Όταν ο αρχηγός του Ολυμπιακού «κρεμάει» τα παπούτσια του

Όταν ο αρχηγός του Ολυμπιακού «κρεμάει» τα παπούτσια του

Όταν ο αρχηγός του Ολυμπιακού «κρεμάει» τα παπούτσια του

bet365

Με αφορμή την αποχώρηση του Βασίλη Σπανούλη από την ενεργό δράση, ο Αντώνης Πατσούρας συζητάει με το ρέκορντμαν συμμετοχών του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού Κυριάκο Καραταΐδη για την ημέρα μετά το αντίο.

Βράδυ Κυριακής, η τηλεόραση δείχνει τον αγώνα του Euro 2020 ανάμεσα στην Πορτογαλία και το Βέλγιο.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο προσπαθεί να σκοράρει για να κρατήσει την πρωταθλήτρια Ευρώπης στη διοργάνωση αλλά το τέλος είναι κοντά.

Για όλους και για όλα υπάρχει ένα τέλος και στον αθλητισμό το «τέλος» όπως είχε πει και ο Γιώργος Σιγάλας είναι o «πρώτος θάνατος».

Κάπου στην Αθήνα ο Βασίλης Σπανούλης που ανακοίνωσε μια ημέρα πριν ότι αποχωρεί από την ενεργό δράση ίσως να ρίχνει κλεφτές ματιές στην τηλεόραση για να δει τον Ρονάλντο.

Την ίδια ώρα στο Λουτράκι, ο Κυριάκος Καραταΐδης, βλέπει τον αγώνα μαζί με τους ποδοσφαιριστές της Ακαδημίας του (Σχολή Ολυμπιακού Μενίδι) και αναπολεί τα ωραία χρόνια αν και η τύχη δεν τον αξίωσε να παίξει σε Euro αλλά σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες συμμετοχές στην ιστορία του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού, ο «κάπτεν», είχε πει το δικό του αντίο στο κατάμεστο ΟΑΚΑ σε φιέστα τίτλου, το 2001. Πριν από 20 χρόνια.

Με αφορμή την αποχώρηση του Βασίλη Σπανούλη, του αρχηγού του μπασκετικού Ολυμπιακού, πιάσαμε κουβέντα με τον Κυριάκο Καραταΐδη για το δικό του "αντίο", τις δυσκολίες, την επόμενη ημέρα και την... κατάθλιψη.

Μέσα από την κουβέντα μας λύθηκαν πολλές απορίες.

Μετά από 13 χρόνια στον Ολυμπιακό μόνο εύκολο δεν είναι κάποιος να αποφασίσει να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Έχει γίνει ένα με την ομάδα, με τον κόσμο, με τους συναδέλφους του.

«Δεν έχω ξεχάσει ούτε στιγμή. Τα θυμάμαι όλα. Ξέρεις το πιο σημαντικό είναι να είναι προσωπική σου απόφαση. Υπάρχουν αθλητές που μπορεί να τους "κόψουν" τη μπάλα ή το μπάσκετ ή το σπορ που κάνουν.

Όταν είναι επιλογή σου έχεις αρχίσει από καιρό να το μελετάς, να το δουλεύεις. Βέβαια ποτέ δεν είσαι έτοιμος», μας λέει αρχικά ο «κάπτεν».

«Μετά το ποδόσφαιρο αρχίζει η ζωή»

Πως είναι όμως η ζωή την επόμενη ημέρα; «Ξεκινάει η ζωή σου από την αρχή. Θα αφοσιωθείς στην οικογένεια σου, στα παιδιά σου και θα χαρείς πράγματα που στην ποδοσφαιρική ζωή δεν μπορούσες να τα γευτείς. Σου ξαναλέω είναι βασικό να είναι επιλογή σου.

Μπορώ να αναφέρω πολλά παραδείγματα παικτών που έχω ζήσει που είχαν κάποιου είδους κατάθλιψης μετά από το «αντίο».

Είναι πολύ δύσκολο ειδικά εάν το "κόβεις" μαχαίρι. Το ποδόσφαιρο, η ομάδα σου προσφέρει μια μοναδική ασφάλεια και κάποιοι όταν την χάνουν έχουν προβλήματα.

Πρέπει να θυμάσαι πως δεν θα βγάζεις πλέον τα ίδια χρήματα και πως εάν δεν προσέξεις τα λεφτά τελειώνουν», σημειώνει ο Καραταϊδης που έπαιξε στον Ολυμπιακό από το 1988 έως το 2001.

«Ήθελα να μείνω ένα διάστημα μακριά αλλά...»

Οι πρώτες σκέψεις μετά από την αποχώρηση: «Δεν ήθελα να ασχοληθώ με το ποδόσφαιρο. Είχα κάποιες επιχειρήσεις εστίασης, ασχολήθηκα με οργάνωση επιχειρήσεων, με ασφαλιστικά προγράμματα.

Το ποδόσφαιρο όμως δεν μπορείς να το βγάλεις από τη ζωή σου.

Όταν σταμάτησα ήθελα να μείνω 1-2 χρόνια μακριά για να σκεφτώ και να αποφασίσω το μέλλον μου. Βέβαια συνέχιζα να παίζω ποδόσφαιρο σε γηπεδάκια με φίλους. Χωρίς όμως το άγχος και την υποχρέωση της νίκης.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα με πήρε βέβαια τηλέφωνο ο Βασίλης Γκαγκάτσης που ήταν τότε πρόεδρος στην ΕΠΟ και μου πρότεινε να γίνω προπονητής στην εθνική παίδων. Δέχτηκα.

Ήθελα να μείνω στο ποδόσφαιρο αλλά δεν επιδίωξα να γίνει τόσο γρήγορα. Με τον καιρό καταλαβαίνεις και μέσα από τη νέα ενασχόληση σου εάν σου ταιριάζει. Δούλεψα χρόνια ως προπονητής αλλά ήθελα πάντα να είμαι δίπλα σε παιδιά».

«Όταν σβήνουν τα φώτα βλέπεις την πραγματική εκτίμηση»

Όταν είσαι στον Ολυμπιακό, είσαι αρχηγός, είσαι τόσο αναγνωρίσιμος είναι ζόρικο να περνάς στην επόμενη ημέρα. Είσαι πλέον παλαίμαχος, χάνεις ένα μέρος από την λάμψη σου και κάποιοι ίσως να ξεχαστούν.

«Να σου πω μια αλήθεια», μας λέει ο «κάπτεν» και συνεχίζει: «Σαφώς και δεν είναι το ίδιο να παίζεις με το να είσαι παλαίμαχος. Την πραγματική εκτίμηση του κόσμου και των συμπαικτών σου την καταλαβαίνεις, την βλέπεις όταν σβήνουν τα φώτα.

Φιλτράρεις πράγματα, βλέπεις συμπεριφορές και βιώνεις μια άλλη επαφή με τον κόσμο».

«Έφυγα μετά από τον Βασίλη»

Πως όμως πήρε την απόφαση να σταματήσει; Μας εξηγεί: «Ήθελα να φύγω από το 2000. Τότε όμως σταμάτησε ο Καραπιάλης και αποφασίσαμε να μείνω άλλο ένα χρόνο για να βοηθήσω μέσα στα αποδυτήρια την ομάδα. Ενημέρωσα και τον πρόεδρο γι' αυτή την απόφαση.

Ήδη στα αποδυτήρια είχαν αρχίσει οι ζυμώσεις για την επόμενη ημέρα, τον νέο αρχηγό. Όλα ήρθαν φυσιολογικά. Δεν μπορούσα να φανταστώ καλύτερο τέλος.

Με πρωτάθλημα και σ' ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ να σε αποθεώνει. Αυτό θα πρέπει να το ζήσει και ο Βασίλης Σπανούλης. Δεν του αξίζει να φύγει έτσι αλλά έπεσε πάνω στον covid-19 και τα μέτρα».

«Να απολαύσει τη ζωή του»

Η κουβέντα τελειώνει με κάποιες "συμβουλές" προς τον Βασίλη Σπανούλη: «Πέτυχε απίστευτα πράγματα, χόρτασε από νίκες και τίτλους. Από εδώ και πέρα ξεκινάει μια νέα ζωή.

Πρέπει να χαρεί την οικογένεια του και να ζυγίσει μέσα του καλά τα πράγματα για την επόμενη ημέρα.

Το βασικότερο είναι ότι κάνει από εδώ και πέρα να το απολαύσει. Σίγουρα το μπάσκετ θέλει ανθρώπους όπως ο Βασίλης».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Αντώνης Πατσούρας
Αντώνης Πατσούρας