεσαν και όσα δεν άρεσαν στο πρώτο παιχνίδι του Παναθηναϊκού αυτό το καλοκαίρι, απέναντι σε μία ομάδα που μπορεί να μην είχε μεγάλη ατομική ποιότητα, αλλά ήταν ο ορισμός της καλά δουλεμένης ομάδας, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό τον δυναμισμό και την ένταση στο παιχνίδι της, ένα σύνολο με αρκετά δυνατούς ποδοσφαιριστές σε όλες τις θέσεις, με τον θηριώδη Ταβάμπα να ξεχωρίζει στην κορυφή της επίθεσης.

+ Στο πρώτο ημίχρονο το Τριφύλλι παρότι αντιμετώπισε πολλά προβλήματα από την εξαιρετική και στοχευμένη πίεση της Αλ Τααβόν, δεν σταμάτησε καθόλου όταν έχει την μπάλα να προσπαθεί με υπομονή να ανέβει στο γήπεδο. Η μπάλα έμενε κάτω και γύρισε τουλάχιστουν 5-6 φορές προς τον Διούδη, ώστε από τα πόδια του πορτιέρε να ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια για επίθεση. Ο Γιοβάνοβιτς ζητά υπομονή στις προπονήσεις, δεν θέλει την μπάλα να σηκώνεται στο build up και οι παίκτες του προσπάθησαν να κάνουν αυτό που ζητά ο προπονητής.

Στο δεύτερο μέρος και ενώ το προπονητικό επιτελείο είχε διαγνώσει έγκαιρα τον τρόπο που πρεσάρει ο αντίπαλος, η κυκλοφορία της μπάλας βελτιώθηκε, οι παγίδες έσπαγαν πιο εύκολα και η εικόνα βελτιώθηκε.

- Σίγουρα ο βαθμός αποτελεσματικότητας στην κυκλοφορία της μπάλας στο πρώτο ημίχρονο δεν ήταν μεγάλος. Κάπου κοντά στην βάση θα μπορούσαμε να πούμε. Ο Παναθηναϊκός έχασε πολλές μπάλες από τους Σαουδάραβες και σε μία από αυτές δέχθηκε και το γκολ της ισοφάρισης, όταν μετά το πούλημα της μπάλας στο αμυντικό τρίτο, ο αντίπαλος με δύο επαφές έφερε το παιχνίδι στα ίσια. Ξέχωρα από την λάθος πάσα του Ρόμπι, οι πράσινοι σε εκείνη την στιγμή είχαν αποσύνδεση στην μεσαία γραμμή, με τον Μαουρίσιο να βρίσκεται αρκετά ψηλά στο γήπεδο και όχι κοντά για να δώσει μια παραπάνω επιλογή μεταβίβασης. Το... είδε να έρχεται ο Γιοβάνοβιτς και πριν το λάθος, έβαλε τις φωνές στον Βραζιλιάνο να επιστρέψει στον χώρο όπου έπρεπε να είναι.

ομλι

+ Στο παιχνίδι ο Παναθηναϊκός έφτιαξε πέντε ευκαιρίες. Τρεις από στατικές φάσεις. Την κεφαλιά του Βέλεθ, το οριζόντιο δοκάρι του Ιωαννίδη και την απευθείας εκτέλεση του Νγκμπακοτό που απέκρουσε ο αντίπαλος πορτιέρε. Οι άλλες δύο έγιναν σε κατάσταση άμεσης μετάβασης από φάση άμυνας σε φάση επίθεσης. Στο επιθετικό τρανζίσιον, το Τριφύλλι έφτιαξε το γκολ του Χατζηθεοδωρίδη και το τετ α τετ του Καμπετσή στο φινάλε. Δουλεύει πάρα πολύ, από την πρώτη ημέρα, ο Γιοβάνοβιτς σε αυτό το κομμάτι και σίγουρα αυτές οι δύο φάσεις είναι ένα καλό σημάδι δουλειάς. Μέχρι εκεί, όμως, τίποτα παραπάνω.

- Απέναντι σε οργανωμένη άμυνα, ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να φτιάξει την παραμικρή υποψία ευκαιρίας. Όταν, δηλαδή, η Αλ Τααβόν ήταν μαζεμένη στα 2/3 και περίμενε, οι πράσινοι τα βρήκαν σκούρα και σίγουρα θέλουν πολύ δουλειά σε αυτό το κομμάτι, όπως φυσικά και σημαντική ενίσχυση στο δημιουργικό κομμάτι. Όλη η κουβέντα γίνεται για τους εξτρέμ και πολύ σωστά. Από την άλλη, όμως, στον άξονα το Τριφύλλι θα πρέπει να βάλει στην μηχανή του και ένα 8άρι με επιθετικές αρετές και ικανοποιητική συχνότητα στην δημιουργία προϋποθέσεων για τους συμπαίκτες του στα πέριξ της περιοχής.

+ Με εξαίρεση το γκολ, ο Παναθηναϊκός δεν δέχθηκε φάσεις, δεν έφαγε ευκαιρίες. Ήταν καλά τακτοποιημένος, με συνοχή πάνω στο χορτάρι, στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα. Αν σκεφτούμε πως στο δεύτερο ημίχρονο το δίδυμο των στόπερ αποτελούσαν οι Σερπέζης και Σιδεράς, θα καταλάβουμε τον βαθμό δυσκολίας του εγχειρήματος. Οι μικροί τα πήγαν περίφημα αλλά ολόκληρη η ομάδα λειτούργησε σωστά για να δεχθούν πίεση.

- Άμεση επανάκτηση της μπάλας ζητά ο Γιοβάνοβιτς στις προπονήσεις αλλά στο πρέσινγκ ο Παναθηναϊκός δεν τα πήγε καλά. Δεν έβαλε δύσκολα στην κατοχή της Αλ Τααβόν, ούτε εμπόδισε σημαντικά το χτίσιμο των επιθέσεών της. Βέβαια, είχε απέναντι του μια ομάδα σαφώς πιο έτοιμη στην προετοιμασία της, ενώ εκείνος έδωσε μόλις το πρώτο φιλικό, όπου πάντα τα πόδια είναι βαριά. Όπως και να᾽χει και αυτό το κομμάτι χρειάζεται μεγάλη βελτίωση για να φτάσει σε ένα καλό επίπεδο.

Συμπερασματικά: Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στα πρώτα μέτρα ενός σωστού δρόμου αλλά έχει μπροστά του πολλά χιλιόμετρα για να γίνει αυτό που θέλει ο προπονητής του. Η δουλειά, οι μεταγραφές και ο χρόνος είναι συστατικά απαραίτητα για να φτάσει το σύνολο στο επίπεδο ανταγωνιστικότητας που πρέπει να έχει ενόψει της έναρξης του πρωταθλήματος.

rb

Αυτοί που ξεχώρισαν ατομικά

Από κει και πέρα, σε ατομικό επίπεδο, μπορούμε να επισημάνουμε τα εξής:

  • Εξαιρετικό παιχνίδι από τον Σωτήρη Αλεξανδρόπουλο, όσο αγωνίστηκε ήταν ο κορυφαίος παίκτης του Παναθηναϊκού με συνεισφορά τόσο στην κυκλοφορία της μπάλας όσο και στο ανασταλτικό κομμάτι.
  • Ο Γιάννης Κώτσιρας στο ανεπίσημο ντεμπούτό του με την φανέλα του Παναθηναϊκού, ήταν πολύ καλός ανασταλτικά, πήρε όλη την πλευρά, όπως το κάνει σε ολόκληρη την καριέρα του. Έδωσε βοήθειες στο μεσαίο και το επιθετικό τρίτο χωρίς να μπορέσει το κάτι παραπάνω δημιουργικά. Σταθερότατος στην πρώτη του παρουσία με το Τριφύλλι.
  • Ο Ρούμπεν Πέρεθ με τα απλά και τα σίγουρα, έδωσε ασφάλεια στην μεσαία γραμμή του Παναθηναϊκού. Έχουμε ξαναπεί πως κανείς δεν πρέπει να περιμένει εντυπωσιακά πράγματα από τον Ισπανό αμυντικό μέσο. Σίγουρες μεταβιβάσεις, άριστο positioning, ανακτήσεις της κατοχής, ένα εργαλείο με εμπειρία και αποτελεσματικότητα στον άξονα του γηπέδου. Στο πλευρό του έκανε ένα καλό παιχνίδι και ο Ανδρέας Αθανασακόπουλος που όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερους πόντους κερδίζει με την εικόνα του.
  • Μία σκάλα πιο κάτω, ο Αργύρης Καμπετσής που μπήκε και αναστάτωσε την αντίπαλη άμυνα αλλά θα πρέπει να βάλει ουσία στις τελικές του αποφάσεις ενώ δραστήριος ήταν και ο Φώτης Ιωαννίδης που αν θέλει να κάνει το... μπαμ και να διεκδικήσει θέση βασικού φέτος, θα πρέπει φάσεις σαν αυτή που του παρουσιάστηκε χθες στην μικρή περιοχή, να τις στέλνει στο πλεκτό.

κοτσι

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.