Ο μονόδρομος του Ευθύμη Κουλούρη

Ο μονόδρομος του Ευθύμη Κουλούρη

bet365

Ο Ευθύμης Κουλούρης άφησε οριστικά τη νοτιοδυτική Γαλλία και την Τουλούζη, επέστρεψε στη δυτική όχθη της Αθήνας και το Gazzetta ξεσκονίζει τη διαδρομή του Έλληνα επιθετικού.

Στο ποδόσφαιρο σήμερα είσαι εδώ και αύριο εκεί. Το γνωρίζει πολύ καλά ο Ευθύμης Κουλούρης, ο οποίος στα μάτια μου αντιλαμβάνεται τη στιγμή του, ένας ποδοσφαιριστής στα 25 πια, που δείχνει να ξέρει τι θέλει και τι ζητάει από τη ζωή και το ίδιο το άθλημα.

Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ τον ανακάλυψαν το 2009, σ’ ένα τουρνουά στη Σκύδρα. Ξεχώριζε από τα υπόλοιπα παιδιά της ακαδημίας του Αετού. Εκεί τον φώναζαν «Ρίνγκο»! Ο λόγος; Τα πολλά «καουμπόικα» έργα, που έβλεπε στον κινηματογράφο ο Απόστολος Μάστορας. «Ο Ρίνγκο είχε δύο πιστόλια και ο Ευθύμης πυροβολούσε και με τα δύο πόδια», θυμάται ο ποδοσφαιρικός «νονός» του και ένας από τους πρώτους προπονητές του.

Η ταινία «Lock, stock and two smoking barrels» γυρίστηκε το 1998, όταν ο Ευθύμης ήταν δύο ετών και μόλις είχε αρχίσει να περπατάει στις αλάνες της Σκύδρας. Φαινόταν από μικρός ότι μεγαλώνοντας θα ακολουθούσε το δρόμο του πατέρα του. Ο Προκόπης Κουλούρης υπήρξε ποδοσφαιριστής στα νιάτα του, ωστόσο το εγκατέλειψε στα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού Βόλου για να γίνει στην πορεία αρχιτέκτονας. Ο αδελφός του, Σπύρος, έπαιξε στον Αετό Σκύδρας, στον Εδεσσαϊκό και στον Άρη Προφήτη Ηλία τελικά παράτησε το ποδόσφαιρο και αφοσιώθηκε στις σπουδαίες του. Κι ο Ευθύμης ήταν από τους καλούς μαθητές. Συνδύαζε το σχολείο και το ποδόσφαιρο δίχως να παραμελεί τα μαθήματά του. Στο σπίτι εκτός από ποδοσφαιρικές φανέλες υπάρχουν κρεμασμένα και ουκ ολίγα αριστεία!

Δεν περίμενα τη μητέρα του, Αυγή, για να επιβεβαιώσω το πόσο καλός μαθητής υπήρξε, ούτε τις θυσίες που έκανε μέχρι να φτάσει τόσο ψηλά ως ποδοσφαιριστής. Το γνωρίζω από πρώτο χέρι, τον έχω δει να πηγαίνει καθημερινά στις προπονήσεις και στη συνέχεια να στρώνεται στο διάβασμα. Κάποιες φορές κοιμόταν στο αυτοκίνητο, μέχρι στα 14 του να εγκατασταθεί μόνιμα στη Θεσσαλονίκη, όταν δεν προλάβαινε να τελειώσει τα μαθήματα, λόγω των προπονήσεων, διάβαζε στο αυτοκίνητο. Έβγαζε μια απίστευτη ωριμότητα για την ηλικία του.

Θυμάμαι σαν να 'ταν χθες, όταν το Μάιο του 2013 κατέκτησε το πρωτάθλημα με την ομάδα κάτω των 17 του ΠΑΟΚ, σκοράροντας στα Πηγάδια της Ξάνθης το νικητήριο γκολ στον τελικό κόντρα στον Ολυμπιακό. Εκείνο το καλοκαίρι μεταπήδησε στην κάτω των 20 ετών και με προπονητή τον Βλάνταν Ίβιτς, άρχισε να… πυροβολεί γενικώς και αδιακρίτως, οδηγώντας τη δεύτερη ομάδα του «Δικεφάλου» στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Πριν καν ενηλικιωθεί έσπασε το ρεκόρ του Στέφανου Αθανασιάδη με τα περισσότερα γκολ στην Κ20. Σταμάτησε στα 25 μόνο όταν έγινε μέλος της πρώτης ομάδας και άρχισε να κάνει προπονήσεις υπό τις εντολές και οδηγίες του Χουμπ Στέφενς.

Ονειρεμένο ντεμπούτο

Στο ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα, σ’ έναν αγώνα κυπέλλου απέναντι στον Απόλλωνα, στις 13 Φεβρουαρίου 2014, πέτυχε δυο γκολ μέσα σε 45 λεπτά! Όλη η Σκύδρα, τρόπος του λέγειν, βγήκε στους δρόμους να πανηγυρίσει και ο Προκόπης Κουλούρης κέρασε τους πάντες στο μαγαζί, όπου έβλεπε το παιχνίδι, με τον ίδιο να έχει πιει πάνω από πέντε ουίσκι μέχρι να δει το καμάρι του να φοράει τη φανέλα της πρώτης ομάδας του ΠΑΟΚ σε επίσημο παιχνίδι. Δύο εβδομάδες αργότερα τον καμάρωνε και μέσα στην Τούμπα, όπου πάλι είχε βρει δίχτυα στο 2-1 επί της Καλλονής.

Απόλλων Αθηνών - ΠΑΟΚ 0-3
Ο Ευθύμης Κουλούρης σκοράρει εναντίον του Απόλλωνα στη Ριζούπολη για πρώτη φορά με την «ασπρόμαυρη» φανέλα

Ήταν η ανταμοιβή του πατέρα, που επί δύο ολόκληρα χρόνια έκανε το δρομολόγιο Σκύδρα-Θεσσαλονίκη, κοντά στα 75 χιλιόμετρα, πηγαινοφέρνοντας τον γιο στις προπονήσεις των «ασπρόμαυρων» ακαδημιών. «Ο Ευθύμης κοιμόταν στο αμάξι από την κούραση. Πολλές φορές παίρναμε μαζί και τα βιβλία του», έλεγε ο αρχηγός της φαμίλιας. Το 2009 ο ΠΑΟΚ με αντάλλαγμα… ένα σετ εμφανίσεων πήρε από τον Αετό Σκύδρας τον 14χρονο, τότε, ποδοσφαιριστή!

Στα 20 του χρόνια ο Ευθύμης Κουλούρης έχει πετύχει, να ψηφίζεται δικαίως σαν Players’ Young Player of the Season, αλλά η απομάκρυνση του Ολλανδού προπονητή από την τεχνική ηγεσία του «Δικεφάλου», ουσιαστικά του «έκοψε τα φτερά». Την επόμενη σεζόν, με τον Άγγελο Αναστασιάδη στο τιμόνι της ομάδας, έκανε ελάχιστες συμμετοχές (15), τις περισσότερες ως αλλαγή, δεν βρήκε ποτέ ρυθμό, ούτε το δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα.

Το καλοκαίρι του 2015, Τούντορ και Άρνεσεν, αποφάσισαν πως θα πρέπει να πάει δανεικός σε μια ομάδα για να πάρει χρόνο συμμετοχής και παιχνίδια στα πόδια του. Κάπως έτσι βρέθηκε να κάνει το «αγροτικό» του στην Κύπρο, τη σεζόν 2015-16, με τη φανέλα της Ανόρθωσης. Στο πρώτο του ματς στο Κύπελλο Κύπρου έβαλε έξι γκολ (!) στο 9-0 επί της Ελπίδας Ξυλοφάγου, αλλά και εκεί πέρασε μεγάλο διάστημα στον πάγκο. Επέστρεψε στην Ελλάδα με 13 γκολ στις αποσκευές του και στον ΠΑΟΚ συνάντησε εκ νέου τον Βλάνταν Ίβιτς.

Ο Σέρβος είχε αφήσει τις ακαδημίες και ως προπονητής της πρώτης ομάδας, πλέον, εισηγήθηκε στον Λούμπος Μίχελ την παραμονή του στην ομάδα. Ο Ίβιτς ήταν εκείνος που βγήκε δημόσια και στα… ίσια, τον στήριξε. Το έκανε όταν η ατέρμονη συζήτηση των οπαδών του «Δικεφάλου», περί έλλειψη λύσεων στη θέση των φορ, άρχιζε να «καίει» και να γίνεται επικίνδυνη για την ίδια την ομάδα του.

Ο Ευθύμης Κουλούρης τη μέρα της ανανέωσης του με τον ΠΑΟΚ
Ο Ευθύμης Κουλούρης τη μέρα της ανανέωσης του με τον ΠΑΟΚ

Κάποια στιγμή, ο Σλοβάκος αθλητικός διευθυντής έθεσε εκ νέου επί τάπητος το ενδεχόμενο να παραχωρηθεί δανεικός, ωστόσο τον Σεπτέμβριο του 2017 υπέγραψαν παρέα με τον κολλητό του, Δημήτρη Πέλκα, τις ανανεώσεις των συμβολαίων τους με τον ΠΑΟΚ. Κοντοχωριανοί που λένε, ο ένας από την Σκύδρα κι ο άλλος από τα Γιαννιτσά, μεγάλωσαν στην Τούμπα, έπαιξαν στις ακαδημίες και μαζί με τους Δημήτρη Λημνιό και Δημήτρη Γιαννούλη σχημάτισαν μια δυνατή τετράδα εντός κι εκτός γηπέδων.

Παρεμπιπτόντως, ουδείς από τους τέσσερις δεν φοράει, πλέον, τα «ασπρόμαυρα», όλοι τους έφυγαν στο εξωτερικό και συνολικά έφεραν στο ταμείο του «Δικεφάλου» περισσότερα από 16 εκατομμύρια ευρώ!

Οι σκέψεις περί δανεισμού μπήκαν στην άκρη, αλλά τον Ιανουάριο του 2018 έκανε την εμφάνισή του στην Τούμπα, ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς. Οι δυο τους συνυπήρξαν για έναν χρόνο στην «front line» των «ασπρόμαυρων», ολοκλήρωσε τη σεζόν 2017-18 με 21 συμμετοχές (5 γκολ) και παρότι πανηγύρισε δύο Κύπελλα με τον ΠΑΟΚ, αντιλήφθηκε, ότι με τον Σέρβο φορ να έχει γίνει το «πρώτο βιολί» της ομάδας, δεν υπήρχε χαΐρι και προκοπή...

Στη δυτική όχθη της Αθήνας

Κουλούρης και Ατρόμητος
Στην επίσημη παρουσίασή του από τον Ατρόμητο το καλοκαίρι του 2018

Το καλοκαίρι του 2018 πήρε μια κομβική απόφαση για την καριέρα του. Αν και ακολούθησε την προετοιμασία του ΠΑΟΚ, προτίμησε να πάει δανεικός στον Ατρόμητο, θέλοντας να αποδείξει πράγματα και να γίνει πρωταγωνιστής.

Στα δυτικά του Κηφισού, ο οποίος, αν και καλυμμένος ολότελα σήμερα από την Εθνική Οδό, χωρίζει το προάστιο από τον Δήμο Αθηναίων, βρήκε την υγειά του. Εξελίχθηκε ως ποδοσφαιριστής. Ευχαριστήθηκε κάθε λεπτό που έζησε εκεί.

Σε μια αυθεντικά λαϊκή συνοικία, οι κάτοικοι του τέταρτου μεγαλύτερου δήμου της χώρας είδαν τις κάννες του να καπνίζουν με το καλημέρα. Ξεκίνησε βρίσκοντας δίχτυα εναντίον της Μπρεστ και έκλεισε την σεζόν με 25 γκολ! Κάποια στιγμή μέσα στη χρονιά είχε φτάσει να έχει σε 22 ματς συμμετοχή σε 23 γκολ των Περιστεριωτών.

Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Superleague με 19 τέρματα και έκανε σμπαράλια αμέτρητα ρεκόρ. Στα 23 του είχε μεγαλώσει ποδοσφαιρικά, Είχε γίνει ο πρώτος παίκτης στη σύγχρονη ιστορία της Ατρόμητου που έφτανε τα 20 γκολ σε μία σεζόν, ξεπερνώντας τον Κώστα Μήτρογλου, ο οποίος επτά χρόνια νωρίτερα είχε πετύχει 19 γκολ σε μια χρονιά με τη φανέλα της ομάδας, ενώ στη σεζόν της… καριέρας του είχε γίνει ο κορυφαίος Έλληνας σκόρερ των ελληνικών γηπέδων τα τελευταία 17 χρόνια!

Το «κανόνι» του Ατρομήτου πήρε την πρωτιά από έναν άλλον «ασπρόμαυρο», τον Στέφανο Αθανασιάδη. Την σεζόν 2012-13 ο τότε επιθετικός του «Δικεφάλου» είχε σημειώσει συνολικά 23 τέρματα, τα 14 στο πρωτάθλημα, 5 στο Κύπελλο και 4 στην Ευρώπη. Ο προηγούμενος με παραπάνω από 25 γκολ ήταν ο Ντέμης Νικολαΐδης, που την περίοδο 2001-02 μέτρησε συνολικά σε πρωτάθλημα, Κύπελλο κι Ευρώπη 28 τέρματα.

«Όταν βρίσκεται μέσα στην αντίπαλη περιοχή μπορεί να σκοράρει με οποιονδήποτε τρόπο. Είναι σαν «κόμπρα» μέσα στην αντίπαλη περιοχή», είχε πει ο Νταμίρ Κάναντι, στον οποίο ο Ευθύμης οφείλει πολλά.

Parlez-vous français?

Τα γκολ του με τη φανέλα του Ατρόμητου ήταν λογικό να προκαλέσουν το ενδιαφέρον πολλών ευρωπαϊκών ομάδων. Τη μία μέρα διαβάζαμε για το ενδιαφέρον της Άντερλεχτ, που λόγω Φρανκ Άρνεσεν τον γνώριζε καλά, την άλλη για την Ντέρμπι Κάουντι και τη Γαλατάσαραϊ, με την Σπόρτινγκ Λισαβόνας να πλησιάζει στην απόκτησή του, αρχικά ως δανεικό, αλλά τελικά στις 19 Ιουνίου του 2019 προέκυψε από το… πουθενά η μεταγραφή του στην Τουλούζ.

Το είχε αποφασίσει. Δε το έλεγε, ούτε το φώναζε, αλλά το κεφάλαιο «ΠΑΟΚ» είχε κλείσει. Προσωρινά; Κανείς δεν ξέρει, αλλά η πόρτα της Τούμπας είχε κλείσει. Με τους «ασπρόμαυρους» να γιορτάζουν την κατάκτηση του αήττητου πρωταθλήματος και του νταμπλ, ο Έλληνας επιθετικός ένιωθε ότι θα έπρεπε να δοκιμάσει την τύχη του στο εξωτερικό. Το βράδυ της αξέχαστης φιέστας ζήλεψε τα όσα έζησαν τα φιλαράκια του, ήθελε κι εκείνος να είναι παρών, ωστόσο κατά βάθος ήξερε ότι είχε πάρει την σωστή απόφαση να πάει στον Ατρόμητο.

Υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο στην Τουλούζ, με μια συγκινητική δήλωση ευχαρίστησε την ποδοσφαιρική οικογένεια, την οποία θα έχει πάντα μαζί του, κι αυτή δεν είναι άλλη από τον ΠΑΟΚ, για να πάρει το δρόμο προς τη νοτιοδυτική Γαλλία.

Κουλούρης και Τουλούζ
Το καλοκαίρι του 2019 ο Έλληνας επιθετικός υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με την Τουλούζ

Στη «ροζ πόλη», έδρα της Airbus, όπου λατρεύουν το ράγκμπι και τον Φαμπιάν Μπαρτέζ, ο «Κούλου» ήταν διψασμένος και αποφασισμένος να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα της καριέρας του. Στο ανακαινισμένο «Stadium Municipal» της Τουλούζης, οι οπαδοί των «Le Téfécé» άρχισαν να κουβαλούν ελληνικές σημαίες για να πανηγυρίζουν κάθε φορά που ο Έλληνας άσος έστελνε την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα. Κάτι που το έκανε με συνέπεια στους πρώτους μήνες.

Ξεκίνησε βασικός την 1η αγωνιστική της Ligue1 και σκόραρε στο ντεμπούτο του με τη βιολετί φανέλα απέναντι στην Μπρεστ (1-1). : Στα πρώτα 9 ματς είχε σκοράρει ήδη 4 φορές!

Όλα φάνταζαν ιδανικά το πρώτο διάστημα παρότι του έλειπαν οι δικοί του άνθρωποι. Η μόνη του παρέα ήταν ο personal trainer που είχε προσλάβει για να κάνει έξτρα προπονήσεις, με στόχο την ατομική βελτίωση. Στο ποδόσφαιρο, όμως, δεν μπορείς να προγραμματίσεις τίποτα, ούτε να μαντέψεις το μέλλον. Δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει Ο Αλέν Καζανοβά, μετά από μια ήττα από Μπορντό, απολύθηκε και στη θέση του ήρθε ο Αντουάν Κομπουαρέ. Η Τουλούζ έχει υποστεί το απόλυτο αγωνιστικό μπλακ άουτ με 9 ήττες σε ισάριθμα ματς, με τον Έλληνα διεθνή φορ να χάνει σιγά-σιγά τη θέση του στην Εθνική ομάδα και τη φανέλα βασικού στο μυαλό του Τζον Φαν’τ Σιπ.

Κορονοϊός και… υποβιβασμός

Μπορεί ο Κουλούρης να ήταν ο πρώτος σκόρερ της Τουλούζ (24 ματς/4 γκολ), αλλά η ομάδα δεν γλίτωσε τον υποβιβασμό από τη Ligue 1. To γαλλικό ποδόσφαιρο «κατέβασε ρολά», λόγω κορονοϊού, ήταν από τα ελάχιστα πρωταθλήματα που δεν ολοκληρώθηκαν μέσα στα γήπεδα, με την ομάδα να οδεύει στη δεύτερη κατηγορία.

Ανοίγω μια παρένθεση για να σταθώ σε μια αξιέπαινη ενέργεια του Έλληνα ποδοσφαιριστή το διάστημα της πρώτης καραντίνας. Χωρίς να το γνωρίζουν πολλοί, το Μάιο του 2020, παρέδωσε στη Δήμαρχο Σκύδρας, Κατερίνα Ιγνατιάδου, δύο κιβώτια με 2.000 υγειονομικές μάσκες προστασίας προσώπου.

Ο Ευθύμης, όχι απλά λατρεύει, αλλά δεν ξεχνάει τον τόπο καταγωγής του. Κάθε φορά που έχει ελεύθερο χρόνο πηγαίνει στη γενέτειρα του για να δει την οικογένεια και τους φίλους του. Οι αναμνήσεις παραμένουν ανεξίτηλα χαραγμένες, σε κάθε γωνία της έχει και μια ιστορία να θυμηθεί, ενώ εισπράττει αγάπη από τους συνδημότες του. Θα είναι πάντα ένα παιδί της Σκύδρας το οποίο έφτασε να φορέσει τη γαλανόλευκη φανέλα με το εθνόσημο (17 συμμετοχές), να κερδίσει τίτλους με τον ΠΑΟΚ και να αγωνιστεί στο εξωτερικό.

Η αφιέρωση στον μπαμπά του Κουλούρη
Ο Ευθύμης έχει πάρει σωστές βάσεις από την οικογένεια του και αυτό τον έχει βοηθήσει μέχρι σήμερα

Ούτε που το πίστευε όταν πιτσιρίκι έβγαινε να παίξει μπάλα σ΄ ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, ακριβώς απέναντι από το πατρικό του. Έβλεπε από το μπαλκόνι του σπιτιού του αν υπάρχουν άλλα παιδιά για να κατέβει να παίξει. Σ’ εκείνο το χώρο, γεμάτο από πέτρες που η μοναδική χρησιμότητά τους ήταν για να γίνονται «εστίες» των δύο ομάδων έκανε τα πρώτα του βήματα, τα πρώτα του όνειρα.

Επιστρέφοντας στη Γαλλία, τα πράγματα αντί να καλυτερέψουν, πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο. Έφτασε στο σημείο να κάνει προπονήσεις με τη δεύτερη ομάδα! «Δεν είναι μυστικό, αλλά η κατάσταση είναι δύσκολη για τον παίκτη. Είναι ανάμεσα στους παίκτες που πρέπει να βρουν μια άλλη λύση», παραδέχθηκε κάποια στιγμή ο Πατρίς Γκαρόντ, ο οποίος μέσα σ’ ένα βράδυ τον «εξαφάνισε» από προσώπου γης.

Και το χειρότερο; Ούτε η νέα ιδιοκτησία του συλλόγου, αλλά ούτε και ο προπονητής του έδιναν μια εξήγηση για τον αγωνιστικό παραγκωνισμό του. Ευτυχώς για εκείνον οι αξίες που είχε πάρει από την οικογένεια τον βοήθησαν να ξεπεράσει τα εμπόδια. Δεν δημιούργησε κανένα πρόβλημα, συνέχισε να δουλεύει και σεβάστηκε την απόφαση του κλαμπ, που του πρόσφερε ένα πολύ καλό συμβόλαιο, αλλά με την συμπεριφορά απέναντί του έδειξε να μην τον σέβεται καθόλου.

Μέχρι που έφτασε η στιγμή να χωρίσουν οι δρόμοι τους και να ξαναβρεθεί στα γνωστά λημέρια του, στον Ατρόμητο, την πλατεία Μπουρναζίου και τα άλλα στέκια στη δυτική όχθη της Αθήνας…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα