Ολυμπιακός: Οι δέκα ακριβότερες πωλήσεις, «μέσα» και ο Σα

Ολυμπιακός: Οι δέκα ακριβότερες πωλήσεις, «μέσα» και ο Σα

bet365

Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε μια ακόμα «υπερήφανη πώληση» ποδοσφαιριστή του. Το βράδυ της Πέμπτης (15/7) η Γουλβς ανακοίνωσε την απόκτηση του Πορτογάλου γκολκίπερ, Ζοζέ Σα. Μεταγραφή που έφτασε τα 8 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό που πετυχαίνουν σχεδόν κάθε χρόνο τα τελευταία έντεκα χρόνια οι «ερυθρόλευκοι» είναι το λιγότερο εντυπωσιακό. Γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο σημαντικό και σπουδαίο είναι για ένα ελληνικό κλαμπ να πουλάει με τόσα χρήματα ένα περιουσιακό της στοιχείο και να το κάνει μάλιστα στο κατά πολλούς κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης, στην Premier League.

Αυτό που καθιστά ακόμα πιο άξιο αναφοράς το deal που πέτυχε ο Ολυμπιακός, είναι το γεγονός ότι τούτη τη φορά πούλησε τερματοφύλακα με αυτό το ποσό. Ούτε στόπερ, ούτε χαφ, ούτε επιθετικό. Μιλάμε για την ακριβότερη πώληση γκολκίπερ στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η αμέσως προηγούμενη ήταν αυτή του Βασίλη Μπάρκα από την ΑΕΚ στη Σέλτικ αντί 5 εκατομμυρίων ευρώ και νωρίτερα εκείνη του Ρομπέρτο από τον Ολυμπιακό στην Εσπανιόλ αντί 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Η μεταγραφή του Σα, μάλιστα, κατατάσσεται στο top-10 των πωλήσεων του Ολυμπιακού, σε όλη του την ιστορία. Όπως θα δείτε, οι πέντε στις δέκα ακριβότερες πωλήσεις στην ιστορία του Ολυμπιακού έχουν γίνει σε ομάδες της Premier League και οι εννέα επί ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ντανιέλ Ποντένσε, Γουλβς - 19,6 εκατ. €

Ντανιέλ Ποντένσε, Γουλβς - 19,6 εκατ. €

Παναγιώτης Ρέτσος, Λεβερκούζεν - 17,5 εκατ. €

Παναγιώτης Ρέτσος, Λεβερκούζεν - 17,5 εκατ. €

Κώστας Μήτρογλου, Φούλαμ - 15,2 εκατ. €

Κώστας Μήτρογλου, Φούλαμ - 15,2 εκατ. €

Λούκα Μιλιβόγεβιτς, Κρίσταλ Πάλας - 15,1 εκατ. €

Λούκα Μιλιβόγεβιτς, Κρίσταλ Πάλας - 15,1 εκατ. €

Κώστας Μανωλάς, Ρόμα, 15 εκατ. €

Κώστας Μανωλάς, Ρόμα, 15 εκατ. €

Νέρι Καστίγιο, Σαχτάρ, 15 εκατ. €

Νέρι Καστίγιο, Σαχτάρ, 15 εκατ. €

Κώστας Τσιμίκας, Λίβερπουλ, 13 εκατ. €

Κώστας Τσιμίκας, Λίβερπουλ, 13 εκατ. €

Μπράουν Ιντέγε, Τιανζίν Τέντα, 12 εκατ. €

Μπράουν Ιντέγε, Τιανζίν Τέντα, 12 εκατ. €

Ανδρέας Σάμαρης, Μπενφίκα, 10 εκατ. €

Ανδρέας Σάμαρης, Μπενφίκα, 10 εκατ. €

Ζοζέ Σα, Γουλβς, 8 εκατ. €

Ζοζέ Σα, Γουλβς, 8 εκατ. €

Ο Ολυμπιακός ήρθε σε συμβιβασμό με τη Σπόρτινγκ και της έδωσε τελικά 7 εκατομμύρια ευρώ για να μην τραβηχθεί το σκοινί. Ο Ντανιέλ Ποντένσε πραγματοποίησε 68 συμμετοχές με τους «ερυθρόλευκους», έβαλε 13 γκολ και έγινε από τους αγαπημένους της εξέδρας. Τον Ιανουάριο του 2020 πουλήθηκε στη Γουλβς 19,6 εκατομμύρια ευρώ.

Μετά από 40 συμμετοχές με την πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού, η Λεβερκούζεν έδωσε 17,5 εκατ. ευρώ στους «ερυθρόλευκους» (κατ' άλλους 22,5) και αγόρασε τον 20χρονο Παναγιώτη Ρέτσο, τον Ιανουάριο του 2018. Μπορεί από τότε από τότε ο νεαρός Έλληνας αμυντικός να μην έχει βρει την Ιθάκη του, αλλά δεν παύει να αποτελεί μια από τις ακριβότερες πωλήσεις στην ιστορία του Ολυμπιακού.

Μετά από 17 γκολ σε 19 παιχνίδια το πρώτο μισό της σεζόν 2013-2014, η Φούλαμ «σκάει» 15,2 εκατ. ευρώ και αγοράζει τον Κώστα Μήτρογλου από τον Ολυμπιακό. Η μεταγραφή στην ομάδα της Premier League ήρθε μετά από φοβερές εμφανίσεις και τέσσερα χατ τρικ για τον 26χρονο τότε στράικερ.

Ήρθε στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2014 από την Άντερλεχτ. Στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο της σεζόν 2016-2017, μετά από 94 συμμετοχές και 15 γκολ, η Κρίσταλ Πάλας πρόσφερε 15,1 στους «ερυθρόλευκους» και έκανε δικό της τον Σέρβο χαφ που ακολούθως θα γινόταν σημείο αναφοράς για το λονδρέζικο κλαμπ.

Μόλις δύο σεζόν με τον Ολυμπιακό, αλλά γεμάτες σεζόν (από 37 παιχνίδια σε καθεμιά), ήταν αρκετές για να πάρει μεταγραφή ο Κώστας Μανωλάς. Φόρεσε τα «ερυθρόλευκα» τις αγωνιστικές περιόδους 2012-2013 και 2013-2014 και στη συνέχεια ήρθε η Ρόμα να προσφέρει 15 εκατομμύρια ευρώ στους «ερυθρόλευκους» για να τον «αρπάξει».

Το καλοκαίρι του 2007 η Σαχτάρ έδωσε 15 εκατομμύρια ευρώ στον Ολυμπιακό, ποσό μαμούθ για την εποχή, και αγόρασε τον Νέρι Καστίγιο. Τα χρήματα ήταν πάρα πολλά για να μην γίνει αυτό το deal, αλλά όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Νέρι στο Gazzetta: «Ύστερα από κάποιες μέρες τσακωμών αναγκάστηκα να φύγω. Μου είπε ο πατέρας μου:" Φύγε, θα έχεις εδώ προβλήματα". Και εκεί ξεκίνησε ο εφιάλτης για μένα».

Τον Αύγουστο του 2020 ολοκληρώθηκε μια από τις σπουδαιότερες μεταγραφές στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Κώστας Τσιμίκας μετακόμιζε στο Μέρσεϊσαϊντ για να ενταχθεί στο ρόσερ της πρωταθλήτριας Ευρώπης Λίβερπουλ. Το ποσό της μεταγραφής ήταν στα 13 εκατομμύρια ευρώ (για άλλους κοντά στα 15).

Μετά από 65 συμμετοχές και 28 γκολ με τον Ολυμπιακό, η Τιανζίν Τέντα έδωσε 12 εκατομμύρια και αγόρασε τον Μπράουν Ιντέγε. Οι «ερυθρόλευκοι» παραχώρησαν ένα σέντερ φορ που έδινε λύσεις στο σκοράρισμα, ο ίδιος ο Νιγηριανός ουδέποτε προσαρμόστηκε στην Κίνα και έφυγε κακήν κακώς για να επιστρέψει στην Ελλάδα, για τον Άρη.

Τη σεζόν 2013-2014 ο Ανδρέας Σάμαρης έκανε 38 συμμετοχές με τον Ολυμπιακό και έβαλε τέσσερα γκολ. Αυτή του η παρουσία και μόνο οδήγησε τη Μπενφίκα στην απόφαση να δώσει 10 εκατομμύρια ευρώ στους «ερυθρόλευκους» για να τον αγοράσουν. Ο Πατρινός χαφ «ερωτεύτηκε» τη Λισσαβώνα και τους «αετούς», στους οποίους αγωνίζεται από τότε μέχρι σήμερα.

Το καλοκαίρι του 2018 ο Ολυμπιακός έφερε τον Σα ως δανεικό από την Πόρτο. Το 2019 τον αγόρασε αντί 2,5 εκατ. ευρώ. Μέχρι και τη σεζόν που ολοκληρώθηκε ο Πορτογάλος έγινε σημαία κάτω από τα γκολπόστ των «ερυθρόλευκων», ώσπου ήρθε η Γουλβς να προσφέρει 8 εκατομμύρια ευρώ για να τον αγοράσει.