Wyscout analysis: Ο (πολύ) φορμαρισμένος Σιώπης του 2022

Wyscout analysis: Ο (πολύ) φορμαρισμένος Σιώπης του 2022

Γιώργος Ντυμένος
Wyscout analysis: Ο (πολύ) φορμαρισμένος Σιώπης του 2022

bet365

Ο 27χρονος ανασταλτικός μέσος της Τραμπζονσπόρ ίσως και να «τρέχει» το νέο έτος την κορυφαία χρονική περίοδο της καριέρας του.

Σε ρυθμούς νταμπλ κινείται η Τραμπζονσπόρ στην Τουρκία, καθώς βρίσκεται στο «+11» από τη δεύτερη Φενέρμπαχτσε και παράλληλα επικράτησε πρόσφατα 1-0 της Καϊσερισπορ στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου.

Ο Τάσος Μπακασέτας ή αλλιώς «o κλειδαράς» της ομάδας είναι εκ των ηγετών της και προσφέρει σε αρκετές θέσεις, αφού π.χ. εσχάτως έπαιξε και «8άρι». Την ίδια στιγμή όμως στο «Σενιόλ Γκιουνές» ανέτειλε και το άστρο του Μανώλη Σιώπη, που το καλοκαίρι έγινε κάτοικος Τραπεζούντας και στο νέο έτος φαίνεται πως ίσως «τρέχει» το κορυφαίο χρονικό διάστημα της καριέρας του. Οχι πως πριν δεν ήταν (πολύ) καλός, κάθε άλλο. Ομως από τη στιγμή που βρήκε εκεί τα πατήματά του παρουσιάζεται... σεληνιασμένος.

Παρότι στις αρχές του Ιανουαρίου έμεινε για λίγο εκτός επειδή διαγνώσθηκε θετικός στον κορονοϊό, έκτοτε όχι μόνο είναι «κολόνα» της ομάδας του αλλά και εκ των αγαπημένων της εξέδρας με αφορμή, εύλογα, τις εμφανίσεις που πραγματοποιεί. Δεν είναι τυχαίο πως μετά από πρόσφατο παιχνίδι Κυπέλλου γνώρισε (ξανά) την αποθέωση και όταν ρωτήθηκε σχετικά από τα media της γειτονικής χώρας εκείνος απάντησε χαρακτηριστικά. «Σε κάθε παιχνίδι δίνω τα πάντα. Εχουμε ισχυρό δέσιμο με τον κόσμο και ξέρω πως με αγαπάνε. Πιστέψτε όμως εγώ τους αγαπώ περισσότερο».

Ο διεθνής μέσος συγκαταλέγεται πλέον στους κορυφαίους της γειτονικής λίγκας και μαζί με τον Μπακασέτα οδηγούν εκ του ασφαλούς την Τραμπζονσπόρ στο πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 38 χρόνια, ίσως και στο νταμπλ! Και παρότι στο ποδόσφαιρο οι αριθμοί δεν αποτελούν «πανάκεια», στην περίπτωσή του αποτυπώνεται ανάγλυφα μέσω του Wyscout πόσο κομβικός είναι το 2022 για την ομάδα του.

Ο ΣΙΩΠΗΣ ΤΟ 2022
Αγώνες: 14
Λεπτά: 1.045'
Πάσες: 442/485
Αν κάτι χαρακτηρίζει το παιχνίδι του Σιώπη είναι πως «πατά» παντού στον άξονα, κάτι που αποτυπώνεται άλλωστε στο heatmap του όλης της σεζόν, το οποίο και προφανώς είναι ανάλογο/αντίστοιχο με την παρουσία του στο νέο έτος.
...

Οπου πλέον έφτασε στις 14 εμφανίσεις και σε αυτό το διάστημα ξεχωρίζουν δύο δεδομένα. Αρχικά η ηρεμία που προσφέρει στο παιχνίδι της Τραμπζονσπόρ όπου πασάρει με ποσοστό ευστοχίας άνω του 90% (91,1% για την ακρίβεια) και ύστερα ότι βρίσκεται συνεχώς κοντά στην μπάλα όταν η ομάδα του χάνει την κατοχή.

Σε 1.045 λεπτά παρουσίας του στο χρονικό διάστημα που διαπραγματευόμαστε ενεπλάκη σε 106 προσωπικές αμυντικές «μονομαχίες», εκ των οποίων στις 64 βγήκε «νικητής» και επειδή η ομάδα του κρατά μπάλα και συνήθως είναι το «αφεντικό» των αναμετρήσεων, αυτόματα εκείνος δεν χρειάζεται να «επέμβει» με μεγαλύτερη συχνότητα αλλά σημασία έχει αποτελεσματικότητα ώστε να αποσοβήσει, ως επί το πλείστον, το αντίπαλο τρανζίσιον.

Κάτι που πολλές φορές μπορεί να πετύχει και με «έξυπνα» φάουλ όπου στην προκειμένη περίπτωση προσμετρώνται στις χαμένες «μονομαχίες» του. Οτι συχνά-πυκνά δείχνει να βρίσκεται παντού μέσα στο γήπεδο, απόρροια και της καλής του φυσικής κατάστασης, αποτυπώνεται στο γράφημα από το πού έδωσε τις αμυντικές προσωπικές του «μονομαχίες» στον αγώνα της 12ης Μαρτίου με την Γκεζτέπε. Συνολικά εκείνη την ημέρα το... κοντέρ του «έγραψε» 7/10 και ήταν «σπασμένες» στα δύο άκρα αλλά και τον άξονα, κάτι που σημαίνει πως όπου ήταν η «δράση», ο Σιώπης έκανε και την εμφάνισή του.
....

Την ίδια στιγμή πήρε 79 φορές την κατοχή και παράλληλα μετρά 16 απομακρύνσεις σε παράλληλες ή γεμίσματα αφού γυρίζει να καλύψει.

Πάντως η παρουσία του δεν αναλώνεται μόνο στα αμυντικά του καθήκοντα παρότι μπορεί να θεωρηθεί και είναι ουσιαστικά ένα κλασικό «6άρι», αλλά εμπλέκεται και στον τομέα της δημιουργίας. Και όχι μόνο επειδή πασάρει, όπως αναφέραμε παραπάνω, με ελάχιστο ποσοστό λάθους. Οι 103 από τις 442 εύστοχες πάσες του αφορούν προωθητικές και οι 59 είναι στο επιθετικό τρίτο,όπου για παράδειγμα στο ντέρμπι με τη Φενέρ πέρασε εννέα αντίστοιχες μεταβιβάσεις σε σύνολο 11 που επιχείρησε.
...

Ευρύτερα άλλωστε στέλνει σωστά την μπάλα μπροστά, κάτι που σημαίνει πως δεν την «πουλά» (80% για προωθητικές, 84,3% συγκεκριμένα στο επιθετικό τρίτο).

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως το 2022 έδωσε και δύο ασίστ (στο 4-0 επί της Αλάνιασπορ όπου «πλήγωσε» την πρώην ομάδα του, η μία ύστερα από πρέσινγκ ψηλά), ενώ στην αναμέτρηση της 3ης Μαρτίου με την Ανταλίασπορ «φλέρταρε» και με το πρώτο του επίσημο γκολ στην Τουρκία και μόλις το δεύτερο της επαγγελματικής του καριέρας, αλλά ο γκολκίπερ Σόουζα του είπε «όχι» από κοντά.


Ολα τα παραπάνω... εξηγούν γιατί το 2022 μπορεί και να διανύει την κορυφαία χρονική περίοδο της καριέρας του, όπου μεταξύ άλλων πιστώνεται και την εξαιρετική του εμφάνιση στο 1-0 που κέρδισε τον Μάρτιο η Εθνικής μας τη Ρουμανία.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

SUPER LEAGUE ΤΟΥΡΚΙΑΣ Τελευταία Νέα